Cikkajánló – 2013. február 12.

Megüzenték, hogy “elég volt”

Elég volt a megaláztatásból, az aljasságból, Orbán Viktornak mennie kell – üzenték az éhségmenet résztvevői tegnap a Parlament főbejáratával szemben felállított színpadról. Az alkalmi szónokok arra kérték az ország különböző megyéiből a fővárosba gyaloglókat, viseljék méltósággal a kormánypártiak szidalmait és tudják, hogy út közben a legtöbb ember biztatta őket. (Népszava, Népszabadság)

Tovább játszik a kormány a közmunkásokkal

Sértőnek és megalázónak érzi a közmunkásokkal kapcsolatos közleményt, ezért nemet mondott az illetékes kormányhivatalnak egy polgármester. A településvezető pénteken délben kapott értesítést arról, hogy tegnap délig jelezze, milyen munkára, hány közmunkást alkalmazna az idén. Nemcsak a rövid határidővel volt a baja. (Népszava)

Szegénység: cipőjük sincs már

Keveset tudunk arról, hogy a Fidesz kormányra kerülése óta milyen változások zajlanak a társadalomban, hogyan alakulnak a szegénységi mutatók. Hivatalos adatok alig-alig vannak, a legtöbbet civil szervezetektől és a szegénységgel naponta találkozó szociális munkásoktól tudunk. (Népszabadság)

Kötlségvetési módosítás jöhet

Általános vitára alkalmasnak találta az idei költségvetésnek az E.ON-gázüzletág megvásárlása miatti módosításáról szóló törvényjavaslatot hétfő esti ülésén a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága. (Magyar Hírlap)

Blokád az egyetemeken

Újraéledtek a decemberi hallgatói tiltakozások, miután kiderült, a Fidesz alkotmányba foglalná a röghöz kötés lehetőségét, és a kormány a hallgatói, valamint oktatói szervezetek lényegében egyetlen követelését sem teljesítette. Délután és este Budapesten és az ország hat városában volt demonstráció. A fővárosban “blokádot” hirdettek: a tüntetők elfoglalták az ELTE három előadóját, és több teremben fórumot tartottak. (Népszava, MNO)

Stabil maradhat a forint árfolyama

Az elmúlt napokban trendfordulót élt meg a forint árfolyama, mivel a tavaly novemberi gyengülési hullám után ismét erősödött a hazai valuta árfolyama. A hamarosan esedékes devizakötvény-kibocsátás további forintizmosodást eredményezhet. (Magyar Nemzet)

Mesterházy: Orbán az ellenfelem

Mesterházy Attila nem kommentálja Bajnai Gordon kijelentéseit. Az MSZP elnöke elmondása szerint ennek három oka van: tiszteli a volt miniszterelnököt, a nyilvános üzengetés komoly hiba, a demokratikus ellenzék közös ellenfele pedig Orbán Viktor. (Magyar Hírlap)

Korlátozza a véleményeket az új Ptk.

Noha benyújtásakor viszonylagos konszenzus övezte az új Polgári törvénykönyv tervezetét, a Fidesz-KDNP keze alatt kirekesztő, s korszerűtlen szabályozások halmazává vált, amely komoly alkotmányossági aggályokat is felvet. A tegnap elfogadott végleges kódex nem csupán a közszereplők nyilvánosság előtt való kritizálhatóságát akadályozhatja meg, de a KDNP ideológiai nyomvonalán hátrányosan megkülönbözteti az élettársi viszonyban élőket és gyermekeiket. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk