SZEF Fórumsorozat 2012 – Debrecen

Elindult a SZEF munkajogi és szakszervezetpolitikai kérdésekkel fogalakozó rendezvénysorozata. Az első állomás Debrecen volt.

Az IMF követelései között igen előkelő helyen szerepel a pedagógus élepályamodell bevezetésének elhalasztása. Ezt mondta Orbán Viktor az elmúlt héten, amikor a Liga Szakszervezet vezetőivel találkozott – adta tovább Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet vezetője a debrecenieknek. Hozzátette, a megbeszélésen nem ő, hanem a PDSZ egyik vezetője volt ott.

Bejelentését enyhe felhördülés fogadta csütörtökön délután a decreceni Belvárosi Közösségi Házban, ahol a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tartott nyilvános rendezvényt. A többnyire pedagógus résztvevőket szinte bombázták az előkészítetlen átalakítás híreivel.

Előbb azonban dr. Nádas György ügyvéd tartott előadást a megváltozott Munka Törvénykönyvéről. „Új elem a méltányos mérlegelés. Be kell tartani a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét! Ilyen és hasonló alapelvekre hívta fel a figyelmet, magyarázva azok pozitívumait, illetve kockázatait.

Utána Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet vezetője a közoktatás helyzetéről festett aggasztó képet. Szerinte a közoktatás eddigi rendszere gyermekcentrikus volt, míg az új köznevelési rendszer államcentrikus lesz. Az új törvényből például hiányzik az a mondat, ami az előzőben a gyermek mindenek fölött álló érdekét rögzítette. Nem tartalmazza azt sem, hogy a szolgáltatáshoz mindenkinek joga van aránytalan teher vállalása nélkül hozzáférni.
Gallóné előrejelzése szerint nagy pedagógus elbocsátási hullámra kell számítani. Körülbelül 4900 hely szűnik meg a tankötelezettség 16 évre szállítása miatt, 2300 hely a kisebb településeken várható osztály-összevonások miatt, 7 ezer pedig abból fakadóan, hogy a szakképző intézményekben csökken a közismereti tárgyak oktatása. Az életpályamodellhez kapcsolódó keresetnövekedés a munkateher radikális emelkedésével jár majd együtt – jelentette ki Gallóné.

Varga László, a Szakszervezet Együttműködési Fórumának elnöke az érdekegyeztetői folyamatról tájékoztatott. Mint mondta, a közszolgáltatásban dolgozóknak 20 százalék béremelést szeretnének kiharcolni, hogy ne legyenek bérfeszültségek ha a pedagógusok megkapják az emelést.

Forrás: haon.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk