2012. április 1-15.

2012. április 13.

Besokalltak Orbánéktól

Jövő szerdán uniós bírósági szakaszba lép a bírói nyugdíjszabályok miatt indított kötelezettségszegési eljárás, miközben egy másik is megindul az igazságszolgáltatás függetlenségének sérülése miatt – értesült a Népszava. Noha az Orbán-kormány továbbra is az értetlent adja, hetek óta tudják, mi következik, és azt is: így nem teljesítik a hiteltárgyalások megkezdésének feltételeit.

Szétesik az unió?

A helyzet rosszabbra fordult, és az eurózóna válsága a politikai unió felbomlásához vezető fázisba torkollott – állítja Soros György. A magyar származású amerikai milliárdos úgy véli: Európa egy elnyúló kríziskorszaknak néz elébe. (Magyar Hírlap)

Nincs vita a feltételekről

Újabb dokumentumok kerültek tegnap napvilágra, melyekből kiderül: a magyar kormány igenis jól tudhatja, milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy megkapja az Európai Bizottság jóváhagyását az IMF-hiteltárgyalások megkezdéséhez. Közben két eddig nem bírált jogszabályról derült ki, hogy sérthetik az uniós normákat. (Népszava, Népszabadság)

Újabb uniós irányelvet sértett a kormány

Diszkriminatív lehet a magyar egyházügyi törvény azon szakasza, amely a munkaerő-felvételt szabályozza – derül ki 9 európai parlamenti (EP) képviselő – köztük a szocialista Göncz Kinga, Gurmai Zita és Tabajdi Csaba – által az Európai Bizottsághoz (EB) küldött írásbeli kérdésből, amelynek pontos tartalmáról “elfelejtett” beszámolni az MTI szerdán. (Népszava, Magyar Hírlap)

Orbán: az IMF a mi bankunk

Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az államfőjelölés és a tranzakciós adó mellett arról is beszélt, miért akadtak el a magyar kormány hiteltárgyalásai az IMF-fel. (Népszava, Népszabadság, MNO)

A bank és az ügyfél is sír

Újabb sarcot róna ki a kormány a bankszektorra, illetve a banki ügyfelekre. Az úgynevezett tranzakciós adó terhelné valamennyi pénzügyi műveletet, mi több még a hagyományos csekk feladást is. Az új közteher kivetéséből a legutóbbi hírek szerint a kormányzat 100-200 milliárd forint bevételt vár. Ismét olyan megszorításról van szó, amit a kormány nem ismer el és bevezetése előtt nem konzultál az érintettekkel. (Népszava, Népszabadság)

Kizsigerelő a pénzintézetek kamatpolitikája

A magas lakossági devizahitel-kamatokat sem a bankközi kamatok, sem az országkockázati felár változásai nem indokolják – mondta Szigel Gábor, a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője. Szerinte az ügyfélkamatok változtatásában lett volna mozgásterük a bankoknak, így ha a háztartások kamatterhe a pénzintézetek politikája miatt nem ilyen magas, az elégedetlenség sem ekkora. Jelezte, ha a magyar adósok kamatkiadásait nézzük GDP-re vetítve, akkor Európában a görögök, a hollandok és az írek után a negyedik helyet foglaljuk el. (Magyar Hírlap)

2012. április 12.

Állampapírt tukmálnának rá az alkalmazottakra

Némi gyanakvásra adhat okot, ha a közszolgálatban foglalkoztatottak munkahelyi felettesük közreműködésével vásárolhatnak majd államkötvényt – véli Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. (Népszabadság)

Az adórendszerről és a felnőttképzésről is tárgyal az NGTT

Az adórendszer eddigi átalakításáról, a felnőttképzés helyzetéről, valamint a közoktatás intézményrendszerének eddigi reformjáról is szó lesz a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) csütörtöki ülésén – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI érdeklődésére szerdán. (MNO)

Változó közigazgatás

A tervek szerint 2013 végéig megteremti a kormány az egyablakos ügyintézés lehetőségét – jelentette ki a járások kialakításáról szóló törvényjavaslat vitájában Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár. (Magyar Hírlap)

Megszállják az iskolákat

Szülők, tanárok és diákok tüntettek tegnap Szigetszentmiklóson az állítólag fideszes hátszéllel kinevezett gimnáziumi igazgató ellen. A január 1.-jével államosított megyei középiskolák vezetőit már a kormányhivatal nevezheti ki, figyelmen kívül hagyva az iskolaközösségek véleményét. Jövőre a teljes közoktatás állami irányítás alá kerül, miközben az iskolafenntartás anyagi terheit továbbra is az önkormányzatok viselik majd. (Népszava)

Lesz pénzforgalmi adónk

Bankadó helyett pénzügyi tranzakciós adót vezetne be Matolcsy minisztériuma. Ez szakértők szerint a bankokat, a vállalkozókat és a lakosságot egyaránt terhelné. Így könnyen előfordulhat, hogy adót kell fizetni a sárga csekkek, a rezsidíjak, a munkabérek átutalása és a bankautomaták használata után is. Amikor Svédországban bevezeték a pénzügyi adót lefagytak a pénzpiacok. (Népszava)

Ők az egykulcsos rendszer nyertesei

Százhatvanmilliárd forinttal segítette tavaly az egykulcsos adórendszer azt a több mint félmillió családot, ahol legalább az egyik szülő legálisan dolgozott. A statisztikai hivatal közlése szerint a gyerekkedvezmény miatt a nagycsaládosok keresete több mint húsz százalékkal nőtt. (Magyar Nemzet)

Az inflációt választják az IMF helyett

Csak a kormány érdekeit szolgálja az infláció növekedése, ami ugyan márciusban 5,5 százalék volt, szemben a februári 5,9 százalékkal, de így is magas és a két hónap között 0,8 százalékot ért el. A lakosság viszont elveszti a béremelkedése egy részét. Az infláció növelte adóbevételekre azért is szüksége lehet a kormánynak, hogy ne kelljen igénybe venni az IMF-hitelét. (Népszava)

Packázik hazánkkal Brüsszel

Teljesen homályossá vált, valójában milyen feltételeket vár el az Európai Bizottság Magyarországtól a hiteltárgyalások megkezdéséhez – írja a Magyar Nemzet.

Több ezer új állást hoztak a befektetések

A gazdasági tárcához tartozó Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közreműködésével tavaly 24 pozitív befektetői döntés született összesen több mint 920 millió euró értékben, amelyek hatásaként 5700 munkahely létesülhet. Tavaly tizenhárom olyan beruházást kezelt a HITA, amelyek egyedi kormánydöntésen alapuló támogatást kapnak. Eközben a kis- és közepes vállalkozások külpiaci megjelenése is fókuszba került. (Magyar Hírlap)

Egymillió munkahely nyomában

Hiába várna most egymillió álláshely betöltésre, ennyi munkavállalónak legfeljebb az ötöde lenne foglalkoztatható. Ugyanis generációk nőttek fel úgy, hogy nem végezték el az általános iskolát – mondta Magyar Hírlapnak Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.

Tovább csökkenti a kormány a felsőoktatási keretszámokat

Egyre több hallgató lesz kénytelen tandíjat fizetni a következő években: jövőre 53.540, 2014-re 52.940, míg 2015-re 51.640 államilag támogatott képzési helyet irányoz elő a kormány – derül ki az MTI által közölt, a “felsőoktatás fejlesztéspolitikai irányairól” szóló kormányhatározat-tervezet mellékletéből. (Népszava)

Keveslik a havi 750 ezret

Súlyos milliókról kellene lemondaniuk a tervezett új szabályok szerint azoknak a képviselőknek, akik a parlamenti tevékenységük mellett is vállalnak munkát. Emiatt kedden “fellázadtak” a kereszténydemokraták a Fidesz ellen, és nemet mondtak a képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó módosító indítványra. Igaz, a módosítót – amely a még nem elfogadott Országgyűlési törvény része – így is elfogadta a többség a Jobbik segítségével. (Népszava)

Ismét hazánk ellen hangolnak

Az Európai Bizottság felveszi a kapcsolatot a magyar hatóságokkal azt tudakolva, hogy az egyházügyi törvény összhangban van-e a témába vágó európai uniós irányelvvel – jelentette be Viviane Reding igazságügyi biztos európai parlamenti képviselőknek adott válaszában. (Magyar Hírlap)

2012. április 11.

Nem lesz más pénz a képviselői fizetés mellett

Az Országgyűlés keddi döntése alapján más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól.
Ha csak 160 ezren elégedetlenek a kormánnyal, akkor elégedettek lehetünk – jelentette ki Rogán Antal az LMP sikertelen népszavazási akciójáról. A képviselő úgy vélekedett, az aláírásgyűjtés kezdetekor az LMP világossá tette, akciójával mozgósítaná a kormánnyal elégedetleneket.
A Jobbik elnöke, Vona Gábor a földkérdést feszegette. Azzal támadta a kormányoldalt, hogy barátainak osztja szét a megpályáztatott földeket, miközben a helyben lakók hoppon maradnak. Budai Gyula válaszában felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyek a magyar föld védelmét szolgálják.
Módosították a szabálysértési törvényt: április 15-től az általános szabálysértési hatóság a települési jegyző helyett a kormányhivatal lesz. (Magyar Hírlap)

Áder még nem mondott igent, de Orbán ‘hadviselése’ hatásos lehet

Még nem mondott igent Áder János Orbán Viktor miniszterelnöknek arra vonatkozóan, hogy vállalja-e a jelölést a köztársasági elnöki tisztségre – értesült a Népszabadság megbízható forrásból. Ennek ellenére a Brüsszelbe „száműzött” fideszes EP-képviselő a legesélyesebb arra, hogy a Sándor-palotában Schmitt Pál utóda legyen. (Magyar Hírlap)

A meg nem értett zsenik

A cikk-cakkos magyar gazdaságpolitika közel két év alatt a kiindulási pontra juttatta vissza Magyarországot, csakhogy ma lényegesen rosszabb helyzetben vagyunk, mint amilyenben a Bajnai-kormány volt. Drasztikus megszorítások és rendkívüli intézkedések sorát követően ismét az IMF-hitel felvétele került napirendre, de a kormány egyelőre minden áron el akarja kerülni a hitel feltételéül szabott uniós követelések teljesítését. (Népszava)

Békekölcsön IMF helyett?

Az ötvenes évek békekölcsöneit idézi a kormány legújabb ötlete arról, hogy munkáltatójukon keresztül vásároljanak állampapírt a közalkalmazottak. A nemzetgazdasági miniszternek tegnapig kellett összegyűjteni az ezt lehetővé tévő törvénymódosításokat egy kormányhatározat szerint. Mindez azt jelzi, a kormány mindenre kész az állami bevételek növelésére, hogy elkerülhesse az IMF-hitelt és az azzal járó feltételek teljesítését. (Népszava)

Nem lehetetlen Matolcsy György duplázása

Roppant ambiciózusnak tűnő tervet fogalmazott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a friss külgazdasági stratégiájában: a 2010. évi exportforgalomnak a tíz év alatti megkétszerezését tűzték ki célként. Ez alapján a kiviteli volument a két évvel ezelőtti 71 milliárd euróról 140 milliárdra kellene emelni. (Népszabadság)

Megszabadult ügyterhétől az Ab

Amint visszatérnek a jogállami normák Magyarországon, vissza kell állítani az Alkotmánybíróság (Ab) jogköreit, és azt a jogot, hogy bármely állampolgár beadvánnyal fordulhat a testülethez – fejtette ki Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint mindez a jogállam “minőségromlását” jelzi. (Népszava)

Elnémítják azt, aki beszél

A “beszélő”, információkat nyújtó rádiók teljes kiszorítása állhat annak hátterében, hogy a Klubrádió után most az Inforádió frekvenciáján is zenei adót akar működtetni a médiahatóság. Erre lehet következtetni a pályázati kiírás tervezetéből, amelyet nemrég hoztak nyilvánosságra. Eszerint az a pályázó nyerheti el a frekvenciát, amelyik a műsoridejének legalább 60 százalékát zenével tölti ki. (Népszava)

Egyeztetnének az egyházak a hittanról

Számos tisztázatlan kérdés van még a kötelező hit- és erkölcsoktatás bevezetése kapcsán – hívja fel a figyelmet a református szakértő, aki egyeztetéseket sürget. Információink szerint a keresztény egyházak részéről a napokban közös álláspontot készítenek elő az esetleges tárgyalásokra. (Magyar Hírlap)

Hozzáférhetőek az eltűntnek hitt szakdolgozatok

A Magyar Nemzet információi szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Toldy Ferenc Könyvtárának állományába kerültek az MSZMP Politikai Főiskolájának disszertációi.

Botránykő lett az Erzsébet-utalvány

Nem leányálom mostanában párizsi magyar nagykövetnek lenni: a honi jobboldal egyik legtehetségesebb diplomatája, Trócsányi László egy héten belül két ízben kényszerült vesszőfutásra. (Népszabadság)

2012. április 10.

A bérkompenzációs szabály érvénybe lépett

Bár már március 25-én elfogadta a parlament a bérkompenzációról szóló törvényjavaslatot, az új jogszabály csak két hét után, április 6-án, pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben Schmitt Pál volt köztársasági elnök diplomamunkája körüli zűrzavar miatt. (Népszava)

Bérkompenzációért tüntettek az áruházak hazai munkavállalói

Két nap alatt két demonstrációt is tartott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Az egyiket a Metro Kereskedelmi Kft.-nél eredménytelenül véget ért bértárgyalások miatt, a másikat az Auchan Szentendrei úti áruházánál a dolgozók elmaradt bérkompenzációja miatt. (Magyar Hírlap)

A kormányfő ismét mellébeszélt

A magyar kormányfő most a Washington Postnak adott interjúban játszotta el, hogy nem tudja mit vár tőle az áthidaló hitelért az IMF, nincs tisztában azzal, hogy a Brüsszelben megfogalmazott kritikákra kell konkrét lépéseket tenni ahhoz, hogy tárgyalások kezdődjenek a kölcsönről. Valójában azonban Orbán Viktor és kormánya továbbra is az időt húzza és az IMF-hitel nélkül, a brüsszeli feltételek teljesítését elkerülve akar kimászni a gödörből. (Népszava, Népszabadság)

Megúszhatjuk az IMF hitele nélkül

Csaba László közgazdászprofesszor úgy tartja, „megúszhatjuk” EU–IMF-hitelmegállapodás nélkül, miután a „megoldandó feladatok és az unióval vitatott kormányzási, jogi és gazdasági kérdések jelentős része a gazdasági rendszer minőségével, nem egy esetleges hitel visszafizetési feltételei¬vel van összefüggésben”. Az akadémikus a Magyar Hírlapnak adott interjúban kifejtette: egy hiteles, 2015–16-os euróbevezetési időpont kitűzése megtakaríthatóvá tenné magát a nemzetközi kölcsönfelvételt is.

Újabb tízmilliárdot akarnak ‘megfogni’

Húsvét után már konkrét javaslatokat tárgyal a kormány arról, hogy miként tudna további tízmilliárd forintot „fogni” még ebben az évben a gyógyszerkasszán – értesült a Népszabadság.

Öt év, mire a belső piac magához tér

Még négy-öt évig nem változik a belső fogyasztás – így kalkulálnak a nagyobb élelmiszer-ipari cégek, ezért a honi piacon tapasztalható vásárlói visszafogottságot külpiaci fejlődéssel kell ellensúlyozni. (Népszabadság)

Túlzóvá váltak a megszorítások

Az euróövezeti országok nagy kiadáscsökkentő programjai visszavetik a térség gazdaságát, ezért a nemzetközi bankvilág a központi kiadások növelésére szólította fel az euróövezeti országokat, köztük Németországot. (MNO)

Orbán katonájából lehet csak államfő

A két legesélyesebb államfő-jelöltként emlegeti a sajtó a Fidesz őstagjait, a párt mindenkori vezetőségének prominenseit: Kövér Lászlót és Áder Jánost. Hogy ők, vagy valaki egészen más lesz-e a befutó, ma csak Orbán Viktor tudja, ám a két potenciális elnök-aspiráns közötti verseny már csak azért is érdekes, mert az utóbbi 20 évben ők ketten szinte mindig, mindenben egy oldalon álltak. (Népszava, Népszabadság)

2012. április 5.

Kövér László: Akad nálam alkalmasabb

Kövér László nem hárította el magától a ma megjelenő Heti Válasznak adott interjúban, hogy ő követné Schmitt Pált az államfői poszton, bár ismer magánál alkalmasabb személyt a feladatra. A Magyar Hírlap értesülései szerint a Fideszben az ő döntésére várnak. Kósa Lajos kijelentette: semmilyen személyi felvetést nem kommentálnak, frakciójuk április 16-án teszi meg javaslatát. Egyébként április 18-án vagy 19-én választhatja meg az Országgyűlés az új elnököt. Eközben a Jobbik Morvai Krisztinát és Für Lajost ajánlotta a posztra. Für este bejelentette, nem vállalja a jelölést. Az MSZP–LMP–DK-hármas tárgyalásokat kezdett arról, hogy érdemben hogyan befolyásolhatják az államfőválasztást.

Egyre távolabb Európától

Súlyos ára lehet az Orbán-kormány taktikázásának, és az is előfordulhat, hogy Magyarország hosszú időre elesik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hiteleitől. Ez következik legalábbis abból, hogy míg a kabinet látszattárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal (EB), addig a kötelezettségszegési eljárásokban érintett ügyek nagyobb részében nem hajlandó igazodni az európai feltételekhez. (Népszava, Magyar Hírlap)

Hullámvölgyben az Európai Unió

A szaktudásba való befektetés, az iskola és a munka közötti átmenetek jobb menedzselése, illetve az unión belüli mobilitás növelése – ezek az unió új foglalkoztatáspolitikai csomagjának főbb motívumai Andor László szerint. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa tegnap arról beszélt, hogy ez hangsúlyváltást jelent az unió eddigi foglalkoztatáspolitikájához képest. (Népszabadság)

Ez áll a brüsszeli támadások hátterében

Brüsszel egyes törvények felülvizsgálatával segíti a multinacionális vállalatokat – írja a Magyar Nemzet. A külföldi nagyvállalatok érdeksérelme miatt keresnek hibát a brüsszeli tisztviselők a plázastop- és a dohánytörvény paragrafusai között, s az Erzsébet-utalvány alkalmazásának szabályait is emiatt vizsgálják, vélik hazai szakértők.

Másfél millióan megkapták

Már ma is több mint 1,5 millió dolgozó kap Erzsébet-utalványt – mondta el a Népszabadságnak Guller Zoltán, az Erzsébet-utalványt forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. ügyvezetője, aki az idén bevezetett utalvány jelenlegi forgalmát 90 milliárd forintra becsülte, az év hátralévő részében pedig akár 100 milliárdra is emelkedhet.

Újra lesz szocialista majális a ligetben

Mesterházy Attila MSZP-elnök megerősített, hogy május 1-jei rendezvényüket szokás szerint a Városligetben tartják, fő témája pedig a munkanélküliség, a dolgozói szegénység és szakszervezeti jogérvényesítés lehetősége lesz. (Magyar Hírlap)

2012. április 4.

Orbán rendpárti elnököt akar

Csak két hét múlva jelöl köztársasági elnököt Orbán Viktor. A kormányfő bizonytalanságban tartja a közvéleményt, de vélhetően párttársait is, így nem tudni, kire esik a választása. Kedden is ugyanazok a nevek forogtak, mint hétfőn. Eközben a Fidesz propagandagépezete is beindult, vizsgálnák az összes tudományos fokozat, sőt, Gyurcsány Ferencet azzal gyanúsították meg, szakdolgozat nélkül kapott diplomát. (Népszava, Magyar Hírlap)

Három gyerek, négy kerék? A kocsira is szocpolt adna Matolcsy

Orbán Viktor álmát váltja valóra Matolcsy György, amikor is gépkocsi-vásárlási kedvezményt adna a sokgyerekes családoknak. Három gyerek, három szoba, négy kerék – emlékeznek? (Népszabadság)

Aligha meri megkérdezni az embereket a Fidesz

Megkezdte az LMP által összegyűjtött mintegy 160 ezer aláírás hitelesítését tegnap az Országos Választási Bizottság (OVB). Legalább 200 ezer szignóra lett volna szükség ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően kiírja a referendumot a párt által kezdeményezett négy kérdésben, amelyek a tankötelezettségi korhatárra, az álláskeresési járadékra, a próbaidőre és a szabadságkiadás módjára vonatkoztak. (Népszava)

Megjelent az Erzsébet-tábor kiírás

Az Erzsébet-program második pályázata keretében gyermekek számára szerveznek nyári táborokat – jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár Gál András Levente kormánybiztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján. (Magyar Hírlap)

Helyben féláron büntet a rendőr

Jól gondolja meg mindenki, elkezd-e vitatkozni a rendőrrel, vagy fizet. Április 15-én lép hatályba az a kormányrendelet, amely már nem ad mérlegelési jogot a rendőrségnek egyes közlekedési bírságok kiszabásakor. Nem érdemes tehát vitatkozni. Ha biztosak vagyunk az igazunkban, kérjük a szabálysértési eljárás lefolytatását. Tudni kell azonban, hogy ha ott is a rendőrnek adnak igazat, amit majdhogynem borítékolni lehet, kétszer annyit kell fizetni, mint amennyit a helyszínen kellett volna. (Népszabadság)

Új arcok a pártvezetésben

Kimaradtak az MSZP országos elnökségéből az elmúlt tíz-tizenöt évben meghatározó szerepet játszó nagy „öregek”, vagyis a korábbi pártvezetők. Egytől egyig. (Magyar Hírlap)

A külkertöbblet sem segít a forinton

Azzal együtt nem mutat túl sok erőt a forint a világ meghatározó devizáival szemben, hogy a külkereskedelmi termékforgalmunk jó ideje aktívumot mutat: a kivitelünk értéke meghaladja a behozatalét. (Népszabadság)

2012. április 3.

Schmitt belátta, mennie kell

Távozott az államfői posztról Schmitt Pál, akiről néhány napja bebizonyosodott: másolta kisdoktori disszertációját. Alig néhány órával országgyűlési bejelentése után a Ház nagy többséggel el is fogadta lemondását, este pedig ötpárti egyeztetésen vitatták meg: miként jelöljenek új államfőt. Ám az éjszakába nyúló tanácskozás kissé okafogyott: a Fidesz alapszabálya szerint Orbán Viktor dönthet új államfő-jelölt személyéről – ahogyan azt tette Schmitt esetében is. (Népszava, Népszabadság, MNO, Magyar Hírlap)

“Póráz” a gyermekeseknek

Rosszul dönt a kormány, ha a családi pótlékot (és más szociális juttatásokat) Erzsébet utalványban fizeti ki – ez az egybehangzó véleménye a témában nyilatkozó szakértőknek. A családoknak készpénzre van szükségük, mert nem biztos, hogy az ellátást élelmiszerre akarják költeni, sokan a számlákat, vagy épp a gyerek ebédbefizetését rendezik belőle. (Népszava)

Túl kevés aláírást gyűjtött az LMP

Nem sikerült összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges, kérdésenkénti 200 ezer aláírást az LMP-nek. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Rekord-munkanélküliség az eurózónában

Újabb rekordot ért el februárban a munkanélküliség az euróövezetben, ami ráadásul az ipari aktivitás gyengülésével is párosult. Az eurózóna a jelek szerint recesszióba süllyedt, és a szakemberek semmi okot nem látnak az optimizmusra a most kezdődő második negyedévre sem. (Magyar Hírlap)

Négyszáz euró a heti fizetés

Heti négyszáz euróért keresnek magyar szakmunkásokat Hollandiába. A munkáltató fizeti az utazást, és támogatást ad a szálláshoz is. A magyar építőipari szakszövetség szerint ezekkel az ajánlatokkal nem lehet versenyezni. Ráadásul itthon nincs munka, az elmúlt hat évben 70-75 ezer embert bocsátott el az ágazat. (Magyar Hírlap)

Megváltoztathatják a bírósági törvényt

Az Országgyűlés ma kezd tárgyalni a kulturális és a nemzeti örökség védelméről szóló előterjesztésekről, majd ismét napirendjére tűzi a bírósági szervezet átalakítását és a kormány új személyszállítási törvényjavaslatát. (MNO)

2012. április 2.

Családi pótlék: pénz helyett jön az utalvány?

Azt tervezi a kormány, hogy a jövőben több szociális juttatást, így a családi pótlékot sem pénzben, hanem az általa bevezetett Erzsébet-utavány formájában adja az érintetteknek. Réthelyi Miklós miniszternek április közepéig kell megvizsgálnia ennek lehetőségét, majd a hónap végéig az is kiderülhet, hogy esetleg milyen területekre terjesztik még ki az utalvány elfogadását. Ha végrehajtják, az átállás rengeteg problémát jelent majd a családoknak. (Népszava, Magyar Hírlap)

Újabb vagyont államosítanak

A megyei önkormányzatok után a települések vagyonának egy részét is államosítják jövőre a járások kialakításáról szóló, múlt pénteken benyújtott törvénytervezet szerint. (Népszabadság)

MSZP-tisztújítás meglepetések nélkül

Az eddigi pártelnököt, Mesterházy Attilát választotta újabb két évre elnökké az MSZP tisztújító kongresszusa. A régi-új elnök kétharmados fölénnyel nyert kihívójával, Szanyi Tiborral szemben, így ő irányítja a szocialistákat a 2014-es választásokig. A politikus kijelentette: pártja nélkül nem lehet leváltani Orbán Viktort, majd a korábbi MSZP-kormányok hibáit sorolta, ám megtapsolta Horn Gyulát és lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

Lázasan tanulmányozzák a Fideszben Schmitt eltávolításának lehetőségét

„Csináljatok valamit!” – ezzel az elvárással találkoznak országszerte fideszes és kereszténydemokrata parlamenti képviselők, ha szóba kerül az, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök nem hajlandó megválni tisztségétől. Márpedig a Népszabadság forrásai szerint minden fórumon erről beszélnek a szimpatizánsok és a párttagság is.

Nem az IMF, Brüsszel a király

Brüsszeli feltételeket sorol a Magyar Nemzet az IMF hitel feltételeként, mintha azokat az IMF támasztaná. Valójában a nemzetközi pénzügyi szervezet változatlanul a brüsszeli zöld jelzésre, és arra vár, hogy az EU által többször megfogalmazott feltételeknek feleljen meg Magyarország és vázolja, mit kíván tenni a hitelhez szükséges makrogazdasági pálya megvalósításáért. (Népszava)

Százmilliárdos kiigazításra van szüksége az országnak

Nagyon valószínű, hogy további száz-száztíz milliárd forintos költségvetési intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az Orbán- kormány elérje a 2,5 százalékos hiánycélt az év végére – mondták el a Magyar Hírlapnak közgazdászok. A pótlólagos kiigazításokra elsősorban azért volna nagy szükség még 2012-ben, hogy Magyarország végre kikerüljön a brüsszeli túlzottdeficit-eljárás alól.

Véget ér az LMP aláírás-vadászata

Lezárul ma az LMP négy kérdéses népszavazási aláírásgyűjtése, az ellenzéki párt – a korábbi tervek szerint – beviszi az aláírásgyűjtő íveket hitelesítésre az Országos Választási Irodához. (Népszava)

Segítség a közhivatalnokoknak

Április végéig meghosszabbították a januári létszámcsökkentéskor felmentett közhivatalnokoknak indított Karrier Híd Programra való jelentkezés határidejét – tudatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vasárnap. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az