2012. március 16-31.

2012. március 31.

Számháború a munkaerőpiacon

A foglalkoztatottak száma 51 ezerrel növekedett 2011. decembere és 2012. februárja között – dicsekedett a miniszterelnök a Központi Statisztikai Hivatal (KSH adataira hivatkozva. A hivatal közleménye szerint ugyanis a múlt hónapban 3 millió 794 ezren dolgoztak a köz-, illetve a magánszférában. (Népszava)

2012. március 29.

Csak januártól vezetik majd be az új járási rendszert

Eldőlt: nem idén nyártól, hanem jövő január elsejétől működnek a járások – tudta meg a Magyar Hírlap a tegnapi kormányülés után. A Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által koordinált átalakítás során a járási hivatalok létrehozásával kettéosztják a polgármesteri hivatalokat, így az államigazgatási ügyekért felelős köztisztviselők a járásokhoz kerülnek, ők lesznek a járási hivatalok kormánytisztviselői. Jelenlegi arányuk a nagyobb hivataloknál a hatvan százalékot is elérheti.

Matolcsy még álmodozik

Konvergencia program címén várhatóan idén is látszatiromány születik április közepéig. A kormány is tudja, hogy gazdaságpolitikája már tavaly év végén megbukott, azóta csak toldozás, foldozás zajlik. Egyetlen remény, hogy a maradék magán-nyugdíjpénztári vagyon még kéznél van. A 2011 tavaszán Brüsszelbe küldött makropálya sem teljesült. (Népszava, Magyar Hírlap)

Fellegi megint az IMF-hez utazik, Szijjártó szerint elhárulnak az akadályok

Nincs semmi változás – reagált a Népszabadság érdeklődésére egy keddi panelbeszélgetést követően Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője, akitől azt kérdeztük, hogy január óta történt-e bármilyen előrelépés a hitelmegállapodás ügyében.

Egyéb kvalitásai vannak az elnöknek

Megfoszthatja doktori címétől a köztársasági elnököt a Semmelweis Egyetem (SE) mára összehívott doktori tanácsa. Bár a vizsgálat szerint Schmitt Pál 20 évvel ezelőtt plagizált, minderről hazudott, mégsem tervezi, hogy lemond tisztségéről. Megszólaltak a tudományos élet szereplői, akik kivétel nélkül a tudományos fokozat visszavonását követelik, de sokan jónak látnák lemondását is. A Hallgatói Hálózat elfoglalta a SE rektori hivatalát, aktivistái a doktori tanács határozatát várják. (Népszava, MNO, Népszabadság)

Indulhat a leminősítés

Felháborodtak Pósfai Gábor szavain a rokkantak, miután a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója azt fejtegette, hogy mindenki ismer olyat, aki indokolatlanul kap rokkantsági ellátást. A III. csoportba tartozó, 57 évnél fiatalabb rokkantaknak szombatig kell jelentkezniük felülvizsgálatra, aki ezt nem teszi meg, május elsejétől automatikusan elveszíti az ellátását. A kormány előre bejelentette, a 196 ezer ellátottból 150 ezret vissza akar küldeni dolgozni. (Népszava)

A politikai erőtér centrumában a Fidesz

Továbbra sincs érdemi elmozdulás a pártok támogatottságában, a Fidesz–KDNP tartja pozícióját, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció (DK) viszont gyengült – derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből. A teljes népességet tekintve a kormányzó pártszövetség 27 százalékon áll, az MSZP 16, a Jobbik kilenc, az LMP hat, míg a Demokratikus Koalíció támogatottsága egyszázalékos. A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz–KDNP 46 százalékon, a szocialisták 25 százalékon állnak. A Jobbikra 17, az LMP-re hét, a DK-ra két százalék szavazna. (Magyar Hírlap)

2012. március 28.

Nyugdíjügyben irány Strasbourg

A magánnyugdíj-pénztári törvény soron kívüli megsemmisítését kéri újabb alkotmánybírósági beadványában a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete, ám ezúttal a megváltozott jogszabályoknak megfelelően magánszemélyek nevében terjeszti elő kifogásait – jelentette be Székely Tamás, a szervezet elnöke. (Népszava, Népszabadság)

Bajnai döntésén múlik, kormányfőjelölt lesz-e

Baloldali körökben azt valószínűsítik, hogy a következő választásokon Bajnai Gordon küzd majd a kormányfői tisztségért, szerintük ez már csak Bajnai döntésén múlik – írja a Magyar Nemzet.

Egyre kevesebb a férfi

Magyarországon 10 milliónál kevesebben élnek, a nők vannak többségben, a fővárosban és Pest megyében laknak a legtöbben – derült ki a tavalyi népszámlálás Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett előzetes adataiból. A cenzus végső feldolgozására még csaknem egy évet kell várni: májusban kezdődik a számítógépes adatbevitel, a teljes adatsor 2013 elejére készül el. (Népszava, Népszabadság)

Schmitt lopott, csak nem szóltak neki

Schmitt Pál államfő kisdoktori dolgozatának túlnyomó része másolat – állapította meg Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottsága. Ehhez képest némi zavart keltett, hogy jelentésükben úgy összegezték az esetet: Schmitt ugyan lopott, de nem tudta, hogy azt nem szabad, ezért az egyetem a felelős. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

2012. március 27.

A magyar jogrendszert vizsgálják az EP-ben

Megkezdte az Európai Parlament szakbizottsága annak vizsgálatát, összhangban áll-e a magyar jogrendszer az európai jog szellemével. Akár a szavazati jogot is megvonhatják Magyarországtól, habár a jelentésnek nem a büntetés a célja. (Népszabadság)

Kivonultak a szocialisták

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatot és a hatályos házszabály módosítására benyújtott előterjesztést az alkotmányügyi bizottság. A plenáris ülés elé kerülhet a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény módosítása. (Magyar Hírlap)

Szombatig még vissza lehet lépni

Március 31-ig, vagyis szombatig kell nyilatkoznia a maradék 102 ezer magán-nyugdíjpénztár tagnak, hogy visszalépnek-e az állami rendszerbe. Az így döntők is adómentesen vehetik majd fel a reálhozamot, aki pedig önkéntes nyugdíjpénztárba utalja vagyonát, adó-visszatérítést kap. Noha a kormány azt ígérte megmenti a nyugdíjvagyont, sokkal rosszabbul gazdálkodott, mint a kasszák. (Népszava)

Tovább mélyülhet az adósságcsapda

Még a legkedvezőbb gazdasági forgatókönyvek esetén is legalább 25 százalék esély mutatkozik arra, hogy a GDP-arányos államadósság a kritikusnak tekinthető kilencvenszázalékos szint fölé csússzon – derül ki az OECD elemzéséből. (Magyar Hírlap)

Még gyenge lábakon áll a fogyasztás növekedése

Bár minimálisan, de növekedett az év első hónapjában a kiskereskedelmi forgalom, annak ellenére, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2012 januárjában csökkentek a reálkeresetek. A látszólagos ellentmondás oka, hogy a végtörlesztés és az árfolyamgát miatt a családok némileg bátrabban kezdtek el költeni. A munkanélküliség növekedése, a vásárlóerő folytatódó gyengélkedése miatt azonban vélhetően nem lesz tartós a kiskereskedelmi fogyasztás-bővülés. (Népszava)

Több német reptéren is sztrájk kezdődött

Sztrájk kezdődött kedden kora reggel több németországi nemzetközi repülőtéren, a munkabeszüntetés miatt már reggel több száz járatot kellett törölni. (Népszabadság)

2012. március 26.

Erkölcsös magyart nevelne az új NAT

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) úgy vélte: az új NAT-ban a tanagyag mennyisége indokolatlanul nagy, amely azt a veszélyt rejti magában, hogy az ismeretanyag elsajátítására helyeződik a hangsúly és az így megszerzett tudás alkalmazására az időkorlátok miatt nem lesz lehetőség. A tartalmi szempontok mellett sokkal aggályosabbnak nevezték, hogy a köznevelési törvény alapján az iskolának nincs más joga és kötelessége, mint az állam által kiadott kötelező kerettantervet helyi tantervként beemelni a pedagógiai programjába és azt végrehajtani. (Népszava, Magyar Hírlap)

Lesznek kellemetlen meglepetések béremelés után

Az egészségügyben dolgozók legkorábban az augusztusi fizetéssel juthatnak hozzá a kormány által ígért béremeléshez. A januártól visszamenőleg járó pénzt egy összegben kapják meg. (Népszabadság)

Összeomlik a gyógyszerellátás?

Újabb 130-140 milliárd forintos kiigazítást tervez a kormány a költségvetésben, a kényszerspórolás áldozatai pedig minden eddiginél durvábban a betegek lehetnek. Az már biztos, hogy a történelmi léptékűnek nevezett egészségügyi béremeléssel korántsem jár jól minden ágazati dolgozó, de hogy az egészségügy “megmentése” milyen katasztrófát jelent majd a gyógyszerszedők számára, a héten dől el. (Népszava)

Bérkompenzációról, cukorbizottságról a parlamentben

Azok a munkáltatók vehetik igénybe a kiegészítő bérkompenzációt, akik az összes dolgozójuk esetében teljesítik az elvárt béremelést, erről is dönthet ma a parlament. (Népszava, Népszabadság)

Mire játszik az IMF?

Vajon ki húzza az időt, ki nem akar tárgyalni a másikkal? Lesz-e egyáltalán megállapodásunk az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)? Ismét terítékre kerültek a múlt héten ezek a kérdések, miután ellentmondásos hírek érkeztek Washingtonból. (Magyar Nemzet)

2012. március 24.

Vasúti egyeztetés – A szakszervezetek a foglalkoztatás miatt aggódnak

A vasutas szakszervezetek a foglalkoztatás miatti aggodalmuknak adtak hangot a Vasúti Érdekegyeztető Bizottság (VEB) pénteki ülésén. (Népszava)

Játszanak a rokkantakkal

A nyugdíjfolyósító küldi ki a tájékoztatót, de a nyugdíjbiztosítónak kell visszaküldeni a jelentkezést; ajánlott helyett egyszerű, postaládába dobható levélként postázzák a küldeményeket – a többi között ez lehet az oka annak, hogy a rokkantnyugdíjasoknak eddig csak a fele küldte vissza a kötelező felülvizsgálatról szóló jelentkezést. Pedig aki március 31-ig levélben vagy személyesen nem teszi ezt meg a területileg illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságon, minden ellátását elveszíti. (Népszava)

Gyűjtsön aláírást, vacsorázzon egy LMP-s képviselővel!

Valamivel több mint egy hete van már csak arra a Lehet Más a Politikának, hogy összegyűjtse és leadja a népszavazás kiírásához szükséges kétszázezer támogató aláírást. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

2012. március 23.

Akár napi ezer forint is lehet a bölcsődei díj

A szülőknek nem kötelességük jövedelemigazolást adni a bölcsődei gondozási díj megállapításához, de ebben az esetben akár napi ezer forintot is fizethetnek az intézménynek. (Népszava)

Hoffmann Rózsa rátelepszik az általános iskolákra is

Elvi döntés született szerdán a kormányülésen arról, hogy nem a megalakuló járási kormányhivatalokhoz, hanem a Réthelyi Miklós által vezetett humán csúcstárcához delegálják a 2013 januárjától államosított iskolákkal kapcsolatos oktatásirányítási feladatokat – tájékoztatták munkatársunkat kormányzati források. (Népszabadság)

Bajnaiék a mélyszegénységben élők felé fordultak

Átalakítaná a segélyezési rendszert a mélyszegénység enyhítésére és a foglalkoztatás növelésére az a javaslat, amelyet Bajnai Gordon volt miniszterelnök alapítványa, a Haza és Haladás készített – írja a Magyar Nemzet.

Lesz hol szólnia a Klubrádiónak?

A Médiatanácsnak legkésőbb a szombati munkanap (a március 16-i pénteki szabadnapot most szombaton kell ledolgozni – a szerk.) végéig kell döntenie, hogy megfellebbezi-e a bíróság ítéletét, amely első fokon a Klubrádiónak ítélte a 92,9-es frekvenciát. (Népszabadság)

Szanyi Tibor leszámolna a neoliberalizmussal

„Finoman szólva akad javítanivaló az MSZP hálózatán. Annyit mondhatok, hogy a hosszú évek eróziója nem maradt nyomtalanul a pártszervezetekben” – mondta a Magyar Hírlapnak Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja, aki megcélozza a pártelnöki tisztséget. Úgy véli, az, hogy 2014-ben egyéni körzetekben akár az LMP-vel, a DK-val és a Szolidaritással érdemes lesz-e együtt elindulnia az MSZP-nek, csak Budapesten értelmezhető kérdés. Vidéken ezeket a „rövidítéseket” nem ismerik, ellentétben az MSZP-vel – jelentette ki.

Brüsszeli csapás a távközlési adóra

Újabb pofon érkezett Brüsszelből: az Európai Bíróság elé kerül a különadók kérdése. Az Európai Bizottság szerint bírságra egyelőre nem kell számítani, ha azonban a bíróság bekeményít, akár arra is kötelezheti a kormányt, hogy fizesse vissza a válságadóból befolyt összeget. (Magyar Hírlap)

2012. március 22.

Reálbércsökkenéssel kezdődött az idei év

Januárban 3,8 százalékkal kevesebbet ért egy átlagos munkavállaló fizetése, mint egy esztendővel ezelőtt, 5,5 százalékos infláció mellett. Ez számolható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentéséből. (Népszava)

Keserves kompenzáció

Sok cég, köztük például a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Pick nem képes végrehajtani a kormány által elvárt béremelést. Ilyen helyzetben van a kiskereskedelmi láncok vagy az élelmiszeripari cégek jó része. (Népszabadság)

A zokogó baloldal

Elvette az emberek kedvét, hogy a békemeneten sokan voltak – így kesergett Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke a HVG.hu-n. Milliós tüntetésre számítottak a kormány ellen, ehelyett néhány ezren jöttek össze. Bizony, ez nagy csalódás lehetett a szervezőknek. Valahogy nem szeretik őket a választók. Érthetetlen! Vagy mégsem? (Magyar Nemzet)

Elégedettek a rezidensek, elmarad az összeomlás

Már a jövő héten készek ledarálni a Magyar Rezidens Szövetség aktivistái az összegyűjtött orvosi felmondó nyilatkozatokat. Ha nem is teljesült minden követelésük azonnal, bizalmat szavaznak a kormánynak. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap)

Kétharmados többség a hírekben is

A februári hírműsorokban kiemelkedően a legtöbbet Orbán Viktor miniszterelnök szerepelt. A kormánypárti politikusok megjelenése valamennyi vizsgált híradás esetén a kétharmados arányt közelítette, de az egyes médiumokat külön elemezve jelentős eltérések is kimutathatók. (Magyar Hírlap)

Nem hisznek Orbánéknak

Továbbra is megvezeti a hazai közvéleményt, zárt ajtók mögött azonban – úgy tűnik – mindent megígért a nemzetközi döntéshozóknak az Orbán-kormány. Ezt erősítette az Európa Tanács főtitkárának tegnapi látogatása is, pontosabban Thorbjorn Jagland és Navracsics Tibor közös sajtótájékoztatója. (Népszava)

Hogyan számoljuk fel a tartós szegénységet?

„Olyan támogatás bevezetését javasoljuk, ami a meglévő segélyezési rendszeren alapul. Azt úgy alakítja át, hogy a munkanélküliek szegénységét csökkenti, egyúttal a munkába állásukhoz is ösztönzést és segítséget ad” – ez az egyik eleme annak a javaslatcsomagnak és helyzetelemző tanulmánynak, amelyet a Bajnai Gordon volt miniszterelnök nevéhez köthető Haza és Haladás Közhasznú Alapítvány felkérésére készített a Tárki Társadalomkutató Intézet és a Budapest Intézet. (Népszabadság)

Otthon is tiltakoznának a lengyel tüntetők

Egyre nagyobb politikai hullámokat ver a mintegy kétezer lengyel fellépése március 15-én Orbán Viktor politikája mellett a budapesti ünnepségeken. Pontosabban az, hogy erről nem számolt be a lengyel közszolgálati televízió. (Népszava)

2012. március 21.

Bérígéret fiktív fedezettel

Bár Szócska Miklós egészségügyi államtitkár máris ledarálná a rezidensek és szakorvosok felmondóleveleit, az érdekvédőknek talán érdemesebb várni ezzel. Tegnap ugyan bejelentették a kormány egészségügyi bérajánlatát, ám az ígéret fedezete még kérdéses. Az ellenzéki pártok éppen a garanciákat hiányolják, és kifogásolják: több tízezer orvos és szakdolgozó kimarad a várható emelésből. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Az átlagbér: 487 euró

Alig nőtt a nettó átlagkereset január­ban. Az 1,4 százalékos emelkedés nem tudta ellensúlyozni a januári infláció mértékét, így a reálbérek 3,8 százalékkal csökkentek 2011. első havi szintjéhez képest. (Magyar Hírlap, Népszabadság 8. oldal)

Elképesztő valótlanságokat állít hazánkról a millás szocialista

Nem indulhatnak ellenzéki pártok a következő választáson, a romák ellen fellépő félkatonai szervezeteket a háttérből Orbán Viktor irányítja, megkérdőjelezik az abortuszhoz fűződő jogokat – többek között ezekkel a valótlanságokkal támadta egy francia szocialista politikus a magyar kormányzatot – írja a Magyar Nemzet.

Szanyi is rajthoz áll az elnöki posztért

Összegyűjtötte és tegnap leadta a szükséges háromezer aláírást Szanyi Tibor, így a politikus rajthoz állhat az MSZP elnöki posztjáért a jövő szombati tisztújításon. (Népszava, Magyar Hírlap)

Tízezrek juthatnak diplomához a nyelvvizsga-amnesztiával

Tízezreket juttathat diplomához a nyelvvizsga-amnesztia, melynek lényege, hogy nem kell állami nyelvvizsgát tenni, hanem elég az adott intézmény belső szűrőjén megfelelni – írja a Magyar Nemzet.

2012. március 20.

Veszélyben a vidéki múzeumok

Januárban a kormányhivatalokhoz rendelt megyei múzeumi rendszert, most a települések fenntartásába kívánja adni az állam. Ezzel a lépéssel kiszolgáltatja a 212 intézményt, a benne őrzött 22 milliós műtárgyanyagot, és megfosztják a helyieket kulturális örökségük egy részétől. Ha ugyanis a városok nem tudják átvenni a múzeumokat, azokat bezárják, anyaguk az országos intézményekbe kerülhet. (Népszava)

Bejelentik az egészségügyi bérajánlatot

Ma délelőtt jelenti be Giró-Szász András kormányszóvivő, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az ágazatban dolgozók egy része számára idén adni tervezett béremelés részleteit. (Népszava, Népszabadság)

Folyamatos éhezést jelent a 47 ezer Ft

Nem lehet méltó életet élni 47 ezer forintból – ezt a következtetést vonta le Bárány Balázs szocialista politikus, és Haász János, az index.hu újságírója is. Matolcsy György minisztertől ugyanis megtudták, hogy a közmunkáért járó összegből meg lehet élni, mindketten úgy döntöttek, tesznek egy kísérletet. Miután kifizették a rezsit, vajas kenyéren és zacskós levesen éltek, ruhára, tisztálkodó szerekre nem költöttek, mert nem maradt rá pénzük. (Népszava)

A népességfogyás rekorderei vagyunk

A kiszámíthatóság, valamint a munka és a család összeegyeztethetőségének a hiánya is okolható a katasztrofális demográfiai mutatókért. Pongrátz Tiborné demográfus a jelenlegi helyzethez vezető utat elemezve egyebek mellett azt mondta lapunknak, a továbbra is gyermekbarát társadalom máig nem heverte ki a Bokros-csomag okozta sokkot. (Magyar Hírlap)

Márciusig élt a büdzsé

Fél évet késik a bérkompenzációs rendszer, ugyanakkor több mint 41 millió forintot csoportosítanak át az idei büdzsében a Költségvetési Tanács számára. Ebből mintegy 24 millió forint az elnököt illeti majd. Az igazságtalan egykulcsos adórendszer miatt viszont dolgozók tömegei várhatnak arra, hogy idei nettójuk elérje a tavalyit, s könnyen meglehet, hogy hiába. (Népszava)

Az IMF szerint időt húz a kormány

A Nemzetközi Valutaalap központjában, Washingtonban is úgy látják, a török kártyát akarja kijátszani a magyar kabinet. Szakértők szerint valóban fennállhat az a helyzet, hogy Orbánék végül nem szorulnak a hitelre, de ehhez a jelenleginél is sokkal kompromisszumképesebbnek kell lenniük. (Népszabadság)

Megfékezett törlesztőrészletek

Több százezren élhetnek majd az árfolyamrögzítés új rendszerével, amelyet tegnap fogadott el az Országgyűlés. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó szakértő szerint kedvező lehetőség áll az adósok előtt, de számolni kell a kockázatokkal is: öt év után a törlesztőrészlet emelkedhet.

2012. március 19.

Középosztály a szakadék szélén

Szóban erősíti, tettekben egyre lejjebb nyomja a középosztályt Orbán Viktor és kormánya. Miközben a miniszterelnök arról beszél, hogy 5 és fél millió dolgozó ember kell a sikerhez, a foglalkoztatottak száma a 4 milliót sem éri el. A szegényeknek kellene kitörniük és felemelkedniük, de a közmunkáért kapott 47 ezer forint nem a “szerény, de biztonságos megélhetés felé”, vezet. A lecsúszás viszont sokkal könnyebb, egyre többen veszítik el a munkájukat, a cégek pedig nem akarnak létszámot bővíteni. (Népszava)

Teljes átalakulás lesz az egészségügyben

Nem csak az aktív kórházi ellátórendszert alakítaná át az egészségügyért felelős államtitkárság. A fekvőbeteg-intézmények krónikus-rehabilitációs rendszerében is újraosztanák az ágyszámokat és az ellátási területeket, valamint átszerveznék a járóbeteg-ellátást is – írja a Magyar Nemzet és a Népszabadság.

Bölcsődei vizitdíj

Négy évvel a szociális népszavazás sikere után a Fidesz bevezette a vizitdíjat és a tandíjat – a bölcsődékben. Egy decemberi törvénymódosítás tette lehetővé, hogy az önkormányzatok térítési díjat, azaz a vizitdíjhoz és a tandíjhoz hasonló önrészt kérjenek a bölcsőde igénybevételéért a szülőktől. (Népszabadság)

A praktikus tudás

A Nemzeti alaptantervről három fő kritikát fogalmazott meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ): a tananyag bősége, a hittanoktatás órarendbe való beépítése, valamint a praktikus tudás oktatásának hiánya. Mendrey László, a PDSZ elnöke úgy véli, vannak mérföldkövek, amelyeket tartalmaznia kell a dokumentumnak, ennek ellenére van még mit karcsúsítani rajta. (Magyar Hírlap)

Hoffmann Rózsa: nem volt érdemi kifogása az oktatási bizottságnak

Nem volt érdemi kifogása az Országgyűlés oktatási bizottságának a Nemzeti alaptanterv tervezete ellen, és nincs igazán ellentét a grémium elnöke, Pokorni Zoltán és az államtitkárság között – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában. (Népszabadság)

Rangos külföldi sajtódíj a tiltakozóknak

Nagy-Navarro Balázsnak és Szávuly Arankának, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFFSZ) két alelnökének ítélte az év nemzetközi sajtódíját az Olasz Országos Sajtószövetség. (Népszava)

2012. március 17.

Komoly tömeg az ünnepi eseményeken

Március 15-én Gyurcsány Ferencet csupán pár ezren hallgatták élőben, az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) rendezvényén viszont komoly tömeg jelent meg, Orbán Viktor beszédére pedig még többen voltak kíváncsiak. Mindezek „üzenetét” elemezte a Magyar Hírlapnak két politológus, akik az extrémista jobboldal utcai jelenlétét, az MSZP esztergomi központi rendezvényét és az LMP aláírásgyűjtő akcióját is górcső alá vették.

Felemás „ítéletet” hozott a Velencei Bizottság

A Velencei Bizottság pénteki ülésén elfogadta a kifogásolt magyar jogszabályokkal kapcsolatos két módosított véleménytervezetet, amelyek közül a bírósági törvényre vonatkozó véleménye nagyon kritikus, viszont az egyházakra és a vallásszabadságra vonatkozó magyar törvényt általánosságban elfogadhatónak ítélte, bár bizonyos részleteivel szemben szintén bírálatokat fogalmazott meg – közölte szombaton az MTI érdeklődésére Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára. (MNO)

Adóztathatják a nyugdíjat

Nem lehet önmagában kezelni a nyugdíjak megadóztatását, ahhoz a nyugdíjszámítás módját is át kellene alakítani – reagált az OECD minapi ajánlására Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője emlékeztetett arra, hogy egy 2013-tól hatályos törvény szerint az ellátások megállapításakor nem nettósítják a korábbi kereseteket úgy, mint most, hanem havonta adóztatják. (Népszava)

2012. március 16.

Orbán: közel vagyunk a szabadsághoz

Orbán Viktor – akit a tömeg a “Viktor!, Viktor!” skandálásával fogadott – ünnepi beszédét azzal kezdte: ez a nap a szabadságharcosok napja, a Kossuth Lajos tér a szabadságharcosok tere, a magyarok pedig a szabadságharcok népe. (Népszava, Népszabadság) A beszéd teljes szövege a www.miniszterelnok.hu-n olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Lakhatás és szakszervezetek konferencia

2023. május 12-én a Szolidáris Gazdasági Központ és a Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében került sor a Szakszervezetek a megfizethető és fenntartható lakhatásért című konferenciára, ahol hazai, osztrák, német szakszervezetek és

Podcast a százegyes szobából

Fontosak-e a szakszervezetek a dolgozóknak? Szerintünk nagyon is. Erről és néhány tévhitről beszélgetett a Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára és Illés István a MOMSZ elnöke a Podcast a százegyes

A SZEF XXII. Kongresszusa

A SZEF XXII. Kongresszusa 2023. május 13-án elfogadta a 2022. évi pénzügyi beszámolót és a SZEF Szövetségi Tanácsa által beterjesztett 2022. évi szakmai beszámolót, majd elfogadta a 2023. évi költségvetési