2012. november 16-30.

2012. november 30.

Mindenki kész az együttműködésre

Kedvezően fogadták az MSZP együttműködésre vonatkozó ajánlatát a párt által megkeresett demokratikus ellenzéki szervezetek. Erről tegnap Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető beszélt Pécsen, a reményt és biztonságot mindenkinek címmel rendezett fórum előtt. A szocialista politikus kijelentette: az MSZP számára biztató, hogy a partnerségen alapuló tárgyalássorozatra egyetlen érintett szervezet sem mondott nemet. (Népszava)

Nem lesz újra az államé a Dunaferr

A magyar állam nem vásárolna tulajdonrészt a Dunaferrben, de minden eszközzel segíti a cég talpra állását – írta a pénteki Magyar Nemzet. Határozatlan időre felfüggesztette a Dunaferrnél szerdán 13 órára meghirdetett 72 órás általános sztrájkot a DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség. (Magyar Hírlap)

Még karácsony előtt fizethetnek a BKV-dolgozóknak

Tarlós István szerint karácsony előtt kifizetik a BKV dolgozóinak az elmaradt béren kívüli juttatások egy részét. A főpolgármester erről az M1 Ma reggel című műsorában beszélt pénteken, miután csütörtökön a BKV egyik szakszervezete újabb sztrájkbizottságot hozott létre, és december elejére kilátásba helyezte az összevont sztrájk lehetőségét. (MNO)

Végleg elment az IMF?

A kormány nem erőlteti az IMF-tárgyalásokat, 3 hetet adott a szervezetnek, hogy megtegye javaslatait a jövő évi büdzséhez. A tárgyalásokra folytatására időpont sincs, az IMF nem is fog lépni, amíg a magyar kormány nem tesz határozott gesztusokat. (Népszabadság)

2012. november 29.

Oktatás: egyre távolabb a sztrájk lehetősége

Puhult a kormány és az oktatási szakszervezetek álláspontja is a sztrájkbizottság és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter tegnapi újabb tárgyalásán. Így idén már több mint valószínű, hogy nem lesz pedagógussztrájk, bár a felek közösen fordultak munkaügyi bírósághoz a munkabeszüntetés esetére biztosítandó elégséges szolgáltatások ügyében.(Népszava, Magyar Hírlap)

Nincs még döntés a köztévések sorsáról

Az üzemi tanács arra keresi a választ, miért van szükség újabb 250 ember elküldésére, esetleg miként lehetne máson spórolni. Az egyeztetést ma folytatják, a közmédiának egyébként 15 napja van arra, hogy egyeztessen a csoportos elbocsátásról. Mivel a tárgyalás múlt pénteken kezdődött, december 14-éig tart. (Népszava)

Állami csel a csekkpiacon

Nemcsak jelentősen megemeli a sárga csekkek díját a Magyar Posta jövőre, de egy új termék formájában konkurenciát is állít a bevétele 15-16 százalékát generáló készpénz-átutalási megbízásnak. (Népszabadság)

Még tovább nőhet a munkanélküliség

Idén augusztus-októberben Magyarországon 463 ezren maradtak munka nélkül, a munkanélküliségi ráta pedig 10,5 százalékos volt – tudatta tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Igaz ugyan, hogy a munkanélküliek száma az egy évvel korábbinál 1,1 százalékkal alacsonyabb a 15-74 éves népességben, ám a változás mértéke a statisztikai hibahatáron belüli. (Népszava, Magyar Hírlap)

Akiket a mozdony fütyköse megcsapott

A Mozdonyvezetők Szakszervezete levelet küldött a miniszterelnöknek. Panaszuk súlyos, a helyzet tarthatatlan, valamit most már tenni kell. Ha nem lépnek fel kellő határozottsággal, olyan komoly érdeksérelem fog előállni, amelyre Magyarországon még nem volt példa: nők is vezethetnek mozdonyokat. Nagyon durva. Nők mozdonyt?! (Népszabadság)

2012. november 28.

Össztűz az új választási rendszerre

Az MSZP az államfőhöz, az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul, a DK tüntet az új szabályok miatt. (Népszabadság, MNO)

Kibújt a szög a zsákból: az ingyenmunka kellett

Parragh László szerint a cégeknek versenyelőnyt jelenthet, ha tanulók töltik fel a polcokat, azaz a hozzájuk szakmai gyakorlatra érkező szakiskolásokat segédmunkásként dolgoztatják. A szakértők szerint bebizonyosodott, amit régóta mondanak: a szakképzési törvény kizárólag a cégek rövid távú érdekeit szolgálja. (Népszabadság)

Iskolaátadás: komoly meglepetés érte az államot

Egy a Népszabadság birtokában lévő kormányzati anyag szerint komoly meglepetés érte az államot: lényegében minden második település visszaadja az összes iskoláját. Ez pedig ellentmond a kormány előzetes várakozásainak. (Népszava)

Adópolitika a hiánycél árnyékában

Nemcsak a vállalkozásoknak, a szakértőknek sem egyszerű követniük a jövő évi adóváltozásokat. A törvények az utolsó órákban is változtak, úgy tűnik, a költségvetési hiánycél tartása alá rendelte a kormány az adópolitikát. (Magyar Hírlap)

Lassan, de biztosan bomlik az LMP

A már jó ideje megosztott Lehet Más a Politika bomlási folyamata felgyorsulni látszik. A párt holdudvarának legtekintélyesebb személyisége, Róna Péter ugyanis lemondott az LMP pártalapítványa társelnöki posztjáról, Ertsey Katalin országgyűlési képviselő pedig tegnap felfüggesztette párttagságát. Róna nemrég az LMP kongresszusán elmondott beszédében lényegében amellett érvelt, hogy a Bajnai Gordon által is fémjelzett Együtt 2014-hez egyelőre nem szabad csatlakozni, de tárgyalni, illetve együttműködni lehet a volt kormányfővel és mozgalmával. (Magyar Hírlap)

MSZP: állítsák vissza a korengedményt

Ha a kormány nem szüntette volna meg a korengedményes nyugdíj lehetőségét, akkor például a MOL csoportos létszámleépítése miatt most kevesebben válnának munkanélkülivé. Szocialista képviselők többek között ezért is nyújtottak be határozati javaslatot az intézmény visszaállításáról. A parlamentben is megkérdezték, mi a kormány álláspontja erről, ám válaszból nem derül ki a kabinet szándéka. (Népszava)

2012. november 26.

Iskolák nyakára lép a Fidesz

Huszonhárom évvel a rendszerváltás után, január 1-jétől ismét állami fenntartásba kerülnek a közoktatási intézmények, ha az Országgyűlés ma elfogadja az idevágó törvényt. A jogszabály az önkormányzatok számára megtiltja az iskolafenntartást, megfosztja őket tulajdonosi, irányítási jogaiktól, ugyanakkor a működtetés költségeit rájuk erőltetné. (Népszava)

Nőnek a közoktatásra fordítható pénzek

Csúsztatásnak nevezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt elnöke a közoktatásból történő forráskivonás vádját. Kerpen Gábor a Magyar Hírlapnak adott interjúban elmondta, az intézmények önállósága erősödik a pedagógiai program elfogadásával. Az önkormányzatok, ha működtetőként szállnak be az iskolák fenntartásába, azt éppen a magasabb színvonal és a pedagógiai kínálat bővítése érdekében tehetik meg.

Tovább bonyolítják az adózók életét

Ismét újra tanulhatóak az adószabályok, miután a múlt héten az Országgyűlés döntött a bankadó fenntartásáról, a tranzakciós illeték növeléséről, valamint a szuperbruttó eltörléséről is, de újabb kisvállalkozási adónemek közül is választhatnak a vállalkozók. A változtatások nem az évek óta ígért egyszerűsítések irányába mutatnak, valamint az átláthatóságot sem könnyítik meg. (Népszava)

Döntenek a regisztrációról

Ma dönt az Országgyűlés a választási eljárási törvényjavaslatról – az MSZP kezdeményezésére név szerinti szavazással. A zárószavazás előtt a Fidesz még benyújtott néhány módosítót: mégsem tiltanák meg, hogy az interneten is lehessen kampányolni, több választási reklámidő lehet a közmédiában, továbbá eltörölnék a jegyzők kötelezettségét, hogy minden polgárt felkeressenek a regisztráció miatt. Ám az egységes javaslat továbbra is ellentmondásos. (Népszava, Magyar Hírlap)

Egyre kevesebbet költ a magyar

Tovább zuhan a kiskereskedelmi forgalom volumene, szeptemberben 0,4 százalékkal maradt el az előző havi szinttől. A folyamatokat hosszabb távon nézve sem találni optimizmusra okot adó adatot, a harmadik negyedévben a mostani csökkenést is beszámítva az elmúlt két és fél év legnagyobb visszaesését szenvedte el a szektor. Éves alapon nézve a számokat nem kevésbé szomorú az adat, a visszaesés 2,7 százalékos. (Népszabadság)

Mesterházy is támogatja Orbán lépéseit

Az MSZP támogatja Orbán Viktor törekvését, amely szerint Magyarországnak a következő években is meg kell kapnia a jelenleg neki járó forrásokat az uniótól – jelentette ki Mesterházy Attila. Az MSZP-elnök mindezt a szocialisták szombati választmányi ülése után mondta, kiemelve, hogy Orbán jól tette, hogy elutasította a kohéziós támogatások harmincszázalékos csökkentését, mivel szerinte „magyar miniszterelnök ilyen javaslatra nem mondhat igent”. Mesterházy arra is kérte a kormányfőt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter helyett a további tárgyalásokon ő vezesse a magyar delegációt, mivel a kormánytagok közül ő tudja leginkább érvényesíteni az akaratát. (Magyar Hírlap)

2012. november 23.

Még tart a sztrájkveszély az oktatásügyben

Folyamatosan zajlanak a tárgyalások a kormány és a pedagógus-érdekvédők között. A szakszervezetek október közepén alakítottak sztrájkbizottságot, tárgyalópartnerük a kormány részéről az oktatásért is felelős humán tárca vezetője, Balog Zoltán. A pedagógusok követelései közt szerepel a közszférára kiterjedő húszszázalékos béremelés, az iskolák államosításának elhalasztása, a pedagógus-munkaterhek ügye. (Népszabadság)

Kormányzati partnereket hívott párbeszédre az MKKSZ munkaügyi szakmai tanácsa

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) abban érdekelt, hogy ha már a kormány elhatározta a magyar közigazgatás területi szervezetrendszerének átalakítását, az sikeres legyen, mert a közigazgatás szereplői több kísérletet már nem képesek elviselni – jelentette ki Boros Péterné, a szakszervezet főtitkára szerdán azon a szakmai és érdekképviseleti fórumon, amelyen kormányzati vezető tisztségviselők válaszoltak a járási rendszer kialakításával, illetve annak január 1-jétől várható hatásaival kapcsolatos kérdésekre. (Szakszervezetek.hu)

Nagyszabású harc a bürokrácia ellen

Elfogadta a kormány, így ma az Országgyűlés elé kerülhet a Magyary-programhoz kapcsolódó adminisztrációs teher csökkentéséről szóló előterjesztés – tudta meg a Magyar Hírlap. A közigazgatási tárca tervezete huszonhárom eljárást érint, a név- és lakcímnyilvántartástól kezdve az anyakönyvvezetésen át a honosítási procedúrákig. Bizonyos formanyomtatványok egyszerűsödnének, az ügyintézési határidők drasztikusan csökkennének, és egyes hatósági eljárások teljesen megszűnnének. A cél a bürokrácia lefaragása – mondta Wetzel Tamás, a KIM egyszerűsített honosítással megbízott miniszteri biztosa, akitől azt is megtudtuk, a dolgok jelenlegi állása szerint jövő novemberre elérheti a félmilliót az egyszerűsített honosítás, így a kettős állampolgárságot kérelmezők száma.

Állandó nyomás alatt a tüntetők

Mindennapos szóbeli fenyegetést kell eltűrniük a közmédia épülete előtt demonstrálóknak, a biztonsági őrök tegnap is trágár, fenyegető kifejezésekkel alázták meg őket. Néhány hét alatt kétszer telepítették át a tüntetőket, akiknek akcióját ugyan rendőrök biztosítják, ám a hatóság emberei szerintük nem segítenek. Nagy Navarro Balázs, a demonstráció szervezője azt követelte Szalai Annamáriától, a médiahatóság elnökétől, azonnali hatállyal mondja fel az MTVA vezérigazgatójának munkaviszonyát. (Népszava)

A felsőfokú végzettség egyre inkább garantálja a jobb fizetést

Növekvő munkanélküliség a fiatalok között, csökkenő méretű háztartások, erősödő migráció – ez a kép rajzolódott ki A magyar társadalom 2012-ben: trendek és perspektívák EU-összehasonlításban című, a Friedrich Ebert Alapítvány és a Tárki tegnapi, közös konferenciáján. (Népszabadság)

2012. november 22.

Kiemelt cél a foglalkoztatáspolitikában

Célzottan kell javítani a munkaerőpiacon azoknak a csoportoknak a foglalkoztatását, amelyek körében különösen magas a munkanélküliség – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási államtitkára egy szerdai bécsi rendezvényen. Ilyen csoportok például a tartósan munkanélküliek, az alacsony képzettséggel rendelkezők és a fiatal munkanélküliek. (Magyar Hírlap)

Nem bruttósítják a nyugdíjat

A kormány nem tervezi a nyugdíjak bruttósítását – tette egyértelművé a humán csúcstárca, miután Bodrogi József felvetette ennek lehetőségét egy tegnapi egészségügyi konferencián. A programban a szakértő neve mellett még a miniszteri biztosi titulus szerepelt, noha megbízatása már lejárt. (Magyar Hírlap, Népszava)

Felsőoktatási számolgatás

A legfrissebb kormány-előterjesztés értelmében az ideinél csaknem nyolcezerrel kevesebb, mintegy 36 ezer diá­kot vennének fel 2013-ban állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas felsőoktatási képzésre. (Magyar Hírlap, Népszava)

Sok százezer embernek drágulhat az utazás

Megszűnhet a 65 év alatti nyugdíjasok kedvezményes utazása, vagyis több százezer embernek a jövőben a jelenlegi korlátozott számú, de 90 százalékos kedvezménnyel megvásárolható vonat- és buszjegyekért teljes árat kellene fizetni. Legalábbis erre utal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Népszavának küldött tájékoztatása.

Ultimátumot kaptunk Brüsszeltől

A Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokban az Európai Bizottság a telekommunikációs és a kiskereskedelmi szektort sújtó különadók módosítására két hónapot, míg a cafeteriarendszeren belüli korlátozások megszüntetésére négy hetet adott Magyarországnak. (Népszabadság)

Új igények, további tervek

Két részből álló közbeszerzési eljárást tervez a Miniszterelnökség a 2013-2014. évi kommunikációs feladataival összefüggésben: az egyik, a szervezet kreatív feladatainak ellátásához kapcsolódó beszerzésre nettó 150 millió forint, a másik, médiavásárlásról szólóra nettó 550 millió forint áll rendelkezésre, a keretösszegtől mindkettő esetében plusz 90 százalék erejéig lehet eltérni. (Magyar Hírlap, Népszava)

Nincs pardon: Matolcsy Európa legrosszabb pénzügyminisztere

Két európai nagyhatalom pénzügyminiszterével repül kötelékben Matolcsy György – a dolog egyetlen szépséghibája, hogy spanyol és francia kollégája az Unió két legcsapnivalóbb minisztere, náluk csak Orbán Viktor jobbkeze van lejjebb. (Népszava)

2012. november 21.

Balog megtette ígéretét

Nem emelik az egy tanárra jutó átlagos óraszámot, így elkerülhető lesz a tömeges pedagógus-elbocsátás – legalábbis ígéretei szerint erre tesz javaslatot a kormánynak Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, aki tegnap ismét tárgyalt az oktatási szakszervezetek sztrájkbizottságával. A pedagógusbérek ügyében azonban továbbra sem enged a kormány, így az egyeztetések a jövő héten folytatódnak. Eközben a Hálózat a Tanszabadságért és a Szülői Hálózat is élesen bírálta a közoktatás átalakítását. (Népszava, Magyar Hírlap)

Megállíthatatlanul csökken a reálbér

Rosszabbul élünk, mint négy éve, szeptemberben tovább csökkentek a reálbérek. A legalább ötfős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megfigyelt nonprofit szervezeteknél a bruttó átlagkeresetek 4,5, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek pedig 1,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának béreit, ugyanakkor az infláció ebben az időszakban 6,6 százalékra rúgott. (Népszava)

Az államadósság csökkenjen, a foglalkoztatás növekedjen

Alapvető gazdaságpolitikai fordulatra van szükség a kiegyensúlyozott költségvetés érdekében: ebben minden ellenzéki szereplő egyetért – állapítja meg a Táncsics Alapítvány megbízásából készített elemzés az ellenzéki kezdeményezésekről. Az államadósság elleni küzdelemmel, mint céllal az ellenzéki erők egyetértenek, azonban a megvalósítással kapcsolatban eltérően vélekednek. (Népszava)

Eldőlt: jövőre bevezetik a közműadót

Adót kell fizetni a közművezetékek után 2013 januárjától, a teher mértéke 125 forint lesz méterenként – erről döntött tegnap a parlament kivételes, sürgős eljárással. A kormány harmincmilliárd forint éves bevételt vár az új tehertől. Az adót a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a hírközlési és a villamosenergia-vezeték tulajdonosának, míg az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában lévő közművezetéknél az üzemeltetőnek kell megfizetnie. (Magyar Hírlap)

LMP: nyolc képviselő mégis az Együtt 2014 mozgalommal tartana

Párbeszéd Magyarországért néven új platform létrehozását kezdeményezte az LMP-n belül az ellenzéki párt nyolc parlamenti és három fővárosi képviselője, köztük a frakcióvezetői posztról frissen lemondott Jávor Benedek hétfőn – derül ki egy az MTI birtokába került dokumentumból. A kezdeményezés aláírói tovább akarják folytatni a párbeszédet az “Orbán-rendszer leváltásában érdekelt szereplőkkel”, különösképp az Együtt 2014 mozgalommal. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

2012. november 19.

Sztrájk helyett határidők

Újabb határidők és tárgyalások jöhetnek, mivel az oktatási szakszervezetek tovább lebegtetik a sztrájk lehetőségét. A Pedagógusok Szakszervezete már azt is eredménynek tartja, hogy egyeztetésbe kezdenek az emberi erőforrás minisztérium és az érdekképviseletek szakértői, bár elismerték, az iskolák államosításának felfüggesztését nem tudják megakadályozni, így csak “kármentésben” gondolkodhatnak. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

‘Az ígérgetésből már elegünk van!’

“A pedagógusokban megpróbálják fenntartani a hitet, a reményt, hogy mégiscsak lesz béremelés” – mondja Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki a sztrájk lehetőségéről és a konyakról is nyilatkozott a Népszabadságnak.

Itt a harmadik Matolcsy-csomag: 50 százalékos adó az energiaszolgáltatóknak

Mégsem maradt a fiók mélyén a harmadik Matolcsy-csomag: a legnagyobb meglepetés az energiaszolgáltatóknak jutott, számukra egy 50 százalékos speciális adókulcsot vezet be a kormány. (Népszabadság) Ma tizenhat előterjesztés elfogadása mellett végleges formába önthetik a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által októberben bejelentett költségvetési kiigazításokat a jövő évi adóváltozásokkal együtt fogadhatják el. (Népszava, MNO)

Hazudnak az elvándorlásról

Hiába igyekszik azt bizonyítani az Orbán-kormány, hogy csaknem 60 százalékkal esett vissza idén a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást kérő egészségügyi dolgozók száma, ez egyszerűen nem igaz. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adatai alapján szeptember végéig elérte az 1660-at a külföldön munkát vállalni akarók száma, azaz az év vége előtt 3 hónappal csaknem annyian távoznának, mint tavaly egész évben. (Népszava)

Nemet mondott az LMP

Nem csatlakozik a Bajnai Gordon volt kormányfő vezette Együtt 2014 mozgalomhoz az LMP – döntött a párt hétvégi kongresszusa. A döntés nyomán lemondott Jávor Benedek frakcióvezető, aki szerint a párt stratégiája irreális. Schiffer András LMP-s képviselő ugyanakkor lapunknak úgy fogalmazott, csak úgy váltható le az Orbán-rezsim, ha nem csak az egykori Fidesz-szavazók, hanem azok kegyeit is elnyerik, akik elutasítják a rendszerváltás utáni kormányokat, köztük Bajnaiét. (Népszava, Népszabadság)

2012. november 16.

Egyesül a vegyipari és a vasasszakszervezet

A legütőképesebb érdekvédelmi szervezetet szeretnék létrehozni a vasasok és a vegyészek: a két érdekvédelmi szervezet egyesülésének előkészítése érdekében megkezdték a tárgyalásokat. (Népszabadság)

Megalázta a tanárokat Balog Zoltán

Vérig sértette a pedagógusokat és szakszervezeteiket Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, miközben éppen holnap kell tárgyalnia az oktatási érdekképviseletek sztrájkbizottságával, amely során eldőlhet, lesz-e országos munkabeszüntetés. (Népszava)

Étkezési csekk: csak egy maradhat

Lényegében az Erzsébet-utalvány marad az egyetlen étkezési csekk, miután jövőre más kibocsátó hasonló szolgáltatása adókedvezményben nem részesülhet – írja a Magyar Nemzet. Ez az eddig kitartó nagy francia szolgáltatók számára a legnagyobb csapás.

Újra erősödik az orvoselvándorlás

Az idén újra csúcsot dönthet a Magyarországról átmenetileg vagy tartósan elvándorló orvosok száma. Szeptember végéig 1660 egészségügyi dolgozó ment külföldre dolgozni – állítja a Világgazdaság az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatal adataira hivatkozva.

Orbán: Közel a megállapodás az IMF-fel

A miniszterelnök szerint az EU múlt heti országjelentése közvetlenül arról is szól, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is biztosan megáll a lábán. Orbán Viktor azonban – mint azt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta – továbbra is megegyezésre törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az unióval. (Magyar Hírlap, MNO)

Tovább zuhan a gazdaság

Idén negyedévről negyedévre mélyebb gödörbe kerülünk, vagyis vitathatatlanul Magyarország továbbra is technikai recesszióban van. A legpesszimistább várakozásoktól is elmaradt a magyar gazdaság idei harmadik negyedévi teljesítménye: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi előzetes adatai szerint naptárhatással kiigazítva a bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékkal zsugorodott, míg a szezonális hatásokat figyelembe véve a visszaesés mértéke 1,6 százalék volt. (Népszava)

Korrigálják a választási eljárási törvényjavaslatot

Egy zárószavazás előtti módosító csomaggal korrigálják a kormánypártok azokat a részleges ellentmondásokat, amelyek a választási eljárási törvényjavaslathoz kapcsolódó indítványok hétfői elfogadásával alakultak ki. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?