Cikkajánló – 2013. január 14.

Lázár: Rezsi, nyugdíj, fizetés a fő témák

„A kormány hálás lehet a magyar választópolgároknak, hogy az elmúlt két évet végigcsinálták, a magyar választók pedig joggal reménykedhetnek abban, hogy 2013-ban már békén hagyja őket a kormány” – fogalmazott Lázár János az MTI-nek adott interjúban. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kiemelte, hogy 2010 és 2012 között minden magyar családnak komoly áldozatokat kellett hoznia azért, hogy a szocialisták által felvett hitelt fizetni tudja az ország. Mint mondta, ennek eredményeként lehet csökkenteni a rezsiköltségeket, de ez nem elég, mert ma egy-egy család jövedelme legkevesebb húsz százalékát erre fordítja. Lázár kijelentette, alacsonyak a fizetések és a nyugdíjak, így az idén „rezsi, nyugdíj, fizetés, ezek lesznek a fő témáink”. (Magyar Hírlap)

Ezt a mínuszt nem viselik el a bankárok

Az élet nem igazolta Matolcsy György várakozását: a nemzetgazdasági miniszter tavaly még arra számított, hogy a bankok a verseny miatt nem vagy legfeljebb részben hárítják majd ügyfeleikre a tranzakciós illetéket. (Népszabadság)

Többet vett el, mint amennyit ad

A kormány eddigi döntéseivel az ötvenszeresét vette el annak, amelyet a mostani rezsicsökkentéssel visszaad a lakosságnak – nyilatkozta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke vasárnap. (Népszava)

Hiába a jogerős ítélet, nem lép a szakszervezet

Hiába nyert jogerősen munkaügyi pert munkáltatójával szemben Pécsi Ágnes, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) leváltott alelnöke, a bíróság által megítélt egyévi bérét nem fizette ki a PSZ. Galló Istvánné elnök ezt azzal indokolja, hogy felülvizsgálati kérelmet terjesztettek a Kúria elé, s a végrehajtás felfüggesztését kérték. (Magyar Hírlap)

Foglalkoztatási vészhelyzet Európában

A rendkívül magas munkanélküliség olyan tragédia, amelynek hatásait alábecsültük – mondta Jean-Claude Juncker, az eurócsoport távozó elnöke. Szavai jól tükrözik egyben az unión belüli népvándorlási folyamatokat is. (Népszabadság)

Hiteltelen oktatáspolitika

Ismét kritizálta a kormány felsőoktatási intézkedéseit Pokorni Zoltán, bár saját felelősségét is megemlítette. A Fidesz alelnöke és oktatáspolitikusa szerint a hallgatók nem hisznek a kabinet ígéreteinek, a keretszámok megszüntetése ellenére pedig “pontosan be lehet állítani”, hányan tanulhatnak majd tandíjmentesen. A napokban Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár bírálta Pokornit, és az ELTE gyakorlóiskolájával kapcsolatban emlegette a politikus felelősségét. (Népszava)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és