2012. február 1-15.

2012. február 14.

Éhségmenet után lázadás?

Figyelmeztették Orbán Viktort és a távozását követelték tegnap azok vele és gazdaságpolitikájával elégedetlen “túrázók”, akik egy hete indultak Miskolcról Budapestre – hóban-fagyban gyalogolva. “Munkát, kenyeret” jelszóval vonult köztük munkanélküli olvasztár, vegyész, polgármester és MSZP-s parlamenti képviselő is. A résztvevők “összedobtak” 47 ezer forintot Matolcsy Györgynek, hogy abból éljen egy hónapig. (Népszava, Népszabadság)

Orbán: Hatalmat a középosztálynak

Az új, európai uniós fiskális paktum minden pontja elfogadható az országnak – mondta tegnapi napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz és a kormány társadalompolitikájáról kifejtette, az az egész középosztályt képviseli, emellett a cél a középosztály és a nyugdíjasok közötti szövetség kialakítása, illetve az országvezetés középosztály általi biztosítása. Az MSZP-t arra kérte, európai képviselőik időnként álljanak ki nemzeti érdekeink mellett. (Magyar Hírlap, Népszava, Népszabadság)

Az egykulcsos adó lesz az IMF-hitel áldozata

Egyre biztosabbnak látszik, hogy a hiteltárgyalások áldozatául esik a kormány vívmánya, az egykulcsos jövedelemadó-rendszer. (Népszabadság)

Halva született elképzelés

Születése után már nem mutat semmilyen életjelet, jeltelen sírba került Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter növekedési terve, amelyet tavaly december 2-án mutattak be a minisztérium honlapján. Szakértők szerint a legjobb lépés volt, hogy hagyták a feledés homályába kerülni a tervet, az ugyanis nem volt használható semmire. (Népszava)

Kirúgnák a mankót a betegek karja alól

Még a mankók is drágábbak lehetnek március 1-től, miután a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásának drasztikus csökkentését javasolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. (Népszava)

Lakat a hálón?

Gyökeresen átalakíthatják az internet- és médiahasználati szokásokat azok a mostanában (a nyilvánosság és a demokratikus kontroll teljes kizárásával) elfogadott nemzetközi egyezmények, amelyek formailag csupán a digitális termékhamisítás és az online kalózkodás visszaszorítását célozzák. (Népszabadság)

Újabb súlyos tízmilliárdok pengeélen

Az Európai Bíróság ugyan megerősítette, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) és hét áramtermelő között létrejött hosszú távú megállapodások (HTM) tiltott állami támogatásnak számítanak, de az MVM szerint azokat nem kell visszafizetni. A bíróság honlapján olvasható vitatott ítélet azonban egyértelműen a több tízmilliárd forintra tehető állami támogatások visszatérítéséről szól. (Magyar Hírlap)

2012. február 13.

Újabb elbocsátások jöhetnek

Egymillió új munkahely – ezt a célt tűzte ki 2010-ben, a választások után Orbán Viktor kormánya, azonban populista politikájával épp ennek ellenkezőjét érte el. A devizahiteleseket egy szűk rétegét ugyan megmentette a kormány a végtörlesztéssel, de a rájuk hárított jókora, előre nem látott veszteség miatt a bankok visszafogták a hitelezést, ez pedig visszaveti a kis- és középvállalkozói szféra fejlődését. (Népszava)

Orbán Viktor: Elvárjuk a tiszteletet

Az a bántó, sértő, inzultáló hangnem, ahogyan velünk és rólunk beszélnek, nem a barátaivá tesz minket az Európai Uniónak és az európai gondolatnak, hanem inkább az ellenfelévé – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Egri Városi Televíziónak adott interjúban. (Magyar Hírlap)

Középosztály: partner vagy ellenség?

Amióta átvette a kormányrudat a Fidesz-kormány, azóta hirdeti, hogy gazdaságpolitikájának alapja a középosztály megerősítése; a gyakorlatban viszont szinte minden intézkedés ezt a csoportot dönti nyomorba. Az egykulcsos adótól a szociális támogatáson át a végtörlesztésig a kormány lépései a jómódúakat segítik, ahová a középosztálynak legfeljebb csak a legfelső rétege tartozik. (Népszava)

Parlament elé ér az éhségmenet

Várhatóan Orbán Viktor kormányfő napirend előtti hozzászólásával kezdődik hétfőn a parlament ülése. Az Országgyűlés a tavaszi ülésszakának első napján a miniszterelnök beszámol az európai uniós csúcstalálkozókról, emellett a következő hónapok teendőiről is beszél. A képviselők később a vallási közösségek egyházzá nyilvánításáról vitáznak. (Népszava)

Neonácik demonstráltak a Normafánál

Néhány százan vettek részt az úgynevezett becsület napja alkalmából tartott neonáci rendezvényen a Normafánál. A demonstrációra Németországból is jöttek. (Népszabadság)

2010 tanulsága az volt, hogy azt a kormányt, amelyet a választók megutálnak, elzavarják

Leváltható-e az Orbán-kormány a 2014-es választásokon? Árt-e a magyar jobboldalnak a miniszterelnököt náciként ábrázoló karikatúra? Fiatal értelmiségiek válaszoltak egyebek mellett ezekre a felvetésekre. Egy asztalnál Baranyi Márton, a Mandiner szerkesztője, Megadja Gábor, a Jobbklikk és a Konzervatórium szerzője és Paár Ádám történész, politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértője. (Népszabadság)

Szócska Miklós is elérkezett a maga Lovasberényéhez

Eljött az idő, hogy levegyük az egészségügyet a politikai közmegegyezés várólistájáról – fogalmazott egy szombati egészségpolitikai konferencián Kökény Mihály. Az egykori egészségügyi miniszter vezényelte ugyanis le az MSZP Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platformjának rendezvényét, amelyen mintegy száz szakértő és korábbi szakminiszter vett részt, hogy összegezzék a rendszerváltás óta eltelt időszak egészségpolitikai tapasztalatait, s tanácsokkal lássák el a jelenlegi kormányt. (Népszava)

Trükköket vet be hazánk ellen az Európai Bizottság

Az Európai Parlament szocialista, liberális, zöld és kommunista frakcióinak összefogása teszi lehetővé Magyarország állandó célkeresztben tartását, és ennek köszönhető az is, hogy a határon túli magyarokkal szembeni vagy a szocialista kormányok alatti jogsértések sosem kerülhettek napirendre – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjújában Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

Szájer beolvasott Neelie Kroesnak

Éles hangú nyílt levélben olvasott be Neelie Kroesnak Navracsics Tibor csütörtöki meghallgatása kapcsán Szájer József. Mint fogalmazott a fideszes EP-képviselő, megdöbbentette az Európai Bizottság alelnökének viselkedése, aki a vitában „kilépett az Európai Bizottságtól joggal elvárható pártsemleges szerepből”. A magyar miniszterelnök-helyettes szerint Kroes viselkedésével vélhetően a szocialista, illetve liberális EP-képviselők támogatását akarta megnyerni. (Magyar Hírlap)

2012. február 11.

Orbán Viktor: Higgadt, nyugodt tárgyalásra van szükség az Unióval

Higgadt, nyugodt tárgyalásra van szükség az Európai Unióval, ám azt elvárjuk, hogy tartsák tiszteletben a magyar nép mindenkori akaratát – jelentette ki Orbán Viktor abban az interjúban, amelyet pénteken sugárzott az Egri Városi Televízió. (Magyar Hírlap)

Puccs-elmélettel zárta a sorokat Orbán?

Míg a Fidesz frakcióvezetője cáfolta, hogy puccskísérletről beszélt volna Orbán Viktor miniszterelnök Egerben a kormánypártok frakcióülésén, az elhangzottakról szóló értesüléseket tegnap a kormánypárti sajtó is megerősítette. Más kérdés, hogy Hannes Svoboda, az európai szocialisták frakcióvezetője szerint Orbán azért nem annyira fontos személy, hogy egész Európa összeesküdjön ellene. (Népszava)

Egyedül a világ ellen

Megkeresett nemrég egy középkorú ember, aki a Vajdaságból telepedett át Magyarországra. Azt mondta, Orbán Viktor helyzetét, céljait és az elérésükhöz szükséges eszközöket nem Hitler-, Sztálin-, Lukasenko-párhuzamok jellemzik, ahogyan a jelenlegi magyar miniszterelnök némely politikai káromlói írni szokták, hanem leginkább Szlobodan Milosevics törekvései. (Népszabadság)

Feszítsd meg!

Sokkal hasznosabb lett volna, ha csütörtökön az Európai Parlament szocialista, liberális, zöld- és kommunista képviselői elmennek havat lapátolni, és az így kapott pénzt felajánlják a Klubrádiónak, hogy pótolja a frekvencia megvásárlásához hibádzó forintjait. (Magyar Nemzet)

Nem engednek a 168-ból

Hatszáznál több változtatási javaslat érkezett be a szakminisztériumba január 10. óta, amikor nyilvánosságra hozták a járási hivatalok kialakításáról szóló munkaanyagot. Az érintettek január utolsó napjáig tehettek észrevételt, de azt előre közölték, miben nincs alku: mindenképpen 168 járást hoznak létre vidéken, a fővárosban pedig hét körzetet. (Népszabadság)

2012. február 10.

Orbán: a CNN is benne volt a puccskísérletben

A szokásos figyelemelterelő és az összezárást segítő trükköt (lásd: 1998, megfigyelési ügy) vetette be Orbán Viktor a Fidesz háromnapos egri tanácskozásán. A miniszterelnök hírek szerint arról beszélt, hogy puccskísérlet zajlott ellene három fronton, amelyben benne volt a CNN és néhány magyar, valamint külföldi diplomata is. (Népszava, Népszabadság, MNO, Magyar Hírlap)

Navracsics Brüsszelben európaibb hangot ütött meg

Összeveszett Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke Brüsszelben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel. Ma a magyarországi helyzetről tartottak meghallgatást az Európai Parlamentben, és az esemény előtt – az alelnök állítása szerint – Navracsics megígérte, hogy Magyarország követi az Európa Tanács ajánlásait. (Népszava, Népszabadság, MNO, Magyar Hírlap)

Két év börtön egy pohár bor miatt?

Különös kettősség jellemzi az új büntető törvénykönyv szerdán nyilvánosságra hozott tervezetét: egyes esetekben – például a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetében – drákói szigorral fenyeget, máskor viszont a jelenleginél megengedőbb szabályokat tartalmaz. (Népszabadság)

Újrahangolás

Megtáltosodott a forint. A magyar valuta az utóbbi három hétben vagy tíz százalékot erősödött, ezzel maga mögé utasította a legtöbb nemzet fizetőeszközét. Pedig a magyar gazdaságban ez idő alatt nem történt semmilyen komolyabb változás. A hír kétségkívül melengeti a magyar szíveket, az öröm azonban mégsem teljes. (Magyar Nemzet)

2012. február 9.

Munkahelyeket szüntet meg a bérkompenzáció

A törvényalkotó valószínűleg nem számolt a munkaerő kölcsönzés keretein belül foglalkoztatott munkavállalókkal – mondta a Népszavának Vég Ottó. Az Adecco Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a bérkompenzáció végrehajtása egy adott bérszint alatti jövedelmű dolgozóknál a nettó bér megtartása érdekében szükséges.

Bérkatasztrófa az egészségügyben

Teljes a bizonytalanság az egészségügyi bértárgyalások körül, ráadásul az új adószabályoknak köszönhetően idén az ágazatban dolgozók nettó fizetése csökken, ha munkáltatójuk nem tudja visszapótolni. A csökkenés átlagosan tízezer forintot jelent egy egészségügyisnek. Az Orbán-kormány ugyan béremelést és -kompenzációt írt elő, amit a kórházaknak jogszabályi kötelességük kifizetni a dolgozóiknak, ennek azonban nincsen meg a fedezete. (Népszava)

Szépített statisztika

Érdekes következtetés szűrhető le a kormány hivatalba lépése és a legutóbbi, 2011 harmadik negyedéves foglalkoztatási statisztika számaiból. E szerint a vizsgált másfél évben keletkezett 78 ezer új munkahely 92 százalékát egyetemi (30 ezer) és főiskolai (42 ezer) végzettségűekkel töltötték fel. Az érettségizetteknek nyolcezer pluszmunkahely jutott, míg az alacsonyabb végzettségűek foglalkoztatása kétezerrel csökkent, azaz gyakorlatilag stagnált. (Népszabadság)

Újra szemben az uniós joggal?

A magyar diplomások “röghöz kötése” sértheti az Európai Unió előírásait, ezért az Európai Bizottság már vizsgálja a tavaly ősszel elfogadott felsőoktatási törvényt és az azt kiegészítő januári kormányrendeletet. Eközben nem csitul a felháborodás a felsőoktatási keretszámok körül, és bár meghosszabbították a jelentkezési határidőt, ez sem a pedagógus-szakszervezetet, sem a szülőket nem nyugtatta meg – a kitolt határidő ugyanis nem könnyít a tandíj okozta terheken. (Népszava)

Kis Norbert: Értjük a HÖOK

Országos konzultációs napokat szervez a következő két hétben az oktatási tárca, hogy a leendő hallgatókat és szüleiket személyesen tájékoztassák a felvételivel, keretszámokkal, hallgatói szerződéssel és diákhitellel kapcsolatos tudnivalókról. (Magyar Hírlap)

Megint szégyenpadra kerül Magyarország Brüsszelben

Újra terítékre kerül Magyarország Brüsszelben. Az Európai Parlament szabadságjogokkal, igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága – a liberális frakció kezdeményezésére – nyilvános meghallgatást tart ma a magyarországi helyzetről, az új magyar alkotmányhoz kapcsolódó sarkalatos törvényekről. (Népszava, MNO)

„A legrosszabbon már túl vagyunk”

Magyarország le akarja zárni a vitát Brüsszellel – írta a Martonyi János külügyminiszterrel közölt interjúban a Financial Times Deutschland (FTD) című üzleti lap. A tárcavezető és a nemzetközi sajtó arra számít, hogy Budapest hamarosan megegyezik az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal is. (Magyar Hírlap)

Tényleges az életfogytiglan

Nem ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével a tényleges életfogytiglan büntetésének kiszabása – döntött a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága. A nagy-britanniai ítéletek kapcsán meghozott állásfoglalás azért fontos, mert a tényleges életfogytiglan elve az új magyar alaptörvényben is szerepel, amely miatt az Európai Parlament (EP) többek között MSZP-s indítványra, tavaly nyáron az alaptörvényünk módosítására szólította fel a kormányt. (Magyar Hírlap)

Bent báloznak, kint tüntetnek

Az idei farsangi szezonban divatba jöttek a különböző bálok elleni demonstrációk: Debrecen után ezúttal Gyulán akarják figyelmeztetni a tiltakozók a polgári bálozókat arra, hogy “nincs mit ünnepelni.” (Népszabadság)

2012. február 2.

Igazságtalan és kontraproduktív adó

A szegények zsebéből kiveszi, s a jómódúakéba átteszi a pénzt a kormány a 16 százalékos egykulcsos személyi adóval, melynek 2011. évi bevezetését nagy várakozások előzték meg. Azóta toldozgatják-foltozgatják a rendszert, mert az alacsony keresetűek egyre kevesebbet kapnak nettóban. (Népszava)

Megzavart demonstrációk

A fasizmus térnyerése ellen szervezett demonstrációt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerda délután a fővárosban az Új Színház elé. Ma lett ugyanis a teátrum direktora a szélsőséges nézeteiről ismert Dörner György. A tüntetésen megjelentek szélsőjobboldali ellentüntetők is; közülük több embert előállított a rendőrség. (Népszava, Magyar Hírlap)

Visszaszorul a cafetéria

Az év elejétől teljes egészében átalakult a béren kívüli juttatások rendszere, a legnépszerűbb elemek azonban, mint az étkezési, az üdülési és a közlekedési támogatás, ha más formában is, de megmaradtak. A korábbi kedvezményes támogatású élelmiszer-utalványokat az Erzsébet-utalvány váltotta fel. (Népszava)

Morzsákra hajtanak

Hiába zajlanak már hetek óta a bértárgyalások, az egészségügyben dolgozók egyelőre még csak nem is sejtik, pontosan mekkora összeget és kik között osztanak szét. Valójában talán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sem tudja, hogy mennyi pénz van e célra a zsebében. (Népszabadság)

Nem fagy-, agyhalál jöhet a HÖOK szerint

Mentsük meg az oktatást a f(AGY)haláltól! mottóval figyelemfelkeltő akciót és virrasztást tart a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) február 8-án a fővárosi Deák téren a magyar oktatás védelmében. A budapesti demonstráció egy országos rendezvénysorozat nyitóállomása. (Népszabadság)

Gyurcsány most az LMP-nek

Nyílt levélben fordult az LMP új frakcióvezetőjéhez Gyurcsány Ferenc DK-elnök, azt javasolva, ha a 2010 előtt folytatott politikájuk néhány eleme az oka annak, hogy Jávor Benedek elutasítja „a demokratikus ellenzéki pártok” együttműködését, akkor ezt beszéljék meg. Jávor a Magyar Hírlapnak nyilatkozva elhárította Gyurcsány közeledési kísérletét.

Húz a magyar kivitel

Tavaly novemberben is bővült a külkereskedelem, a kivitel 7,9, míg a behozatal 4,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. Az export szerény mértékben ugyan, de tovább bővülhet ebben az évben, az importra azonban csak az egyes cégek készletfeltöltése lehet pozitív hatással. (Magyar Hírlap)

Viharok az uniós paktum körül

A költségvetési uniót megalapozó egyezmény aláírásáról született döntés hatalmas politikai vihart kavart Európa-szerte. A cseh államfő tragikus hibának minősítette a lépést, miközben több tagországban is népszavazást helyeztek kilátásba a jóváhagyására. (Magyar Hírlap)

2012. február 1.

Elemzők a Szolidaritás tervéről: Centrumpártnak lenne értelme

Megosztottak az elemzők a Szolidaritás esetleges pártalapítása kapcsán. Mint arról a Népszabadság már beszámolt: a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetői, ha nem lenne sikeres az ellenzéki kerekasztal kezdeményezése, készek akár egy új párt alapítására is.

Egyre többen jutnak munkához

A múlt esztendő utolsó negyedévé­ben a 15–74 évesek között 46 ezer fővel dolgoztak többen, mint a tavalyi bázisidőszakban. Ezzel már 3,85 millióra nőtt a hazai foglalkoztatottak száma. A munkanélküliek száma 459 ezer volt, ami 10,7 százalékos ráta, azonos a tavalyival. A szakminisztérium szerint leginkább a versenyszférában bővültek a munkalehetőségek. (Magyar Hírlap)

Az MTI-vezér az Orbán-interjúról: minthogyha villamosszéken ült volna

Az MTI vezérigazgatója szerint a Hírcentrum egyetlen vezetője sem adott olyan utasítást, hogy kitakarják a képernyőről Lomnici Zoltánt a híradóban, olyat azonban igen, hogy a volt főbíró ne szerepeljen a riportban – derül ki a Közszolgálati Közalapítvány most közzétett december 14-i jegyzőkönyvéből, amelynek alapján újabb részletek kerülnek nyilvánosságra a Lomnici-ügy közmédián belüli vizsgálatáról és annak következményeiről. (Népszabadság)

Az ítélőtábla kezében a Klubrádió sorsa

A Fővárosi Ítélőtábla február 6-i döntésén sok múlik: ha igazat ad a Klubrádiónak, az adó tovább szólhat a 95.3-as budapesti frekvencián, ha megerősíti a médiatanács döntését, akkor bezárult a kör. Az ítélőtábla határozatával szemben ugyanis “fellebbezésnek, perújításnak, felülvizsgálati kérelemnek nincs helye”. (Népszava)

Az állam beszáll a hazai mobilszolgáltatók közé

Állami lett a 4. mobilszolgálatató, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tegnap nyilvánosságra hozott döntése szerint a Magyar Posta Zrt.-ből, az MFB Invest Zrt.-ből és a Magyar Villamos Művek Zrt.-ből álló állami konzorcium nyerte meg a 900 megahertzes frekvenciát. A nyertesnek 2014 végéig meg kell kezdenie minden 30 ezer főnél több lakosú településen a mobil telefon, illetve a nagy sebességű internet szolgáltatást. (Népszava)

Zöld út a fiskális uniónak

A csehek és a britek kivételével minden európai uniós tagállam csatlakozott a szigorú költségvetési fegyelmet előíró nemzetközi szerződéshez, megteremtve ezzel a fiskális unió alapjait. Orbán Viktor szerint Magyarország számára kedvezően alakult a szerződés tervezete. A hétfői Európa Tanács-ülés előtt a Visegrádi Csoport országai egyetértettek abban: a szerződésbe bele kell foglalni, a paktumot aláíró nem euróövezeti országok is részt vehessenek a 17-ek csúcstalálkozóján. (Népszava, MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az