Cikkajánló – 2013. január 30.

Menekülnek a munkavállalók

A kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó “félmillió kitűnő magyar munkavállalót” – mondta Matolcsy György. Mivel a külföldön dolgozó magyar állampolgárok számáról nincsenek statisztikák, hiszen kizárólag az elvándorlók önkéntes adatközlésén múlik, bejelentik-e tartózkodási helyváltozásukat, nem világos, hogy a nemzetgazdasági miniszter milyen adatokra támaszkodott. (Népszava)

Szakszervezeti tüntetés a bányásznyugdíjak miatt

A bányászok nyugdíjszabályainak múlt év elejei módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) tegnap Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. (Magyar Hírlap)

Munkaügyi bűvészkedés

Nem bővül a foglalkoztatás, és erre egyelőre nincs is remény. A többi között így reagált Népszavának Adler Judit gazdaságkutató arra, hogy a KSH munkanélküliségi, foglalkoztatási adatait pozitív folyamat eredményeként értékelte a kormány. A szakember szerint azért nem nőtt a munkanélküliek aránya, mert a magyar munkavállalók külföldre menekülnek. A foglalkoztatás ügyében pedig a közmunkásokkal trükköznek.

Balog Zoltánra szerepet osztottak: megért, aláír, mosolyog

A kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzése (év végén esetleg pluszjuttatásokkal való kiegészítése) és a „második hullámos” rezsicsökkentés mellett a pedagógus-életpályamodell 2013. őszi bevezetését sem szeretné függővé tenni a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás esetleges megszüntetésétől. (Népszabadság)

A kormány módosítja a médiatörvényt és a bírósági rendszert

A párbeszéd a magyar kormány és az Európa Tanács között a médiaszabályozást illetően a végéhez ért, a magyar kormánytól kielégítő választ kaptunk az aggályokra, a médiaszabályozó testület így független, és különbözik attól, amit a kormány eredetileg fel akart állítani – így vezette fel Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára az Európai Politikaközpontban tartott beszédében azt, hogy megállapodásra jutott a kormány és az ­Európa Tanács a médiaszabályozással és az igaz­ságügy még vitatott kérdéseivel kapcsolatban. Ezzel az ET befejezettnek tekinti feladatát. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Elbukja parlamenti frakcióját az LMP

A Népszava információi szerint nem lesz a jövőben parlamenti frakciója az LMP-nek. Bár a házszabály lehetővé tenné, hogy az LMP-ből távozók és a maradók megállapodjanak egymással, így ne szűnjön meg a képviselőcsoport, többek szerint a két csoport között túl nagy az ellentét ahhoz, hogy végül egyezségre jussanak.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk