Cikkajánló – 2013. február 5.

A cégeknél folytatódik a bérvita

Legalább a várt infláció mértékével megegyező, vagyis 5,2 százalékos béremelést javasol erre az évre a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kiemelte, a tavalyi bértárgyalásokon nem született országos bérajánlás, ez pedig több mint húsz éve nem fordult elő, és ez sok munkahelyen hátrányosan érinti a helyi bértárgyalásokat. ( Magyar Hírlap)

Ez volna a sikertörténet?

Csúszó bérek, elmaradt kompenzáció az államosított iskolákban. A fizetés néhány napos késése is komoly problémát okozhat sok pedagógusnak. (Népszabadság)

Elfogyott a türelem

Szállingózó hóesésben indult útnak tegnap reggel a miskolci éhségmenet. A borsodi megyeszékhelyről mintegy félszázan vágtak neki a Budapestig tartó csaknem 200 kilométernek, hogy a kormány tagjaival megértessék, 49 ezer forintból nem lehet megélni. A kérések ideje lejárt, most már követelik a jogaikat azok, akik munkáért, kenyérért és nem segélyért gyalogolnak a fővárosba – mondta Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke. Már nyolc menet tart az Országház felé. (Népszava, Népszabadság)

Kiszámítható életpályamodell a honvédségnél

Népszerű a honvédség, ezt az is jelzi, hogy többszörös a túljelentkezés a Debrecenben megalakult honvédségi szakközépiskolába – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Vargha Tamás. A honvédelmi tárca politikai államtitkára arról is beszélt, a minisztérium jogi osztályán dolgozók kiválóságát jelzi, hogy az Országgyűlés alig változtatott a honvédek jogállásáról szóló törvényjavaslaton. Az államtitkár ugyanakkor elmondta, nem hiszi, hogy az életpályamodellt később egy másik kormány eldobná, és visszatérne egy már működésképtelen, zárt rendszerhez.

Adóktól nőhet a rezsi

Áthárítanák a fogyasztókra az idén rájuk kivetett vezetékadót és a megemelt Robin Hood-adót a szolgáltatók – tudta meg a Népszabadság. Az áram- és gázszolgáltatók bíróságon támadták meg a Magyar Energia Hivatal (MEH) decemberi tarifadöntését.

Indul a kincstári betétgyűjtés

Számos módját ismeri a Fidesz-kormány annak, miképpen nyirbálja meg a kereskedelmi bankok eredményességét. A korábbi időszakokból ismeretes direkt módszerek – pénzintézeti különadó, végtörlesztés, pénzügyi tranzakciós illeték -, és az indirekt módszerek, mint a kiugróan magas kamatot nyújtó Prémium forint- és euró államkötvények után itt a legfrissebb konstrukció: a kincstári betétgyűjtés. (Népszava)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a