Cikkajánló – 2012. december 10.

Kezdődik a harmadik leépítés

A héten megkezdik a csoportos létszámleépítés harmadik fordulóját a közmédiában, miután ma várhatóan lezárulnak a tárgyalások a munkáltató, a központi üzemi tanács és a szakszervezetek között az elbocsátások részleteiről. (Népszabadság)

Januártól sok helyütt ellehetetlenülhet a közigazgatás

Váratlanul érte a községeket a városok eredményes lobbija, hogy januártól a tervezettnél több köztisztviselőt foglalkoztathassanak. A Belügyminisztérium (BM) ugyanis a létszámnövelést a 11 ezer főnél kisebb települések kárára tervezi végrehajtani. (Népszava)

Ismét a szegények járnak rosszul – de nagyon

Az élelmiszerek ára folyamatosan nő, de az agrárkormányzat szerint drámai emelkedésre nem kell számítania a lakosságnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) adatai alapján az áremelkedés nagyjából megegyezik a 6 százalékra becsült éves inflációval, de a tények mást mutatnak: a pénzromlás mértékénél nagyobb ütemben drágulnak az élelmiszerek. Ez pedig leginkább az alacsony jövedelmű rétegeket sújtja, mert a fogyasztási kosarukban a legmagasabb az élelmiszerek aránya. (Népszava)

A járásoknál is jut majd száz álláshely roma munkásoknak

A nehéz gazdasági helyzet és a korábbi kormányok teljesítményeihez képest jól halad a cigányság foglalkoztatása a köz- és államigazgatásban – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Tavaly január óta több mint négyszáz cigány került a közigazgatásba, s nyolcszáz roma asszonyt foglalkoztatnak a Nő az esély programban. Farkas hangsúlyozta: ha minden jól halad, száz álláshelyet sikerül elnyernie a cigányságnak a járási rendszerben.

Újjászerveznék a Gyulait

Úgy tűnik, kiverte a biztosítékot a kormánynál a Gyulai Húskombinát felszámolása. A legrégebbi magyarországi húsüzem mellett a nyáron kiállt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is, a gyár megmentéséről a tulajdonosok és a kabinet között augusztus-szeptemberben folyó egyeztetések azonban így sem vezettek eredményre, és október végére a társaság fizetésképtelenné vált, elrendelték a felszámolását. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Új diákhitel: indokolatlanok a félelmek

Az állami kamattámogatás révén mindössze kétszázalékos kamat terheli az új Diákhitel 2-t – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak a kritikákra reagálva Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, amennyiben a kormány valóban kidolgozza és megvalósítja a hiteltörlesztés átvállalását, okafogyottá válnak a hitellel szembeni bírálatok. Bugár szerint a diákhitelt befektetésként kellene felfogni, amit nem „elszórnak”, hanem fejlődésükre, tanulásukra költenek a diákok.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk