Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2013. január 21.

Ellenzéki bázis az MSZOSZ-ből?

A Magyar Nemzet úgy tudja: átalakítást terveznek a baloldalhoz kötődő szakszervezeteknél, amely bázisa lehet az ellenzéki összefogásnak. Bár már tíz éve tervezgetik, mégis most, a 2014-es parlamenti választások kampányára készülve látták elérkezettnek az időt a vállaltan baloldali, az MSZP-vel több választáson is együttműködő Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségénél (MSZOSZ), hogy teljes szervezeti átalakítást hajtsanak végre. Ennek lényege – ahogy egy, a konföderációban tartott beszélgetésen kiderült –, hogy még idén összevonásokkal koncentrálják erőiket.

A rendszerhibában bíznak

Biztosan lesz verseny azért az 1,6 milliárdos uniós támogatásért, amelyet a Támop (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében január első napjaiban hirdettek meg a Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése címen. A pénzre – miután a cél a szociális partnerek közötti együttműködés feltételeinek javítása – a szakszervezetek és a munkaadók csak közösen pályázhatnak. Az MSZOSZ és az Autonómok is ringbe szállnak az unió 1,6 milliárdjáért, bár a Liga és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége tűnik biztos befutónak. (Népszabadság)

Él a sztrájkfenyegetés

Nem mondanak le a sztrájk eszközéről a kormánnyal megállapodást kötő szakszervezetek. Ha nem születik egyezség a 20 százalékos béremelési követelésükről, illetve a kabinet nem teljesíti a holnap aláírásra kerülő egyezségbe foglalt ígéreteit készek a munkabeszüntetésre. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elismerte, nem tudták megakadályozni az államosítást. Az érdekvédő szerint ha a társadalom jobban támogatta volna a pedagógusok törekvéseit, akkor még tovább juthattak volna. (Népszava)

Megalázó az orvosoknak a kérvény

Sem a finanszírozásban, sem az ágazat gyógyító munkájában, sem a résztvevők helyzetében nem sikerült alapvető áttörést elérni az utóbbi három évben – értékeli az egészségügy helyzetét Bélteczki János. A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint veszélyes, ami a közszféra új nyugdíjszabályai ügyében a legnagyobb tapasztalatú orvosokkal és szakdolgozókkal történik, hiszen ha ők kiesnek a munkából: megbénul a betegellátás. (Népszava)

Pénz nem, csak adat lesz az egyéni számlán

Lesz egyéni nyugdíjszámla, ezen “a biztosított személyi adatai, a foglalkoztatója által 2012. január 1-jét követően teljesített nyugdíjjárulék bevallási adatok” szerepelnek majd, pénz azonban nem. A többi között ez derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Népszava kérdéseire adott válaszokból.

Adózás: így kalkuláljanak az idén

Ez évtől változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató. (MNO)

Matolcsy, Hoffmann és az MSZP

Ron Werber keze meglátszik az MSZP kampányán. “Példátlan gazdasági kudarcról” és a tandíj bevezetéséről helyez ki óriásplakátokat az MSZP. Ezeken a kormány két tagja, Matolcsy György és Hoffmann Rózsa lesz látható. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros