Keresés
Close this search box.

A SZEFIT is részt vesz a NIT megalakításában

A SZEFIT is aláírta a Nemzeti Ifjúsági Tanács megalakítását célzó szándéknyilatkozatot.

A délelőtt folyamán a kormányzati szereplők nyilatkoztak az eddigi folyamat alakulásáról, a találkozó fontosságáról, az ifjúsági tanácstól várt célokról és eredményekről.

Egy újabb, a korszakot meghatározó kísérlettel meg szeretnénk nyitni a politikát a fiatalok előtt, és meg szeretnénk nyitni a fiatalokat a politika felé – közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) megalakulása alkalmából tartott tegnapi konzultáción. A NIT – létrehozóinak elképzelése szerint – ernyőszervezet kíván lenni, amely tömöríti a már meglévő ifjúsági klubokat és civilszervezeteket, valamint a kormányzat ifjúságpolitikával foglalkozó képviselőit.

Navracsics Tibor kifejtette, nem egyszeri találkozóról van szó, hanem egy intézményépítési és tanácskozási folyamat első lépéséről, ami már csak azért is üdvözlendő, mert az Európai Unió államai közül Magyarországon jön létre utolsóként hasonló szerveződés. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint ahhoz, hogy hazánk nyitott, európai és kreatív ország legyen, együtt kell működni az ifjúsággal. „Mi olyan Magyarországot szeretnénk, amely visszavárja önöket” – fogalmazott, hozzátéve, nagyon jó, ha a fiatalok élnek az ösztöndíjak, a külföldi tapasztalatszerzés, munkavállalás lehetőségével, de a cél az, hogy itthon alapítsanak családot.

Halász János, az Emberi Erőforrá­sok Minisztériumának (Emmi) politikai államtitkára szerint az előző kormány idején nem voltak kíváncsiak a fiatalok véleményére. Mint mondta, ez a kabinet számít rájuk, hiszen szükség van az új nemzedékek látásmódjára is. „Erős nemzeti közösségben szükség van a generá­ciók összefogására” – hangsúlyozta az államtitkár.

Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordináció­jáért felelős miniszteri biztos rámutatott, „szüleink számára még elképzelhetetlen volt, hogy beleszóljanak a közösség ügyeibe”, de ez ma valós lehetőség. A kormánybiztos közölte, olyan fiatalokra van szükség, akik törődnek hazájuk, szűkebb és tágabb környezetük sorsával, s fordítva: ők így azt érezhetik, szűkebb és tágabb környezetük törődik velük.

Téglásy Kristóf, az Emmi ifjúságügyi főosztályvezetője arról beszélt, hogy a 2010 előtti kormányzat az „el lehet innen menni” szellemében sajátosan kezelte azt a „problémát”, amelyet a fiatalság jelentett. Hangsúlyozta, összmagyar ifjúságban gondolkodnak, akik nem gondot, hanem lehetőséget és egyben erőforrást jelentenek az ország számára.

A délután folyamán megvitatásra került az előkészítő csapat által javasolt szándéknyilatkozat, amelyben az aláírók deklarálják azt a szándékot, hogy a NIT létrehozásában részt kívánnak venni és azt fontosnak tartják.

A nyilatkozatot a SZEFIT nevében Nagy Viktória elnök írta alá.

Szövege a következő:

Szándéknyilatkozat

Mi, magyar fiatalok és ifjúsági szervezetek képviselői, a mai napon aláírásunkkal kifejezzük abbéli szándékunkat, hogy a Nemzeti Ifjúsági Tanács megalakulását támogatjuk. Közösen vállalt célunk, hogy a szervezetet még ebben az évben, 2012-ben létrehozzuk azon felismerés okán, hogy a fiatalok érdekképviseletét és a leendő csatlakozók képviseletét mindenkor fontosnak tartjuk.

Elsődleges célunk, hogy a közösen megfogalmazott elvek mentén, vagyis független, nyitott, demokratikus alapokon szerveződő, legitim, transzparansen működő, a fiatalok érdekképviseletét és a leendő csatlakozók képviseletét érdemben ellátó szervezet jöjjön létre.

Budapest, 2012. június 19.

Kép

Forrás: Magyar Hírlap és személyes részvétel

 
 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik