2012. március 1-15.

2012. március 14.

Megjelent a Népszava mellékleteként a Marczius Tizenötödike – A nemzeti kiútkeresés tizenkét oldala. Ajánlom figyelmetekbe Lázár András: Korán temetett mozgalom (5. oldal), és Földiák András: Felhívás a szabadság közös építésére (12. oldal) című írását.

Elzárták a kohéziós pénzcsapjainkat

Felfüggesztették Magyarország kohéziós támogatásának egyharmadát tegnap Brüsszelben és ajánlásokat tettek az uniós pénzügyminiszterek arra is, hogyan szorítsa tartósan 3 százalék alá a magyar kormány a költségvetési hiányt. Bár néhány ország próbált kibúvót találni érdekünkben a drákói szigor alól, a többség ezt nem hagyta. Júniusig azonban még javíthatunk, s ha meggyőzzük Brüsszelt, akkor nyitva maradhatnak a pénzcsapok is. (Népszava, Magyar Hírlap) Matolcsy György szerint a döntés a magyar nemzeti érdeket szolgálja. (Népszabadság) Navracsics Tibor szerint viszonylag rövid ideje van Magyarországnak, hogy lépjen a kohéziós pénzek ügyében, az alatt viszont bizonyíthat, és a kormány elérheti, hogy ne fagyasszanak be uniós támogatásokat. (MNO)

Közszolgálati garanciák az új tantervben

Naiv hit volt a Nemzeti alaptanterv tervezetét kidolgozó testület vezetője szerint, hogy korábban a pedagógiai szabadság előtérbe helyezésével akarták megoldani a közoktatás gondjait. A fideszes Pokorni Zoltán szerint viszont nem a legkiválóbbakhoz, hanem „jóval az átlag alá” kell igazítani a szabályozást. (Magyar Hírlap)

Vendégszereplők

A március 15-én Budapestre érkező lengyel barátságvonat utasai nem a magyarokat szeretik, nem a közös hősöket, hagyományokat, rokonszenveket. Ők Orbánba szerelmesek. Ezt mondta a Népszabadságnak egy lengyel író, aki magyar és lengyel is, és szereti mind a két országot. Orbán Viktort nem annyira. Azt mondja, hogy akik idejönnek és akik megszervezik őket, Orbánban az erőskezű jobboldali politikust látják, aki keményen egyben tartja táborát, odacsap a bolsiknak és az eurokolhoznak nevezett EU-nak. Ők ilyen vezért szeretnének maguknak.

Súlyos kritika a biztostól

Súlyosan sértik a jogállamiság elvét az alaptörvény tavaly decemberben elfogadott átmeneti rendelkezései – állapította meg a Fidesz egyik legfontosabb törvényéről Szabó Máté ombudsman, akit posztján épp Orbánék erősítettek meg. Szabó az Alkotmánybíróságtól kért utólagos normakontrollt. Kifejtette, hogy az átmeneti rendelkezések több esetben “egyértelműen nem átmeneti jellegű” szabályokat tartalmaznak. (Népszava)

Alaptörvény-ellenes lenne az alaptörvény?

Az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló, tavaly decemberben elfogadott törvény súlyosan sérti a jogállamiság elvét, ezért az ombudsman kedden az Alkotmánybírósághoz fordult. Az eljárást Halmai Gábor alkotmányjogász magánszemélyként kezdeményezte. (Népszabadság)

2012. március 13.

Van, ahol ingyenes, és van, ahol havi 25 ezer forint lesz a bölcsőde

Nincs két település, ahol ugyanannyit kérnének el a bölcsődéért, és az új törvénnyel az elkért pénzek közötti különbség már az azonos intézményt igénybe vevő szülők között is nagyra nőhet. Egy friss kutatás szerint jelentős eltérések vannak a szolgáltatás színvonalában is, de legalább az árak nagyrészt alkalmazkodnak a minőséghez: a fővárosban vannak a legdrágább és a legtovább nyitva tartó bölcsődék. (Népszabadság)

Fél esztendő jut a bizonyításra

Várhatóan felfüggesztik ma az uniós pénzügyminiszterek a Magyarországnak ítélt kohéziós források egyharmadát, s emellett ajánlásokat tesznek költségvetési hiányunk csökkentésére. Fél évet kapnak Orbánék arra, hogy bebizonyítsák, féken tudják tartani a deficitet. Ha csak ez lenne Brüsszel problémája a magyar kormánnyal, akkor nem járna el ilyen szigorúan. Ám megelégelték az állandóan vitatkozó, kötözködő, renitens magatartást. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, MNO)

Orbán dakota neve: Kettős Beszéd

Aktuális és “helyi” érdekeinek megfelelően válogatja meg szavait, így váltogatja álláspontját az Orbán-kormány. Vélhetően a kabinet tagjai a miniszterelnöktől lesték el a módszert, Orbán Viktor ugyanis gyakorlatilag soha nem mondja ugyanazt itthon, mint amit külföldön. (Népszava)

Jöhet a bankforgalmi adó

Már idén júliustól érdemes lenne bevezetni a bankadó helyett a pénzügyi tranzakciós adót, mert az államháztartás februári adatai azt mutatják, hogy elszállt az idei költségvetés, ezért sürgősen kell cselekedni – javasolja Gerendy Zoltán. (Népszava)

2012. március 12.

Tízezren, elkeseredetten

Kemény rigmusok, kiábrándult, dühös résztvevők, felhevült beszédek – szombaton a Magyar Szolidaritás Mozgalom tüntetett a Kossuth téren. A szónokok tiltakoztak a kormány intézkedései ellen, melyek ellehetetlenítik a diákságot, kriminalizálják a különböző szakmacsoportokat, a nyugdíjasokat, a tartós munkanélküliséggel sújtott térségek lakóit, a hajléktalanokat, s mindazokat, akik kiszorultak a “nemzeti középosztályból”. (Népszava, NolTv, Magyar Hírlap)

Maradt még hely a Millának

A hivatalos ünnepi menetek mellett újabb kormánypárti tüntetés lesz március 15.-én Budapesten. Az Orbán-kabinet mellett demonstrálók lengyel szimpatizánsokat is várnak, így együtt hallgathatják meg a Kossuth téren beszélő kormányfőt. A legnagyobb ellenzéki megmozdulást a Milla tartja a fővárosban az Erzsébet-hídnál, miután a Belváros “einstandolása” ellenére végül engedélyt kaptak a rendezvényre. (Népszava)

Hoffmann Rózsa: De hát nincs tandíj!

Hoffmann Rózsa szerint nem kell aggódni amiatt, hogy az idén kevesebben jelentkeztek egyetemekre és főiskolákra, mint az előző években, ez nem veszélyezteti sem a felsőoktatást, sem az ország fejlődését. Az oktatási államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta, hogy a kormány a hallgatói szerződéssel nem köt röghöz senkit, annak aláírásáról a fiatal mindenféle kényszer nélkül dönt. (MNO)

Kövér és Kósa rárontott az európai intézményekre

Bandaháborúvá züllött az európai politika – jelentette ki Kövér László. Az Országgyűlés elnöke szombaton Echo Tv-ben beszélt az európai parlamenti vitákról, egyúttal kijelentette: a nyugat-európai demokráciák esetében “szó sincs semmiféle olyan modellről, olyanfajta színvonalról, amihez nekünk fel kéne zárkózni, vagy amihez fel tudunk zárkózni”. (Népszava)

Meddig finanszírozható hazánk?

Tavaly év végén és 2012. elején a piaci nyomás arra kényszerítette a kormányt, hogy szilárdan elkötelezze magát a gyors IMF-EU-megállapodás mellett. Ez a vállalás, valamint a javuló külső környezet és a növekvő kockázatvállalás a forint erőteljes felértékelődéséhez és a hazai eszközök felárainak eséséhez vezetett. (Népszava)

Osztály? Vigyázz!

A demokrácia a középosztály uralma. Ez a jelenlegi kormány hivatalos álláspontja és központi célkitűzése. Navracsics Tibor fogalmazta meg a Heti Válasznak (február 23.) írt cikkében, melyet a kormányportálra is föltettek. (Népszabadság)

A család egészségvédő tényező lehet

Számos kutatási eredmény támasztja alá a tényt, hogy a család mint közeg, a férfiak és a nők számára is komoly egészségvédelmi tényező. A válság ugyan „kedvét szegi” a családalapítás előtt álló fiataloknak, de remélhetőleg a családpolitikai kedvezmények megkönnyítik a gyermekvállalásra készülő férfiak és nők helyzetét – mondta Kopp Mária magatartáskutató, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

2012. március 9.

A család és a munka konfliktusa

A rugalmatlan munkaerőpiac, a hagyományos munkarend, az alacsony mobilitás, az alacsony bérek, a bölcsődei férőhelyek hiánya, a családok szűkös erőforrásai egyaránt táplálják a család és a munka konfliktusát – hangsúlyozta Gábos András, a Tárki kutatója a Corvinus Egyetem A dolgok állása című konferenciáján. Az előadók többek között a nők munkaerő-piaci helyzetével, az anyaság és a munka összeegyeztetésével foglalkoztak. (Népszabadság)

Milyen képzést kapott Lvovban Kónya Péter?

„Történetének legnagyobb tömeggyűlésére” készül szombaton a Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM). A jelek szerint a demonstrációt az MSZP segíti a háttérből. A homályos hátterű szerveződés működésére leginkább a puszta zavarkeltés jellemző. Felmerül emellett a kérdés, hogy milyen képzést kapott Kónya Péter Lvovban, ahol öt éven át tanult. (Magyar Nemzet)

Két ügyben összeborul az LMP a Szolidaritással

A Szolidaritás támogatja az LMP népszavazási kezdeményezését, és aktivistái részt vesznek a párt által kezdeményezett országos aláírásgyűjtésben is. Az LMP cserében arra buzdít mindenkit, hogy vegyen részt a mozgalom szombati tüntetésén. (Népszabadság)

Középosztály nélkül nincs stabilitás

Gigantikus vállalkozásnak nevezte Orbán Viktor annak elérését, hogy többen éljenek munkából, mint állami juttatásból. A kormányfő szerint a nem dolgozó világra 2002 és 2010 között szavazatszerző gépezet repült rá. A kabinet kiemelt céljának tartja a középosztály megerősítését, amelynek érdekében megvédi az adórendszert a támadásoktól. A miniszterelnök jelezte azt is: készek az IMF-fel tárgyalni, s a tárgyalások elhúzódásáért minden felelősség a másik felet terheli. (Magyar Hírlap)

Még tart a “terror” a közmédiánál

A közmédiában a hírgyártás területén dolgozók továbbra is a “terror légkörben” vannak, és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (alap) célja egyértelmű: fel akarják számolni a szakszervezetet. (Népszava)

Befolyásos érdekcsoportok irányítják Magyarországot

Befolyásos érdekcsoportok foglyává vált a magyar állam az elmúlt években, ahol a közérdek helyett magánérdekek érvényesülnek – ezt a következtetést vonta le csütörtökön közzétett országjelentésében a Transparency International Magyarország. (Népszabadság)

Mesterházy kormányt váltana

A következő két év legfontosabb feladatának a Fideszt leváltó választási szövetség létrehozását nevezte Mesterházy Attila évértékelő beszédében. A szocialista pártelnök szerint a Fidesz 2014-ben ugyanazért bukik el, amiért két éve nyert: a felelőtlen, demagóg ígéretek miatt. Mesterházy szerint az Orbán-kormány lemondott az országban élő nehéz sorsú, szegény emberek millióiról, hiszen ma 4 millió ember él a létminimum alatt vagy annak határán. (Népszava)

Öngyilkos politika

A kormány időhúzó taktikája a lehető legrosszabb megoldás. Ezt ők is tudják, azonban a makacsságnak nincs határa, a végsőkig képesek vitatkozni az Európai Unióval. Pedig így nem lesz EU-IMF-hitel, piacról pedig lehetetlen finanszírozni az ország működését. Nem akarásnak nyögés a vége, legjobb esetben is csak az ősszel állapodhatunk meg a nemzetközi szervezetekkel. (Népszava)

Gengszter-rapper lett Schmitt alternatívája

A Milla alternatív elnökválasztását “DopeMan” Pityinger László nyerte. A tavaly októberben meghirdetett nyilvános pályázatra ötvenen jelentkeztek, közülük a legtöbb szavazatot kapó hét versenyzõ versenyzett az “alternatív köztársasági elnöki” címért. A helyszínen üveggolyókkal, míg az interneten keresztül klikkekkel lehetett voksolni. A verseny végül DopeMan és Bartos Cs. István között dõlt el. A rappert március 15-én, a Milla rendezvényén iktatják be. (NolTv)

2012. március 8.

“Békekölcsönt” nyomnak a közszférára

Példátlan – és alighanem versenytörvény-ellenes – reklámkampányba kezdett az Államkincstár az onnan fizetett munkavállalók körében. A Népszava értesülései szerint az állami alkalmazottak komoly nyomás alá kerültek, hogy járandóságukból – akár erőn felül is – jegyezzenek államkötvényt. Az alaptörvény-rendelésre is igyekeznek rávenni a közszférát.

Újra megjelenik a Marczius Tizenötödike

A neves közéleti személyiségek és tudományos szaktekintélyek írásait, tanulmányait tartalmazó kiadvány a Népszava március 12.-i számának mellékleteként jelenik meg – jelentette be tegnap Enyedi Nagy Mihály, a kiadvány szerkesztésében közreműködő Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökségi tagja.

A liberálisok szerint óriási a tananyag

Több érdekvédő szervezet is tiltakozott az új Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen, de bírálataik jó része közös: az „indokolatlanul” nagy mennyiségű tananyagot, valamint a hit- és erkölcsoktatás megjelenését kritizálják. A számos liberális prominenst is sorai között tudó Hálózat a Tanszabadságért például az egész tervezetet visszavonatná, mert abban az oktatási rendszer újra-központosításának eszközét látja. A Pedagógusok Szakszervezete szerint is túl nagy a tananyag. (Magyar Hírlap)

Két koki, egy saller Brüsszelből

Nem hagyja annyiban a független magyar igazságszolgáltatás felszámolását az unió. Az Európai Bizottság tegnap az adatvédelmi hatóság és a bírák nyugdíjazása ügyében második szakaszába léptette a kötelezettségszegési eljárást, a jegybank függetlensége kérdésében pedig további információkat kért a magyar kormánytól. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Meghekkelik a millások a békemenetet?

A kormánypárti Békemenet résztvevőit szállító buszokkal utazzanak március 15-én Budapestre – ezt javasolják a millások mindazoknak, akik részt kívánnak venni a Szabad sajtó útjára meghirdetett tüntetésen. Most sem lesznek buszok – állítja Bayer Zsolt. (Népszabadság)

Nőnap

Kedves nőnapi ajándékként jelent meg tegnap a Workania állásportál internetes bérfelmérésének eredménye: Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál. (Népszabadság)

Demonstrációt szervez nőnap alkalmából NANE

A NANE Egyesület célja a ma délután négy és hat óra között megrendezésre kerülő demonstrációval az, hogy felhívja a figyelmet arra, valós változásokra van szükség annak érdekében, hogy a Magyarországon élő nők ugyanolyan jól és biztonságban élhessenek, mint a férfiak. (Magyar Hírlap)

2012. március 7.

Vitákat gerjesztő béremelés

Az orvosok átlagosan mintegy havi bruttó 70 ezer forint többletre számíthatnak, de csak azok, akik közalkalmazotti státuszban vannak. A vállalkozók, például a háziorvosok nem kapnak béremelést. (Népszabadság)

Betelt a pohár a munkaadóknál

A napokban több munkaadói szervezettel is leültek tárgyalni a foglalkoztatáspolitikai kormányzat illetékesei a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat azon passzusáról, miszerint júliustól a munkáltatók kötelesek költségtérítést fizetni a dolgozóik helyi, helyközi, távolsági közlekedéséhez, azaz finanszírozniuk kell az alkalmazottak munkába járását. Reménykednek, hogy megértő fülekre találtak az érveik, amelyeket felvonultattak a tervezet ellen. (Népszabadság)

Ismét “rásegítés” kell a miniszterelnöknek

Március 15-én újabb Békemenet indul a Kossuth térre; azokat hívják, akik január 21-én részt vettek az első meneten, és azt kérik tőlük, hogy hozzanak magukkal még egy embert”. (Népszava, Magyar Hírlap)

Uniós források a minőségi felsőoktatásra

Százmilliárd forintnyi felsőoktatási fejlesztési forrás bevonásáról beszélt tegnap Réthelyi Miklós. A nemzeti erőforrás miniszter Finnország példáját kiemelve jelezte, az északi országban minden negyedik fiatal természettudományos, műszaki vagy informatikai végzettséggel rendelkezik, ami az ország versenyképességére is jótékony hatással van, s ez a cél hazánkban is. (Magyar Hírlap)

Folyik az egyezkedés az Erzsébet-utalványról

Felvette ugyan a kapcsolatot az Erzsébet-utalványokat kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat ( NÜSZ) Kft. a multinacionális kereskedelmi kiskereskedelmi láncokkal, történtek már egyeztetések is a felek között, megállapodás azonban egyenlőre nem született arról, hogy ezek cégek is bekerülhetnek-e az elfogadó helyek közé – nyilatkozta lapunknak Vámos György. (Népszava)

Európai javaslat az alkotmány módosítására

A Velencei Bizottság szerint Magyarországon sérül a tisztességes eljáráshoz való jog, a főbíró példátlan hatalmát korlátozni kell. (Népszabadság)

Továbblép az Európai Bizottság

Második szakaszába léphet ma az adatvédelmi hivatal függetlensége és a bírák nyugdíjszabályozása ügyében Magyarországgal szemben indított uniós kötelezettségszegési eljárás, a jegybanktörvényről pedig újabb kérdéseket tehet majd fel az Európai Bizottság az Orbán-kormánynak. (Népszava, Magyar Hírlap)

2012. március 6.

Fizetésemelés: itt adnak, ott elvesznek

A cégek többsége végrehajtja az elvárt fizetésemelést, de valódi béremelésről nincs szó, mert a reáljövedelmek csökkennek – állítja a szakszervezeti vezető. Ráadásul a munkáltatóknak megvannak a maguk trükkjei. (Népszabadság)

Garanciákat kérő egészségügyiek

Szócska Miklós államtitkár ígéretet tett a szakdolgozóknak a bérek rendezésére és arra is, hogy nem lesznek elbocsátások. Kormányzati garancia az anyagi és munkakörülmények javítására, valamint a szakmai kompetenciák rendezése – ezt kérték nyílt levelükben a szakdolgozók. (Magyar Hírlap)

Ki fizesse a munkába járás költségét?

Csak a kereskedelemben 10-15 milliárd forintos többletterhet rakna a vállalkozásokra, ha a munkáltatóknak kellene helyi viszonylatban is megtéríteniük a munkába járás költségeinek 86 százalékát. (Magyar Hírlap)

Elijesztette a Fidesz a diákokat

Megtette hatását az államilag finanszírozott férőhelyek csökkentése, a röghöz kötés és a brutális tandíj: 2011-hez képest 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek idén február 24.-ig egyetemre vagy főiskolára. A brutális mértékű tandíj azonban visszarettentheti azokat is, akiket esetleg felvesznek az adott intézménybe. A külföldön tanulást viszont könnyítheti, hogy például Ausztriában és Németországban is olcsóbban lehet diplomát szerezni. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Orbántól is kért aláírást az LMP

A tankötelezettség korhatárának leszállításáról, az álláskeresési járulék idejéről, a próbaidő hosszáról, illetve a szabadságok kiadásáról szavaztatná meg az embereket az LMP. Az MSZP beállhat a kezdeményezés mögé, a DK a kormány hatáskörében hagyná a kérdések eldöntését. (Népszabadság, Magyar Hírlap) A Szolidaritás is csatlakozik az LMP népszavazási kezdeményezéséhez. (NolTv)

Bemutatott a kormánynak és Brüsszelbe megy az „éhségmenet”

A nemzetközileg is elismert karjellel „mutattak be” a nemzetgazdasági államtitkárnak az úgynevezett „éhségmenet” korábbi résztvevői a Parlament hétfői ülésén. (Népszabadság)

Lendületben a Szociális Unió

Programtéziseket dolgozott ki a Szociális Unió, Szövetkezzünk közös jövőnkért! címmel, s ezek alapján május végéig elkészíti, majd júniusban a társadalomnak is bemutatja a párt programját – tudatta a Magyar Hírlappal a Szili Katalin vezette formáció.

Moszkvai megmozdulások

Tízezrek tüntettek tegnap Moszkvában a megválasztott orosz elnök, Vlagyimir Putyin ellen és mellett. A Kreml-ellenes megmozdulás felszólalói elrehozott választások kiírását követelték. A rendőrség legalább félszáz személyt vett őrizetbe. Az EBESZ szerint súlyos visszaélések történtek a vasárnapi elnökválasztáson. Egyes régiókban igen gyanús eredmények születtek. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Andor: a biztos nem képviselheti hazáját, de sokat segíthet

Különös rosszindulat kellett ahhoz, hogy személyeskedő támadásra használják fel távollétét – mondja Andor László, aki nem volt Brüsszelben, amikor az Európai Bizottság a Magyarország elleni döntését meghozta. A testületben a szociális ügyekért felelő szakember szerint az IMF sokat változott az évek során, de a megszorítások politikája nem lehet a helyes út a válságból való kitörésre. Az interjút a Népszabadság brüsszeli tudósítója készítette. (Magyar Hírlap)

2012. március 2.

Orbán: Magyarországtól egyetlen “petákot” sem vesznek el jövőre

Orbán Viktor biztos abban, hogy Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat 2013. január 1-jétől. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Szolidaritás: csak a cső tört el?

Az egyik alapító és társelnök kizárásához, valamint számos területi koordinátor kiválásához vezettek a Magyar Szolidaritás Mozgalomban folyó belső viták, a tavaly októberben életre hívott szervezet azonban tovább küzd azért, hogy a hatalom leváltásában meghatározó szerephez jusson. (Népszabadság)

Senki nem kényszerül arra, hogy 47 ezer forintból éljen

Számos, a munkabéren felül lehívható állami juttatással élhetnek a szociálisan rászorulók, akik közé a közfoglalkoztatottak vagy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők is sorolhatók – számol be a Magyar Nemzet.

Kettős mérce a büntetés?

A kohéziós alap egy részének esetleges megvonása kivételesen nem politikai oldalak szerint osztotta meg a közvéleményt. Jobboldalról és baloldalról is hallani olyan véleményeket, hogy Brüsszel kettős mércével mér és példát akar statuálni. A szakemberek szerint viszont inkább a 15-20 milliárd eurós hitelszerződéshez kapcsolódó taktikai lépésről van szó. (Népszava)

Március végéig döntés fog születni

Megerősítették az euróövezetet alkotó országok állam- és kormányfői csütörtökön, hogy még ebben a hónapban döntenek arról, mekkora kerettel rendelkezzen az övezet állandó pénzügyi stabilitási mechanizmusa. (MNO)

Összefogást sürgettek az éhségmenet szervezői

Gazdaságpolitika kell, nem gazdagságpolitika, ezt a kormánynak végre tudomásul kell venni, vagy “mennek a fenébe” – fogalmazott tegnap a Dob Köztársaság rendezvényén az edelényi Komjáthi Imre. (Népszava)

Felmérés: a férfiak többet keresnek, mint a nők

A legjobb fizetésre az informatikai és műszaki végzettségű fiatalok számíthatnak, jobb bérre van esély egyetemi szintű, vagy mesterdiplomával, és a férfiak többet keresnek, mint a nők – így összegezhető a diplomás pályakövetési rendszer keretében több mint húszezer hallgatót érintő felmérés. (MNO)

Számottevő morzsolódás

Információink szerint legalább húszezerrel kevesebben jelentkeztek idén a felsőoktatásba, mint tavaly – és ez az optimista becslés. (Népszabadság)

A kormány előtt a Nemzeti alaptanterv

A Magyar Hírlap összefoglalója a parlament által tavaly december 20-án elfogadott köznevelési törvényt veszi górcső alá, felidézve az azóta történteket is. Információik szerint az új Nemzeti alaptanterv tervezete ebben a hónapban kerül a kormány elé.

A Facebookon akarja megnyerni a népszavazást az LMP

Négy népszavazási kérdésben kezdheti meg jövő héten a szükséges kétszázezer aláírás összegyűjtését a Lehet Más a Politika. A tankötelezettség korhatárának leszállítása, az álláskeresési járulék idejének mértéke, a próbaidő maximális hossza, illetve a szabadságok kiadásának mértéke ügyében az ökopárt már rendelkezik hitelesített aláírásgyűjtő ívekkel. A nyugdíjjogosultságok elvételének tiltása kapcsán egy további kérdésük még alkotmánybírósági jóváhagyásra vár, ezt később csatolhatják a meglévőekhez. (Népszabadság)

A Jobbik megelőzte a szocialistákat

Kismértékben szűkült az elmúlt hónapban a Fidesz–KDNP és az MSZP szavazóbázisa, a Jobbik és az LMP viszont számottevően erősödött – állapítja meg legújabb kutatásában a Medián. A kormánypártok az összes megkérdezett körében 25 százalékos támogatottságot élveznek, a Jobbik 14, az MSZP 13 százalékon áll. Az LMP-re hat százalék szavazna, míg a Demokratikus Koalícióra (DK) kettő. A biztos szavazó pártválasztók között is megelőzte a szocialistákat a Jobbik, az MSZP-re 22, míg a radikálisokra 24 százalékuk adná a voksát. Ebben a kategóriában a Fidesz–KDNP 40 százalékos eredménnyel vezet, az LMP nyolc, a DK négy százalékon áll. (Magyar Hírlap, Népszava)

2012. március 1.

A Békemenet Magyarországért is ott lesz a Parlament előtt

Orbán Viktor Március 15-én beszédet mond az állami ünnepségsorozat részeként a Kossuth téren. A Magyar Nemzet értesülései szerint ugyanitt tartja ünnepi rendezvényét a Békemenet Magyarországért Egyesület is.

Az ígéretes kezdet után belharcok feszítik a Szolidaritást

Úgy képzelték el, hogy alulról építkező szervezetet hoznak létre, most pedig azt mondják, az alapítók döntenek, merre menjenek, vagyis: úgy kívánnak fellépni a demokrácia érdekében, hogy maguk is diktatórikus módszereket alkalmaznak – így látja Árok Kornél a Magyar Szolidaritás Mozgalom helyzetét. (Népszabadság)

Jól fizet a Fidesz-kormány a politikai támogatásért

Lejárt a határidő, a vállalkozóknak a mai napig kellett regisztráltatniuk magukat a területileg illetékes kamaráknál. Az ötezer forintos regisztrációs díjat pedig legkésőbb március végéig kell befizetniük a cégeknek. Ez becslések szerint összesen 3,5-6,5 milliárd forinttal rövidíti meg a társaságokat, s ugyanekkora összeghez juttatja a kamarákat, amelyekkel a Fidesz még az országgyűlési választások előtt kötött politikai szövetséget. (Népszava)

WSJ: kettős mérce az unióban

Képmutatásszaga van a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás keretében bejelentett, az uniós kohéziós források felfüggesztésének lehetőségét megteremtő brüsszeli döntésnek – írta tegnap a Wall Street Journal (WSJ) amerikai üzleti lap. (Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)

Orbánnak ‘fejtörést’ okoz Navracsics Tibor

A kormány féltáv előtt valamivel szeretne megállapodni az újabb IMF-hitelről, és ezt követően Orbán Viktor már nem várna tovább csapata frissítésén. Úgy tudjuk, két verzió forog a miniszterelnök környezetében. Az egyik szerint a lehető legkisebb változásokkal eddigi igazukat demonstrálnák, míg felmerült az is, hogy a 2014-es kampány kormányát lehetne összetenni politikus miniszterekkel. A kérdés Navracsics szerepe mindebben. (Népszabadság)

Alapjaiban változik meg a felsőoktatás

Pénteken lejárt a felsőoktatási felvételi jelentkezés határideje, ezért összegyűjtöttük az ősszel induló képzésekre vonatkozó legfontosabb változásokat. (Magyar Hírlap)

Hoffmann Brüsszelben: Apróbb módosításokra hajlandó a magyar kormány

A kormány kész apróbb változtatásokat eszközölni a köznevelési és felsőoktatási törvényeken, de komoly változtatásra nem számítanak – derült ki Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára és Andrulla Vasziliu oktatási EU-biztos közti találkozó után. (Népszabadság)

Háromnegyed órát kapott a felkészülésre az egészségügy

Továbbra sem teljesítette ígéretét, azaz nem hozta nyilvánosságra az egészségügyi dolgozók béremelésére vonatkozó ajánlatát Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkárnak viszont nyilván van némi köze ahhoz, hogy minden előzetes bejelentés és magyarázat nélkül kedden délután 17 óra 16 perckor megjelent a Magyar Közlönyben mintegy 3282 oldalnyi egészségügyi jogszabály. (Népszava)

A fellendülés elhalasztva

Akárcsak 2010-ben, tavaly is 4,5 százalékkal mérséklődött a magyarországi beruházások volumene. A visszaesés ténye a szakembereket nem lepte meg, mértéke azonban igen. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?