Cikkajánló – 2012. december 18.

Év végi szigor a kétharmadtól

Jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést egyidejűleg azok, akik a közszférában munkát vállalnak, a parlamentben a házszabályt megszegőkre szigorú szankciók várnak, és 2014 őszéig kitolják a parlamenti képviselőség és az önkormányzati tisztségek összeférhetetlenségét. Egyebek mellett ezekről határozott idei utolsó ülésén az Országgyűlés. Összesen 18 indítványról szavaztak, és megválasztották háznagynak a fideszes Mátrai Mártát. (Népszava, Népszabadság, MNO)

Kinevezték a járási hivatalok vezetőit

Nagy felelősség hárul a járási hivatalokra, különösen azok vezetőire, mert ők lesznek az állam képviselői, nekik kell megtestesíteniük a polgárok államát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalvezetők tegnapi kinevezési ünnepségén. A kormányfő szerint bár különböző elképzelések vannak arról, hogy a válság után milyen lesz a világ, egyvalamiben mindenki egyetért: az állam nagyobb és másfajta szerepet kap, mint az elmúlt évtizedekben. A magyar államot tehát meg kell erősíteni. (Magyar Hírlap)

Eloszlatta a kormány a diákság félelmeit

„Meghallottuk, megértettük és eloszlattuk” a diákok félelmeit a felsőoktatás átalakítása kapcsán – fogalmazott tegnap Rogán Antal a Házban. A Fidesz frakcióvezetője kifejtette, éppen ezért olyan rendszert alakítanak ki, amelyben minden tanuló, aki eléri az adott karra vonatkozó ponthatárt, 2013-ban százszázalékos állami támogatást kap, nem kell fizetnie semmit, s nem terheli visszafizetési kötelezettség sem. Cserébe két feltételt kell elfogadnia: befejezi az egyetemet, és Magyarországon vállal munkát. (Magyar Hírlap)

Orbán Viktor csak Orbán Viktorral egyeztetett

Csak a felvételi után derül ki, hogy nem lesz államilag finanszírozott hely?

Szüdi János jogász, oktatási szakértő szerint a legsúlyosabb változás, hogy a diákok nem fogják tudni, mi alapján adják majd be a jelentkezési lapjaikat. A módosítások értelmében ugyanis a felvételi tájékoztatóban – amelynek a törvény értelmében már kint kellene lennie a polcokon – nem lesz keretszám, így a fiataloknak nem lesz információjuk arról, hogy valójában hová érdemes jelentkezniük. Ha ez az információ hiányzik, előáll az a helyzet, hogy a felvételi lapok beérkezése után dönti el az állam, mely szakokat támogatja és melyeket nem. Mivel ebben a kérdésben a miniszternek szabad keze van, így bizton számíthatunk rá, hogy a miniszterelnök által nem kedvelt szakokra – így a jogász, közgazdász, kommunikáció, egyes bölcsész szakok – nem lesz igénybe vehető állami ösztöndíj, illetve részösztöndíj. (Népszabadság)

A sztrájk mellett döntöttek

Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek hétfőn éjjel Budapesten azok a tüntetők, akik hétfőn délután az oktatási államtitkárság épülete előtt a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáért demonstráltak, majd a Kossuth térre vonultak, a Magyar Rádióban beolvastatták a Hallgatói Hálózat hatpontos petícióját, végül hallgatói fórumot tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. (Magyar Hírlap)

Tüntetés után a Rádióhoz mentek a hallgatók

A Humán Platform szervezte tüntetést követően a hallgatók a Magyar Rádióhoz vonultak, követeléseiket akarták beolvastatni. Kezdetben a Rádió nem akarta a hallgatók követelését teljesíteni, aztán úgy döntöttek, egy hallgató bemehet és a 9 órai hírekben felolvashatja a közrádióban a hallgatók petícióját. A Kossuth Rádió kilenc órás híreiben szerkesztve bemondták a hat pontot, a hallgatók viszont szó szerint akarták volna A legfrissebb információk szerint este tízkor beolvassák. (Népszava)

Sztrájk lehet a Liszt Ferenc repülőtéren

Nem reagált a Hochtief-Budapest Airport vezetősége a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) követeléseire, így hétfőtől bármikor lehet figyelmeztető sztrájk a Liszt Ferenc repülőtéren – tájékoztatta az érdekképviselet hétfőn az MTI-t. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és