Keresés
Close this search box.

Konzultáció a magyar jogszabályi környezet változásairól

Dr. Szikinger István előadása elsősorban az új Alaptörvény, az Alkotmánybíróság megváltozott szabályozása és egyéb sarkalatos törvények változásaira terjedt ki.

A mai napra hirdetett Eurodemonstrációhoz kapcsolódóan a SZEF konzultációt rendezett tagszervezetei és annak tisztségviselői számára. Mint azt Varga László elnök nyitóbeszédében elmondta, az ETUC mai megmozdulásának is követelése, célja a jogbiztonság előmozdítása. Ehhez pedig létfontosságú a jogszabályok tartalmának megismerése.

A meghívott előadó dr. Szikinger István ügyvéd, alkotmányjogász volt.

Az előadás és konzultáció az alábbi témakörökre terjedt ki:

  • Az új Alaptörvény munkavállalókat (munkaviszony, munkavégzés, kollektív jogok) érintő legfontosabb rendelkezései.
  • Az alkotmányjogi panaszok eljárási szabályai (milyen esetben és milyen módon fordulhat a szakszervezet vagy a munkavállaló az Alkotmánybírósághoz?)
  • A hatályos „sarkalatos” törvények munkavállalókat, munkavállalói érdekképviseleteket érintő legfontosabb rendelkezései (különös tekintettel az egyesülési, gyülekezési, sztrájkról szóló törvényekre).

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet