Cikkajánló – 2013. február 7.

MSZOSZ: Inflációval azonos béremelést!

A fizetések reálértékének megőrzése az 5,2 százalékos MSZOSZ-bérajánlás minimális célja – hangsúlyozta győri sajtótájékoztatóján Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Véleménye szerint ez nem elrugaszkodott kérés, mivel az átlagbérnél kevesebbet keresők 4,5-6 százalékos reálkereset-csökkenést szenvedtek el tavaly. (Magyar Hírlap)

Szakszervezet: elbocsátásokat hozhat a rezsicsökkentés és a közműadó

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint elbocsátásokkal és fizetéscsökkenéssel járhat a rezsicsökkentés és a közműadó 2013-ban. (Népszava, Népszabadság)

Sokan buzdítják az éhségmenetelőket

Dunántúlról, Észak-Magyarországról és az Alföldről is közeledik a fővárosba az éhségmenet. A baranyai és a tolnai csapat tegnap reggel szakadó esőben indult Dunaföldvár felé, a borsodiak Mezőkövesdről kerekedtek fel Kerecsend irányába. (Népszava)

Sokan várják a 13. havi juttatást

Az emberek várják a 13. havi nyugdíjat, a felnőttek 59 százaléka hiszi azt, hogy a választásokig bevezeti a kormány a pluszjuttatást – derül ki a Policy Agenda legfrissebb kutatásából. Elemezésüket arra alapozták, hogy kiderült: a kabinet egyszeri, 13. havi nyugdíj kifizetését tervezi, illetve hírek szerint erre vonatkozó háttérszámításokra kérték fel az államkincstárat. (Népszava)

Tüntetnek a BKV buszvezetői

Jövő hét szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elé vonulnak a BKV dolgozói. A tüntetés elsődleges célja a fővárosi agglomerációs járatok Volánbusznak való átadásáról szóló döntés felfüggesztése, illetve a május elsejei határidő elhalasztása. (Népszabadság)

Sztrájkkészültség a Dunaferrnél

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség február 20-tól általános sztrájkot hirdetett, mert tárgyalásra alkalmatlannak tartja és elutasítja a munkáltató 2013. évi bér- és szociális javaslatát, valamint reménytelennek tartja, hogy február 15-ig aláírásra kerüljön a bérmegállapodás. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Faragják az alaptörvényt

“Egyszerű a dolog (…) a kettőt egybe kell szerkeszteni”. Ezt mondta a Fidesz-alelnök Kósa Lajos a párt gyulai kihelyezett frakcióülésén arra, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek egy részét megsemmisítette, mivel azok az alaptörvényhez nem csak átmeneti szabályokat fogalmaztak meg. A frakcióülésen Orbán Viktor ismertette azokat a javaslatokat, amely tovább szűkítik az Ab hatáskörét. (Népszava)

Tragédia lesz? 3+1 nyitott kérdés várja a tagállamokat

Csütörtökön ismét összeülnek az Európai Unió állam- és kormányfői, hogy folytassák az EU többéves pénzügyi keretéről (MFF) szóló tárgyalásokat. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk