2012. február 16-29.

2012. február 29.

Európa hátsó udvarában járunk a megalázóan alacsony fizetésekkel

A magyarországi bérekhez képest nagyságrendekkel többet lehet keresni Európa fejlettebb országaiban. Az osztrákoknál ráadásul egy évben tizennégyszer van fizetés. De nemcsak az átlag-, hanem a minimálbéreknél is tetemes a különbség: például Luxemburgban a legmagasabb a garantált bérminimum, ahol egy szakképesítéssel nem rendelkező munkavállaló havi 1801 eurót kap, ami 522 ezer forintnak felel meg. A szakképzettek garantált legkisebb bére pedig 2161 euró, azaz 626 ezer forint. Hazánkban a minimálbér 93 ezer, a szakképzetteké pedig 108 ezer forint. (Magyar Hírlap)

Nekirugaszkodnak a költségvetés tárgyalásának

Két fordulóban tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés szerdán a város 2012-es költségvetését, amelyben oktatási, kulturális, turisztikai és kisebbségi feladatokra az előző évihez képest kevesebbet, közösségi közlekedésre, szociálpolitikai és védelmi feladatokra pedig több pénzt szánnának. (MNO)

Halálán az egészségügy

Történelmi mértékű forráskivonás készül az egészségügyben, a kormány mára várja az illetékes miniszter javaslatát a gyógyszerkassza újabb megszorítására. Eközben több ezer orvos nyilatkozata lép életbe mától, így napokon belül összeomolhat az ügyeleti rendszer. Tegnapra készült el a terv arról is, hogy májustól mely kórházak láthatnak még el fekvőbetegeket. (Népszava)

Mese az egymillió új munkahely

A munkanélküliek aránya – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett legfrissebb adatai szerint – tartósan 11 százalék felett fölött van, sőt a szakemberek úgy vélik: a közeljövőben további növekedésre lehet számítani. Semmi jele nincs annak, hogy a kormányzati ígéreteknek megfelelőn 2014-ig létrejön majd a 400 ezer új munkahely. A foglalkoztatáspolitikáért is felelős nemzetgazdasági tárca azonban ezúttal is a foglalkoztatottság dinamikus növekedéséről beszél. (Népszava, Magyar Hírlap)

Állást kapott az éhségmenet egyik szervezője

Munkát kapott az egyik Miskolc környéki cégnél Tóth Imre Miklós, az éhségmenet egyik szervezője. Karbantartó lesz, az egy hetes tiltakozó gyaloglás után ugyanis állást ajánlottak neki. Boldogan igent mondott, amikor megkeresték – mondta -, hiszen szavai szerint ma nem válogathat az ember. Elégedett, mert a minimálbérnél magasabb lesz a fizetése, közmunkásként viszont csak 47 ezer forintot kereshetne. (Népszava)

Máshol, de szólhat a Klubrádió

Pert nyert első fokon a médiahatósággal szemben a Klubrádió. A bíróság kimondta, hogy jogszerűtlenül döntött a Szalai Annamária által vezetett testület akkor, amikor elvette a 2010-ben megnyert 92.9-es frekvenciát a Klubrádiótól. A Fővárosi Törvényszék most “létrehozta” a médiatanács és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést. Az ítélet nem jogerős, 15 napon belül lehet fellebbezni. A médiatanács az írásos indoklás után dönt a folytatásról. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Házasság előtti szex, és az esemény utáni védekezés

A Magyar Családtudományi Társaság hazugsággal vádolja a Népszabadságot, miután cikkünk megjelenése után az alapszabály- és a küldetésnyilatkozat-tervezetüket is gyorsan eltávolították az internetről.

MSZP-közeli uniós képviselet

Kovács László (MSZP) volt uniós biztos kabinetjében dolgoztak azok a diplomaták, akik jelenleg az Európai Bizottság (EB) magyarországi képviseletének vezető tisztségviselői. A kirendeltség tájékoztatása szerint feladatuk az uniós végrehajtó testület szakmai háttéranyagokkal történő támogatása. Írásbeli válaszaikból valószínűsíthető, hogy közreműködtek annak az EB-javaslatnak az előkészítésében is, amelynek célja uniós források Magyarországtól való elvonása – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.

2012. február 28.

Gyurcsány kikosarazva, Bajnai mögé állhat a Szolidaritás

Árok Kornél politikai szerepvállalása a Szövetség az Egységes Magyarországért nevű tetszhalott pártban, és ezért kiléptetése a Magyar Szolidaritás Mozgalomból elhozhatja az önmagát akcióegységként definiáló szervezet szakadását. A megmaradó MSZM pedig úgy lehet baloldali, hogy szavakban semlegesnek kíván mutatkozni. (MNO)

Hálószobában a Fidesz

Ismét kísérletet tesz a kormány arra, hogy beavatkozzon a családok életébe. Új szervezet alakult: a Magyar Családtudományi Társaság (MCST) a házasság válságának megoldásán dolgozik majd. Az MCST még csak szerveződik, de a válást elvető, az egyszülős családban felnövő gyerekeket bűnözésre hajlamosnak tartó Tudomány a családért egyesület bázisán jöhet létre. (Népszava, Népszabadság)

Nincs pénz a felsőoktatásra

Megfelelő tájékoztatásnak minősítette tegnap napirend előtti felszólalásában Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, hogy a felvételiző diákok mindössze három héttel a jelentkezési határidő előtt ismerhették meg a felvételi keretszámokat. A szocialisták Esztergomra vonatkozó kérdésére Rétvári Bence államtitkár azt mondta: nem csak az elmúlt nyolc, de az elmúlt húsz év is felelőssé tehető az önkormányzatok adósságfelhalmozásáért. (Népszava, Népszabadság)

Még kevesebb pénz juthat a gyógyászati eszközökre

Még nem tudni, milyen eredményt hoznak a gyógyászati segédeszközök köztámogatásáról szóló tárgyalások, amelyek a kecske és a káposzta dilemmájának újabb fejezetét hivatottak lezárni. Kérdés, miként lehet a megkurtított tb-kasszából a minden szempontból legkíméletesebb módon gazdálkodni. A szaktárcánál vizsgálják a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét. (Magyar Hírlap)

Meddig feszítjük tovább a húrt?

Növekvő aggodalommal figyelik a nemzetközi politikai porondon hazánkat. A befektetők is egyre idegesebbek, miután a Moody’s Magyarország adósmegítélési szempontjából negatív eseménynek ítélte az Európai Bizottság indítványát a kohéziós alapok befagyasztásáról. A legnagyobb hitelminősítő úgy látja: feszült a viszony Magyarország és Brüsszel között. A magyar politika azonban még mindig látványosan szembe megy az unióval és azt hangoztatja, nincs szükség gazdasági irányváltásra. (Népszava, Magyar Hírlap)

A jótevő

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke felajánlja járandóságát közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására – kürtölte világgá a napokban Simor András kommunikációs stábja, és a jótékony gesztust azóta is ünnepli a balliberális média. Sajnos az adományokból aligha fog bárki egy forintot is látni. Simor András pátosszal teli nyilatkozatában ugyanis eddig egyetlen forintról sem mondott le – sem szegény hallgatók, sem más rászorultak javára. Sőt. (Magyar Nemzet)

2012. február 27.

Csúszik a bérkompenzáció

Nő a káosz a bérkompenzáció körül. A kormány már többször bejelentette újra a jó hírt, de ennél több eddig nem történt. A gond az, hogy még mindig csak bejelentések vannak, a pályázati rendszer azonban még mindig nem indult el. Pedig a kormány január 26-i rendeletében konkrét határidők is szerepeltek. (Népszava)

A tömeges távmunka a jövő munkahelye

Egy hazai informatikai fejlesztésnek köszönhetően sok ezer ember számára válhatna valósággá az elmúlt évek egyik internetes slágere, a távmunka. Az Ipsos honlapjára (www.ipsos.hu) nemrég felkerült tanulmány szerint minden ötödik alkalmazott (17 százalék) távmunkában tevékenykedik. (Népszabadság)

Tiltakozó akcióra készülnek a háziorvosok

Ezen a héten kiderül, milyen bérajánlattal áll elő Szócska Miklós az egészségügyi dolgozók számára. A tárgyalásokon résztvevő érdekvédelmi vezetők egy része bizakodó, Éger István viszont úgy véli: a béremelésre szánt forrás nem elég ahhoz, hogy megállítsák az orvosok elvándorlását. A Magyar Orvosi Kamara elnöke egy múlt heti konferencián az alternatív források felkutatásáról szóló terveket “elcsépelt közhelynek” nevezte, és ismét emlékeztetett: elfogadhatatlan, hogy megosztják az ágazatban dolgozókat. (Népszava)

Felvette a kesztyűt a DK

Jávor Benedek korábbi kijelentéseire reagálva Molnár Csaba nyílt vitát javasol, hogy kiderüljön, miért nem akar együttműködni velük az LMP. (Magyar Hírlap)

Simor egy forintot tart meg

Meglepőt húzott tegnap Simor András jegybankelnök: közleményben tudatta, hogy fizetése első forintján felül minden pénzt hátrányos helyzetű, tehetséges közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel mandátuma lejártáig, azaz 2013 márciusáig. (Népszabadság)

Tovább csatázunk Magyarország megbüntetése ellen

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője nem tart szükségesnek gazdaságpolitikai irányváltást a magyar kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslat miatt; Lázár János erről hétfőn beszélt az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. (MNO)

Készül az Európa-mentő csomag

A G20-ak már idén áprilisban ezermilliárdos európai mentőalapot akarnak látni, mert csak így tudják elképzelni, hogy megmenthetők a veszélybe került, mert súlyosan eladósodott uniós tagországok, Görögország mellett Portugália, Spanyolország, de Olaszország is. Az erről folyó vitában a hét végén Mexikóban egyedül maradtak a németek, akiknek éppen most lett elegük abból, hogy minden ilyen esetben a kasszához szólíttatnak. (Népszava)

Amerikaiak üdvözölték a kétharmadot

Amerikai képviselők befektetőbarát környezetet kértek a múlt héten a kormánytól. Időközben Orbán Viktor miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerkesztőségébe látogatott. (Magyar Hírlap)

2012. február 24.

Orbán: Kettős mércét alkalmaz az EU

Németország hazánk első számú gazdasági partnere, mind befektetési, mind pedig munkahely-teremtési szempontból – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Német Gazdasági Klub tegnapi fórumán. A kormányfő ugyanakkor kiemelte: az Európai Unió kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben, és ésszerűtlennek nevezte a hazánknak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére vonatkozó uniós javaslatot. (Magyar Hírlap, Népszava)

Andor: Magyarországnak elementáris szüksége van a kohéziós forrásokra

Az Európai Bizottság tagja elmondása szerint azt javasolta, hogy a forrásmegvonást a lehető legminimálisabb összegben határozzák meg. (Magyar Hírlap)

Hazaárulás és hűtlenség: a Jobbik feljelenti Andor Lászlót

Hazaárulás és hűtlenség gyanúja miatt feljelentést tesz a Jobbik a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen, amiért Andor László magyar EU-biztos egyetértett és támogatta az Európai Bizottság Magyarország számára kedvezőtlen szerdai döntését – jelentette be csütörtökön Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Egy mondat a zsarnokságról

A demokrácia első lépcsője a megbeszélés. A gondolatok kimondása nem kedvez a zsarnokságnak, mert egységbe kovácsolja az elszigetelt alattvalókat. Ha úgy érezzük, magunkra maradtunk, gyengék vagyunk s tehetetlenek, mindig jusson eszünkbe, hogy a nagy dolgok születését krízisek előzik meg. A ma érzett kétely és félelem lehet sorsunk kihívása is. Az elnyomáshoz nem hozzászokni kell, hanem legyőzni azt. De agresszíven és konokul csak a zsarnok cselekszik. Az összefogás, a szelídség legyőzhetetlen. A zsarnokoknak soha nem volt esélyük vele szemben. – Árok Kornél, a Szövetség az Egységes Magyarországért tagja. (Népszava)

Szócska: napokon belül konkrét bérjavaslat

Az egészségügyi államtitkárság napokon belül ismerteti a szakmai szervezetekkel a kormány elé terjesztendő béremelési javaslat konkrét számait. Ezt közölte tegnap egy konferencián Szócska Miklós. (Népszava, Magyar Hírlap)

Milliókat kérnek majd a diplomáért

Ma éjfélkor jár le a felsőoktatási felvételi jelentkezés határideje, addig gondolkodhatnak a diákok életük meghatározó döntésén. Nincsenek könnyű helyzetben, mivel csak nemrég szembesülhettek a Fidesz – 2010-es választások előtt titkolt – felsőoktatási víziójával: az államilag finanszírozott keretszámok visszavágásával, a jelentősen emelkedő tandíjakkal, az eladósodással és az őket röghöz kötő hallgatói szerződéssel. (Népszava)

A határokon túlra menekülhetnek az egyetemisták

Jelenleg évente pár száz magyar fiatal jelentkezik valamelyik szomszédos országban felsőoktatási intézménybe, ám az idehaza zajló átalakítások következtében az érintett intézmények a közeljövőben az anyaországból érkező hallgatók rohamára számítanak. (Népszabadság)

Hogy gondolják a rendeleti kormányzást?

Nincs elképzelésük fideszes jogi szakpolitikusoknak arról, konkrétan mire gondolt Kövér László, amikor az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a kormányzat szélesebb körű rendeletalkotási joggal való felruházását tartaná szerencsésnek. (Népszabadság)

Üdülés Erzsébet-programmal

Már csak hat napig lehet jelentkezni az Erzsébet-program első elemeként meghirdetett, a nagycsaládosok, a fogyatékossággal élők, a nyugdíjasok és a szociális intézmények dolgozói számára kiírt pályázatra. Eddig 51 ezren pályáztak, ám a négy kiírás keretében összesen mintegy 73 ezren kapnak majd üdülési támogatást, így tehát még 22 ezer „pályázati hely kiadó”. (Magyar Hírlap)

2012. február 23.

Gittegylet a “kedvencekből”

“Már bizonyították a megállapodást aláírók, hogy fontos ügyekben partnerek tudnak lenni, együtt tudnak működni” – egyebek mellett így fogalmazott Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, miután a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel aláírta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumáról szóló megállapodást. (Népszava, Magyar Hírlap)

Szigorú, brüsszeli intő Orbánnak

Mintegy 144 milliárd forint Magyarországnak szánt uniós támogatás felfüggesztéséről döntött tegnap az Európai Bizottság. Ebben nem kis szerepe volt annak, hogy a közelmúltban a magyar kormány folyamatosan ellenszegült Brüsszel akaratának, megsértve ezzel annak a szupranacionalista szervezetnek az egységes szabályait, amelybe önként lépett be. A sors iróniája, hogy Orbán azt kapta vissza, amit a Gyurcsány kormánynak kívánt hat évvel ezelőtt. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Andor

Ez már nem vicc, itt már vérre megy a játék. Az sem volt kevés, ami eddig történt, hogy a jó hírünkkel, nemzetközi megítélésünkkel szórakoztak Strasbourgban és Brüsszelben. Most viszont a nekünk járó támogatások kerültek terítékre, létfontosságú pénzösszegek, amelyek megvonása az ország jövőjét veszélyezteti. (Magyar Nemzet)

Megszorítások sora jön

Tagadja a nemzetgazdasági minisztérium, hogy a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányhatározatban bejelentett 2012-es százmilliárd és 2013-ra előirányzott több százmilliárd forintos kiadászárolás költségvetési “kiigazítás” lenne. Szakértők szerint azonban erről van szó, ami pontosan azt jelenti, hogy a decemberben elfogadott 2012. évi költségvetés február közepére megbukott. (Népszava, Népszabadság)

Éhségmenet után éholtás

Négy borsodi településen, Csenyétén, Bereten, Felsőgagyon és Alsógagyon indult el a Gyermekétkeztetési Alapítvány és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös akciója, az Éholtás. (Népszabadság)

Ismét termet foglaltak a tiltakozó hallgatók

A Hallgatói Hálózat szerdai tüntetésén körülbelül százötven hallgató vonult be az ELTE Bölcsészettudományi kar egyik előadójába. A szervezet tagjai azért döntöttek ismét a teremfoglalás mellett, hogy tiltakozzanak a kormány felsőoktatási tervei ellen. (Népszabadság)

Fociztak egy jót a tüntetők 

A kormány és a főváros közötti nézetkülönbséget jelképezendő futballmeccset rendeztek a BKV-s szakszervezetek a Kossuth téren, miközben átadták petíciójukat a Miniszterelnökségen. A performance-t megelőző vonulós demonstrációval az érdekvédők azt kívánták üzenni, nem elégedettek a bértárgyalások menetével. Közben a BKV nemrég lemondott vezérigazgatóját, Várszegi Gyulát a DBR Metro Projekt Igazgatóság élére nevezték ki. Fizetése „nem az ismeretlen okból elhíresztelt nyolcmillió forint lesz”. (Magyar Hírlap, Népszava)

2012. február 22.

Egy mondat a zsarnokságról

Ahol korlátlanul, saját tetszésük és érdekük szerint, sokakat megfélemlítve gyakorolják a hatalmat, ahol nincs társadalmi kontroll, ahol nincs helye a másfajta véleménynek, ahol csak egy eszme az igaz, ahol a szegények egyre szegényebbek, a gazdagok egyre gazdagabb lesznek – ott zsarnokság van. Az emberek többsége hosszú ideig tűri, elviseli ezt a kiszolgáltatottságot, de egyszer eljön a pillanat és a félelmen felülkerekedik az igazság utáni vágy, és akkor jaj a zsarnokoknak… – Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. (Népszava)

Romlik a többség jövedelmi helyzete

Bár a Fidesz-kormány igyekszik győzelmi jelentésként beállítani, mégsem tekinthető diadalnak, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 10,1 százalékkal növekedtek a bruttó bérek tavaly decemberben az egy évvel korábbihoz képest. (Népszava, Magyar Hírlap)

Létszámstop a versenyszférában

A nemzetgazdaságban foglalkoztatottak száma tavaly átlagosan 2,692 millió fő volt, tízezerrel több, mint 2010-ben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből. (Népszabadság)

Lejárt a hallgatók ultimátuma – jön az ellenállás

Újabb akciót szervez délutánra a Hallgatói Hálózat, mivel követeléseiket nem teljesítette a kormány. (Népszabadság)

Játszanak a diákokkal: még változhatnak a keretszámok

Korrekciókra lehet szükség a felvételi keretszámokkal kapcsolatban – ismerte el Kis Norbert felsőoktatási helyettes államtitkár a Duna Tv-ben. “Akár ezres nagyságrendű átcsoportosítások is lehetnek” a keretszámok között – fogalmazott. (Népszava, Magyar Hírlap)

Mintaprogram nagyon szegényeknek

Négyszáztízmillió forintos költségvetésű, a mélyszegénységben élőknek kitörési lehetőséget biztosító, komplex kormányzati program indul hamarosan, ennek úgynevezett mintaprogramját Szolnokon indítják el. A megvalósítás végett alakuló konzorcium tagjai tegnap együttműködési szerződést írtak alá. Locsmándi Béla, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára az eseményen arról beszélt, a kormány a hazai cigányság felzárkóztatására nemzeti ügyként tekint. (Magyar Hírlap)

Gyurcsány kevesebb Orbánt szeretne

Sokak számára elbukott a köztársaság, Orbán Viktor a rendszerváltás közmegegyezésével szembefordulva a köztársasági helyett mára “ellen-Magyarországot” épített fel – hangoztatta tegnap, az egyik budapesti szállodában tartott évértékelőjében Gyurcsány Ferenc. (Népszava, Magyar Hírlap)

Már ma kérhetik az EU-pénzek befagyasztását

Sarokba szorítja hazánkat az unió. Bár úgy tűnt, csak fenyeget a bizottság, értesülések szerint a mai ülésen mégis javasolni fogják a kohéziós alapokból származó támogatások kifizetésének befagyasztását. Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint példát akarnak statuálni velünk. (Magyar Hírlap, Népszava)

2012. február 21.

Szakad a szolidaritás, kizárták Árok Kornélt

Váratlanul érte a döntés Árok Kornélt: a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnökét “a három másik társelnök és az alapítók többségének kezdeményezésére” kizárták a szervezetből. Árok lapunknak úgy fogalmazott, azt látja, hogy a háttérből “valamilyen politikai erő” mozgatja a szálakat, vélhetően ez állhat a személyét érintő döntés mögött is. (Népszava)

Még meg sem alakult, máris szakad a baloldali kerekasztal

Semmilyen együttműködésre nem hajlandó az MSZP olyan pártokkal és mozgalmakkal, amelyek nem a demokratikus értékeket képviselik, megkérdőjelezik Magyarország euroatlanti integrációját és nem utasítják el a diktatúra valamennyi formáját – jelentette ki Mesterházy Attila pártelnök az MSZP elnökségének és országgyűlési frakciójának közös döntését tolmácsolva. (Népszabadság)

Sürgősségi rendelettel kormányozna Orbán?

Rövidesen a parlament elé kerülhet az a fideszes jogszabály-tervezet, amely gyakorlatilag rendeleti úton való kormányzást vezetne be. A sürgősségi – a parlamenttel utólag jóváhagyatott – kormányrendelet intézménye emlékeztet az egykori Elnöki Tanács törvényerejű rendeletére. (Népszava)

Jöhet a fiskális paktum

Elfogadta tegnap a parlament a szocialista képviselők támogatásával azt a határozat tervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy a tervek szerint az Európai Tanács március 1-2-ai ülésén aláírja a fiskális paktumot. Míg tavaly decemberben Orbán Viktor még a szuverenitásunkat féltette a paktumtól, mára teljes fordulat következett be a véleményében. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Milliárdokat fagyaszthat be Brüsszel

Az Európai Bizottság a héten javasolhatja a kohéziós alapokból származó támogatások részleges, vagy teljes felfüggesztését Magyarország túlzott költségvetési hiánya miatt – jelentette be a testület egyik szóvivője Brüsszelben. Az ügy szerdán kerül a bizottság elé. Ha indítványozzák az eljárást, akkor a végső döntést a pénzügyminiszterek tanácsának márciusi ülésén hozzák meg. Ezzel jövőre 1,7 milliárd eurós támogatásunk kerülhet veszélybe. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Adósságfinanszírozás: az idővel futunk versenyt

Az elmúlt napok kormányoldali nyilatkozatai alapján felvetődik a kérdés, hogy nem űz-e bátor szerencsejátékot a Fidesz, illetve a magyar kormány, amikor egyre későbbi időpontokra teszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Európai Unióval (EU) kötendő megállapodást. (Népszabadság)

2012. február 20.

Nyögvenyelősen indult a bérkompenzáció

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI megkeresésére elmondta: a kereskedelemben 340 ezer alkalmazott dolgozik, és az alapbér mellett a dolgozók sok helyen kapnak mozgóbért. “Sokan még számolnak” – mondta Vámos György arra a kérdésre, hogy hogyan alakul a bérkompenzáció a kereskedelemben. Hozzátette: vegyes a kép, vannak olyan vállalkozások, ahol eddig nem kompenzáltak, sok vállalkozásnál pedig még nincs is döntés arról, mennyivel tudják emelni a béreket. (Népszava)

Hoffmann: Nem hívtak

Február 29-én utazik Brüsszelbe Hoffmann Rózsa, hogy beszámoljon Androulla Vassiliou uniós oktatási biztosnak a magyar oktatási törvényekről. A Magyar Hírlapnak adott interjúban az államtitkár hangsúlyozta, szó sincs arról, hogy „raportra” hívták volna, semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott, ő maga jelentkezett, hogy szeretne kiutazni egy konzultációra. „A látogatásnak semmi köze azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyeket az Európai Unió Magyarország törvénykezésével kapcsolatban kezdeményezett” – szögezte le a politikus.

