Cikkajánló – 2013. január 17.

Magyarországon könnyű és olcsó kirúgni a dolgozót

A Laga és a Deloitte által közösen készített, 25 országot vizsgáló nemzetközi felmérés szerint Magyarországon rugalmasnak mondható a munkajogi környezet, ami az elbocsátások során felmerülő jogi kötelezettségeket és várható munkáltatói költségeket illeti. A felmérés eredményeit tekintve a válságban a volt szocialista blokk országainak szabályozása kedvez leginkább az újbóli növekedés eléréséért átszervezéssel és költségcsökkentéssel küzdő vállalatoknak. (Világgazdaság)

Folyamatos a trükközés a foglalkoztatással

Nagyon súlyos gondok vannak, elképesztő az elkeseredettség a közfoglalkoztatással kapcsolatban is – egyebek között ezt mondta a Népszavának Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke megjegyezte, egyelőre összegyűjtik a problémákat a településvezetőktől, február elején pedig egy konferencia keretében várnak kérdéseikre választ az érintett tárcák vezetőitől és a döntéshozóktól.

Vissza akarnak ütni a kirúgottak

Több menesztett kormánytisztviselő munkaügyi perét felfüggesztette tavaly a Debreceni Munkaügyi Bíróság, és az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett. (Népszabadság)

Márciustól lehet kérni a minimálbér-támogatást

A költségvetési törvény módosítása után márciustól nyílik lehetőség a minimálbér-támogatások kérelmezésére, az összeget júniusban kaphatják meg az érintett ágazatok munkaadói – derül ki a Világgazdaság birtokába jutott minisztériumi tervezetből. A kapott pénzzel el kell majd számolni.

Alig-alig van beleszólása a településnek

A közoktatási intézmények fenntartóváltásával újra kellett tisztázni az illetékességi területeket. Az iskolaigazgatóknak szétküldött „kisokosból” kiderül, hogy az év eleje óta az önkormányzatoknak nem sok beleszólásuk maradt a helyi iskolák életébe. (Magyar Hírlap)

Fejlődési vízió a recesszió világában

A választások közeledtével érezhető változás állt be a kormány kommunikációjában. Míg eddig mindent az államadósság csökkentésének és az államháztartási hiány visszafogásának rendeltek alá, most a növekedést és a fogyasztást tekintik mindenek előttinek. A gond csak az, hogy hazánkban recesszió uralkodik, és a szakértők jövőre sem jósolnak kilábalást. A lakosságnak tehát az osztogatás beindulása ellenére sem lesz elegendő pénze a fogyasztás fellendítésére. (Népszava)

IMF híján a piac fegyelmez

Képes-e a piac megakadályozni, hogy a kormány választási költségvetéssel vágjon neki a 2014-es évnek? Egyre valószínűbb ugyanis, hogy nem lesz IMF-megállapodás, ami megkötné a kabinet kezét. (Népszabadság, Világgazdaság)

Megmaradt a diákegység

A közoktatással ellentétben a felsőoktatásban a kormány nem tudta megosztani a vele szembenállók egységét. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter továbbra is csak a HÖOK-kal hajlandó tárgyalni (éppen ma egyeztetnek), a szervezet ennek ellenére közös álláspontot alakít ki a Hallgatói Hálózattal és más civil szervezetekkel – akikkel tegnap tárgyaltak. (Népszava, MNO)

Nemzetpolitikai program bocsánatkéréssel

Kolozsvári, kihelyezett ülésén tegnap elfogadta nemzetpolitikai programját az MSZP elnöksége. Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető, a párt történetében eddig egyedülálló tanácskozás után újságírók előtt bocsánatot kért a határon túli magyaroktól azért, hogy az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004. december 5-i népszavazáson “egy rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak”. (Népszava)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje