Keresés
Close this search box.

Nyílt levél Orbán Viktorhoz

A mai sajtóhírekre (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap) reagálva a SZEF elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor úrhoz, Magyarország miniszterelnökéhez.

N Y Í L T L E V É L
ORBÁN VIKTOR ÚRNAK,
MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKÉNEK

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A sajtóból származó információk szerint a tegnapi napon Ön találkozott a Liga Szakszervezetek Elnökségével.
Én nem vagyok tagja a Liga Elnökségének, ezért közvetlen információm az ott és az azt követően tartott sajtótájékoztatón elhangzottakról nincs, nem is lehet. A találkozóról a médiában megjelentek sokfajta módon értelmezhetőek, de az értelmezések nem helyettesíthetik a személyes tárgyalásokat.
Világos számomra, hogy azokkal, akikkel „az ember együtt szagolt puskaport” könnyebben tárgyal, és ebben az esetben még az is érdektelen, hogy mi is volt vagy melyik az a háború, ahol a puskaporszagot okozó fegyverek eldördültek.
Sokkal fontosabb üzenete van annak az érzésnek, miszerint, ha Ön a Ligával „találkozik, tudja, hogy nem egy másik párttal, vagy külföldiek zsoldjában álló szervezettel tárgyal”.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A jelenleg általam vezetett Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), – amely az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács egyetlen reprezentatív szövetsége – és tudomásom szerint egy tagszakszervezete sem áll hazai pártok vagy külföldiek zsoldjában.
A mi konföderációnk mindig is megkülönböztetett jelentőségűnek tartotta a mindenkori kormánnyal és annak vezetőjével, vezetőivel folytatott tanácskozásokat, mert az általunk képviselt munkavállalók olyan területeken dolgoznak, – közoktatás, kultúra, egészségügy, közigazgatás, rendvédelem, szociális terület stb. –, amelyek nemcsak általában függenek a parlamenti és kormányzati döntésektől, hanem a mi felfogásunk szerint a mindenkori kormány az itt dolgozóknak egyfajta munkáltatója is. Ezt a Nemzeti, Gazdasági és Társadalmi Tanács egyik ülésének szünetében folytatott kötetlen beszélgetésen Ön is elismerte.

Ezért a nyilvánosság előtt is megismétlem azt a Miniszterelnök Úrnak már egy korábbi levelemben is megírt és válasz nélkül maradt meghívást, miszerint: egy Önnek megfelelő időpontban várjuk a SZEF vezetőtestületi ülésén azért, hogy gondolatokat tudjunk cserélni arról a közös felelősségről, amely a mindenkori kormányt és a közszféra szakszervezeteit az ország működése szempontjából terheli.

Végül egyetlen megjegyzés. Világosan értem, hogy nem vagyok bölény, Orwell után szabadon azonban ez számomra azt is jelenti, hogy minden állat egyenlő, de a bölények egyenlőbbek. Az én – lehet, hogy hiányos – ismereteim szerint az Orwell által írt Állatfarm nem egy harmadik évezredi európai uniós tagállam karikatúrája volt.

Budapest, 2012. szeptember 12.

Varga László
SZEF-elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.