Cikkajánló – 2013. március 6.

Már ígérni se mer a kormány

Hamarosan dönthet a kormány a pedagógus életpályamodellel járó béremelések szeptemberi bevezetéséről – közölte Varga Mihály. A kijelölt nemzetgazdasági miniszter azonban ugyanazt hozzáteszi, mint elődje és az oktatási kormányzat: a gazdaság “teljesítményétől” függ a bérrendezés. A szakképzés átalakításában sem váltana irányt a kormányzat, így szinte biztos, hogy a szakiskolásoknak mindössze heti 45 percnyi közismereti oktatás jut majd. (Népszava)

Megint átírták az alkotmányt

Nem történt nagyobb meglepetés a parlament tegnapi ülésén, amikor a képviselők az alaptörvény negyedik módosításához benyújtott javaslatokról döntöttek. Az alkotmányügyi bizottság indítványait és néhány kormánypárti észrevételt elfogadtak, míg az ellenzéki módosítókat elutasították, így a tervezet a lényegét tekintve alig változott. Néhány ponton a parlament ugyan visszakozott, és finomított egyes, alkotmányosan aggályos rendelkezéseken, másutt viszont bekeményített. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Budapestiek kizárva

Alig van esélye a kistelepülésen élőknek, hogy részt vegyenek a tavaly decemberben indult, uniós forrásból finanszírozott, szinte ingyenes nyelvi és informatikai képzésekben. Bár a kormány által koordinált program elsősorban a hátrányos helyzetű munkavállalókat és térségeket célozta meg, ennek ellenére egyes vidéki felnőttképző cégeket érthetetlen okokból akadályoztak a tanfolyamszervezésben, illetve ott sem indultak el a képzések, ahol már meg volt a kellő számú jelentkező. A kétmilliós Budapestről pedig elvileg már senki sem próbálkozhat. (Népszava)

Nő a szocpol, jön a félszocpol?

Könnyítené a családok otthonhoz jutását a kormány: egy előterjesztés szerint használt lakáshoz és bővítéshez is igénybe lehetne venni az állami támogatást (félszocpolt). A Portfolio.hu szerint a szocpol és a félszocpol már egy gyermek után is igényelhető lenne, 60 négyzetméternél kisebb lakás vásárlása esetén is. (Magyar Nemzet)             

Különadó a médiának és a reptereknek is

A reklámbevételek fél százalékát vonná el júliustól meteorológiai szolgáltatási díj címén a vidékfejlesztési tárca, hogy garantálja a megfelelő állami időjárás-előrejelzést. A minisztérium szerint ez 110 milliós terhet jelent, valójában több mint hatszázat. Lenyúlnák a reptereket és a kikötőket is. A fideszes reakció: nem eszik olyan forrón a kását. (Népszabadság)

Orbánról is dönthet a kongresszus

Június 9-én, vasárnap tartja soron következő tisztújító kongresszusát a Fidesz, terítékre kerülhet Orbán Viktor elnöki pozíciója is – tudta meg a Magyar Nemzet.

“Gyurcsány és Bajnai felelőtlen politikája miatt éveket veszítettünk”

A Fidesz véleménye szerint a baloldali kormányok a Magyarországnak járó uniós támogatásoknak töredékét tudták csak lehívni, 26 milliárd euróból mindössze 1,4 milliárd eurót – írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a párt szóvivője. (MNO)

Nem ízlik a német recept

Az európai pénzügyminiszterek megnyitották az utat a lazább költségvetési politika előtt, miután a megszorítások elleni tiltakozás Olaszországot politikai bizonytalanságba sodorta. Elemzők szerint a magyar kormány elkötelezett a szigorú költségvetési politika, a három százalék alatti hiány mellett, s ez a makrogazdasági egyensúlyt tekintve mindenképpen kedvező. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a