2012. április 16-30.

2012. április 27.

Terebélyesedik Erzsébet, viheti a családi pótlékot

Folyamatosan bővülhet az Erzsébet-utalványban kifizetett szociális ellátások köre – ismerete el tegnap Giró-Szász András. A kormányszóvivő azután nyilatkozott így, hogy a szociális államtitkárság egy nappal korábban azt közölte: úgy döntöttek, a rendszeres szociális segély összegéből – ha az eléri a 10 000 forintot – havi ötezret utalvány formájában lehet majd folyósítani, míg a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes egészében utalványra megy. (Népszava)

Havi 500 forint terhet jelent majd

A kormányszóvivő szerint egy átlagos jövedelmű család számára havi 500–550 forint terhet jelent majd a tranzakciós adó, valamint a telefon és az SMS-ek után fizetendő illeték. (MNO)

A kapitalizmus szörnyszülötte

Megint felmerül a kapitalizmus jövőjének kérdése. Mai formájában vajon túléli-e a jelenlegi válságot? Ha nem, vajon átala kul-e magától, vagy a kormány(ok) veszi(k) kézbe az ügyet? (Népszabadság)

„Mindenkinek több jut majd”

Egységes stratégia, világos feladatmegosztás és egyértelmű betegellátási szintek alakulnak ki a kórházak állami átvételével – mondta tegnap az egészségügyi államtitkár a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. (Magyar Hírlap, Népszabadság)

2014-es választások: Magyar Szövetség a Fidesz ellen?

Demokráciadeficit, a hatalom kizárólagos megtartására utaló törekvés jellemzi az új választási törvényt – véli Tóth Zoltán választási szakértő. Ha az érdemi egyeztetés nélkül elfogadott jogszabály alapján bonyolítják majd le a következő általános parlamenti választást, szerinte a polgárok politikai akarata és a mandátumok tényleges elosztása között minden korábbinál nagyobb különbség lesz. (Népszabadság)

Élesítették a Széll Kálmán-tervet

Az idén 155, jövőre mintegy hatszázmilliárd forinttal kell javítania az államháztartást a Széll Kálmán-tervnek. Megjelent az a kormányhatározat is, amely kiosztja a feladatokat a minisztereknek az elképzelések megvalósításához. (Magyar Hírlap)

Ehhez ragaszkodik a kormány

Orbán Viktor úgy ítéli meg, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány nem változtat a céljain, és csak az elérésükhöz szükséges eszközökről tárgyal. A kormányfő közlése szerint Magyarország gyors tárgyalásban érdekelt a Nemzetközi Valutaalappal. (MNO, Népszava)

Önmagán is meghúzza a nadrágszíjat az unió

Válságos időkben Európának is takarékos, de hatékony költségvetésre van szüksége, ezeknek a feltételeknek megfelelhet a 2013-as büdzsé, ha a Tanács is jóváhagyja a tervezetet – fogalmazott Herczog Edit EP-képviselő a költségvetési tervezésért felelős biztos parlamenti meghallgatását követően. (Népszava)

Új munkahelyeket ígér a megállapodás

„Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek” – hangsúlyozta Orbán Viktor Varsóban, ahol részt vett a kínai és közép-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén. (Magyar Hírlap)

2012. április 26.

Megkezdődhet a tárgyalás az IMF-fel

Az Európai Bizottság tegnap zöld jelzést adott ahhoz, hogy a magyar kormány megkezdje a tárgyalásokat a valutaalappal. Lezárja a kötelezettségszegési eljárást a MNB ügyében, ha a parlament megteszi az ígért változtatásokat, de az Európai Bírósághoz fordul az adatvédelmi hatóság és a bírák vitatott függetlensége miatt. (Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)

Mellár Tamás: megszorítanak, de nem nyúlnak a szent tehenekhez

A Széll Kálmán Terv 2.0 csőlátással készült fércmunka, nem támogatja a gazdaság növekedését, komoly megszorításokat tartalmaz, nincs benne strukturális reform, nem nyúl hozzá a szent tehenekhez, például az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszeréhez, beismerése annak, hogy a kormány gazdaságpolitikája csődöt vallott, de ahhoz elég, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel – összegezhető a Népszabadság által megkérdezett közgazdászok véleménye.

Csapás a flottákra

Ha percenként kétforintos adó terheli majd azokat a flottás telefoncsomagokat is, amelyek eddig ingyenes beszélgetést biztosítottak a tagoknak, az jelentős költségnövekedést jelent az ügyfeleknek a Telenor kommunikációs igazgatója szerint. Az új teher körül még sok a bizonytalanság, többek szerint azt be sem lehet vezetni júliustól. A tranzakciós adó esetében is tisztázásra vár több kérdés, ám az várhatóan főként a vállalati szférát és nem a háztartásokat sújtja majd. (Magyar Hírlap)

Visszaüthet a mobilsarc

Vélhetően átszabja telefonálási szokásainkat a hívások tervezett megadóztatása, és a telefonadóból remélt bevétel könnyen veszteséggé válhat, ha a lakosság él az internet-adta másféle kommunikációs lehetőségekkel és lerövidíti beszélgetéseit. Alaposan átrendezheti a piacot a legnagyobb terhet hozó egységes biztosítási adó bevezetése is, amely miatt a szakemberek a lakásbiztosítások átkötésére és a casco veszélybe kerülésére számítanak. (Népszava)

Maguknak írnak törvényt

A miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és egyéb közszolgák nyugodtan alhatnak, mert ha bukik a Fidesz 2014-ben, ők már a végkielégítés teljes összegét megkaphatják. A Széll Kálmán Terv legfrissebb változatában ugyanis az szerepel, hogy az év végéig megszüntetik a járandóságot terhelő 98 százalékos adót. (Népszava)

Már júliustól utalványon érkezik a segély

A rendszeres szociális segély és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény már júliustól Erzsébet-utalványon érkezik – ezt tartalmazza az az előterjesztés, amelyről vélhetően tegnap már határozott is a kormány. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

2012. április 25.

Szakszervezetek újabb levele a kormányfőhöz

Újabb levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a közszféra munkavállalóit és érdekvédelmi szervezeteit hátrányosan érintő jogszabályi változások ügyében, miután februári kezdeményezésére nem kapott választ a szervezet. (Népszava)

Brüsszelre hárul a döntés

Továbbra is köti az ebet a karóhoz a magyar kormányfő, a José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel kedden Brüsszelben folytatott informális megbeszélés után is nyitva maradt két kérdés, amelyben Orbán Viktor nem enged. (Népszava)

Orbán megadta magát: belátható távolságban az IMF-tárgyalások

Részleteiben nem ismert kompromisszum látszott kibontakozni tegnap Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közötti megbeszéléseken. (Népszabadság,Magyar Hírlap)

Tovább növekszik a szegénység

„Nemzetközi összehasonlításban Magyarország jóval többet költ jóléti ellátásokra, miközben az elemzések szerint a támogatások nem minden esetben az arra rászorulókhoz jutnak el” – így kezdődik a konvergenciaprogram szociális ellátásokkal kapcsolatos fejezete. Nos, az új Széll Kálmán Terv ezen nem segít – nem módosítja a torz újraelosztást, törekvései a szegények kiszolgáltatottságát, leszakadását növelik. Az egyes intézkedésekről: „sárga csekk adó”, telefonadó, biztosítási adó. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Százmilliárdot hozhat, ha nem félnek meglépni

Ötéves késéssel, a környező uniós tagállamok közül utoljára, 2013 júliusában Magyarországon is életbe léphet a teherautóknak kötelező használatarányos elektronikus útdíj – írja a Magyar Nemzet.

A szegényekkel nem foglalkozik a kormány

“Baloldali kínálatot” kell nyújtani Magyarországnak, mert kevés azt mondani, hogy nem jó, amit a Fidesz csinál – hangoztatta tegnap a Pallas Páholyban rendezett szakmai vitán Kiss Péter korábbi MSZP-s miniszter. (Népszava)

Ők kerülhetnek a járások élére

Közigazgatási szakemberek kerülhetnek a járások élére – tudta meg a Magyar Nemzet. Kedden derült ki, hogy a tervezett körzetek helyett továbbra is kerületi szinten szerveződhetnek a járási hivatalok a fővárosban.

2012. április 24.

Drasztikus a konvergenciaprogram

A magyar konvergencia programba szerkesztett közel 600 milliárdos költségvetési kiigazítás talán meglágyítja az EU szívét és lezárja a túlzott deficiteljárást, de arra kevés lesz, hogy hatására Barroso az Európai Bizottság elnöke zöld jelzést adjon a tárgyalásokhoz az IMF-fel. (Népszava, Népszabadság, MNO, Magyar Hírlap)

Hivatalosan is Áder János a FIDESZ-KDNP jelöltje

„A Házhoz, az országhoz és a magyar néphez méltatlan eljárásnak gondolom, hogy az MSZP és az LMP távolmaradással és az elnökválasztás bojkottálásával tüntet” – hangsúlyozta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, miután Harrach Péterrel benyújtották a parlamentnek az Áder János államfővé választásához szükséges ajánlási íveket. A KDNP frakcióvezetője ugyanitt leszögezte: „frakciószövetségben dolgozunk, és közös volt a döntésünk”. (Magyar Hírlap)

Júliustól jön a telefonadó

A tervek szerint már júliustól fizetni kell a telefonadót, minden megkezdett perc és elküldött szöveges, illetve képüzenet (SMS/MMS) után két forintot. Az új közteher kivetése – számítások szerint – egy átlagos mobilosnak hozzávetőleg évi nyolcezer forint, egy átlag vállalkozásnak pedig évi 11 500 forint többlet költséget okoz. Az új adó – szakértők szerint – negatív hatással lesz a gazdaságra. (Népszava)

2012. április 23.

Tetőfokára ért az államosítási láz

Kórházak újabb csoportját államosítja az Orbán-kormány azzal a jogszabállyal, amelynek zárószavazását holnap tartja a Ház. Eközben már arról is készült törvényjavaslat, miként “leckéztessék” meg államosítással a Politikatörténeti Intézetet. Az ezt is tartalmazó, magántulajdonú levéltárakat államosító előterjesztésről ma vitázik az Országgyűlés szakbizottsága. A központosítási hullám nem kerülte el az oktatást és a közművelődés más területét sem. (Népszava)

A retorika helyett tetteket vár Brüsszel

Orbán Viktor kedden informális tárgyalást folytat José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság (EB) elnökével. Sajtóhírek szerint a találkozón két fontos témáról egyeztetnek. Az egyik a kormány által tervezett bevétel-növelő eszközök: a sárgacsekk-adóként ismert pénzügyi tranzakciós adó valamint a tervezett telefon- és internetadó. A másik fontos kérdés, hogy mikor kezdődhetnek el a tárgyalások az IMF-hitelről: ehhez ugyanis – ahogy azt az IMF képviselői többször jelezték – először az EU-nak kell zöld utat adnia. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Nyílt levelet írnak az Európa Tanácsnak

Nyílt levelet ír az Európa Tanács főtitkárának az MSZP, amelyben arról kérdezi, a főtitkár irányította testület szerint elfogadható-e az, amit a kormány a Velencei Bizottság által felvetett vitás kérdésekben tesz – közölte Mesterházy Attila pártelnök. (Magyar Hírlap)

Benne van a pakliban az EU-ból való kiszorulásunk

Nem arról van szó, hogy létezne egy világos orbáni elképzelés Európáról, hanem az évek során egyre nacionalistábbá és populistábbá váló politikus maga is az eseményekkel sodródik, és foglya lesz egyre vadabb szövegeinek – mondta a Népszabadságnak adott interjúban Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke. A volt “fodorista” ősfideszes szerint Orbán Viktor azért választotta Áder Jánost államfőnek, hogy annak az új politikai rendszernek, amit közösen kezdtek el kiépíteni, legyen az őrzője, gyámja, akkor is, ha nehéz idők jönnek a Fidesz számára.

Megkötötték az egyezséget a fizetésekről

Megszületett az ez évre szóló bérmegállapodás a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a honvédségi szakszervezetek között, a dokumentumot tegnap látták el kézjegyükkel a felek. (Magyar Hírlap)

Átlépnek a rokkantakon

Nemcsak a nyugdíjigények, hanem a felülvizsgálatra jelentkező rokkantnyugdíjasok adatainak feldolgozása is szokatlanul sok időt vesz igénybe. Március 31-e volt a postára adás határideje, de a hivatalos adat még mindig hiányzik. A nyugdíjfolyósítás és a megállapítás korábban egy irányítás alatt volt, az új kormány azonban megbontotta ezt. (Népszava)

2012. április 20.

Orbán Viktor: Magunkra hallgatunk

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország halad előre, most azoknak az ideje jön el, akik munkából akarnak megélni. Jelezte, az országban zajló fejlesztések annak a jelei, hogy működik a magyarok életösztöne, és ha lassan, nehezen is, de kezdünk kilábalni a múlt kudarcaiból. (Magyar Hírlap)

15 évesen munkába küldenék, akit lehet

„Nem ördögtől való 15 éves korban munkába lépni” – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök két éve, a Széll Kálmán Terv bejelentésekor. Ezt még azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy eredetileg 15 éves korra szállították volna le a tankötelezettség határát, amit a köznevelési törvény elfogadásakor 16 évre módosítottak. Orbán akarata most mégis érvényesül: egy újabb módosítás már beengedné a 15 éveseket is a vállalati munkába. (Népszabadság)

Még sokan várnak kompenzációra

Dinamikusan nőtt a bruttó átlagkereset Magyarországon 2012 első két hónapjában – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, keresetekről szóló adatait. Arról azonban nem szól a szaktárca, hogy egy év alatt több mint 34 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Újabb mérgező saláta az Orbán-kormánytól

Egyszerre katonává és lóvá is tett egészségügyi dolgozók, béremelés átverésekkel és újabb kérdésekkel, megcsapolható gyógyászati segédeszköz támogatások, folytatódó állami hatalomkoncentráció – e törekvések véleményezésére egy teljes napot hagyott az egészségügy számára az Orbán-kormány. (Népszava)

Már menesztik a bírákat, ezért Magyarország bíróság elé kerül

Több bíró is megerősítette: azt a tájékoztatást kapták, hogy a napokban átvehetik a kényszernyugdíjazásukról szóló, immár hivatalos, tehát a köztársasági elnök aláírásával szentesített dokumentumot. Az ügyben indított kötelezettségszegési eljárás így most már nagy valószínűséggel az Európai Unió Bírósága előtt fejeződhet be. (Népszabadság)

Elvették a közmunkásoktól az utazási támogatást

Az elbocsátás veszélye ellenére is tiltakoznak azok a közmunkások, akiktől most elvették a korábban megállapított 5 ezer forintos utazási hozzájárulásukat. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnál foglalkoztatott 63 fizikai munkás nevében Jánosa Ferenc brigádvezető azt mondta a Klubrádiónak: a nettó 50 ezer és 62 ezer forint mellett ingázó közmunkások utazási költségeit eddig is alig fedezte ez az összeg. (Népszava)

Nem jártak rosszabbul a képviselők

Nem folytathatnak semmilyen más keresőfoglalkozást a parlamenti képviselők 2014-től, az országgyűlési törvény elfogadása előtti utolsó pillanatokban viszont beterjesztettek még néhány módosító indítványt, amelyek révén egyes politikusok, illetve a frakciók az eredeti tervezethez képest valamivel jobban járnak majd. (Népszabadság)

2012. április 19.

Matolcsy tovább hergeli az EU-t

Hadat üzent Brüsszelnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amikor benyújtotta a parlamenthez a jegybanktörvényt módosító javaslatát kedden. Ez ugyanis megegyezik azzal a változattal, amelyet folyamatosan kifogásol az Európai Központi Bank, s amelyet korábban bírált az EU és a Magyar Nemzeti Bank is. Nem hátrál tehát a kormány, bár tudja, hogy a jegybanktörvény ebben a formájában megakadályozza a tárgyalások megkezdését az IMF-hitelről. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

Orbán politikusokat akar kormányába

Minden miniszteri posztra politikust szán a miniszterelnök a kormány átalakításakor – tudta meg a Népszava. Orbán Viktor úgy tervezi, hogy a mostani cserék után a 2014-es választásokig már nem változtat a kabinet összetételén és az új tárcavezetők egy esetleges választási győzelem után is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor Járai Zsigmond is szívesen vállalna szerepet, és biztosra vehető, hogy Simicska Lajos “kijáróembere”, Győri Tibor államtitkári posztot kap. (Magyar Hírlap, MNO)

Ez rendelkezik a visszamenőleges béremelésről

Megjelent egy újabb egészségügyi salátatörvény-tervezet, amely legfőbb elemeként a dolgozók visszamenőleges béremeléséről rendelkezik, részletes szabályokat tartalmaz munkaidejükre vonatkozóan, létrehozná a rezidensek országos érdek-képviseleti szervét, illetve kimondja a támogatott gyógyászati ellátások körének, az árukhoz nyújtott támogatás mértékének újraszabályozását is. (MNO)

Pofonnal fegyelmeznének

A Belügyminisztérium fizikai erőszakra is felhatalmazott őröket engedne az iskolákba, akik a kormányhivatalok által kinevezett igazgatóknak engedelmeskednének, távol tartva az “illetékteleneket” az intézménytől. Más fronton is beavatkozna a kormány az oktatásba; a borsod megyei Sajókazán több millió forintra büntették a főleg roma fiatalokat oktató Ámbédkar Iskolát. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

Tegyük össze, osszuk szét

Közgyűjtemények – Még októberben döntött a kormány a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesítéséről és az Andrássy úti múzeumnegyed létrehozásáról. Kormánybiztosává Baán Lászlót, a Szépművészeti igazgatóját nevezték ki. (Népszabadság)

2012. április 18.

Jövőre is kell segítség a bérek emeléséhez

Állami segítségre 2013-ban is szükség lesz a bérkompenzációhoz, erről a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztériumot. A tárca a Magyar Hírlapnak jelezte: jövőre is igénybe vehető az adókedvezményként biztosított támogatás, ám az ideinél kisebb mértékben. A kormány 2012-ben 121 milliárdot biztosított bérkompenzációra.

Nem okoz katasztrófát a diákhitel

A Diákhitel Központ vezérigazgató-helyettese szerint nem több száz milliárdos államadósság-növelő tételt, hanem évi legfeljebb 7-8 milliárdos kiadást jelent az új diákhitel-konstrukció bevezetése – írja a Magyar Nemzet.

Romlott az önkormányzatok helyzete

Nagyjából a városi önkormányzatok fele kényszerül arra, hogy rövidtávon rendezze pénzügyi gondjait. Domokos László számvevőszéki elnök szerint komoly „rés keletkezett” számos önkormányzat költségvetésében, de ebben nemcsak a települések, hanem az adósság- és csődkezelés jogszabályi hiányosságai is szerepet játszottak. Sok helyen a nagyberuházásokhoz előteremtett önrész vezetett a teljes eladósodáshoz. (Magyar Hírlap)

A politikai kultúra javítását is elvárja az EU

Az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos aggályai túlmennek a három kötelezettségszegési eljáráson, s a magyar demokrácia minőségére, illetve politikai kultúrájára is kiterjednek – ezt is elmondta Olli Rehn, a brüsszeli testület pénzügyi biztosa Fellegi Tamásnak, kettejük január 20-i találkozóján – tudtuk meg a találkozó dokumentumait ismerő forrásból. (Népszabadság)

Saját “homokozót” kap 1,2 milliárdért Matolcsy

Két megbízást kapott a fideszhez közeli Századvég 2,6 milliárdért, miközben ugyanezekre a feladatokra Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter külön Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalt gründolt 1,2 milliárd éves költségvetéssel. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) kötött szerződés értelmében a Századvég minden minisztérium számára készít kutatásokat, prognózisokat, mégis saját “homokozót” kap ugyanerre a célra a gazdasági miniszter. (Népszava)

Összeomlást jósolnak az IMF hitele nélkül

Magyarország továbbra is aggodalomra ad okot a régióban a politikai bizonytalanság és a nagy adósságállomány miatt. Az országnak legkésőbb a második félévben hozzá kell jutnia az IMF-pénzhez, ellenkező esetben államcsőd fenyeget – mondta a Goldman Sachs Kelet-Európa szakértője az APA osztrák hírügynökségnek. Véleménye szerint 0,5 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye az idén, jövőre viszont 1,8 százalékkal növekedhet. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

2012. április 17.

Majális helyett követelések

Május 1-je nem elsősorban sör-virslis majális lesz, hanem alkalmat kínál arra, hogy a szakszervezetek elmondhatják a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatos véleményüket, illetve ismertetik a követeléseiket. Az érdekképviseletek biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést követelnek. (Népszabadság)

Május elsején együtt a szakszervezeti négyek

Sok ezren tiltakoznak majd május elsején, hogy biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést, elérhető és működő közszolgáltatásokat követeljenek. Legalábbis erre számít a demonstrációt szervező négy, együttműködő szakszervezet. (Népszava)

Hűséges pártkatonájából csinál elnököt dr. Orbán

Áder János lesz a plágium-botrányba belebukott Schmitt Pál utóda. Vagyis nem történt meglepetés, Orbán Viktor a várakozásoknak megfelelően a 2009 óta az EP-ben politizáló Ádert hívja haza a legfontosabb közjogi méltóság posztjára. Orbán a Fidesz elnökeként hozzá lojális párttársát választotta a köztársasági elnöki szerepre, a párt alapszabálya szerint ugyanis az elnök joga a jelölés a közjogi méltósági posztokra. (Népszava, Magyar Hírlap)

A demokratikus ellenzék bojkottálja az államfőválasztást

Az államfőválasztás “kizárólag a Fideszen belüli játékokról” szól, az LMP ezért nem vesz részt a köztársasági elnök személyéről szóló szavazáson, de valószínűleg az MSZP és a DK is távol marad. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Utolsó esély

Megkongatták a vészharangot az elemzők Londonból, tegnap már azt harsogták, hogy nem lesz megállapodás Magyarország és a nemzetközi szervezetek között. Ha rajtuk múlna, Budapest búcsút is inthetne az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi védőhálójának, és elindulhatna a lefolyón Görögország útján. Minél gyorsabban, annál jobb nekik, annál biztosabb, hogy a forint ellen megtett fogadásaik busás haszonnal járnak. (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap)

A Jobbik kottájából játszik a Fidesz

Mintha a Jobbik kottájából játszana a Fidesz – gyakran lehet ilyen érzése az embernek, ha összehasonlítja a szélsőséges párt 2010-es választási programját azzal, amit kormányon a Fidesz-KDNP tett az elmúlt két évben. A kettős állampolgárságtól és a 2006 őszi események kivizsgálásától a multikat terhelő különadókon át a végtörlesztésig vagy a Károlyi-szobor eltávolításáig sok jobbikos ötletet valósítottak meg a kormánypártok. (Népszava)

Matolcsy új csodafegyvere

Amit nyernek a réven, azt elveszíthetik a vámon. Így sommázható a hatása annak a lakosságnak szánt, az eddigieknél rövidebb futamidejű állampapírok kibocsátásának, melyet erre a hétre ígértek. Magas kamatokat fog fizetni az állam, elvonja a megtakarításokat a bankoktól, így azok nem hiteleznek, lassul a gazdaság. Kétmilliárd forintot fektetnek az új befektetési forma népszerűsítésére. Mindez együtt erősen ráfizetésszagú. (Népszava)

2012. április 16.

Az EP-ből a Sándor palotába

Némi meglepetésre Áder Jánost nevezi meg ma a Fidesz-KDNP képviselői előtt Orbán Viktor államfő-jelöltként. Korábban úgy tűnt, a még 2009-ben az Európai Parlamentbe távozott politikus kiszorult a magyar belpolitikából, most viszont mint a legfontosabb közjogi méltóság térhet vissza. Ma dönt a Ház az országgyűlési törvényről; a Fidesz engedett a KDNP-nek, így várhatóan csak a következő ciklusban lépnek hatályba a parlamenti képviselőkre vonatkozó új javadalmazási szabályok. (Népszava)

Államosítás előtt a Politikatörténeti Intézet iratai?

A Politikatörténeti Intézet (PTI) főigazgatója nem kapott tájékoztatást arról a pénteken benyújtott törvényjavaslatról, amely megalapozná, hogy az intézet levéltárában őrzött közokiratok a Magyar Országos Levéltárhoz kerüljenek. A PTI épületében mintegy 150 ezer kötetes könyvtár mellett található a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár, amelyben a többi között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti mozgalmainak, a II. világháborút követő időszak pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek, valamint e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyiségeknek az iratait őrzik. (Népszava)

Ultimátumot adtak a kormánynak a háziorvosok

Gördülősztrájkok szervezéséről és sztrájkbizottság létrehozásáról döntött hétvégi országos gyűlésén a háziorvosok érdekvédelmi szervezete, a FAKOOSZ. Az egészségügyért felelős államtitkár két héten belül kezd tárgyalásokat a szervezet képviselőivel. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Nem papír

Van feltétel? Nincs feltétel? Az elmúlt héten mintha Franz Kafka világa vált volna valóságossá, mintha az ő híres kastélyában bolyongana a magyar politika, a sajtó és a közvélemény, amikor arra az egyszerűnek látszó kérdésre keresi a választ: milyen feltételek teljesítése esetén számíthat arra a pénzügyi védőhálóra a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól hazánk, amire a kormány tavaly év végi közlése szerint a biztonságunk érdekében szükség lenne? (Magyar Nemzet, Népszabadság)

Lengyel László: Orbán beszorult a várba, élelem nélkül

Orbán rossz pillanatban próbálkozott a harcias fellépéssel, és kormánya akkor megbukott, amikor erre a konfrontatív útra lépett – állítja Lengyel László közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója a Fidesz-kabinet első két évéről. Szerinte a magyar kormányfőt mindinkább úgy látják külföldön, mint aki a saját problémáját képtelen megoldani, és még az európai válságkezelés útjában is áll. (Népszabadság)

Új menetrend kérdőjelekkel

Naponta 410 vonattal és harminc távolsági autóbusszal kevesebb közlekedik az új menetrend szerint. A szocialisták szerint ez a magyar vasúti közlekedés legnagyobb leépítése, ezért a menetrend visszavonását követelik. A szaktárca és a Fidesz szerint ésszerű racionalizálás folyik azzal, hogy felszámolják a „pénznyelő” párhuzamosságokat. (Magyar Hírlap)

Csatlakozunk a nyílt kormányzásról szóló nyilatkozathoz

Magyarország a kormány döntése értelmében csatlakozik a nyílt kormányzásról szóló nemzetközi nyilatkozathoz – mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek. A program célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzás megteremtése. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,