Cikkajánló – 2013. február 19.

Bajnai: Bizalom és célok nélkül nem megy

Nem ígérjük, hogy manna fog hullani az égből: csak azt, hogy szorgos munkával a mostani süllyedő pályáról visszatérhetünk a felzárkózó pályára – mondta el tegnap Bajnai Gordon, az általa vezetett Haza és Haladás Alapítvány konferenciáján, ahol az elmúlt fél évben kidolgozott gazdasági programjukat mutatták be. (Népszava, Népszabadság)

Sztrájkolnak a Dunaferr dolgozói

Határozatlan idejű sztrájkot kezdenek szerdán a Dunaferr munkavállalói, akik az idei béremelés mértékéről nem tudnak megállapodni a cégvezetéssel. A nehéz helyzetben lévő vasmű 3,5 százalékos bérfejlesztést javasol, míg a szakszervezet legalább az inflációnak megfelelő növelést szeretne. (Népszabadság)

Csúcson az államadósság

Az államadósság a folyamatos megszorítások ellenére sem csökken. Az államháztartás bruttó államadóssága a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi előzetes adatai szerint, 2012 végén a GDP 79 százaléka volt, a nettó adóssága pedig a 60,5 százaléka. Az utóbbi adat azért is elgondolkodtató, mert az egy évvel korábbi 52,7 százalékos szintről növekedett ilyen mértékűre, s ez két esztendős csúcsnak tekinthető. A nemzetgazdasági tárca azonban ezúttal is a töretlen csökkenő trendet véli felfedezni. (Népszava)

Selmeczi: A nyugdíjkassza egyensúlyban van

A Fidesz megvédte a nyugdíjak vásárlóerejét, minden alkalommal az inflációnak megfelelően emelték a nyugdíjak összegét. A Fidesz szóvivője korábban úgy fogalmazott: nemcsak „Gyurcsány-Bajnai csapattól”, hanem külföldről is veszélyes támadások érik a nyugdíjasokat. A nagyobbik kormánypárt ezzel szemben a leghatározottabban elutasítja, hogy megadóztassa a nyugdíjakat. Az OECD jelentése olyan külföldi nyomásgyakorlás, amely növelné a magyar családok és nyugdíjasok terheit – jelentette ki az M1 AZ Este című műsorában Selmeczi Gabriella. (Magyar Hírlap)

Zsíros üzlet lesz végül a trafikokból

Újságot, alkoholt, kávét, energiaitalt, üdítőt is árusíthatnak a dohányon és a szerencsejátékon kívül a nemzeti dohányboltok, amelyek a tervezett július helyett már májusban kitárhatják kapuikat. A tavaly szeptember 11-én elfogadott törvény sok kritikát kapott, mondván nem éri meg működtetni, ha csak dohányt árusíthatnak 4-5 százalékos árréssel. Azóta folyamatosan formálták a feltételeket, hogy minél nagyobb nyereséget biztosítson az üzlet a kormányhoz közel álló klientúrának. (Népszava)

Erzsébet jól fizet

Történetének legjobb évét zárhatta az Erzsébet-utalványt kezelő Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft., 2012-es árbevétele nagyságrendekkel szárnyalhatta túl eddigi eredményeit. Az állami kézben lévő társaság egy adómódosítás nyomán tavaly majdhogynem egy az egyben kapta meg a kedvezményes adózású, papíralapú utalványok piacát, kitúrva onnan az addig uralkodó francia cégeket. (Népszabadság)

Halasztották a döntést a Klubrádióról

Bár sorsdöntő ítéletre vártak a Klubrádió vezető és dolgozói, a bíróságon március 5-ére halasztotta a jogerős ítéletet. A per tárgya az volt, hogy a médiatanács – az aláíratlan oldalakra hivatkozva – jogszerűen vonta-e vissza tavaly decemberben az egy évvel korábbi, pályázatot lezáró döntését. Ha a Klubrádió nyer, akkor sem biztos, hogy megkapja az általa most ideiglenes engedéllyel használt 95,3-as frekvenciát, a szerződést ugyanis a perbeli ellenféllel, a médiatanáccsal kell aláírni. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az