Cikkajánló – 2013. január 21.

Ellenzéki bázis az MSZOSZ-ből?

A Magyar Nemzet úgy tudja: átalakítást terveznek a baloldalhoz kötődő szakszervezeteknél, amely bázisa lehet az ellenzéki összefogásnak. Bár már tíz éve tervezgetik, mégis most, a 2014-es parlamenti választások kampányára készülve látták elérkezettnek az időt a vállaltan baloldali, az MSZP-vel több választáson is együttműködő Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségénél (MSZOSZ), hogy teljes szervezeti átalakítást hajtsanak végre. Ennek lényege – ahogy egy, a konföderációban tartott beszélgetésen kiderült –, hogy még idén összevonásokkal koncentrálják erőiket.

A rendszerhibában bíznak

Biztosan lesz verseny azért az 1,6 milliárdos uniós támogatásért, amelyet a Támop (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében január első napjaiban hirdettek meg a Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése címen. A pénzre – miután a cél a szociális partnerek közötti együttműködés feltételeinek javítása – a szakszervezetek és a munkaadók csak közösen pályázhatnak. Az MSZOSZ és az Autonómok is ringbe szállnak az unió 1,6 milliárdjáért, bár a Liga és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége tűnik biztos befutónak. (Népszabadság)

Él a sztrájkfenyegetés

Nem mondanak le a sztrájk eszközéről a kormánnyal megállapodást kötő szakszervezetek. Ha nem születik egyezség a 20 százalékos béremelési követelésükről, illetve a kabinet nem teljesíti a holnap aláírásra kerülő egyezségbe foglalt ígéreteit készek a munkabeszüntetésre. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elismerte, nem tudták megakadályozni az államosítást. Az érdekvédő szerint ha a társadalom jobban támogatta volna a pedagógusok törekvéseit, akkor még tovább juthattak volna. (Népszava)

Megalázó az orvosoknak a kérvény

Sem a finanszírozásban, sem az ágazat gyógyító munkájában, sem a résztvevők helyzetében nem sikerült alapvető áttörést elérni az utóbbi három évben – értékeli az egészségügy helyzetét Bélteczki János. A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint veszélyes, ami a közszféra új nyugdíjszabályai ügyében a legnagyobb tapasztalatú orvosokkal és szakdolgozókkal történik, hiszen ha ők kiesnek a munkából: megbénul a betegellátás. (Népszava)

Pénz nem, csak adat lesz az egyéni számlán

Lesz egyéni nyugdíjszámla, ezen “a biztosított személyi adatai, a foglalkoztatója által 2012. január 1-jét követően teljesített nyugdíjjárulék bevallási adatok” szerepelnek majd, pénz azonban nem. A többi között ez derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Népszava kérdéseire adott válaszokból.

Adózás: így kalkuláljanak az idén

Ez évtől változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató. (MNO)

Matolcsy, Hoffmann és az MSZP

Ron Werber keze meglátszik az MSZP kampányán. “Példátlan gazdasági kudarcról” és a tandíj bevezetéséről helyez ki óriásplakátokat az MSZP. Ezeken a kormány két tagja, Matolcsy György és Hoffmann Rózsa lesz látható. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és