Az ETUC elítéli a magyarországi irányváltást a totalitarizmus felé

ETUC sajtóközlemény

Az Orbán Viktor konzervatív pártja által ellenőrzés alatt tartott magyar parlament március 11-én elfogadott egy új alkotmánymódosítást, amely fenyegetést jelent a demokráciára és a hatalom kiegyenlítettségére. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) határozottan elítéli ezt a módosítást, amely azt mutatja, hogy a kormány hatalmát a továbbiakban már semmi sem korlátozza.

Ezzel a reformmal a magyar kormány korlátozni kívánja az Alkotmánybíróság előjogait azért, hogy saját helyzetét erősítse. Az Alkotmánybíróságot elhallgattatták. Ez támadás a demokrácia ellen. A további módosítások más jellegű problémákat vetnek fel, ilyenek a médiaszabadság aláásása, a hajléktalanok kitiltásának lehetősége a közterekről, a választási kampányok korlátozása, a vallásszabadság behatárolása, a diákok röghöz kötése, stb. is.

Bernadette Ségol, az ETUC főtitkára kijelentette: „ A szándék az, hogy a hatalom egy kézben koncentrálódjon, és minden kritikát elhallgattasson. Ez antidemokratikus és elfogadhatatlan. Támogatjuk az Európai Bizottság és az Európa Tanács tiltakozását. A jogrendet, az európai uniós jogszabályokat és az Európa Tanács normáit tiszteletben kell tartani”.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a