Cikkajánló – 2013. február 4.

Kiszolgáltatott dolgozók

Ha valakinek amiatt mondanak fel, mert munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, illetve képessége nem megfelelő, akkor nem jár neki végkielégítés. Ez a szinte megfoghatatlan szigorítás az idén lépett életbe és teljesen kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. A végkielégítés – 1991-es bevezetés óta – a munkavesztés egyik legfőbb anyagi kompenzációja, ám az új szabályozás lehetőséget teremt a munkaadóknak, hogy sokakat kiszorítsanak ebből a juttatásból. (Népszava)

Egyre több állam másolja a kormány gazdasági intézkedéseit

 „Európában sokan irigylik hazánkat, főként az állami vezetők. A kétharmados többséggel gyorsan lehet intézkedni, nem szokványos gazdasági lépéseket bevezetni” – mondta a Magyar Hírlapnak Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó-tanácsadási és jogi üzletágvezetője, rámutatva, hogy kifulladtak a konvencionális gazdasági megoldások, nem lehet a végtelenségig adóztatni a lakosságot.

Elkölteni is tudni kell

Egy év kiesés és a hibás gazdaságpolitika miatt veszélybe került a 2007-2013 közötti uniós fejlesztési források elköltése. Az ország ezer milliárd forintnál is többet veszíthet. Nem állunk túl jól a következő uniós költségvetési ciklusban várható uniós pénzekről folyó tárgyalásokon sem, mert Brüsszel a támogatások kiszámításánál új módszert vezet be, amelyben fontos szempont a tagországok jelenlegi és várható gazdasági növekedése. (Népszava)

Újragondolhatják a kórházi dolgozók nyugdíjazását

Megtörténhet, hogy minden egészségügyi dolgozó kötelező nyugdíjazás alóli mentességi kérelmét pozitívan bírálják el – mondta a Magyar Hírlapnak Bodnár Attila. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója érzékeny pontnak tartja a státusok esetleges elvesztését, és egyetért azzal, hogy a kórházakat egységes irányítás alá vonják, ám szerinte nézőpont kérdése, kinek előnyös és kinek nem a változás.

Hoffmann: Nem annyira tragikus a helyzet

Nem tudni, hogy melyik zsákból, de a kormány elő fogja teremteni a felsőoktatás működéséhez szükséges forrásokat – állatja Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. (Népszabadság)

Békemenet az ellenzék ellen

Néhány száz méterre gyülekeznek majd egymástól kedden Gyulán a Fidesz “demokrácia- és országrombolása” ellen tiltakozók, illetve az ellenük demonstráló Békemenet. A kormánypárti civilek azért vonulnak a békési városba, hogy “megvédjék” a településen frakcióülést tartó Fidesz-KDNP-t a “rendzavarástól”. Csakhogy a kormányellenes felvonulók a frakcióülés közelébe sem mennek, követeik csak egy petíciót adnának át. A Békemenet “rászervez” Bajnai Gordon hétvégi országértékelőjére is. (Népszava, Népszabadság)

Párttá alakul az LMP platformja

Hamarosan párttá alakul az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért Platform, amely Párbeszéd Magyarországért Pártra (PMP) változtatja a nevét. (Népszava, MNO)

A közigazgatási bírság adóként is végrehajtható

Gyorshajtás miatt rendőrségi bírságot kapni kétségtelenül elkeserítő dolog, de a határozat olvasásakor az elkeseredés és a kétségbeesés csak fokozódik. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, szerdán 13.00 órától.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább