Cikkajánló – 2013. január 30.

Menekülnek a munkavállalók

A kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó “félmillió kitűnő magyar munkavállalót” – mondta Matolcsy György. Mivel a külföldön dolgozó magyar állampolgárok számáról nincsenek statisztikák, hiszen kizárólag az elvándorlók önkéntes adatközlésén múlik, bejelentik-e tartózkodási helyváltozásukat, nem világos, hogy a nemzetgazdasági miniszter milyen adatokra támaszkodott. (Népszava)

Szakszervezeti tüntetés a bányásznyugdíjak miatt

A bányászok nyugdíjszabályainak múlt év elejei módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) tegnap Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. (Magyar Hírlap)

Munkaügyi bűvészkedés

Nem bővül a foglalkoztatás, és erre egyelőre nincs is remény. A többi között így reagált Népszavának Adler Judit gazdaságkutató arra, hogy a KSH munkanélküliségi, foglalkoztatási adatait pozitív folyamat eredményeként értékelte a kormány. A szakember szerint azért nem nőtt a munkanélküliek aránya, mert a magyar munkavállalók külföldre menekülnek. A foglalkoztatás ügyében pedig a közmunkásokkal trükköznek.

Balog Zoltánra szerepet osztottak: megért, aláír, mosolyog

A kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzése (év végén esetleg pluszjuttatásokkal való kiegészítése) és a „második hullámos” rezsicsökkentés mellett a pedagógus-életpályamodell 2013. őszi bevezetését sem szeretné függővé tenni a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás esetleges megszüntetésétől. (Népszabadság)

A kormány módosítja a médiatörvényt és a bírósági rendszert

A párbeszéd a magyar kormány és az Európa Tanács között a médiaszabályozást illetően a végéhez ért, a magyar kormánytól kielégítő választ kaptunk az aggályokra, a médiaszabályozó testület így független, és különbözik attól, amit a kormány eredetileg fel akart állítani – így vezette fel Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára az Európai Politikaközpontban tartott beszédében azt, hogy megállapodásra jutott a kormány és az ­Európa Tanács a médiaszabályozással és az igaz­ságügy még vitatott kérdéseivel kapcsolatban. Ezzel az ET befejezettnek tekinti feladatát. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Elbukja parlamenti frakcióját az LMP

A Népszava információi szerint nem lesz a jövőben parlamenti frakciója az LMP-nek. Bár a házszabály lehetővé tenné, hogy az LMP-ből távozók és a maradók megállapodjanak egymással, így ne szűnjön meg a képviselőcsoport, többek szerint a két csoport között túl nagy az ellentét ahhoz, hogy végül egyezségre jussanak.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és