Cikkajánló – 2013. február 4.

Kiszolgáltatott dolgozók

Ha valakinek amiatt mondanak fel, mert munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, illetve képessége nem megfelelő, akkor nem jár neki végkielégítés. Ez a szinte megfoghatatlan szigorítás az idén lépett életbe és teljesen kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. A végkielégítés – 1991-es bevezetés óta – a munkavesztés egyik legfőbb anyagi kompenzációja, ám az új szabályozás lehetőséget teremt a munkaadóknak, hogy sokakat kiszorítsanak ebből a juttatásból. (Népszava)

Egyre több állam másolja a kormány gazdasági intézkedéseit

 „Európában sokan irigylik hazánkat, főként az állami vezetők. A kétharmados többséggel gyorsan lehet intézkedni, nem szokványos gazdasági lépéseket bevezetni” – mondta a Magyar Hírlapnak Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó-tanácsadási és jogi üzletágvezetője, rámutatva, hogy kifulladtak a konvencionális gazdasági megoldások, nem lehet a végtelenségig adóztatni a lakosságot.

Elkölteni is tudni kell

Egy év kiesés és a hibás gazdaságpolitika miatt veszélybe került a 2007-2013 közötti uniós fejlesztési források elköltése. Az ország ezer milliárd forintnál is többet veszíthet. Nem állunk túl jól a következő uniós költségvetési ciklusban várható uniós pénzekről folyó tárgyalásokon sem, mert Brüsszel a támogatások kiszámításánál új módszert vezet be, amelyben fontos szempont a tagországok jelenlegi és várható gazdasági növekedése. (Népszava)

Újragondolhatják a kórházi dolgozók nyugdíjazását

Megtörténhet, hogy minden egészségügyi dolgozó kötelező nyugdíjazás alóli mentességi kérelmét pozitívan bírálják el – mondta a Magyar Hírlapnak Bodnár Attila. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója érzékeny pontnak tartja a státusok esetleges elvesztését, és egyetért azzal, hogy a kórházakat egységes irányítás alá vonják, ám szerinte nézőpont kérdése, kinek előnyös és kinek nem a változás.

Hoffmann: Nem annyira tragikus a helyzet

Nem tudni, hogy melyik zsákból, de a kormány elő fogja teremteni a felsőoktatás működéséhez szükséges forrásokat – állatja Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. (Népszabadság)

Békemenet az ellenzék ellen

Néhány száz méterre gyülekeznek majd egymástól kedden Gyulán a Fidesz “demokrácia- és országrombolása” ellen tiltakozók, illetve az ellenük demonstráló Békemenet. A kormánypárti civilek azért vonulnak a békési városba, hogy “megvédjék” a településen frakcióülést tartó Fidesz-KDNP-t a “rendzavarástól”. Csakhogy a kormányellenes felvonulók a frakcióülés közelébe sem mennek, követeik csak egy petíciót adnának át. A Békemenet “rászervez” Bajnai Gordon hétvégi országértékelőjére is. (Népszava, Népszabadság)

Párttá alakul az LMP platformja

Hamarosan párttá alakul az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért Platform, amely Párbeszéd Magyarországért Pártra (PMP) változtatja a nevét. (Népszava, MNO)

A közigazgatási bírság adóként is végrehajtható

Gyorshajtás miatt rendőrségi bírságot kapni kétségtelenül elkeserítő dolog, de a határozat olvasásakor az elkeseredés és a kétségbeesés csak fokozódik. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és