Cikkajánló – 2013. március 4.

Újabb adómódosítás: Matolcsy utoljára még osztogat

Adókedvezményt adna a nagy kaszinóknak, illetékmentes örökléssel és ajándékozással segítené a lakástakarék-pénztárakat, és másfél milliárddal csökkenti a Mol adóbefizetését utolsó, egy uniós harmonizációs jogszabályba rejtett adómódosító javaslatában Matolcsy György. Megszüntetik a postai fehér csekk eddigi adómentességét is – több mint húsz ponton változik az adótörvény. (Népszabadság)

Kiszámíthatóságot ígért Varga Mihály

A kormány megteremtette a szükséges előfeltételeket ahhoz, hogy Magyarország a belátható jövőben a térség vezető gazdasága legyen, nyilatkozta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Varga elmondta: nyugodt, kiszámítható gazdaságpolitikát képvisel. (Magyar Hírlap, MNO)

A jegybankokra figyelnek a befektetők

Március első hetén a jegybankokra figyel a pénzvilág – míg itthon Matolcsy György tűnik fel új szerepben, addig a lengyel, a brit és a japán kamatdöntés lesz irányadó a hét második felében. (Népszabadság)

Közalkalmazotti státuszba kerülhetnek az orvosok

A hónap végéig költségvetési intézménnyé alakulnak vissza a gazdasági társaságként működő kórházak, fenntartójuk pedig az állam lesz a többi kórházhoz hasonlóan. Az érintett 28 intézmény 18 ezer dolgozója közalkalmazott lesz. A törvényjavaslat garantálja, hogy fizetésük nem lehet kevesebb eddigi bérüknél. A kórházszövetség elnöke szerint előnyösebb, ha egy kórház költségvetési intézményként működik. A kormány szerint a céges működtetési forma nem tette hatékonyabbá és színvonalasabbá az ellátást. (MNO)

Vége a HÖOK és a HaHa szövetségének

Megszegte a Hallgatói Hálózattal (HaHa) kötött megállapodást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Magyar Rektori Konferencia (MRK), mivel úgy vettek részt a múlt pénteki Felsőoktatási Kerekasztalon, hogy előtte nem egyeztetettek az Országos Felsőoktatási Érdekegyeztető Fórummal (OFÉF). A HÖOK és az MRK mellett ennek tagja egyebek közt a Középiskolai Hálózat, az Oktatói Hálózat és a Hálózat a Tanszabadságért is. (Népszava)

A Fidesznek buknia kell

Orbán Viktornak mennie kell, a Fidesznek pedig vele bukni. Ezzel zárul az a húszperces kisfilm, amelyet tegnap óta az MSZP honlapján, illetve a YouTube-on is megnézhetnek az érdeklődők. A rendhagyó alkotás a szocialisták szerint nem a tündérmesék világába kalauzol. (Népszava, MNO)

Új elvek mentén osztják szét az uniós pénzt

Más elvek szerint és más formában szeretnénk az uniós támogatásokat felhasználni 2014-től – mondta a Magyar Hírlapnak Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. Jelezte, a pénzt koncentráltan kívánják befektetni, ez azonban nem tetszik majd mindenkinek, mert lesz olyan ágazat, amelynek több, és lesz olyan, amelynek kevesebb jut. „A jelenlegi, 8200 milliárdos keret 96-97 százalékát meghirdettük, a 85-87 százalékát pedig lekötöttük. Ezt december végéig a maradék összeggel is megtesszük.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és