Cikkajánló – 2013. február 7.

MSZOSZ: Inflációval azonos béremelést!

A fizetések reálértékének megőrzése az 5,2 százalékos MSZOSZ-bérajánlás minimális célja – hangsúlyozta győri sajtótájékoztatóján Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Véleménye szerint ez nem elrugaszkodott kérés, mivel az átlagbérnél kevesebbet keresők 4,5-6 százalékos reálkereset-csökkenést szenvedtek el tavaly. (Magyar Hírlap)

Szakszervezet: elbocsátásokat hozhat a rezsicsökkentés és a közműadó

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint elbocsátásokkal és fizetéscsökkenéssel járhat a rezsicsökkentés és a közműadó 2013-ban. (Népszava, Népszabadság)

Sokan buzdítják az éhségmenetelőket

Dunántúlról, Észak-Magyarországról és az Alföldről is közeledik a fővárosba az éhségmenet. A baranyai és a tolnai csapat tegnap reggel szakadó esőben indult Dunaföldvár felé, a borsodiak Mezőkövesdről kerekedtek fel Kerecsend irányába. (Népszava)

Sokan várják a 13. havi juttatást

Az emberek várják a 13. havi nyugdíjat, a felnőttek 59 százaléka hiszi azt, hogy a választásokig bevezeti a kormány a pluszjuttatást – derül ki a Policy Agenda legfrissebb kutatásából. Elemezésüket arra alapozták, hogy kiderült: a kabinet egyszeri, 13. havi nyugdíj kifizetését tervezi, illetve hírek szerint erre vonatkozó háttérszámításokra kérték fel az államkincstárat. (Népszava)

Tüntetnek a BKV buszvezetői

Jövő hét szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elé vonulnak a BKV dolgozói. A tüntetés elsődleges célja a fővárosi agglomerációs járatok Volánbusznak való átadásáról szóló döntés felfüggesztése, illetve a május elsejei határidő elhalasztása. (Népszabadság)

Sztrájkkészültség a Dunaferrnél

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség február 20-tól általános sztrájkot hirdetett, mert tárgyalásra alkalmatlannak tartja és elutasítja a munkáltató 2013. évi bér- és szociális javaslatát, valamint reménytelennek tartja, hogy február 15-ig aláírásra kerüljön a bérmegállapodás. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Faragják az alaptörvényt

“Egyszerű a dolog (…) a kettőt egybe kell szerkeszteni”. Ezt mondta a Fidesz-alelnök Kósa Lajos a párt gyulai kihelyezett frakcióülésén arra, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek egy részét megsemmisítette, mivel azok az alaptörvényhez nem csak átmeneti szabályokat fogalmaztak meg. A frakcióülésen Orbán Viktor ismertette azokat a javaslatokat, amely tovább szűkítik az Ab hatáskörét. (Népszava)

Tragédia lesz? 3+1 nyitott kérdés várja a tagállamokat

Csütörtökön ismét összeülnek az Európai Unió állam- és kormányfői, hogy folytassák az EU többéves pénzügyi keretéről (MFF) szóló tárgyalásokat. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,