A belügyminiszter és a rendőrfőkapitány hazavágja a szakszervezeteket?

Nem jut a pénzéhez három nagy rendőr szakszervezet: az országos rendőrfőkapitány kedden felbontotta a megállapodást, amely nyomán a tagdíjat átutalták a szervezetekhez.

Nem jut a pénzéhez három nagy rendőr szakszervezet: az országos rendőrfőkapitány kedden felbontotta a megállapodást, amely nyomán a tagdíjat átutalták a szervezetekhez. Úgy tudjuk, az utalást a belügyminiszter már hétfőn megtiltotta. A lépés egyenes következménye a szakszervezetek ellehetetlenülése.

2012 április elsejei hatállyal felmondta a országos kapitányság és a szakszervezetek megállapodását Hatala József rendőrfőkapitány. Ez egy 1996-os törvény érdekképviseletekre vonatkozó rendeletein alapult. Lényege az volt, hogy a megállapodás értelmében a szakszervezeti tagok által fizetendő tagdíjakat az államkincstár átutalta a munkavállalótól az érdekvédelmi szervezeteknek. Hatala József levelében arra hivatkozik, hogy a törvény rendelkezései 2012 január elsejétől jelentősen módosultak, és alkalmazhatatlanná tették a megállapodást. Levelében hangsúlyozta: az ORFK “a továbbiakban is hatékony, a felek kölcsönös érdekein alapuló együttműködést kíván folytatni”.

A rendelkezés a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetét, a Független Rendőr Szakszervezetet, valamint a Rendészeti Védegyletet érinti.

A Pécsi STOP magát megnevezni nem kívánó, de megbízható forrásból úgy értesült, hogy a belügyminiszter az utalásokat már hétfőn, azaz a levél kelte előtt letiltotta.

A lépés egyenes következménye, hogy a szakszervezetek működése ellehetetlenül. Nem jutnak hozzá a tagdíjakhoz, így egyebek mellett nem tudnak jogsegélyt nyújtani tagjaiknak, de az apátistvánfalvi, ingyenesen látogatható határőr múzeum fenntartása is lehetetlenné válik.

Úgy tudjuk, a szakszervezetek reprezentativitásukat is elveszíthetik, hiszen aki három hónapig nem fizet tagdíjat, az nem számít tovább tagnak sem. A tagdíjakat másképp is be lehetne gyűjteni, ám a már hivatkozott jogszabályváltozások megszüntették a szakszervezeti bizalmik független státuszát, így heti négy órában, hobbiból kellene megoldaniuk a tagdíjak beszedését és a többi papírmunkát rendes munkájuk mellett, ami gyakorlatilag lehetetlen.

A kérdésben a Védegylet is állást foglalt. Véleményük szerint a cél egyértelműen a kormány lépései ellen fellépő, hangjukat hallató szakszervezetek teljes ellehetetlenítése. A szervezet leszögezte: ezúttal nem készülnek semmiféle demonstrációra vagy más tiltakozásra, egyszerűen perelni fognak.

A BRDSZ levélben fordult Dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez, amelyben emlékeztették a legutóbbi szakszervezeti konzultáción tett ígéretére.

Forrás: Pécsi Stop, www.brdsz.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk