SZEF Fórumsorozat 2012 – Debrecen

Elindult a SZEF munkajogi és szakszervezetpolitikai kérdésekkel fogalakozó rendezvénysorozata. Az első állomás Debrecen volt.

Az IMF követelései között igen előkelő helyen szerepel a pedagógus élepályamodell bevezetésének elhalasztása. Ezt mondta Orbán Viktor az elmúlt héten, amikor a Liga Szakszervezet vezetőivel találkozott – adta tovább Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet vezetője a debrecenieknek. Hozzátette, a megbeszélésen nem ő, hanem a PDSZ egyik vezetője volt ott.

Bejelentését enyhe felhördülés fogadta csütörtökön délután a decreceni Belvárosi Közösségi Házban, ahol a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tartott nyilvános rendezvényt. A többnyire pedagógus résztvevőket szinte bombázták az előkészítetlen átalakítás híreivel.

Előbb azonban dr. Nádas György ügyvéd tartott előadást a megváltozott Munka Törvénykönyvéről. „Új elem a méltányos mérlegelés. Be kell tartani a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét! Ilyen és hasonló alapelvekre hívta fel a figyelmet, magyarázva azok pozitívumait, illetve kockázatait.

Utána Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet vezetője a közoktatás helyzetéről festett aggasztó képet. Szerinte a közoktatás eddigi rendszere gyermekcentrikus volt, míg az új köznevelési rendszer államcentrikus lesz. Az új törvényből például hiányzik az a mondat, ami az előzőben a gyermek mindenek fölött álló érdekét rögzítette. Nem tartalmazza azt sem, hogy a szolgáltatáshoz mindenkinek joga van aránytalan teher vállalása nélkül hozzáférni.
Gallóné előrejelzése szerint nagy pedagógus elbocsátási hullámra kell számítani. Körülbelül 4900 hely szűnik meg a tankötelezettség 16 évre szállítása miatt, 2300 hely a kisebb településeken várható osztály-összevonások miatt, 7 ezer pedig abból fakadóan, hogy a szakképző intézményekben csökken a közismereti tárgyak oktatása. Az életpályamodellhez kapcsolódó keresetnövekedés a munkateher radikális emelkedésével jár majd együtt – jelentette ki Gallóné.

Varga László, a Szakszervezet Együttműködési Fórumának elnöke az érdekegyeztetői folyamatról tájékoztatott. Mint mondta, a közszolgáltatásban dolgozóknak 20 százalék béremelést szeretnének kiharcolni, hogy ne legyenek bérfeszültségek ha a pedagógusok megkapják az emelést.

Forrás: haon.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és