Cikkajánló – 2013. február 12.

Megüzenték, hogy “elég volt”

Elég volt a megaláztatásból, az aljasságból, Orbán Viktornak mennie kell – üzenték az éhségmenet résztvevői tegnap a Parlament főbejáratával szemben felállított színpadról. Az alkalmi szónokok arra kérték az ország különböző megyéiből a fővárosba gyaloglókat, viseljék méltósággal a kormánypártiak szidalmait és tudják, hogy út közben a legtöbb ember biztatta őket. (Népszava, Népszabadság)

Tovább játszik a kormány a közmunkásokkal

Sértőnek és megalázónak érzi a közmunkásokkal kapcsolatos közleményt, ezért nemet mondott az illetékes kormányhivatalnak egy polgármester. A településvezető pénteken délben kapott értesítést arról, hogy tegnap délig jelezze, milyen munkára, hány közmunkást alkalmazna az idén. Nemcsak a rövid határidővel volt a baja. (Népszava)

Szegénység: cipőjük sincs már

Keveset tudunk arról, hogy a Fidesz kormányra kerülése óta milyen változások zajlanak a társadalomban, hogyan alakulnak a szegénységi mutatók. Hivatalos adatok alig-alig vannak, a legtöbbet civil szervezetektől és a szegénységgel naponta találkozó szociális munkásoktól tudunk. (Népszabadság)

Kötlségvetési módosítás jöhet

Általános vitára alkalmasnak találta az idei költségvetésnek az E.ON-gázüzletág megvásárlása miatti módosításáról szóló törvényjavaslatot hétfő esti ülésén a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága. (Magyar Hírlap)

Blokád az egyetemeken

Újraéledtek a decemberi hallgatói tiltakozások, miután kiderült, a Fidesz alkotmányba foglalná a röghöz kötés lehetőségét, és a kormány a hallgatói, valamint oktatói szervezetek lényegében egyetlen követelését sem teljesítette. Délután és este Budapesten és az ország hat városában volt demonstráció. A fővárosban “blokádot” hirdettek: a tüntetők elfoglalták az ELTE három előadóját, és több teremben fórumot tartottak. (Népszava, MNO)

Stabil maradhat a forint árfolyama

Az elmúlt napokban trendfordulót élt meg a forint árfolyama, mivel a tavaly novemberi gyengülési hullám után ismét erősödött a hazai valuta árfolyama. A hamarosan esedékes devizakötvény-kibocsátás további forintizmosodást eredményezhet. (Magyar Nemzet)

Mesterházy: Orbán az ellenfelem

Mesterházy Attila nem kommentálja Bajnai Gordon kijelentéseit. Az MSZP elnöke elmondása szerint ennek három oka van: tiszteli a volt miniszterelnököt, a nyilvános üzengetés komoly hiba, a demokratikus ellenzék közös ellenfele pedig Orbán Viktor. (Magyar Hírlap)

Korlátozza a véleményeket az új Ptk.

Noha benyújtásakor viszonylagos konszenzus övezte az új Polgári törvénykönyv tervezetét, a Fidesz-KDNP keze alatt kirekesztő, s korszerűtlen szabályozások halmazává vált, amely komoly alkotmányossági aggályokat is felvet. A tegnap elfogadott végleges kódex nem csupán a közszereplők nyilvánosság előtt való kritizálhatóságát akadályozhatja meg, de a KDNP ideológiai nyomvonalán hátrányosan megkülönbözteti az élettársi viszonyban élőket és gyermekeiket. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,