2012. május 16-31.

2012. május 31.

Ismét álkérdésekre várja a választ a kormány

A lakosságnak kedden kezdték meg postázni az Orbán Viktor által kezdeményezett újabb nemzeti konzultáció kérdéseit. Az ívet elolvasva az látszik: a kormány a „népakarattal” szeretné szentesíteni a nem ortodox gazdasági döntéseket is. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Orbán: reális cél az 1 millió új munkahely

Magyarországon legalább egymillió munkahely hiányzik – vélekedett tegnap este a köztévében Orbán Viktor a kétéves kormányzati munkát értékelve, az Estének adott interjúban. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy 16 konkrét kérdés szerepel az új nemzeti konzultációban. (Magyar Hírlap)

Még aggódik az EU

A Pénzügyminiszterek Tanácsa (Ecofin) június 22-i ülésén valószínűleg visszavonja a kohéziós alapból nekünk járó támogatások részleges felfüggesztéséről szóló döntését. Az Európai Bizottság tegnap Brüsszelben megfogalmazott ajánlásában ugyanis megerősítette tavaszi prognózisát arról, hogy Magyarország 2012-ben és 2013-ban teljesíti az elvárt három százalék alatti, GDP-arányos hiánycélt. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Csúcson maradt a munkanélküliség

Az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több munkanélkülit tartottak nyilván február-áprilisban az országban, számuk 496 ezerre rúg. A nagy vesztesek a fiatalok: a 15-24 éves korosztály 27,3 százaléka maradt állás nélkül, 1,4 százalékponttal többen, mint tavaly ilyenkor – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett adataiból. (Népszava)

Zárul az olló a Fidesz és az MSZP között

Jelentősen csökkent a Fidesz–KDNP népszerűsége az elmúlt hónapban, miközben az MSZP-é növekedett. A két pártnak jelenleg nagyjából ugyanakkora a szavazótábora – derült ki a Tárki májusi felméréséből. (Népszabadság)

A közmunka a jolly joker

Nem csúfította el a sajtóközleményét a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkanélküliségről szóló adataival, hanem kizárólag a foglalkoztatottság február-áprilisi alakulását kommentálta. Utóbbi ugyanis egy év alatt 52 ezer fővel javult, míg előbbi 15 ezerrel romlott. (Népszabadság)

Nem cáfolják, hogy csökkenhet a nyugdíj

Válaszra sem méltatta Orbán Viktor a Magyar Szociális Fórum nyugdíjakkal kapcsolatos kérdését, arra a nemzetgazdasági minisztérium ügyfélszolgálata reagált. A fórum információja szerint jövő januártól mindenkinek 20 százalékkal csökkentenék a nyugdíját, ez lenne a forrása az alapnyugdíj bevezetésének. A Népszavában tavaly szeptemberben már ismertetett tervet érdemben nem cáfolták.

Áder visszaküldte a médiatörvényt a parlamentnek

Alkotmányos szempontból kifogástalannak találta az államfő a médiatörvény módosítását, de egy eljárási hiba miatt arra kéri a parlamentet, hogy foglalkozzék ismét a jogszabállyal. Áder János erről levélben tájékoztatta az Országgyűlést. A dokumentumot Altorjai Anita, a köztársasági elnök sajtófőnöke csütörtökön juttatta el az MTI-nek. (Népszabadság)

Első fokon pert vesztett Pécsi a PSZ-szel szemben

Pécsi Ágnes, a Pedagógus Szakszervezetből két éve leváltott alelnök szerdán – nem jogerősen – pert veszített egykori munkaadójával szemben. A Fővárosi Törvényszék nem semmisítette meg az alapszabály módosításait. Pécsi azonban nem adja fel. (Magyar Hírlap)

2012. május 30.

Újra írt népének Orbán Viktor

A napokban nyolcmillió választókorú állampolgár kapja meg Orbán Viktor gazdasági konzultációs levelét, melyben a kormányfő 16 kérdésre vár választ. A mintegy egymilliárd forintba kerülő akció részleteit tegnap még titkolták, ám a hvg.hu megszerezte a kérdéseket, amelyek között korábbi ötletek köszönnek vissza. (Népszava, Népszabadság)

Marad a kormányzás eddigi iránya

Orbán Viktor szerint azért teszik állandóvá a 2010-ben átmenetire ígért válságadókat, mert Brüsszel csak így fogadja el rendes költségvetési bevételként őket. A kormányfő hangsúlyozta, az új terheket ugyanazok fogják fizetni, akik eddig is. (Magyar Hírlap)

Tiltakoztak a repülőtér

Autós demonstrációt tartott tegnap a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet. A magyar légi közlekedés folyamatos leépülése, a repülőtéri cégek menedzsereinek rövidlátó intézkedései, a jelenlegi és az elbocsátott dolgozók kisemmizése és az utasok Bécsbe, Pozsonyba kergetése ellen tiltakoztak a repülőtéri dolgozók a bezárásra ítélt 1-es terminál előtt. (Magyar Hírlap)

Rajtunk már csak a csoda segíthet

Ellenzékben még működő, mindenkinek élhetőbb országot ígért a Fidesz, de kormányra kerülése után bizonytalan időre el kellett halasztani a nagy álom megvalósítását. Egy biztos: az előző ciklus óta nem lettek többen azok, akik biztonságban érzik egzisztenciájukat. (Népszabadság)

A Politikatörténeti Intézet felszámolása

Már igen kevés embert lep meg a szélsőjobboldali ideológia szellemében működő Orbán-kormány újabb “csínytevése”: a Politikatörténeti Intézet (PTI) felszámolására kitervelt cinikus, értékpusztító támadás, amely nagy vihart kavart a szakemberek, a kutatók körében is. (Népszava)

Behajtási díj egész Budapestre?

A Budapesten tervezett dugódíj egyik alapfeltétele az elegendő számú P+R parkoló, csakhogy a fővárosnak nincs pénze erre, így a szükségesnek töredéke épül csak meg. A zónán kívüli kerületek már aggódnak a rájuk zúduló autótömeg miatt, ezért Óbuda az egész fővárosra kiterjedő díjfizetési kötelezettséget javasol. (Népszabadság)

Minden harmadik magyar gyerek nélkülöz

A legnagyobb arányban Romániában (több mint 70 százalék), Bulgáriában (56,6 százalék) és Magyarországon (31,9 százalék) nélkülöznek a gyerekek az unióban az UNICEF friss jelentése szerint. (Népszabadság)

2012. május 25.

Egy hét után módosítja a Ház az adótörvényeket

Éppen egy hét telt el azóta, hogy az Országgyűlés elfogadta a telefonadó törvényt, tegnap máris módosításáról döntött a gazdasági és a költségvetési bizottság. Eszerint az idén júliustól érvénybe lépő törvény ezévre vonatkozó passzusai változnak, mégpedig úgy, hogy a lakosság egy hónapra 700 forint helyett maximum 400 forint adót fizethet, a cégek pedig 2500 helyett 1400 forintot. A plafon csökkentését eredetileg a távközlési cégek javasolták. (Népszava)

Orbán levélben kérdezi népét az új adókról

A részben már elfogadott új adókról és a közös teherviselésről akar konzultálni a néppel a miniszterelnök – hangzott el a közrádiónak adott Orbán-interjúban. (Népszabadság)

Átment a médiatörvény módosítása

A parlament megszavazta a médiatörvény módosítását 257 igen szavazattal, 51 ellenében. A most elfogadott módosítás főként az Alkotmánybíróság (AB) decemberi elmarasztaló határozatára reagál. Az AB ugyanis alkotmányellenesnek ítélte az írott sajtó tartalomszabályozásával, az újságírók információforrásainak védelmével, az adatszolgáltatási kötelezettséggel, valamint a média- és hírközlési biztossal összefüggő rendelkezéseket. A testület május 31-ig adott határidőt a parlamentnek a törvénymódosításra. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Hadd szóljon: június 7-ig?

Egy héten belül kiderül, hogy a Klubrádió elhallgattatására használja-e Médiatanács a számára ezt lehetővé tevő új szabályozást, melyet ma fogadott el az Országgyűlés. A rádióadó június 7-én lejáró ideiglenes frekvenciaengedélyének meghosszabbítását a hatóság megtagadhatja, és a fideszes jogi csűrés-csavarás arra is jó lehet, hogy a hatalommal kritikus médium a neki “járó” két hullámhossz egyikét se tudja használni. (Népszava)

A szocialisták nem kérnek a regisztrációból

Pártérdekeknek kívánja alávetni a kormány választási eljárásról szóló törvényt, ami sérti az általános és titkos választójogot – mondta tegnap Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke szerint már az új választási törvény is “csapás volt a demokráciára”, a választásokat megelőző kötelező regisztráció, a külhoni magyarok levélben történő szavazásának lehetősége, valamint az állami adatkezelés kiterjesztése azonban további “három csapást mér a magyar jogállamiságra”. (Népszava, Magyar Hírlap)

Padlógázzal és kézifékkel

Egyetértenek a tagállamok, hogy nem elegendőek csupán a szigorú megszorítások, a növekedés ösztönzésére is összpontosítani kell. Abban azonban eltér az élen járó Németország és az adósság-válság által sújtott déli államok, valamint a hozzájuk csatlakozó francia kormányfő véleménye, hogy az eurókötvény bevezetése megoldást jelenthet-e a válsághelyzetre. Közben Orbán Viktor kezdeményezésére a visegrádi országok is benyújtották javaslataikat az unió vezetőihez. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

2012. május 24.

Rövidre zár a kormány

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a távközlési cégekhez hasonlóan a kormány a bankokkal és a biztosítókkal sem szándékozik érdemben egyeztetni a szektorokra kivetendő új közterhekről. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Milliárdokat hagytak a munkavállalóknál

Az adóváltozások miatt hátrányt szenvedő munkavállalók háromnegyedének márciusra rendeződött a jövedelmi helyzete, az állam milliárdos adókedvezménnyel támogatja a béremelést – közölte a szaktárca. (Magyar Nemzet)

Veszélyesen lefelé tartó spirálban a magyar gazdaság

Felpörgött az infláció, emelkednek a kamatok, gyengül a forint, a jogszabályi környezet kiszámíthatatlan a folyamatosan visszamenőleges hatállyal hozott törvények miatt. A reálbérek csökkennek, a lakossági fogyasztás zuhan, a munkanélküliség nő, egyszóval a gazdaság rosszabb állapotban van, mint két évvel ezelőtt volt. (Népszava)

Az Európai Unió nem készül a görög drachmára

Nem volt veszekedés, sem éles konfrontáció az unió állam- és kormányfőinek szerda este kezdődő, és végül éjjel fél kettőkor véget érő informális találkozóján – ugyanakkor az álláspontok sem közeledtek. A válság kirobbanása óta tartott 24. csúcstalálkozó célja az volt, hogy kitárgyalják nézeteltéréseiket, az eddig főleg Németország által ellenzett válságkezelő lehetőségeket, illetve az európai növekedés beindítását segítő lépéseket. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Nem menekülhet az adó

Látszólag fújt csak visszavonulót a Fidesz azzal, hogy L. Simon László a mai zárószavazás előtt benyújtott módosítójával törölte a múlt héten az Országgyűlés elé “becselezett” lex Klubrádió leginkább vitatott passzusát. Ettől még – a demokratikus ellenzék javaslatainak leszavazásával – maradna lehetősége a Médiatanácsnak arra, hogy mindkét lehetséges frekvenciáról “száműzze” a kritikus, baloldali rádiót – igaz, ehhez nagyon rosszhiszemű jogalkalmazónak kellene lennie. (Népszava, Népszabadság)

Leértékelődtek emberi jogaink

A fideszes alaptörvény, a romák elleni rasszizmus, a vallásszabadság csorbítása, a hajléktalanok kriminalizálása, a melegeket ért atrocitások – az Amnesty International (AI) 2011-re vonatkozó globális jelentése szerint ezen ügyek mind komoly aggályokat vetnek fel Magyarországon. (Népszava, Népszabadság)

2012. május 23.

Alaptörvényt sértő adók

A gyakori adóváltozásokat, a szegények túladóztatását bírálták a képviselők tegnap a parlamentben a három új adótörvény vitájában. Szakértők szerint nem kellene a kormánynak azzal büszkélkedni, hogy széles rétegeket terhelnek az új adók, mert ez ellentétes az alaptörvény betűjével. (Népszava)

Terítéken az új adószabályok

Hosszú távon fenntarthatóvá teszik a kormány szerint a magyar államháztartást az új adótörvények, amelyekről tegnap vitázott az Országgyűlés. Az MSZP, az LMP és a Jobbik is bírálta a javaslatokat, mert szerintük a lakosság fogja megfizetni a terheket. Kiderült az is, hogy a Demokratikus Koalíció adókat emelne. (Magyar Hírlap)

Siet, mégsem elég gyors a kormány

Július 13-ig ülésezik a parlament, elfogadják a büdzsét is. Nem sarokszámokat, fejezeti főszámokat, hanem a teljes költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlés elé terjeszti még a tavaszi ülésszak során a kormány – tájékoztatta a Népszavát a Kormányszóvivői Iroda.

15 milliárd eurót várunk az IMF-től

Az Országgyűlés gazdasági és költségvetési bizottsága is támogatta tegnap Varga Mihály kinevezését a hazánk és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszteri posztra. A jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkár reményét fejezte ki, hogy a hazánk ellen indított túlzottdeficit-eljárás júniusi megszüntetése után elindulhatnak a hiteltárgyalások. (Magyar Hírlap)

Ha kell, perre megy a PTI

Nem nyugszik bele a Politikatörténeti Intézet (PTI), hogy levéltárának jelentős részét elveszi az állam. Földes György, az intézmény főigazgatója politikai akciónak tekinti az ezt megalapozó törvénymódosítást, és ha kell, a strasbourgi bíróságig is elmegy az ügyben. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke úgy gondolja, hogy első körben Áder János köztársasági elnököt kell felszólítani: ne írja alá a módosítást, amely szakszervezeti anyagok államosítását is jelenti. (Népszava)

Nem a ‘vadbarmok’, hanem az ellenzék ellehetetlenítése a cél

A Political Capital szerint „sunyi lépés” lenne az előzetes regisztráció bevezetése. A korábbi lépések, vagyis az új választási törvénynek kifejezetten az ellenzéket sújtó szabályai, illetve a pártok állami támogatásának kilátásba helyezett megvonása után a kegyelemdöfést is megadnák a kormányváltásban reménykedő politikai erőknek azzal, ha a következő parlamenti választáson valóban csak azok vehetnének részt, akik előzetesen regisztráltatják magukat. (Népszabadság)

Zárócsata a Klubrádióért

Lapzártáig nem derült ki, módosítja-e a Fidesz a lex Klubrádió szabályozását. L. Simon László, a parlament sajtóbizottságának fideszes elnöke még múlt héten azt ígérte, a holnapi zárószavazás előtt módosítókkal korrigálja a múlt hét elején beterjesztett, és a Ház által már el is fogadott javaslatokat, amelyek a Klubrádió ellehetetlenítését célozzák. Ezt ma reggelig teheti meg. Szocialista képviselők viszont tegnap estig beadták a Klubrádió megmaradását garantáló javaslataikat. (Népszava)

2012. május 22.

Jövőre az adóbefizetés után is adót kell fizetni

Sokkal bonyolultabbá és igazságtalanabbá vált az adórendszer, mint korábban bármikor. A költségvetést folyamatosan módosítani kell. A biztosítási adót, a pénzügyi tranzakciós illetéket, az “adósalátát” is sürgősséggel tárgyalja a parlament, hogy júniusra biztos programot tudjon felmutatni az Orbán-kormány az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak. A kormány úgy látja: nem növelte, hanem csökkentette az adókat és nincsenek megszorítások. (Népszava)

A kormány a bankokat, azok meg az ügyfeleket vágják meg idén is

A pénzügyi tranzakciós adó fogyasztási jellegű adó, ezért azt az ügyfeleknek kell megfizetniük – mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H csoport vezérigazgatója hétfőn. A második legnagyobb hazai pénzintézet topmenedzser szerint azonban az új elvonás bevezetésekor nagyon figyelni kell arra, hogy az ne gyakoroljon negatív hatást a gazdaságra, például emiatt ne áramoljon külföldre a pénz. (Népszava)

Munkával teli hétvégék: szorítanak az orvosokon

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a béremeléssel a mézesmadzagot húzta el az orvosok előtt a kormány – ez derült ki az egészségügyi salátatörvény szakbizottsági vitáján a parlamentben hétfő délelőtt. (Népszabadság)

Búcsú az iskoláktól

Az már biztos, hogy a köznevelésről szóló törvény jelenlegi formájában nem fog hatályba lépni. A törvény ugyanis nincs összhangban a Széll Kálmán tervben megfogalmazott újabb kormányzati elképzelésekkel. A törvény korrekcióra szorul azért is, mivel tartalmaz még néhány olyan elemet, amely nem egyeztethető össze azzal az elvvel, hogy ebben az országban csak egy embernek lehet véleménye, döntéshozatali joga. Miről is van szó?… Szüdi János jogász írása a Népszava Vélemény rovatában.

Az eurózóna sorsa az igazi tét

A magyar kormány az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának június végi ülése után számít arra, hogy megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel az új hitelmegállapodásról – állítják londoni elemzők. Addig eldől az eurózóna sorsa is, amelynek egyben tartása lesz a holnap kezdődő nem hivatalos uniós csúcstalálkozó fő témája. (Magyar Hírlap)

Nem vizsgálják Simicska birodalmát

Elkezdődött az előre sejthető időhúzás, a parlament tegnap nem szavazott a Simicska-Nyerges vizsgálóbizottság felállításáról. Kövér László házelnök ugyanis az alkotmányügyi bizottságtól értelmezést kért arról, hogy az új országgyűlési törvény alapján egyáltalán megalakítható-e a testület. (Népszava, Magyar Hírlap)

2012. május 21.

Szülni kell a nyugdíjért

Az új nyugdíjrendszerben büntetné a gyermekteleneket és magas nyugdíjjal jutalmazná a legalább három gyereket vállalókat a kormány. A hasonló végzettségű és munkát vállaló emberek ellátása között kétszeres is lehet a különbség. A szakértő szerint ezt az elképzelést már csak egyetlen lépés választja el attól, hogy azoktól, akiknek bármilyen okból nincs gyerekük, időskorukban teljesen elvonják az ellátást. Az új rendszer bevezetése a most 45 évesnél fiatalabbakat érintheti. (Népszava)

Telefonadó: Figyel a GVH?

A telefonadóval kapcsolatban tegnap óta az érdekli leginkább az embereket, hogy végül nekik kell-e megfizetniük azt a megemelt árak formájában, vagy a távközlési vállalatok lenyelik ezt a közterhet. (Népszabadság)

A társadalom támogatja az új NAT-ot

A magyar társadalomban egyetértés van arról, hogy minden diáknak kötelező megtanulni a fontosabb tárgyak alapismereteit – derül ki egy, a kormányzat számára készült felmérésből. (Magyar Hírlap)

Balra tart Európa és Magyarország

Növekedésközpontú, a társadalmi problémákból, az emberek hétköznapi gondjaiból kiinduló, azokat megoldani kívánó szemléletet ajánlanak a szocialisták – írta heti politikai összefoglalójában Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője bevallotta: mindent azonnal megjavító gyógyszert nem tudnak nyújtani, és a Fidesszel ellentétben nem fogják azt hazudni, hogy rendelkeznek ilyennel. Tudnak azonban másféle szemléletet kínálni. (Népszava)

Nagyobb recesszióval kell kalkulálnunk

Külföldi szakértői vélekedések alapján a vártnál sokkal gyengébb friss magyarországi GDP-adatok nyomán lefelé kell majd módosítani a magyar gazdaság növekedésére szóló előrejelzéseket. A kormány továbbra is 0,1 százalékos éves bővüléssel számol. Róna Péter közgazdász a Magyar Hírlapnak azt mondta: nem pusztán az idén, hanem még jövőre is recesszió lesz Magyarországon. Ennek egyik oka az, hogy „kiszáradtak” a magyarországi bankok, így nincs, aki finanszírozza a beruházásokat.

G8: Görög támogatás

A G8-csoport vezetői a hétvégén megerősítették, hogy támogatják Görögország euróövezetben való bennmaradását, valamint ígéretet tettek arra, hogy minden szükséges lépést megtesznek a pénzügyi feszültség csökkentésére, és az európai adósságválság által fenyegetett világgazdaság élénkítése érdekében. (Népszava)

2012. május 19.

Zuhan a reálbér

Öt százalékkal csökkent a fizetések vásárlóértéke márciusban Magyarországon: a statisztikai hivatal adata azt bizonyítja, hogy hiába erőszakolt ki a kormány a gazdaság teljesítőképességét meghaladó béremelést az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban az év elején, az adóemelésekkel gerjesztett infláció lényegében elvitte a bérek vásárlóértékét. (Népszabadság)

2012. május 18.

“Kincs” az antiszemitizmus?

A Magyartanárok Egyesülete szerint antiszemita írók kerültek az új Nemzeti alaptantervbe (NAT), ennek ellenére Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter tegnap “nemzeti kincsnek” nevezte az anyagot és a benne szereplő írókat – köztük a Szálasi mellett végsőkig kitartó Nyirő Józsefet – is. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is egyetértett abban, hogy az új NAT-ban a tanagyag mennyisége indokolatlanul nagy, az így megszerzett tudás alkalmazására pedig az időkorlátok miatt nem lesz lehetőség. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Új fejezet nyílt a jó állam kialakításában

Előreláthatólag június közepén mutatják be a magyar közigazgatás fejlesztéséről szóló Magyary-program idei kiadását. Gál András Levente, a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos szerint hatalmas munkát végzett a közigazgatási tárca a kormányhivatalok és kormányablakok kialakításával. Komoly elmaradás van abban, hogy az eljárásokat sem a központi, sem a területi közigazgatásban nem tudták olyan mértékben felgyorsítani, ahogy azt remélték, egyszerűsítették viszont a szervezetrendszert. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint a jó állam kialakításának célja az emberek államba vetett bizalmának visszaállítása. (Magyar Hírlap)

Telefonadó: már biztosan mi fogjuk kifizetni

Elmérgesedett a viszony a mobilcégek és a kormány között, a kabinet nem reagált a szolgáltatók közös, a telefonadó tervét módosító javaslatára, a tárgyalások megrekedtek – értesült a Népszabadság.

Bajnai nagy tapsot kapott

Az elhibázott adópolitika miatt van szükség az IMF/EU hitelre – fogalmazták meg neves gazdasági szakemberek egy tegnapi tanácskozáson. Összességében úgy vélték: a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel a politikai egyezség létrejött ugyan, de a szerződés aláírása még korántsem bizonyos. (Népszava)

Már vészforgatókönyvünk is van

Miközben Európában egyre markánsabb vélemények figyelmeztetnek az eurózóna szétesésének veszélyére – jegybankárok, kormányfők beszélnek vészforgatókönyvekről –, itthon egyelőre óvatosan nyilatkoznak a témában a gazdaságpolitika irányítói. (Népszabadság)

Óriási a felháborodás a BKV-s dolgozók körében

Egyre nő az elégedetlenség a BKV-nál – derül ki a KEKSZ szakszervezeti szövetség egyik vezetőjének blogjából. Nemes Gábor azt írta: “forrong a hangulat (…) és sokan nem veszik komolyan ennek súlyát”. Hozzátette: “súlyos következményekkel járó, alulról feltörő tiltakozási hullám van készülőben”. (Népszava)

Célegyenesbe ért a Klubrádió elnémítása

Ma, illetve jövő csütörtökön pecsételi meg a kormány a Klubrádió sorsát; most szavaznak ugyanis az adót ellehetetlenítő fideszes módosítókról, jövő héten pedig a zárószavazást tartják meg. Ennek ellenére az egyik “ötletgazda”, Menczer Erzsébet azt állítja, indítványai a rádió működését nem befolyásolják, és ha az adónál ezt mégis így gondolják, akkor üldözési mániában szenvednek. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

2012. május 17.

MSZP: párbeszéd kell

Jogbiztonságra, kiszámíthatóságra, méltányosabb párbeszédre van szükség – hangoztatta tegnap az “Ajánlat Magyarországnak – Párbeszéd a nemzetért” címmel készült szocialista vitairat bemutatásán Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője kijelentette, olyan politikai kultúrát kell kialakítani, amelyben tiszteletet érdemlő ellenfélnek és nem megsemmisítendő ellenségnek tekintik azt, akinek más a véleménye. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

NGM: Jól működik a bérkompenzációs rendszer

4.538 pályázat érkezett be 5,9 milliárd forint támogatási igénnyel. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint jól működik a bérkompenzációs rendszer, a rendelkezésre álló adatok szerint a versenyszférában az érintettek háromnegyede már megkapta a kiegészítést. (Magyar Hírlap)

Jöhet a tévéadó?

Közös javaslatot dolgoztak ki a mobilcégek a Nemzetgazdasági Tárcának: szerintük az igazságosság jegyében adózhatnának a műsorterjesztők is, így majdnem a felére csökkenhetne az adómaximum. (Népszabadság)

Tranzakciós adóplafont javasolnak a bankok

A pénzintézetek biztosak abban, hogy több tárgyalási fordulót követően egyezségre tudnak jutni a kormánnyal, és lesz megállapodás a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésének feltételeiről. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerdán bejelentette: négytagú delegációjuk tárgyal a nemzetgazdasági tárca illetékeseivel, Gyuris Dániel alelnök, az OTP vezérigazgató-helyettese vezetésével. (Népszava)

Elfogadta a kormány a Nemzeti Alaptantervet

Megtárgyalta és elfogadta a kormány a Nemzeti alaptantervet (NAT) – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán a tárca miniszteri értekezletén. (Magyar Hírlap)

Nincs drágább matrica

Magyarországon a legdrágább az éves autópályamatrica – derül ki a Der Standard című osztrák napilap összehasonlításából. Siim Kaahr az EU közlekedésért felelős biztosának kezdeményezésére hétfőn adott ki iránymutatást az Európai Bizottság (EB), melyben felhívja a figyelmet: az uniós jog értelmében az útdíj-rendszerek nem különböztethetik meg hátrányosan a külföldi autósokat. (Népszava)

Jobb, ha még idén színt vallanak az offshore-lovagok

Nem hosszabbítaná meg a szaktárca az év végén megszűnő offshore-adóamnesztiát, így ősszel rohamra indulhatnak a külföldi vagyonukat hazahozni akaró és a mentességért akár adófizetésre is hajlandó üzletemberek. A lehetőség eddig 35 milliárd forintot csábított haza – tudta meg a Magyar Nemzet.

2012. május 16.

Hoffmann sok sikert kívánt

Közös demonstrációt tart a június 5.-i pedagógusnapon a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Furcsa kinevezési eljárás Budafokon

Az intézményvezetői pályázatban előírt vezetői képesítés nélkül nevezte ki Mészáros Csabát Budapest XXII. kerületének fideszes önkormányzata a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatói székébe tavaly szeptemberben – értesült a Népszava. A szabálytalanságok miatt a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete beadvánnyal fordult a fővárosi kormányhivatalhoz, amely megállapította a jogsértéseket, de Mészáros kinevezését jogszerűnek találta, így nem kötelezte a budafoki önkormányzatot új pályázat kiírására.

Egyre rosszabb a magyar egészségügy

Rosszabb a hazai egészségügyi ellátás, mint amilyen a kormányváltás előtt volt az Európai Egészségügyi Fogyasztási Index (EHCI) szerint. Nyolc helyet csúszott vissza Magyarország a rangsorban. (Népszabadság)

Bezáratná a Klubrádiót a Fidesz

Előbb hétfő éjjel, majd délután is újabb törvénymódosításokat adtak be a parlamentnek a Fidesz képviselői, hogy elhallgattassák a Klubrádiót. Olyan indítványokat nyújtottak be, vontak vissza, majd terjesztettek be ismét, amelyekkel biztosan elérhető, hogy sem a még 2010-ben elnyert 92-9-en, sem a jelenleg, ideiglenes engedéllyel használt 95.3-on nem szólhat a kritikus hangú, baloldalhoz köthető rádió. (Népszava)

Recesszióban a gazdaság

Elemzői várakozásoknál jóval gyengébben teljesített a gazdaság az első negyedévben, derül ki a KSH gyorsbecsléséből. A GDP az első három hónapban 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Naptárhatás kiszűrésével 1,3, a szezonális és naptárhatástól megtisztított mutató szerint 1,5 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék ebben az időszakban. (Magyar Hírlap)

Itt az újabb sarcötlet: értéknövekedési adó

Ha valaki drágábban ad el egy ingatlant, mint vette, és az árnövekedés az önkormányzat valamilyen beruházásának köszönhető, a helyhatóság a különbözet tíz százalékát is elviheti egy, a kormány honlapján tegnap megjelent, de a kabinet által még nem tárgyalt törvénytervezet alapján. (Népszabadság)

Lassan titkosszolgálat lesz az adóhivatalból

Majdhogynem titkosszolgálati eszközöket kap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a telefonadó és a pénzügyi tranzakciós illeték kapcsán – hívta a Népszava figyelmét Angyal József okleveles adószakértő. Az adóhatósági feladatoknak – mint rámutatott – része annak ellenőrzése, hogy az adózó annyi közterhet fizet-e be, mint amennyit kell.

Reklámkampány az államadósság ellen

Devizakötvény helyett itthon próbál minél több állampapírt eladni az ÁKK. Ehhez reklámkampányt is indítanak. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az