Cikkajánló – 2013. február 7.

MSZOSZ: Inflációval azonos béremelést!

A fizetések reálértékének megőrzése az 5,2 százalékos MSZOSZ-bérajánlás minimális célja – hangsúlyozta győri sajtótájékoztatóján Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Véleménye szerint ez nem elrugaszkodott kérés, mivel az átlagbérnél kevesebbet keresők 4,5-6 százalékos reálkereset-csökkenést szenvedtek el tavaly. (Magyar Hírlap)

Szakszervezet: elbocsátásokat hozhat a rezsicsökkentés és a közműadó

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint elbocsátásokkal és fizetéscsökkenéssel járhat a rezsicsökkentés és a közműadó 2013-ban. (Népszava, Népszabadság)

Sokan buzdítják az éhségmenetelőket

Dunántúlról, Észak-Magyarországról és az Alföldről is közeledik a fővárosba az éhségmenet. A baranyai és a tolnai csapat tegnap reggel szakadó esőben indult Dunaföldvár felé, a borsodiak Mezőkövesdről kerekedtek fel Kerecsend irányába. (Népszava)

Sokan várják a 13. havi juttatást

Az emberek várják a 13. havi nyugdíjat, a felnőttek 59 százaléka hiszi azt, hogy a választásokig bevezeti a kormány a pluszjuttatást – derül ki a Policy Agenda legfrissebb kutatásából. Elemezésüket arra alapozták, hogy kiderült: a kabinet egyszeri, 13. havi nyugdíj kifizetését tervezi, illetve hírek szerint erre vonatkozó háttérszámításokra kérték fel az államkincstárat. (Népszava)

Tüntetnek a BKV buszvezetői

Jövő hét szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elé vonulnak a BKV dolgozói. A tüntetés elsődleges célja a fővárosi agglomerációs járatok Volánbusznak való átadásáról szóló döntés felfüggesztése, illetve a május elsejei határidő elhalasztása. (Népszabadság)

Sztrájkkészültség a Dunaferrnél

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség február 20-tól általános sztrájkot hirdetett, mert tárgyalásra alkalmatlannak tartja és elutasítja a munkáltató 2013. évi bér- és szociális javaslatát, valamint reménytelennek tartja, hogy február 15-ig aláírásra kerüljön a bérmegállapodás. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Faragják az alaptörvényt

“Egyszerű a dolog (…) a kettőt egybe kell szerkeszteni”. Ezt mondta a Fidesz-alelnök Kósa Lajos a párt gyulai kihelyezett frakcióülésén arra, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek egy részét megsemmisítette, mivel azok az alaptörvényhez nem csak átmeneti szabályokat fogalmaztak meg. A frakcióülésen Orbán Viktor ismertette azokat a javaslatokat, amely tovább szűkítik az Ab hatáskörét. (Népszava)

Tragédia lesz? 3+1 nyitott kérdés várja a tagállamokat

Csütörtökön ismét összeülnek az Európai Unió állam- és kormányfői, hogy folytassák az EU többéves pénzügyi keretéről (MFF) szóló tárgyalásokat. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk