SZEF Fórumsorozat 2012 – Debrecen

Elindult a SZEF munkajogi és szakszervezetpolitikai kérdésekkel fogalakozó rendezvénysorozata. Az első állomás Debrecen volt.

Az IMF követelései között igen előkelő helyen szerepel a pedagógus élepályamodell bevezetésének elhalasztása. Ezt mondta Orbán Viktor az elmúlt héten, amikor a Liga Szakszervezet vezetőivel találkozott – adta tovább Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet vezetője a debrecenieknek. Hozzátette, a megbeszélésen nem ő, hanem a PDSZ egyik vezetője volt ott.

Bejelentését enyhe felhördülés fogadta csütörtökön délután a decreceni Belvárosi Közösségi Házban, ahol a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tartott nyilvános rendezvényt. A többnyire pedagógus résztvevőket szinte bombázták az előkészítetlen átalakítás híreivel.

Előbb azonban dr. Nádas György ügyvéd tartott előadást a megváltozott Munka Törvénykönyvéről. „Új elem a méltányos mérlegelés. Be kell tartani a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét! Ilyen és hasonló alapelvekre hívta fel a figyelmet, magyarázva azok pozitívumait, illetve kockázatait.

Utána Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet vezetője a közoktatás helyzetéről festett aggasztó képet. Szerinte a közoktatás eddigi rendszere gyermekcentrikus volt, míg az új köznevelési rendszer államcentrikus lesz. Az új törvényből például hiányzik az a mondat, ami az előzőben a gyermek mindenek fölött álló érdekét rögzítette. Nem tartalmazza azt sem, hogy a szolgáltatáshoz mindenkinek joga van aránytalan teher vállalása nélkül hozzáférni.
Gallóné előrejelzése szerint nagy pedagógus elbocsátási hullámra kell számítani. Körülbelül 4900 hely szűnik meg a tankötelezettség 16 évre szállítása miatt, 2300 hely a kisebb településeken várható osztály-összevonások miatt, 7 ezer pedig abból fakadóan, hogy a szakképző intézményekben csökken a közismereti tárgyak oktatása. Az életpályamodellhez kapcsolódó keresetnövekedés a munkateher radikális emelkedésével jár majd együtt – jelentette ki Gallóné.

Varga László, a Szakszervezet Együttműködési Fórumának elnöke az érdekegyeztetői folyamatról tájékoztatott. Mint mondta, a közszolgáltatásban dolgozóknak 20 százalék béremelést szeretnének kiharcolni, hogy ne legyenek bérfeszültségek ha a pedagógusok megkapják az emelést.

Forrás: haon.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a