Keresés
Close this search box.

SZEF Fórumsorozat 2012 – Debrecen

Elindult a SZEF munkajogi és szakszervezetpolitikai kérdésekkel fogalakozó rendezvénysorozata. Az első állomás Debrecen volt.

Az IMF követelései között igen előkelő helyen szerepel a pedagógus élepályamodell bevezetésének elhalasztása. Ezt mondta Orbán Viktor az elmúlt héten, amikor a Liga Szakszervezet vezetőivel találkozott – adta tovább Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet vezetője a debrecenieknek. Hozzátette, a megbeszélésen nem ő, hanem a PDSZ egyik vezetője volt ott.

Bejelentését enyhe felhördülés fogadta csütörtökön délután a decreceni Belvárosi Közösségi Házban, ahol a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tartott nyilvános rendezvényt. A többnyire pedagógus résztvevőket szinte bombázták az előkészítetlen átalakítás híreivel.

Előbb azonban dr. Nádas György ügyvéd tartott előadást a megváltozott Munka Törvénykönyvéről. „Új elem a méltányos mérlegelés. Be kell tartani a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét! Ilyen és hasonló alapelvekre hívta fel a figyelmet, magyarázva azok pozitívumait, illetve kockázatait.

Utána Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet vezetője a közoktatás helyzetéről festett aggasztó képet. Szerinte a közoktatás eddigi rendszere gyermekcentrikus volt, míg az új köznevelési rendszer államcentrikus lesz. Az új törvényből például hiányzik az a mondat, ami az előzőben a gyermek mindenek fölött álló érdekét rögzítette. Nem tartalmazza azt sem, hogy a szolgáltatáshoz mindenkinek joga van aránytalan teher vállalása nélkül hozzáférni.
Gallóné előrejelzése szerint nagy pedagógus elbocsátási hullámra kell számítani. Körülbelül 4900 hely szűnik meg a tankötelezettség 16 évre szállítása miatt, 2300 hely a kisebb településeken várható osztály-összevonások miatt, 7 ezer pedig abból fakadóan, hogy a szakképző intézményekben csökken a közismereti tárgyak oktatása. Az életpályamodellhez kapcsolódó keresetnövekedés a munkateher radikális emelkedésével jár majd együtt – jelentette ki Gallóné.

Varga László, a Szakszervezet Együttműködési Fórumának elnöke az érdekegyeztetői folyamatról tájékoztatott. Mint mondta, a közszolgáltatásban dolgozóknak 20 százalék béremelést szeretnének kiharcolni, hogy ne legyenek bérfeszültségek ha a pedagógusok megkapják az emelést.

Forrás: haon.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Nőnap 2024-ben is!

Nemcsak a virágok hervadnak – a gyermekvédelmi rendszer is!   Időpont: 2024. március 8. (péntek) 10:00 óra Helyszín: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (13. kerület, Visegrádi utca 49.) Felszólalók: Csóti Csaba

Találkozó a belga nagykövettel

2024. február 15-én civil szervezetek és szakszervezetek képviselői lehetőséget kaptak arra, hogy találkozzanak Jeroen Vergeylen budapesti belga nagykövettel, aki az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Belgium célkitűzéseiről beszélt. A belga

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros

A FERPA VB üléséről jelentjük

Jelentés a FERPA végrehajtó bizottság 2024 februári üléséről A FERPA (Nyugdíjasok és Idősek Európai Föderációja) Végrehajtó Bizottsága 2024 február 21-22-én tartotta meg soros ülését Brüsszelben, Hubert SCHWIND elnök vezetésével, Agostino