Cikkajánló – 2012. december 18.

Év végi szigor a kétharmadtól

Jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést egyidejűleg azok, akik a közszférában munkát vállalnak, a parlamentben a házszabályt megszegőkre szigorú szankciók várnak, és 2014 őszéig kitolják a parlamenti képviselőség és az önkormányzati tisztségek összeférhetetlenségét. Egyebek mellett ezekről határozott idei utolsó ülésén az Országgyűlés. Összesen 18 indítványról szavaztak, és megválasztották háznagynak a fideszes Mátrai Mártát. (Népszava, Népszabadság, MNO)

Kinevezték a járási hivatalok vezetőit

Nagy felelősség hárul a járási hivatalokra, különösen azok vezetőire, mert ők lesznek az állam képviselői, nekik kell megtestesíteniük a polgárok államát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalvezetők tegnapi kinevezési ünnepségén. A kormányfő szerint bár különböző elképzelések vannak arról, hogy a válság után milyen lesz a világ, egyvalamiben mindenki egyetért: az állam nagyobb és másfajta szerepet kap, mint az elmúlt évtizedekben. A magyar államot tehát meg kell erősíteni. (Magyar Hírlap)

Eloszlatta a kormány a diákság félelmeit

„Meghallottuk, megértettük és eloszlattuk” a diákok félelmeit a felsőoktatás átalakítása kapcsán – fogalmazott tegnap Rogán Antal a Házban. A Fidesz frakcióvezetője kifejtette, éppen ezért olyan rendszert alakítanak ki, amelyben minden tanuló, aki eléri az adott karra vonatkozó ponthatárt, 2013-ban százszázalékos állami támogatást kap, nem kell fizetnie semmit, s nem terheli visszafizetési kötelezettség sem. Cserébe két feltételt kell elfogadnia: befejezi az egyetemet, és Magyarországon vállal munkát. (Magyar Hírlap)

Orbán Viktor csak Orbán Viktorral egyeztetett

Csak a felvételi után derül ki, hogy nem lesz államilag finanszírozott hely?

Szüdi János jogász, oktatási szakértő szerint a legsúlyosabb változás, hogy a diákok nem fogják tudni, mi alapján adják majd be a jelentkezési lapjaikat. A módosítások értelmében ugyanis a felvételi tájékoztatóban – amelynek a törvény értelmében már kint kellene lennie a polcokon – nem lesz keretszám, így a fiataloknak nem lesz információjuk arról, hogy valójában hová érdemes jelentkezniük. Ha ez az információ hiányzik, előáll az a helyzet, hogy a felvételi lapok beérkezése után dönti el az állam, mely szakokat támogatja és melyeket nem. Mivel ebben a kérdésben a miniszternek szabad keze van, így bizton számíthatunk rá, hogy a miniszterelnök által nem kedvelt szakokra – így a jogász, közgazdász, kommunikáció, egyes bölcsész szakok – nem lesz igénybe vehető állami ösztöndíj, illetve részösztöndíj. (Népszabadság)

A sztrájk mellett döntöttek

Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek hétfőn éjjel Budapesten azok a tüntetők, akik hétfőn délután az oktatási államtitkárság épülete előtt a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáért demonstráltak, majd a Kossuth térre vonultak, a Magyar Rádióban beolvastatták a Hallgatói Hálózat hatpontos petícióját, végül hallgatói fórumot tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. (Magyar Hírlap)

Tüntetés után a Rádióhoz mentek a hallgatók

A Humán Platform szervezte tüntetést követően a hallgatók a Magyar Rádióhoz vonultak, követeléseiket akarták beolvastatni. Kezdetben a Rádió nem akarta a hallgatók követelését teljesíteni, aztán úgy döntöttek, egy hallgató bemehet és a 9 órai hírekben felolvashatja a közrádióban a hallgatók petícióját. A Kossuth Rádió kilenc órás híreiben szerkesztve bemondták a hat pontot, a hallgatók viszont szó szerint akarták volna A legfrissebb információk szerint este tízkor beolvassák. (Népszava)

Sztrájk lehet a Liszt Ferenc repülőtéren

Nem reagált a Hochtief-Budapest Airport vezetősége a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) követeléseire, így hétfőtől bármikor lehet figyelmeztető sztrájk a Liszt Ferenc repülőtéren – tájékoztatta az érdekképviselet hétfőn az MTI-t. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk