Cikkajánló – 2013. február 4.

Kiszolgáltatott dolgozók

Ha valakinek amiatt mondanak fel, mert munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, illetve képessége nem megfelelő, akkor nem jár neki végkielégítés. Ez a szinte megfoghatatlan szigorítás az idén lépett életbe és teljesen kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. A végkielégítés – 1991-es bevezetés óta – a munkavesztés egyik legfőbb anyagi kompenzációja, ám az új szabályozás lehetőséget teremt a munkaadóknak, hogy sokakat kiszorítsanak ebből a juttatásból. (Népszava)

Egyre több állam másolja a kormány gazdasági intézkedéseit

 „Európában sokan irigylik hazánkat, főként az állami vezetők. A kétharmados többséggel gyorsan lehet intézkedni, nem szokványos gazdasági lépéseket bevezetni” – mondta a Magyar Hírlapnak Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó-tanácsadási és jogi üzletágvezetője, rámutatva, hogy kifulladtak a konvencionális gazdasági megoldások, nem lehet a végtelenségig adóztatni a lakosságot.

Elkölteni is tudni kell

Egy év kiesés és a hibás gazdaságpolitika miatt veszélybe került a 2007-2013 közötti uniós fejlesztési források elköltése. Az ország ezer milliárd forintnál is többet veszíthet. Nem állunk túl jól a következő uniós költségvetési ciklusban várható uniós pénzekről folyó tárgyalásokon sem, mert Brüsszel a támogatások kiszámításánál új módszert vezet be, amelyben fontos szempont a tagországok jelenlegi és várható gazdasági növekedése. (Népszava)

Újragondolhatják a kórházi dolgozók nyugdíjazását

Megtörténhet, hogy minden egészségügyi dolgozó kötelező nyugdíjazás alóli mentességi kérelmét pozitívan bírálják el – mondta a Magyar Hírlapnak Bodnár Attila. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója érzékeny pontnak tartja a státusok esetleges elvesztését, és egyetért azzal, hogy a kórházakat egységes irányítás alá vonják, ám szerinte nézőpont kérdése, kinek előnyös és kinek nem a változás.

Hoffmann: Nem annyira tragikus a helyzet

Nem tudni, hogy melyik zsákból, de a kormány elő fogja teremteni a felsőoktatás működéséhez szükséges forrásokat – állatja Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. (Népszabadság)

Békemenet az ellenzék ellen

Néhány száz méterre gyülekeznek majd egymástól kedden Gyulán a Fidesz “demokrácia- és országrombolása” ellen tiltakozók, illetve az ellenük demonstráló Békemenet. A kormánypárti civilek azért vonulnak a békési városba, hogy “megvédjék” a településen frakcióülést tartó Fidesz-KDNP-t a “rendzavarástól”. Csakhogy a kormányellenes felvonulók a frakcióülés közelébe sem mennek, követeik csak egy petíciót adnának át. A Békemenet “rászervez” Bajnai Gordon hétvégi országértékelőjére is. (Népszava, Népszabadság)

Párttá alakul az LMP platformja

Hamarosan párttá alakul az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért Platform, amely Párbeszéd Magyarországért Pártra (PMP) változtatja a nevét. (Népszava, MNO)

A közigazgatási bírság adóként is végrehajtható

Gyorshajtás miatt rendőrségi bírságot kapni kétségtelenül elkeserítő dolog, de a határozat olvasásakor az elkeseredés és a kétségbeesés csak fokozódik. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az