Cikkajánló – 2012. december 3.

Rogán Antal: Magyarország védi polgárait

Nagyszabású demonstrációt tartottak tegnap a Kossuth téren, elutasítva a jobbikos Gyöngyösi Márton minapi kijelentéseit. A rendezvényen Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon is felszólalt. (Magyar Hírlap)

Karakteresebb érdekvédelmet akarnak

Szervezettség, fiatalítás, átláthatóság, modernizálás, erős csapatmunka. Csak néhány azokból az elvekből, amelyek alapján egy mai hatékony szakszervezeti konföderációnak működnie kell – vallják többen a tisztújítás előtt álló Autonóm Szakszervezetei Szövetség (ASZSZ) elnökségi tagjai közül. (Népszava)

Fájdalmas kultúraváltás az egészségügyben

Gyakorlatilag minden magyar állampolgár életét veszélyezteti az állami egészségügy egyre romló állapota. Az ágazatban körültekintve nemcsak az utóbbi két évben fokozódott forráshiányt, hanem kiábrándultságot és bizalomvesztést lehet tapasztalni, miközben az Orbán-kormány most, kormányzása félidején már nem is ígér mást, csak hogy még a mainál is “kevesebb pénz lesz”. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Alkotmánysértő a levéltári törvény is?

Az alapvető jogok biztosa szerint a tulajdonhoz való jogot és a tudományos kutatás szabadságát sérti a levéltári törvény 2012. június 1-jei módosítása, amelynek nyomán válogatás nélkül állami tulajdonba kerültek a Politikatörténeti Intézet tulajdonában lévő pártiratok, valamint a letétként kezelt szakszervezeti iratok. Szabó Máté a rendelkezés alkotmányosságának vizsgálatát és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól. (Népszava)

Még húzhatunk a nadrágszíjon

Az idei visszaesés után jövőre a legjobb esetben is csak stagnálni fog a magyar gazdaság, miközben a reálkeresetek és a beruházások is tovább csökkennek. Az idén csaknem 6 százalékos inflációs érték alig változik jövőre – jósolja a GKI Gazdaságkutató. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Navracsics a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak szán kultúrateremtő szerepet

Kultúrateremtő és érdekérvényesítő szerep vár a most megalakuló ifjúsági ernyőszervezetre, a Nemzeti Ifjúsági Tanácsra (NIT) a közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint. Navracsics Tibor pénteken Budapesten a szervezet rendezvényén azt mondta, a NIT feladata lesz, hogy a politikai döntéshozók számára felismerhetővé tegye az ifjúság érdekeit. (Népszabadság)

Télen is keresik a magyar munkaerőt

Tömegével várják a téli szezonban is a magyar munkavállalókat külföl­dön, leginkább az idegenforgalom és a vendéglátás területén. A bérek csábítóak, a hazai fizetések ötszörö­sét lehet megkeresni. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tiszteletbeli elnöke lapunknak elmondta: annyira visszaesett a forgalom a hazai éttermekben, hogy már a borravalóval sem lehet úgy kalkulálni, mint korábban. A jövő év első felében dömpingszerűen zárhatnak be az üzletek. (Magyar Hírlap)

2012. november 30.

Mindenki kész az együttműködésre

Kedvezően fogadták az MSZP együttműködésre vonatkozó ajánlatát a párt által megkeresett demokratikus ellenzéki szervezetek. Erről tegnap Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető beszélt Pécsen, a reményt és biztonságot mindenkinek címmel rendezett fórum előtt. A szocialista politikus kijelentette: az MSZP számára biztató, hogy a partnerségen alapuló tárgyalássorozatra egyetlen érintett szervezet sem mondott nemet. (Népszava)

Nem lesz újra az államé a Dunaferr

A magyar állam nem vásárolna tulajdonrészt a Dunaferrben, de minden eszközzel segíti a cég talpra állását – írta a pénteki Magyar Nemzet. Határozatlan időre felfüggesztette a Dunaferrnél szerdán 13 órára meghirdetett 72 órás általános sztrájkot a DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség. (Magyar Hírlap)

Még karácsony előtt fizethetnek a BKV-dolgozóknak

Tarlós István szerint karácsony előtt kifizetik a BKV dolgozóinak az elmaradt béren kívüli juttatások egy részét. A főpolgármester erről az M1 Ma reggel című műsorában beszélt pénteken, miután csütörtökön a BKV egyik szakszervezete újabb sztrájkbizottságot hozott létre, és december elejére kilátásba helyezte az összevont sztrájk lehetőségét. (MNO)

Végleg elment az IMF?

A kormány nem erőlteti az IMF-tárgyalásokat, 3 hetet adott a szervezetnek, hogy megtegye javaslatait a jövő évi büdzséhez. A tárgyalásokra folytatására időpont sincs, az IMF nem is fog lépni, amíg a magyar kormány nem tesz határozott gesztusokat. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk