2012. június 1-15.

2012. június 15.

Kötelező nyugdíjba vonulni

– A miniszter nyilatkozatát értelmezni sem tudom – jelentette ki a Népszabadság kérdésére Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke. A közszféra szakszervezeteit tömörítő konföderáció vezetője kijelentette: a kormány vagy Matolcsy György bejelentéseit általában nem előzi meg semmilyen érdemi egyeztetés, ezért a kényszernyugdíj kapcsán sem tud érdemben mit mondani.

Hamar munka ritkán jó

A jövő esztendei költségvetés sarokszámait mind a kiadási, mind a bevételi oldalon 170-170 milliárd forinttal megemelte a kormány, mégpedig úgy, hogy a tranzakciós illetékből az eredetileg számítottnál 150 milliárd forintnál többet, 280 milliárd forintot várnak. Ugyanakkor a közszférában kötelezővé teszik a 62. életévüket betöltőknek a nyugdíjba menetelt, amelytől 20 milliárd forintos megtakarítást várnak. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Bemutatkozik az új Magyary-program

Egy hét múlva, június 21-én mutatják be a közigazgatási rendszer megújítását szolgáló Magyary-program 12.0-s kiadását – jelentette be tegnap az Információs társadalom parlamentje című konferencián Gál András Levente, a Jó állam fejlesztési koncepcióért felelős kormánybiztos. (Magyar Hírlap)

“Megbukott” a kormány

Szimbolikusan “megbuktatták” Orbán Viktor miniszterelnököt és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) előtt demonstráló tanárok, diákok, szülők és nevelési szakemberek. Oktatási szakértők és az MSZP szakpolitikusai pedig a következő kormányprogram lehetséges oktatási részeiről tartottak konferenciát. (Népszava, Népszabadság)

‘Hibás’ ezredesi körlevél a szakszervezetekről

Kevésbé konfrontatív érdekvédelmet szorgalmazott Varga Ferenc, a fővárosi tűzoltók parancsnoka, aki szerint a szakszervezetek érdekvédelmi szerepe megszűnik. (Népszabadság)

Nemzetközi és hazai bizalomvesztést, nyomort hozott a kormány két éve

Az Orbán-kormány két év alatt a legnagyobb kárt a legszegényebbeknek, a leginkább kiszolgáltatott tömegeknek okozta felelőtlen gazdaság- és szociálpolitikájával. Összességében romba döntötte a külföld bizalmát az országban, és megrendítette a társadalom hitét a politikai tisztességben a korlátokat nem ismerő korrupciós törvényhozásával és törvényalkalmazásával. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)

Drágul a szegények élete

Többet kell idén fizetni számos alapvető élelmiszerért, például a tojásért, tejért, sertés húsért. Az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában a magasabb az élelmiszerek aránya, így ők azok, akiket a legérzékenyebben érint ezeknek a drágulása. (Népszava)

Behajtásonként akár 4-500 forint lehet a dugódíj összege

Újabb nem várt kiadásra kell készülniük az autósoknak, akik jövő nyártól – ha akarják, ha nem – évi akár százezer forintos összeggel is “támogatják” majd a BKV finanszírozását – akkor is, ha soha nem szállnak buszra vagy villamosra. Akár 4-500 forintot is fizethetnek ugyanis alkalmanként, ha be akarnak hajtani Budapest belvárosi területére. (Népszava, Népszabadság)

2012. június 14.

Hitelből nem lesz jólét

Tönkreteszi a nemzetet a hitelekre épített jólét, a korábbi hibákból tanulva kompromisszumok nélkül kell az adósság ellen harcolni a kormányfő szerint. Orbán Viktor kijelentette, az európai válságkezelés metódusán is változtatni kell, a sikertelenség fő oka ugyanis, hogy az európai vezetők csupán az események után szaladnak. (Magyar Hírlap)

Béremelés spórolásból?

Új megvilágításba helyezi az egészségügyi dolgozók bérharcának tavaszi eredményeit egy lapunk birtokába jutott kormányrendelet-tervezet. Eszerint a béremelést nem többletforrásokból fedeznék, hanem az erre a célra kifizetendő összegeket más egészségügyi kiadásokból csoportosítanák át. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Durván hozzányúlhatnak a bérekhez

Az új munka törvénykönyvét (Mt.) július 1-jétől részlegesen már alkalmazni kell, a parlament viszont csak most tárgyalja azt a terjedelmes előterjesztést, amely a jogszabály hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezéseket tartalmazza. A törvénycsomag a még hatályba sem lépett új munkajogi szabályokat is több ponton módosítja, és ez tovább fokozza a bizonytalanságot. (Népszabadság)

Továbbra is bővülést vár a kormányzat

A kedvezőbb német gazdasági adatokra hivatkozva a kormány megemeli az idei év gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát – jelentette be tegnap Varga Mihály IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő tárca nélküli miniszter. A Magyar Hírlapnak közgazdászok azt mondták: az első negyedéves GDP-adatok birtokában még nehéz megjósolni, hogy növekszik-e éves alapon a magyar gazdaság vagy recesszióba zuhanunk.

Itt van az ideje a vakációnak

Ciklusokon átívelő jelentőségűek az idén elfogadott oktatási jogszabályok Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár szerint. A 2011/2012-es tanév holnapi befejezése kapcsán azt mondta, hazánk kulturális hagyományai és klímája egyaránt azt mutatják, meg kell tartani a tizenegy hetes nyári szünetet. (Magyar Hírlap)

Nem mindenütt fogadják el a pihenőkártyát

Sok vendég fizetéskor szembesül azzal, hogy pihenőkártyáját a hotelek vagy vendéglátóhelyek nem tudják elfogadni – írja a Magyar Nemzet.

Ülősztrájkot hirdettek a rokkantak

Ülősztrájk mellett döntöttek a rokkantak, július 1-én a Hősök terén tartják akciójukat. Azért választották a látványos megmozdulást, mert május 25-én hiába akartak petíciót átadni a kormánypárt képviselőinek, “átvétele nem úgy történt, ahogy a szervezők várták”. “Valaki” átvette ugyan a Fidesz intézkedései ellen tiltakozó dokumentumot, de nem árulta el, hogy ki ő és mi lesz a sorsa a petíciónak. (Népszava)

Alakul az olajfa – szövetséget köthet az MSZP, az LMP és a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint már idén nyáron megkezdődhetnek a szakértői egyeztetések az általuk demokratikusnak tartott ellenzéki erők, az MSZP, az LMP és a DK között, a három párt pedig később olyan politikai együttműködésbe foghat, amelynek a vége választási összefogás lehet. (Népszabadság)

Azt akarja a szocialista párt, hogy mindenki szavazzon

Javaslatot tesz az MSZP a demokratikus, általános és titkos választásokon való részvétel kötelezővé tételére, egyúttal vitát kezdeményez a javaslatáról – jelentette be Molnár Zsolt. A szocialista párt budapesti elnöke, országgyűlési képviselője lapunknak úgy fogalmazott: ugyan a választási eljárási törvényről máig csak félinformációkkal rendelkezhetünk, több fideszes politikus érvelt már a választási előregisztráció bevezetése mellett, és hírek szerint a kormányfő ezt támogatná. (Népszava)

Hazugságokkal kampányolnak Magyarország ellen Kanadában

Magyarország nem biztonságos ország. Ezt írja Gina Csányi-Robah abban a hazug vádakkal teli dokumentumban, amelyet a kanadai parlament bevándorlásügyi bizottságának adott be a közép-európai cigányok befogadására specializálódott torontói Roma Community Center vezetője. A tengerentúli országban várhatóan új bevándorlási törvényt fogadnak el, tulajdonképpen a magyarországi romák menekültáradata miatt. (MNO)

Kiürítették a bankokat a görögök

Naponta nyolcszázmillió eurónyi betétet számolnak fel a görögök a nagy pénzintézeteknél. A lakosság attól fél, hogy az ország kénytelen lesz elhagyni az eurózónát. Mindeközben az Euró­pai Bizottság olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyek segítenék a bankunió létrehozását. (Magyar Hírlap)

2012. június 13.

Már készíti az MSZP a “Gyere haza!” programot

Itthon tartaná a fiatalokat az MSZP. A párt szerint nem véletlen, hogy a kormányváltás óta másfélszeresére nőtt a külföldre költözők száma és ma minden második 30 év alatti fiatal el akar menni Magyarországról. Winkfein Csaba, a szocialisták elnökségi tagja a Népszavának arról beszélt: a jelenlegi kormány semmit nem biztosít a fiatalok megélhetéséhez, az MSZP viszont már készíti a “Gyere haza!” programot, amelyben választ ad a pályakezdők számára fontos kérdésekre.

Gyurcsányék jelszava ez volt: utánunk az özönvíz!