Jövőre az állam többet vesz el

Kétszázötven aláírást gyűjtöttek össze a szülők az orosházi „kisgimnázium” megmentésére, de nem merték átadni a petíciót, mert az iskolaszék elnöke féltette az állását. Szegeden felhívták a kollégisták szüleinek figyelmét, a tanulók ne maradjanak hétvégére a diákotthonban, mert túl sok pótlék kell a felügyelő tanároknak. Szintén Szegeden, a Béke utcai iskolában csökkentették a napközis foglalkozások számát, felkérték a szülőket, „rendezzék a gyerekeik délutáni sorsát”. (Népszabadság)

A kerekasztal elvtársai

Tekintsünk el ezúttal annak megvitatásától, hogy van-e hazánkban valódi baloldali értékeket és baloldali elkötelezettségű embereket hitelesen képviselő párt. (Magyar Nemzet)

Nyugdíj: magukkal kivételeznek

Milliós fizetésük mellett a 62 évüket betöltött miniszterek és államtitkárok is felvehetik nyugdíjukat, miközben az általános nyugdíjszabályok bevezetésével indokolja a kormány a korkedvezményes nyugdíjak elvételét és a bírák kényszernyugdíjazását. A korhatárcsökkentés nem érinti a legfőbb ügyészt és a Kúria elnökét sem, miközben az Országgyűlés személyre szabott törvényekkel teheti pozíciókba a támogatóit. (Népszava)

Mindenki küzd a kórházáért

Számos esetben zátonyra futott az egészségügyi kormányzat „rendszertisztító lendülete”, így az eredetileg elgondolt 4000 aktív kórházi ágyból most csak 2500-at sikerül felszámolni. De a tervezett későbbi átalakítás során a maradékot is igyekeznek kiiktatni. (Népszabadság)

Kormányzati hátszéllel megy a szórakoztatás

Csak Fidesz-közeliek kerülhetnek a közmédia közelébe – ez derül ki azokból a szerződésekből, melyeket többszöri kérésünkre most megküldött a Népszavának a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A Magyarország szeretlekért epizódonként 19 millió forintot fizetnek a korábban Simicska Lajoshoz köthető cégnek, a Maradj talpon című napi vetélkedővel a korábbi vezérigazgató-helyettest bízták meg epizódonként 3,5 millió forintért.

Egykulcsos verseny

A régió államai és a balti országok azért döntöttek az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) bevezetése mellett, hogy vonzó üzleti környezetet teremtsenek a befektetőknek. Ez ott ért el nagyobb sikereket, ahol átfogóan reformálták meg és valóban egyszerűsítették az adórendszert. (Magyar Hírlap)

Már a 2014-es választáson indulna Árok Kornél

Lemondott tűzoltó szakszervezeti tisztségéről Árok Kornél, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke, aki hivatásos állományból való felmentési idejének letöltése után politizálni szeretne és a civilekkel összefogva indulni a 2014-es választásokon. (MNO)

Válasz az uniónak: kétharmados mellébeszélés

Nem ért egyet az Európai Bizottság (EB) alelnöke azzal az állítással, hogy az Európai Néppárt (EPP) hallgat Magyarországgal kapcsolatban. Viviane Reding kifejtette: a néppárt is egyértelműen és világosan tagpártja ellen foglalt állást a múlt heti európai parlamenti szavazásnál. Ő és José Manuel Barroso bizottsági elnök is az EPP tagjai – emlékeztetett Reding. (Népszava, Magyar Hírlap)

2012. február 18.

Engedett a főváros a Millának

Hatott a civil nyomás a kormányra és a fővárosra is: hivatalosan is az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) Facebook-csoport tüntethet a kormány ellen március 15-én a Szabad Sajtó úton – adta hírül a demonstráció egyik szervezője. (Népszava)

Nemet mondtak az EU-nak

Hiába indult kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, a kormány nem hajlandó engedményeket tenni sem a bírói nyugdíjkorhatár, sem a jegybank elnökének fizetése és esküje ügyében. Sőt, az adatvédelmi ombudsmani rendszer átalakítását sem finomítják. Ezt közölte este a kormányszóvivő, amikor ismertette az Európai Bizottságnak írt válaszokat. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az