Nyílt levél Orbán Viktorhoz

A mai sajtóhírekre (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap) reagálva a SZEF elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor úrhoz, Magyarország miniszterelnökéhez.

N Y Í L T L E V É L
ORBÁN VIKTOR ÚRNAK,
MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKÉNEK

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A sajtóból származó információk szerint a tegnapi napon Ön találkozott a Liga Szakszervezetek Elnökségével.
Én nem vagyok tagja a Liga Elnökségének, ezért közvetlen információm az ott és az azt követően tartott sajtótájékoztatón elhangzottakról nincs, nem is lehet. A találkozóról a médiában megjelentek sokfajta módon értelmezhetőek, de az értelmezések nem helyettesíthetik a személyes tárgyalásokat.
Világos számomra, hogy azokkal, akikkel „az ember együtt szagolt puskaport” könnyebben tárgyal, és ebben az esetben még az is érdektelen, hogy mi is volt vagy melyik az a háború, ahol a puskaporszagot okozó fegyverek eldördültek.
Sokkal fontosabb üzenete van annak az érzésnek, miszerint, ha Ön a Ligával „találkozik, tudja, hogy nem egy másik párttal, vagy külföldiek zsoldjában álló szervezettel tárgyal”.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A jelenleg általam vezetett Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), – amely az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács egyetlen reprezentatív szövetsége – és tudomásom szerint egy tagszakszervezete sem áll hazai pártok vagy külföldiek zsoldjában.
A mi konföderációnk mindig is megkülönböztetett jelentőségűnek tartotta a mindenkori kormánnyal és annak vezetőjével, vezetőivel folytatott tanácskozásokat, mert az általunk képviselt munkavállalók olyan területeken dolgoznak, – közoktatás, kultúra, egészségügy, közigazgatás, rendvédelem, szociális terület stb. –, amelyek nemcsak általában függenek a parlamenti és kormányzati döntésektől, hanem a mi felfogásunk szerint a mindenkori kormány az itt dolgozóknak egyfajta munkáltatója is. Ezt a Nemzeti, Gazdasági és Társadalmi Tanács egyik ülésének szünetében folytatott kötetlen beszélgetésen Ön is elismerte.

Ezért a nyilvánosság előtt is megismétlem azt a Miniszterelnök Úrnak már egy korábbi levelemben is megírt és válasz nélkül maradt meghívást, miszerint: egy Önnek megfelelő időpontban várjuk a SZEF vezetőtestületi ülésén azért, hogy gondolatokat tudjunk cserélni arról a közös felelősségről, amely a mindenkori kormányt és a közszféra szakszervezeteit az ország működése szempontjából terheli.

Végül egyetlen megjegyzés. Világosan értem, hogy nem vagyok bölény, Orwell után szabadon azonban ez számomra azt is jelenti, hogy minden állat egyenlő, de a bölények egyenlőbbek. Az én – lehet, hogy hiányos – ismereteim szerint az Orwell által írt Állatfarm nem egy harmadik évezredi európai uniós tagállam karikatúrája volt.

Budapest, 2012. szeptember 12.

Varga László
SZEF-elnök

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és