Cikkajánló – 2013. január 30.

Menekülnek a munkavállalók

A kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó “félmillió kitűnő magyar munkavállalót” – mondta Matolcsy György. Mivel a külföldön dolgozó magyar állampolgárok számáról nincsenek statisztikák, hiszen kizárólag az elvándorlók önkéntes adatközlésén múlik, bejelentik-e tartózkodási helyváltozásukat, nem világos, hogy a nemzetgazdasági miniszter milyen adatokra támaszkodott. (Népszava)

Szakszervezeti tüntetés a bányásznyugdíjak miatt

A bányászok nyugdíjszabályainak múlt év elejei módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) tegnap Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. (Magyar Hírlap)

Munkaügyi bűvészkedés

Nem bővül a foglalkoztatás, és erre egyelőre nincs is remény. A többi között így reagált Népszavának Adler Judit gazdaságkutató arra, hogy a KSH munkanélküliségi, foglalkoztatási adatait pozitív folyamat eredményeként értékelte a kormány. A szakember szerint azért nem nőtt a munkanélküliek aránya, mert a magyar munkavállalók külföldre menekülnek. A foglalkoztatás ügyében pedig a közmunkásokkal trükköznek.

Balog Zoltánra szerepet osztottak: megért, aláír, mosolyog

A kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzése (év végén esetleg pluszjuttatásokkal való kiegészítése) és a „második hullámos” rezsicsökkentés mellett a pedagógus-életpályamodell 2013. őszi bevezetését sem szeretné függővé tenni a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás esetleges megszüntetésétől. (Népszabadság)

A kormány módosítja a médiatörvényt és a bírósági rendszert

A párbeszéd a magyar kormány és az Európa Tanács között a médiaszabályozást illetően a végéhez ért, a magyar kormánytól kielégítő választ kaptunk az aggályokra, a médiaszabályozó testület így független, és különbözik attól, amit a kormány eredetileg fel akart állítani – így vezette fel Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára az Európai Politikaközpontban tartott beszédében azt, hogy megállapodásra jutott a kormány és az ­Európa Tanács a médiaszabályozással és az igaz­ságügy még vitatott kérdéseivel kapcsolatban. Ezzel az ET befejezettnek tekinti feladatát. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Elbukja parlamenti frakcióját az LMP

A Népszava információi szerint nem lesz a jövőben parlamenti frakciója az LMP-nek. Bár a házszabály lehetővé tenné, hogy az LMP-ből távozók és a maradók megállapodjanak egymással, így ne szűnjön meg a képviselőcsoport, többek szerint a két csoport között túl nagy az ellentét ahhoz, hogy végül egyezségre jussanak.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Lakhatás és szakszervezetek konferencia

2023. május 12-én a Szolidáris Gazdasági Központ és a Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében került sor a Szakszervezetek a megfizethető és fenntartható lakhatásért című konferenciára, ahol hazai, osztrák, német szakszervezetek és

Podcast a százegyes szobából

Fontosak-e a szakszervezetek a dolgozóknak? Szerintünk nagyon is. Erről és néhány tévhitről beszélgetett a Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára és Illés István a MOMSZ elnöke a Podcast a százegyes

A SZEF XXII. Kongresszusa

A SZEF XXII. Kongresszusa 2023. május 13-án elfogadta a 2022. évi pénzügyi beszámolót és a SZEF Szövetségi Tanácsa által beterjesztett 2022. évi szakmai beszámolót, majd elfogadta a 2023. évi költségvetési