Cikkajánló – 2013. február 18.

Sztrájkoló pedagógusok

Határozatlan idejű országos sztrájkot hirdetett március 15. utánra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A kormány a hírre támadásba lendült az érdekképviselet ellen, éppen úgy, ahogy a felsőoktatás szétverése ellen tiltakozó hallgatók lejáratására is kommunikációs hadjáratot indított. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Állásból egyre kevesebb van, álláskeresőből egyre több

Januárban még rosszabb lett a munkaügyi helyzet, 648 ezren keresnek állást. A tavaly november-decemberi romlás után 2013. januárban még rosszabb lett a munkaügyi helyzet: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adatai szerint az előző havi 6,2 százalék után újabb 13,9 százalékkal (79 ezerrel), 648 ezerre nőtt a regisztrált álláskeresők létszáma. A Napi Gazdaság szerint ez megegyezik az egy évvel korábbival. (Népszabadság)

Fidesz: Nem lesz nyugdíjadó!

A Fidesz arra kéri a kormányt: ne engedjen a külföldi nyomásnak és védje meg a magyar nyugdíjasokat a nyugdíjadótól. Elképzelhetetlennek tartja a Fidesz, hogy Magyarországon megadóztassák a nyugdíjakat – közölte a kormánypárt szóvivője vasárnap Budapesten. Selmeczi Gabriella a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az idén infláció feletti nyugdíjemelés várható. (Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)

A HÖOK feltételt szabott

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a hét végén feltételt szabott a kormánynak: ha nem vonja vissza a hallgatói röghöz kötés alaptörvénybe emelését, a HÖOK kivonul a tárgyalásokról. Hosszú küzdelemre számíthatnak. (Népszabadság, MNO)

Jön a miniszterek csereberéje

Márciusban, miután döntött a Magyar Nemzeti Bank új elnökéről, Orbán Viktor átalakítja kormányát – értesült a Népszava. Bár a miniszterelnök pár napja is azt mondta, hogy nincs ilyen terve, a lap információi szerint Varga Mihály kerülhet az esetleg ismét pénzügyminisztériumnak nevezett gazdasági tárca élére, a jegybankba távozó Matolcsy György helyére.

Társelnökök a Párbeszéd Magyarországért élén

Holnap kampányt kezd a PM, amelynek célja az új párt országos hálózatának létrehozása. Jávor Benedeket és Szabó Tímeát választotta társelnökké a Párbeszéd Magyarországért (PM) vasárnap Budapesten. A PM első kongresszusa felhatalmazást adott, hogy a párt tárgyalásokat kezdjen az Együtt 2014 mozgalommal. (Magyar Hírlap)

Bajban lehetnek Bajnaiék, telefonon várják a segítséget

Csatlakozási kampányt indít a Bajnai vezette Együtt 2014 – közölte a választói mozgalom vasárnap. A kampány célja, hogy további egymillió emberhez vigyék el „a remény üzenetét”, országszerte megtalálják szimpatizánsaikat és aktivistáikat. Az Együtt 2014 a leendő párttagokat és képviselőjelöltjeit is keresi – írták a közleményben. (MNO)

Ma dönt a bíróság a Klubrádióról

Ma végleg eldőlhet, hogy elnémul-e a Klubrádió, vagy – három, a médiatanács által eddig semmibe vett jogerős bírósági döntés után – tovább sugározhat a 95.3-as budapesti frekvencián. Másfél éve tart a jogi csűrés-csavarás az ellenzéki adó és a médiatanács között: összeállításunkban ennek főbb állomásait idézzük fel. (Népszava, Népszabadság)

Kettős nem adóztatás

A világ húsz vezető ipari hatalmának pénzügyi vezetői harcot hirdettek az adózást elkerülő nemzetközi nagyvállalatok ellen. Ugyanakkor igyekeztek megnyugtatni a nemzetközi pénzpiacokat is, amikor bejelentették: nem kívánnak devizaháborúba bocsátkozni egymás ellen. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk