Keresés
Close this search box.

Nőkonferencia 2012

A szakszervezeti konföderációk Nőszervezetei, a Friedrich Ebert Alapítvány és a ” Nők a Holnapért ” Alapítvány a Nőnap tiszteletére „Bérkülönbségek napja” címmel 2012.március.13.-án rendezte meg szokásos éves Nőkonferenciáját.

A szakszervezeti konföderációk Nőszervezetei, a Friedrich Ebert Alapítvány és a ” Nők a Holnapért ” Alapítvány a Nőnap tiszteletére „Bérkülönbségek napja” címmel 2012.március.13.-án rendezte meg szokásos éves Nőkonferenciáját.

A szervezők a nemzetközi nőnap kapcsán nem csak virággal és köszöntéssel akartak ünnepelni, hanem a leghúsbavágóbb női kérdésre, a nemek közti bérkülönbségekre is rá kívánták irányítani a tisztségviselőik – és a tágabb érdeklődés – figyelmét.

Céljuk volt, hogy a konferencia által felhívják a figyelmet a férfiak és nők közti bérkülönbségekre, ennek okaira, és a lehetséges változtatási lehetőségekre. Fel kívánták hívni a tisztségviselőik figyelmét arra, hogy a helyi/ágazati/országos bértárgyalásoknál az egyenlő értékű munkáért egyenlő bért elvnek érvényesülnie kell a régiók, a generációk és nemek között is. A férfiak és nők közti bérkülönbségek csökkentésére sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni, és ahol ez a különbség jelentős mértékű, ott a helyi kollektív szerződések tárgyalását is fel kell használni a probléma rendezésére, vagy legalább enyhítésére.

Cél volt továbbá az is, hogy a tisztségviselőik a konferencián elhangzott előadások és konzultációk révén szellemi hátteret, aktuális információkat, iránymutatást és jól használható gyakorlati ötleteket kapjanak az igazságosabb bérek kiharcolásához.

A nyitóbeszédet Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke tartotta. Ebben kitért az egyébként is a társadalmat sújtó bérkülönbségekre, amelyek fokozottan problémát jelentnek a női munkavállalók számára.

Az első előadást Dr. Koncz Katalin, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense tartotta, „Bérkülönbségek ma, Magyarországon” címmel. Ennek keretében tájékoztató hangzott el a Magyarországon jelenleg mutatkozó regionális, generációs és kiemelten a nemek közötti bérkülönbségekről.

Az második előadás keretében Frau Edeltraud Ranfl, a Linzi egyetem professzora ismertette a „Bérkülönbségek ma, Ausztriában” című összefoglalóját. Előadása során beszámolt a nők és férfiak bérének egymáshoz viszonyított arányáról Ausztriában, a bérrendszerek alakulásáról, a kollektív szerződések jelentőségéről, ill. az esélyegyenlőségi tervek szerepéről a bérkülönbségek területén.

A következő előadás témája a „A bérkülönbségek elleni harc eszközei, lehetőségei napjainkban Magyarországon, használható/követhető, jó példák” volt. Dr. Borbély Szilvia, a Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézetének szakértője bemutatta az ITUC legújabb jelentésének eredményeit, beszámolt a Bérbarométer nevű projektóről és felhívta a figyelmet több online elérhető képzési anyagra is.

A záró előadás az „Igazságos? Igazságtalan? A 2012 évi adóváltozások hatása a nők és férfiak közötti bérkülönbségekre. Csökken a bérkülönbség, vagy netán nő?” címet viselte. Rajcsányiné Gróf Gabriella, adószakértő beszélt a változások hatásairól.

A csatolmányban olvasható a szervező konföderációs nőszervezetek Nőnapi Kiáltványa.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az