Cikkajánló – 2013. március 6.

Már ígérni se mer a kormány

Hamarosan dönthet a kormány a pedagógus életpályamodellel járó béremelések szeptemberi bevezetéséről – közölte Varga Mihály. A kijelölt nemzetgazdasági miniszter azonban ugyanazt hozzáteszi, mint elődje és az oktatási kormányzat: a gazdaság “teljesítményétől” függ a bérrendezés. A szakképzés átalakításában sem váltana irányt a kormányzat, így szinte biztos, hogy a szakiskolásoknak mindössze heti 45 percnyi közismereti oktatás jut majd. (Népszava)

Megint átírták az alkotmányt

Nem történt nagyobb meglepetés a parlament tegnapi ülésén, amikor a képviselők az alaptörvény negyedik módosításához benyújtott javaslatokról döntöttek. Az alkotmányügyi bizottság indítványait és néhány kormánypárti észrevételt elfogadtak, míg az ellenzéki módosítókat elutasították, így a tervezet a lényegét tekintve alig változott. Néhány ponton a parlament ugyan visszakozott, és finomított egyes, alkotmányosan aggályos rendelkezéseken, másutt viszont bekeményített. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Budapestiek kizárva

Alig van esélye a kistelepülésen élőknek, hogy részt vegyenek a tavaly decemberben indult, uniós forrásból finanszírozott, szinte ingyenes nyelvi és informatikai képzésekben. Bár a kormány által koordinált program elsősorban a hátrányos helyzetű munkavállalókat és térségeket célozta meg, ennek ellenére egyes vidéki felnőttképző cégeket érthetetlen okokból akadályoztak a tanfolyamszervezésben, illetve ott sem indultak el a képzések, ahol már meg volt a kellő számú jelentkező. A kétmilliós Budapestről pedig elvileg már senki sem próbálkozhat. (Népszava)

Nő a szocpol, jön a félszocpol?

Könnyítené a családok otthonhoz jutását a kormány: egy előterjesztés szerint használt lakáshoz és bővítéshez is igénybe lehetne venni az állami támogatást (félszocpolt). A Portfolio.hu szerint a szocpol és a félszocpol már egy gyermek után is igényelhető lenne, 60 négyzetméternél kisebb lakás vásárlása esetén is. (Magyar Nemzet)             

Különadó a médiának és a reptereknek is

A reklámbevételek fél százalékát vonná el júliustól meteorológiai szolgáltatási díj címén a vidékfejlesztési tárca, hogy garantálja a megfelelő állami időjárás-előrejelzést. A minisztérium szerint ez 110 milliós terhet jelent, valójában több mint hatszázat. Lenyúlnák a reptereket és a kikötőket is. A fideszes reakció: nem eszik olyan forrón a kását. (Népszabadság)

Orbánról is dönthet a kongresszus

Június 9-én, vasárnap tartja soron következő tisztújító kongresszusát a Fidesz, terítékre kerülhet Orbán Viktor elnöki pozíciója is – tudta meg a Magyar Nemzet.

“Gyurcsány és Bajnai felelőtlen politikája miatt éveket veszítettünk”

A Fidesz véleménye szerint a baloldali kormányok a Magyarországnak járó uniós támogatásoknak töredékét tudták csak lehívni, 26 milliárd euróból mindössze 1,4 milliárd eurót – írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a párt szóvivője. (MNO)

Nem ízlik a német recept

Az európai pénzügyminiszterek megnyitották az utat a lazább költségvetési politika előtt, miután a megszorítások elleni tiltakozás Olaszországot politikai bizonytalanságba sodorta. Elemzők szerint a magyar kormány elkötelezett a szigorú költségvetési politika, a három százalék alatti hiány mellett, s ez a makrogazdasági egyensúlyt tekintve mindenképpen kedvező. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és