A Magyar Hírlap által összegzett számok azt mutatják, hogy a Gyurcsány-kormány szándékosan úgy kötött szerződést 2008-ban az IMF-fel és az EU-val a gigantikus hitel felvételére, hogy annak törlesztése szinte kizárólag a következő kormányra, azaz Orbán Viktor kabinetjére háruljon. Az „utánunk az özönvíz” politika következtében negyedévente átlagosan kilencszázmillió eurót kell törlesztenünk a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a jövő év végéig, míg 2014 első részében már „csak” háromszázmillió eurós visszafizetési kötelezettség terheli Magyarországot.

Kilométerekre kerülne a fizetés

Az infrastruktúra hiányosságai miatt ma még kivitelezhetetlen lenne, hogy minden munkabér bankszámlára menjen – értenek egyet a Népszabadság által megkérdezett intézmények, szervezetek, érdekképviseletek.

Gaskó István szerint jobban tenné az MSZP, ha hallgatna

A közlekedési kormányzat nem készül vasúti szárnyvonalak bezárására, legalábbis erről a szakszervezetnek nincs tudomása – mondta a Magyar Hírlapnak Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke.

Célzottan csökkentik a járulékot

Sok vállalkozóban keltett reményt Orbán Viktor május végi tévés nyilatkozata, de eljött a kijózanodás ideje. A kormányfő arról beszélt Az Este című műsorban, hogy a munkahelyteremtés egyik legnagyobb akadályának a magas járulékterheket tartja, és ha az európai válság fejleményei lehetővé teszik, még a nyáron elkezdődik az esetleges járulékcsökkentési tervek megvitatása. (Népszabadság)

Drámai megszorítás után borzalmas gyógyszerárak jönnek

Jövőre a lakossági gyógyszerfogyasztás támogatására mindössze 158 milliárd jut. Ez alig több mint 43 százaléka annak a 360 milliárd forintnak, amit 2011-ben az egészségbiztosító gyógyszertámogatásra költött. (Népszabadság)

Hazánkban is terjedhet a gyermekmunka

Magyarországon elterjedhet a gyermekmunka – a többi között erre figyelmeztetett Takács István, az UNICEF (az ENSZ gyermekalapja) magyar bizottságának elnöke. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa pedig a Hír24-nek arról beszélt, hogy minden ötödik gyerek szegénységben él, a gyermekmunka legfőbb oka pedig épp a szegénység. (Népszava)

Tegyünk pontot az orbáni rémtörténet végére!

Félidejéhez érkezett Orbán forradalmi kormányzása. Két éve nem is titkoltan még gúnyolódtunk az új miniszterelnök forradalmi retorikáján, de utólag be kell lássuk, valóban forradalmi változások játszódtak le hazánkban. Orbán alapjaiban forgatta fel a III. Köztársaságot. Gyurcsány Ferenc írása a NépszavaVélemény rovatában.

Megint jönnek, megújulnak

Ha annyi millióm lenne, ahányszor az MSZP megújulási stratégiát hirdetett, nem csak lelkiekben lennék igen gazdag. Akár kormányon voltak, akár ellenzékben, állandóan meg akartak újulni. Hétfőn a Népszabadság ismertette azt a friss koncepciót, amely harminc oldalon – nagyjából az elveszett Gyurcsány-szakdolgozat terjedelmében – vázolja az MSZP stratégiájának főbb vonalait. Körmendy Zsuzsanna írása a Magyar Nemzet Vélemény rovatában.

2012. június 12.

Egyre többen vállalnának külföldi munkát

Az elmúlt húsz évben nem volt olyan magas a kivándorolni szándékozók aránya, mint most – állapítja meg a Tárki új kutatása, amely szerint minden ötödik magyar felnőtt külföldi munkavállalást tervez. A kiemelke­dően magas kivándorlási statisztika néhány éve tartó, erősödő folyamat következménye. A Tárki szerint az idén a felnőttkorú lakosság tizenhárom százaléka tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, tizenhat százaléka, hogy néhány évre külföldre menne dolgozni, hét százaléka pedig végleg elhagyná az országot. (Magyar Hírlap)

Egy az ország, egy a hamburger, kettő az ifjúságpolitika

Nincs olyan ország Európában, mint Magyarország, amely két ifjúságpolitikával is büszkélkedhetne. Egyfelől a Károlyit kormányzati pozícióból talán először lehazaárulózó, Wass Albert fan, KDNP-s Soltész Miklós irányítja a hagyományos ifjúságpolitikát, másfelől a PR-cégek menedzselte fideszes Mihalovics Péter vezeti az Új Nemzedék Jövőjéért Programot (ÚNJP). (Népszabadság)

Júliustól új egészségügyi struktúra

Hétpecsétes titokként kezeli egyelőre az egészségügyi államtitkárság a kórházi struktúra átalakítására vonatkozó adatokat. A közvélemény tehát mit sem tud arról, hogy a lakóhelyéhez közeli fekvőbeteg-ellátó intézményben júliustól milyen változások lesznek, lesz-e például szülészet vagy sebészet. A kórházvezetők is csak saját magukat érintően kaptak írásos tájékoztatót, tehát ők sem ismerik, hogy a szomszédos intézményben milyen átalakulás várható. (Magyar Nemzet)

Az özvegyi nyugdíj utalványban is jöhet

A nyugdíjak utalványban történő kifizetését ugyan cáfolta a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) és a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft., az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont nem. Közleményükben csak azt erősítették meg, hogy az áprilisban kiadott nyilatkozatukban leírtak máig érvényesek, az utalványra érkező szociális ellátások között nem szerepel a családi pótlék – mindezt kormányrendelet szabályozza. (Népszava)

Hazánkban helyreállt a jogállam

Elsőrendű szövetségesként tekint a kormány az ügyészségre a biztonság helyreállításában – jelentette ki az ügyészség napján Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint Magyarország 2010 előtt a felbomló rend állapotában volt. Polt Péter legfőbb ügyész sorsfordítónak nevezte az elmúlt években a szervezet helyzetét rendező törvényeket. (Magyar Hírlap)

Meddig bírja a nemzetközi nyomást a kormány?

Nőhet a nyomás a magyar kormányon, hogy minél gyorsabban megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal. A gazdaságpolitikai klíma nem kedvez a hiteltárgyalások halogatásának. (Népszabadság)

Strasbourg sem számít a kétharmadnak

Nem lesz népszavazás az LMP négy kérdéséről – döntött tegnap Országgyűlés kormánypárti többsége. Az ökopárt arról kívánta megkérdezni a választókat: egyetértenének-e azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni, továbbá, hogy a tankötelezettség továbbra is a 18 éves kor betöltéséig tartson. (Népszabadság)

Görög átok ül a németeken

Uniós és német tisztségviselők tegnap megerősítették, hogy Spanyolország pénzügyeit is nemzetközi felügyelet alá helyezik a százmilliárd eurós bankmentő csomag fejében. A hitelminősítők ugyanakkor jelezték, ha a görögök kilépnek az eurózónából, akkor a németeket is kénytelenek lesznek lefokozni. (Magyar Hírlap)

2012. június 11.

A VOSZ szerint a közmunkánál és a segélynél jobb a csökkentett minimálbér

Amíg valaki csökkentett minimálbéren van bejelentve, az alatt tanulhat szakmát és rendes szakmunkássá válhat, vélekedett Dávid Ferenc. Úgyhogy a vállalkozóknak tetszik, hogy olcsóbban foglalkoztathatják a fiatalokat. (Népszava)

Utalványban jön majd a nyugdíj is?

Ugyan cáfolta az Erzsébet-utalvány állami kibocsátója és forgalmazója, hogy levelet írtak a patikáknak, amelyben további szociális juttatások – köztük a családi pótlék és a “nyugdíjak egy része” – utalványban való fizetésének tevéről esik szó, úgy tűnik, a kormány nem tett le korábbi tervéről. Réthelyi Miklós korábbi miniszternek április közepéig kellett megvizsgálnia, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így a családi pótlék és segélyek. (Népszava)

Villámgyorsan elkészül a jövő évi költségvetés

A kormány még ezen a héten benyújtja a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatát, amelynek alapját az új Széll Kálmán-terv adja, amely szerint a költségvetés hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken majd, a növekedés pedig 1,6 százalékos lesz 2013-ban. A sietség oka részben az, hogy az uniós pénzügyminiszterek június 22-én dönthetnek az ellenünk folyó eljárásról. (Magyar Hírlap)

Bepanaszolt szégyenfalak

Az adózási, a foglalkoztatási vagy a nyugdíjügyi szakkérdésekre adott válaszokból nem lehet megállapítani, hogy az állampolgár mely párttal szimpatizál, a feleletek nemigen hordoznak politikai értékítéletet – ezt mondta Magyar Nemzetnek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila szerint a mostani nemzeti konzultáció kérdőívei megfelelnek a törvényi kívánalmaknak. A január óta működő adatvédelmi hatósághoz eddig 1500 panasz érkezett, többen az adósok önkormányzati szégyenlistájának internetes közzétételét kifogásolták.

A nemzeti konzultáció

A nemzeti konzultáció ismét éles szócsaták tárgyává vált. A kormány úgy kommunikálja a kezdeményezést, hogy célja az emberek meghallgatása, véleményük becsatornázása a politikai döntéshozatalba. Az ellenzéki pártok egységesen demagógnak minősítik az akciót. (Népszava)

Kisebb áfát akarnak az élelmiszergyártók

Nagyjából 300 milliárd forint adót csalnak el a cégek a hazai élelmiszerpiacon – jelentette ki a Bunge Ltd. multinacionális élelmiszer-ipari vállalat egyik igazgatója. A hazai élelmiszergyártás kulcsszereplői pénteken az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 10 százalék alá csökkentését követelték – írja a Magyar Nemzet.

Csalók verik át a munkavállalókat

Csalók csábítják külföldre a gyanútlan munkavállalókat. Elsősorban a szakmunkásokra koncentrálnak a tisztességtelen közvetítők, akik gyakran több tízezer forintot is kicsalnak áldozataiktól. Szakemberek szerint a kellemetlenségek némi utánajárással elkerülhetők lennének. (Magyar Hírlap)

Baloldaliság, Remény, Erő

Agresszív szavazatszerző stratégia – így értékelte az egyik befolyásos szocialista forrásunk azt az alapvetően titkos, de legalábbis meglehetősen szűk körben terjesztett MSZP-s „pártanyagot”, amely a 2014-es kampányig tartó időszak stratégiáját határozza meg. (Népszabadság)

Mérlegen a kormány két éve

Az Orbán-kormány két éves teljesítményéről vitatkozik csütörtökön az Országgyűlés. A politikai vitanapot még májusban Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője kezdeményezte. Mivel a megtartásához szükséges 78 képviselői aláírás is összegyűlt, Kövér László házelnök két hete kénytelen volt bejelenteni: megtartják a vitát, amelynek időpontjára a házbizottság tesz majd javaslatot. (Népszava, Magyar Hírlap)

Példátlan lépés Magyarországgal szemben

Állandó monitoring alá helyezheti az Európa Tanács hazánkat. Ezt eddig csak az ET-hez csatlakozni vágyó országokkal szemben alkalmazták. (Népszabadság)

Non-governmental…

A civil szektor legfőbb jellemzője az egyesületek és alapítványok nem kormányzati jellege. „Non-governmental organisations (NGO)” az angol nyelvű kifejezése a civilként független, autonóm társadalmi szerveződéseknek. Magyarországon a rendszerváltozás utáni jogalkotás ezt az államtól, kormányzattól független jelleget az egyesülési jogról szóló közjogi törvénnyel fejezte ki az egyesületekre vonatkozóan, s a polgári törvénykönyv magánjogi szabályozásában az alapítványokra irányulóan. (Népszabadság)

2012. június 8.

Társadalmasítás helyett államosítás

„Nem a társadalmat kell államosítani, hanem az államot kell társadalmasítani” – mondta 1940-ben Teleki Pál miniszterelnök a községek harmadik országos kongresszusán. A tragikus sorsú egykori kormányfő szavai máig érvényesek, hiszen most valami olyasmi történik, mint a múlt század húszas-harmincas éveiben. (Népszabadság)

Fejlesztik az elektronikus ügyintézést

Az elmúlt időszak válságai rávilágítottak arra, hogy hazánknak a korábbinál hathatósabb lépéseket kell tennie a gazdaság megerősítésére, a közigazgatás hatékonyságának javítására. (Magyar Hírlap)

Újraosztják a helyeket a felsőoktatásban?

A korábbinál nagyobb izgalommal várják a ponthúzást a felsőoktatásba felvételizők. Miután a jelentkezési határidő előtt néhány héttel a diákok még azt sem tudták, hová adhatják be lapjukat (az államilag finanszírozott keretszámok az utolsó pillanatig ismeretlenek voltak), 32 ezerrel kevesebben indulnak neki a megméretésnek. Az új keretszámokkal gyakorlatilag megszüntették az állami jogász- és közgazdászképzést és bizonyos bölcsész szakokat is. (Népszabadság)

Máshogy fogunk beszélni

Forradalmi generáció- és stílusváltásra készül a vegyipari szakszervezet (VDSZ), hogy tükröt tartson a többiek elé: a jelenlegi mozgalom is „bűnös” abban, ha a hatalom nem számol az érdekvédők és a tagok erejével. (Népszabadság)

Matolcsy a CNN-nek: a magyar tündérmese egy éven belül sikeres lesz

A magyar gazdaság az átmenet állapotát éli, de jövőre már erős növekedést fog mutatni – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-nek nyilatkozva. (Népszava, MNO)

Kevesebbel, de vezet a Fidesz

A tíz évvel ezelőtti szintre, 22 százalékra csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében, de még így is tartja vezető helyét a pártok versenyében – derül ki a Medián legfrissebb kutatásából. (Magyar Hírlap, Népszabadság)

Merkel kétsebességes Európája

El kell mélyítenie az integrációt az unió magjának, hogy úrrá lehessen az adósságválságon – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Várhatóan a június 28-i uniós csúcson dől majd el, hogy a kétsebességes Európa mely fokozatába tartozhatnak az egyes tagországok. (Magyar Hírlap)

2012. június 7.

Differenciált minimális bér

A múlt hét közepén ismerhettük meg azt a minisztériumi közleményt, amelynek értelmében elképzelhető, hogy a jövőben Magyarországon a minimális bér (a kötelező legkisebb havi munkabér) pályakezdő fiatalok esetében alacsonyabb lehet, mint a többi munkavállalónál. Dávid Ferenc VOSZ főtitkár írásában próbálja megvilágítani a témakör környezetét és néhány általa fontosnak tartott alapelemét. (Népszabadság, MNO)

Pökhendiek

Nevenincs kisasszony, vagy Nevenincs fiatalúr leballag hivatali szobájából, odakünn az utcán várják őket. Úgy néhány ezren, tüntetők, a nemzet napszámosai, kölykök szellemét gazdagító pedagógusok. Élükön szakszervezetük demokratikusan választott vezetői. Vagy történetesen nem pedagógusok, más szakma küldöttei, kicsit jobb életet, könnyebb terheket remélő dolgozók. Akik várnak arra, hogy pontokba foglalt követeléseiket, kéréseiket illetékesek átvegyék, szerezzenek róluk tudomást. Várkonyi Tibor írása a Népszava Vélemény rovatában.

Adtak is a kamaráknak meg nem is

Ismételten módosította az egészségügyi kamarákkal kapcsolatos elképzeléseit a parlament szakbizottsága. Ezzel felpuhult a május 22-én benyújtott és a szinte azonnal „lex Égerként” emlegetett kiegészítő módosító indítvány, amely már a most ősszel megismétlendő részleges kamarai vezetőválasztásokról rendelkezett. A javaslat alapvetően felülírta volna a kormány és a kamarák között tavaly megkötött megállapodást, hogy a 2011. év végi választásokon bizalmat szerzett vezetők a nullpontról indulnak akár újabb két ciklusra. (Magyar Hírlap)

Az Akadémia dolgozik a tanterveken

Együttműködési megállapodást kötött az oktatási államtitkárság és a Magyar Tudományos Akadémia, ennek értelmében az Akadémia is részt vesz a természettudományos kerettantervek kidolgozásában. A cél az, hogy minél több diák érdeklődését keltsék fel a természettudományos tárgyak, majd az ez irányú felsőoktatási képzések iránt. (Magyar Hírlap)

Közjogi szemfényvesztés

Hiába küldött vissza Áder János köztársasági elnök immár három törvényt is az Országgyűlésnek, az apró formai hibák javítása csak elődjéhez képest kelti az előrelépés illúzióját – fejtette ki Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint ez csupán “szemfényvesztés”, mert például a “lex Klubrádióval” sem a házszabály-ellenessége volt a legnagyobb baj, tartalmi, alkotmányossági kifogást Áder mégsem emelt. (Népszava, MNO)

Módosíttatnák a sarkalatos törvényeket

Újabb súlyos megállapításokat tett a magyarországi folyamatokkal kapcsolatban a Velencei Bizottság (VB), amely legújabb szakvéleményében a választójogi törvényt vette górcső alá. (Népszava)

A kormány gyarapszik, nem az ország

Nagyon jól jártak a második Orbán-kormány tagjai a 2011-es adóváltozásokkal – derült ki a kormany.hu-n tegnap közzétett adatokból. Az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó (SZJA) és a gyermekek után járó adókedvezmény bevezetése ugyanis nem csak a magánszféra jól kereső alkalmazottainál, hanem az állami vezetők körében is drasztikus nettó jövedelemnövekedést okozott. (Népszava)

Módosíttatnák a sarkalatos törvényeket

Újabb súlyos megállapításokat tett a magyarországi folyamatokkal kapcsolatban a Velencei Bizottság (VB), amely legújabb szakvéleményében a választójogi törvényt vette górcső alá. (Népszava)

Gyűlnek a recessziós felhők

A felülvizsgált adatok után sem fest jobban az euróövezet és az unió első negyedéves GDP-je. A hazai össztermék az év első három havában mindkét közösségben stagnált a 2011-et záró negyedévhez képest. Minimális eltéréseket mutattak ki az éves összehasonlításban: amíg a 17 tagú euróövezet fejlődését az adósságválság kulcsszereplőinek siralmas teljesítménye 0,1 százalékkal lehúzta, addig a 27 tagú unióban ugyanekkora növekedést mutatott ki az Eurostat. (Népszabadság)

Motivációnak szánták a pénz megvonását

“Nem tett megnyugtató lépéseket a magyar kormány a hiány lefaragására, ezért motiválni akartuk” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a hazánknak járó kohéziós források átmeneti felfüggesztésének okáról az Európai Bizottság regionális politikáért felelős tagja.

A véghajrában mentik az uniós pénzt

Brüsszelnek hamarosan döntenie kell azon magyar javaslatokról, amelyek pénzeket csoportosítanának át a különböző uniós programok között. Olyan fejlesztéseket valósítanánk meg, amelyek a maradék időben biztosan elkészülnek, így nem vesznének el az EU-pénzek. (Magyar Hírlap)

Nemzetközi elítélésünket szervezi Göncz

A Magyar Nemzet értesülései szerint újabb támadásokat intézett külhoni fórumokon Magyarország ellen Göncz Kinga MSZP-s európai parlamenti képviselő. Közben több nemzetközi szervezet is bírálta hazánkat, a kormány szerint alaptalanul.

Új Európát építene Angela Merkel

Európa válaszúthoz érkezik. Az unió vezetőinek arról kell dönteniük, “több Európát” akarnak-e, vagyis Brüsszel, illetve az Európai Bizottság számára nagyobb beleszólást biztosítanak-e az unió ügyeibe, vagy egyes fontos döntések továbbra is a tagállamokat illetik meg. Hogy merre halad tovább az EU, arra már a június végén megrendezendő uniós csúcs is előzetes választ adhat. (Népszava, Népszabadság)

Alapból mentenék a bankokat

A bankokért a bankoknak kell fizetniük – szögezte le az Európai Bizottság bankszanálási jogszabálytervezetének bemutatásakor Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos szerdán Brüsszelben. A javaslat lényege, hogy a bajba jutott pénzintézetek helyzetét időben lehessen stabilizálni, és a jövőben ne az adófizetők viseljék a bankok megmentésének terheit. (Népszabadság)

2012. június 6.

Kevesebbet ér egy pályakezdő

Magyarországon is csökkentenék a pályakezdők minimálbérét? Sok helyütt kapnak kevesebb fizetést a pályakezdők, s csak 22-23 éves korukra zárkózik fel a fizetésük “normális” szintre. Az indok: nem lehet elvárni tőlük, hogy rögtön ugyanúgy teljesítsenek, mint a rutinosak. (Népszabadság)

Megmarad az adatbázis

A ma lejáró határidő ellenére sem semmisíti meg a most folyó gazdasági konzultáció adatait is kezelő állami szerv a tavalyi szociális konzultációban jogsértő módon megszerzett mintegy 1,1 milliónyi adatot – közölte a hivatal a Népszavával.

Újabb két törvényt küldött vissza az államfő

Megfontolásra visszaküldött két, a múlt héten megszavazott törvényt a parlamentnek Áder János államfő. A köztársasági elnök ezúttal is eljárási és formai kifogásokat fogalmazott meg. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Nyomorba döntő politika

Magyarországon 84 ezer forint a létminimum a KSH friss adatai szerint. A szocialisták úgy látják: az Orbán-kormány a meghirdetett családbarát politika helyett a szegénységet és a kilátástalanságot erősítette az elmúlt két évben. (Népszava)

Bebetonozott átmeneti rendelkezések

Az átmeneti rendelkezések alkotmányossá tétele önmagában is alkotmányellenes lehet – vélhetően így gondolták a kormánypártok is, hiszen hétfőn úgy módosították az általuk elfogadott új alaptörvényt, hogy beleírták: az átmeneti rendelkezések az alkotmány részét képezik. Csakhogy ez a lépés is visszás, hiszen az alaptörvény maga is kiköti, hogy aktuálpolitikai céllal nem lehet alkotmányt módosítani. (Népszava)

Klubrádió: mégis vége?

Hiába mondta a kormány, hogy puhít a lex Klubrádión, a hétfőn újra elfogadott módosítók is garantálják, hogy a jelenleg használt 95.3-on és a korábban elnyert 92.9-en sem köteles velük szerződést kötni a Médiatanács. Közben kiderült: Gulyás István, a Híradó és Az Este műsorvezetője lett a közmédiumok hírgyártásért és a hír-háttérműsorokért felelős igazgatója. Ez az egyik állomása annak, hogy az MTI június elsejétől beolvadt a médiaalapba. (Népszava)

Fájdalmas műtét előtt áll Európa

Minden mellékes és kevésbé fontos kérdést félre téve a világ vezető nagyhatalmainak határozott lépéseket kell tenni az euróövezeti válság sikeres kezelése érdekében, amire meg van a szándék – derült ki a G7-es tegnapi telefonos konferenciáján. (Népszava)

Nem elegendő az anyagi gondoskodás

Az UNICEF (Egyesült Nemzetek Gyermekalapja) a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezeteként több mint százötven országban van jelen, hogy támogassa a hátrányos helyzetű vagy akár a túlélésért küzdő gyermekeket a fejlődő társadalmakban és a harmadik világban egyaránt. A szervezet a világ legfejlettebb országairól készített jelentésében a gyermekszegénység mértékére hívta fel a figyelmet. (Magyar Hírlap)

2012. június 5.

Dugóban a taxisok

Forgalomlassító megmozdulással tiltakoztak a taxisok hétfőn Budapesten az ellen, hogy a Fővárosi Közgyűlés a szakmai szervezetek támogatása nélkül akarja beterjeszteni, és a jelenlegi formájában elfogadni a Budapesti Közlekedési Központ által kidolgozott taxirendelet tervezetét, amely szerint januártól egységesítenék a fuvarozókra vonatkozó előírásokat. A fuvarozói érdekvédők úgy vélik, ezzel négyezer egyéni vállalkozó megélhetése kerülne veszélybe. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Egyelőre nem tudni, mire szolgál majd a sok népfőiskola

A hit és a haza eszméire épülő népfőiskolai mozgalom újjáélesztésén és szélesítésén dolgozik a kormány. A népművelői társadalom reprezentánsa és az érintett szakmákat tömörítő szakszervezet vezetője szerint ezzel önmagában nem volna baj, de talán azzal sem, ha közben a művelődési házi rendszer is megkapná az őt megillető kormányzati figyelmet. (Népszabadság)

Együttműködési megállapodást kötött két szakszervezeti szövetség

Együttműködési megállapodást kötött a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége (VFSZSZ) és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége – közölte a VFSZSZ az MTI-vel kedden. (Népszava)

Újabb adókedvezmény jön

A „legérzékenyebb munkavállalói csoportok” számára további adókedvezmények bevezetésére készül a kormány – jelezte az adópolitikáért felelős helyettes államtitkár. (MNO)

Munkahelyek ezreinek létrehozásához nyílt meg az út

Több mint négyezer új munkahely jön létre a magyarországi kis- és középvállalkozásoknál (kkv-knál) az NGM munkahelyteremtő pályázatának köszönhetően a tárca keddi tájékoztatása szerint. (MNO)

Lefújták a nagy fúziót

Apró lépésekkel visszakozik a kormány a jegybanki függetlenséget sértő jogszabályoktól. Hétfőn a parlament hatályon kívül helyezte a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) és a jegybank (MNB) összevonását lehetővé tevő jogszabályt. (Népszabadság)

MNB-törvény: ránk várnak Brüsszelben

„Szükség van az Európai Központi Bank és az IMF által felvetett, jegybanktörvénnyel kapcsolatos kifogások tisztázására” – fejtette ki kérdésre válaszolva tegnap egy brüsszeli sajtótájékoztatón Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője. (Magyar Hírlap)

Elmélyülhet a gazdasági válság

Kétéves mélypontra, az 1,24 körüli szintre süllyedt a dollárral szemben az euró árfolyama, unciánként 1620 dollár környékére drágult az arany, és száz dollár alá csökkent a Brent olaj ára – azt követően, hogy pénteken első igazi idei feketenapjukat zárták a világ tőzsdéi, elveszítve idei nyereségük zömét. (Népszabadság)

2012. június 4.

Béremelésért tüntettek a pedagógus-szakszervezetek

Több ezer fős tüntetéssel ünnepelték a szakmai érdekvédők a Pedagógus Napot. A demonstrálók a köznevelési és a szakképzési törvény hatályba lépésének elhalasztását, valódi egyeztetést és több pénzt követelnek. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az