2012. január 16-31.

2012. január 31.

Kétmillió ember januárban kevesebb fizetést visz haza

Közel kétmillióan várnak bérkompenzációra, ám ők januárban nettóban kevesebb pénzt visznek haza, mint tavaly. Az idei adószabályokkal megint az átlagjövedelem felett keresők járnak jól. (Népszabadság)

Az ellenzéki kerekasztal baloldali lesz

Sem a Jobbik, sem az LMP nem vesz részt a hamarosan összeülni szándékozó ellenzéki kerekasztal munkájában, így az új fórum – legalábbis egyelőre – színtisztán baloldali-balliberális profilú lehet. Az elmúlt napok ellenzéki megnyilvánulásait vettük górcső alá. (Magyar Hírlap)

Pártot alapít a Szolidaritás?

Csak a demokratikus ellenzéki erők széles körű összefogása adhat esélyt arra, hogy a következő választáson a jelenlegi hatalmat leváltsák – vallja a Magyar Szolidaritás Mozgalom, amely néhány hete ellenzéki kerekasztal létrehozását kezdeményezte. (Népszabadság)

Kónyáék lenyúlták a jelképet és engedélyt sem kértek

A Magyar Nemzet információi szerint a Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM) az általuk átvett jelkép használatára nem kért engedélyt a lengyel Solidarnosctól.

Az államigazgatásból is elfogynak majd a jogászok

Évente legalább kilencszáz új hallgatót kellene felvenni támogatott jogászképzésre csak ahhoz, hogy az állam jogászigényét kielégítsék. Ennél alacsonyabb létszám az állami funkciók gyakorlását már közvetlenül gátolja, tehát az államilag finanszírozott hallgatói keret ennél kisebb nem lehetne. Mint ismert, éppen a jogászképzésen kurtították meg leginkább a keretszámokat.(Magyar Hírlap)

A háziorvosoknak nem jut a béremelésből

A háziorvosok kimaradnak az egészségügyi dolgozóknak ígért béremeléséből – derül ki Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ elnökének az érintetteknek írt leveléből. Eszerint Szócska Miklós államtitkár a bértárgyalásokról zajló egyeztetésen egyértelműen közölte, hogy az alapellátás „problémáit” ebben a körben nem tudják rendezni. Válaszul az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége a túlmunka megtagadására buzdítja tagjait. (Népszabadság)

“Sikítófrászt” kaptak Lomnici miatt a közmédiánál

Hiába ment tegnap Nyakó István a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság épületébe, a szocialista országgyűlési képviselő nem kapta meg azt a levelet, amelyet a Lomnici-ügyként elhíresült riport készítője írt korábban a hatóságnak. A köztévé munkatársa a híradás készítésének hátterét tárta fel, meglepő őszinteséggel. A levelet – noha Nyakó nem kaphatta meg – végül kora délután mégis közzétette holnapján a médiatanács, persze a személyes adatok kitakarásával. (Népszava)

Ellenzéki izzadtság

Egyetlen napon mind a három és fél parlamenti ellenzéki párt leváltotta a kormányt, mutatván, hogy ők is itt vannak, és elszántak és rettenthetetlenek, mert nemcsak az utcán lehet és kell politizálni, mint a civilek, hanem szervezett keretek között, adott esetben még a parlamentben is, ahogy az profi politikusokhoz illik.(Magyar Nemzet)

Az 500 milliárd megvan, a többi meglesz

A szokásos súlyos nézetkülönbségek és szinte áthidalhatatlannak tűnő ellentétek jellemezték a tegnapi uniós csúcsot, ami lapzártánk után ért véget, de első eredményei már este ismerté váltak. Ezek közül a legfontosabb az 500 milliárdos pénzügyi stabilitási alap létrejötte. Az erre vonatkozó megállapodás már idén júliusban életbe lép. (Népszava, Magyar Hírlap)

Ilyen többet nem lesz az Európai Unióban?

Még a héten megszülethet a megállapodás Görögország és magánhitelezői között, továbbá az Athént segítő új pénzügyi támogatási programról is vezető európai uniós tisztviselők hétfő esti, brüsszeli közlése szerint. Emellett az EU arra sürgette az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy „tegye meg a szükséges intézkedéseket” a szíriai elnyomás megfékezésének érdekében. (MNO)

A tengerentúl is hatalmas az összefogás Magyarországért

A több mint egymilliós, politikailag függetlenül szavazó amerikai magyar közösség tagjaként petícióban fejezte ki aggodalmát Barack Obama elnöknek több mint száz amerikai magyar azzal a levéllel kapcsolatban, amelyet Hillary Clinton külügyminiszter intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz. (MNO)

2012. január 30.

Magyarország barát nélkül maradt

Túlzás lenne azt állítani, hogy Orbán Viktor szívesen látott vendég lenne Európában, amiként az az állítás sem felelne meg a valóságnak, hogy egymás kezébe adják a kilincset a vezető külföldi politikusok Budapesten. Ráadásul a magyar kormányfővel való találkozó nem mindig hoz szerencsét: Hoszni Mubarak már nemhogy nem egyiptomi elnök, halálbüntetés fenyegeti, Silvio Berlusconi pedig már bukott politikus hazájában. (Népszava)

Megroggyant az alappillér

Mintegy 500 milliárd forinttal kurtította meg a költségvetést a 2011-ben bevezetett a 16 százalékos, arányos egykulcsos személyi jövedelem-adórendszer. A szerényebb rétegek vesztettek rajta, a jól keresők: pénze viszont növekedett, ők azonban inkább megtakarítottak, mintsem növelték volna a fogyasztásukat, így a gazdaság élénkítése is elmaradt. (Népszava, Magyar Hírlap)

Régi dal: egyedül nem megy

Különféle rendezvényeket tartott a parlamenti ellenzék a hét végén, de csak egy dolog biztos: összefogásukra vajmi kevés az esély. Az MSZP választmánya szerint előre hozott választásokra is esély van, de el kell ér­niük, hogy újra kíváncsiak legyenek rájuk. Gyurcsány Demokratikus Koalíciója – ha tehetné – a 2010-es állapotokat állítaná vissza. Az LMP új frakcióvezetőt és új képviselőt választott, és nem kíván részt venni a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal munkájában. Vona Gábor Jobbik-elnök arról beszélt hívei előtt, hogy „nem vagyunk demokraták”. (Magyar Hírlap, Népszava)

Elhelyezkedni csak nyelvtudással lehet

Rendkívül bizonytalan a helyzet a hazai munkaerőpiacon, a vállalatok a gyorsan változó jogi és gazdasági környezetben nehezen tudják megtervezni várható bevételeiket, és ezzel együtt a munkaerőigényüket is. Elcsúszott a kereslet és a kínálat, sok a fiatal munkanélküli, ugyanakkor a multinacionális cégek szívesen foglalkoztatnának frissdiplomásokat, számukra a munkaerő-kölcsönzés is komoly karrierlehetőséget jelent. (Népszava)

Így akar a kormány a fiatalok cim-cim-cimborája lenni

Iskoláknak kikölcsönözhető jegyellenőrök, okostelefonokra letölthető politikusportrék, a cserkészmozgalom fellendítése és a Cimbora című gyerekműsor újjáélesztése – többek között ezek a tervek szerepelnek a kormány nemrég nyilvánosságra hozott ifjúságpolitikai programjában. (Népszabadság)

2012. január 28.

Az ilyesminek nem dőlnek be a magyarok

Számos külső tényező alakítja a gyermekek értékrendjét, ám saját példamutatásukon keresztül óriási felelőssége van a szülőknek – állítja az MNO-nak Mihalovics Péter. A fiatal konzervatív politikus szerint kellően érzékelik azt a problématömeget, amivel az ifjú generációknak meg kell küzdeniük. Lapunk arra is rákérdezett, mi a helyzet a Fidelitassal, merthogy mostanában nagyon csendben van, s hogy a szervezet valóban az elitgyerekek gyűjtőhelye-e.

Bármikor összeomolhat az egészségügy

Ha a bérkövetelések nyomán bedőlne a magyar egészségügy, talán a politikusok számára is egyértelművé válna, hogy a rendszer működésképtelen – vélekedik a Világgazdaságnak adott interjújában Kaló Zoltán egészségügyi közgazdász.

Sarkozy: Európa már nincs a szakadék szélén

A francia elnök szerint Európa pénzügyi helyzete stabilizálódott, mostantól a gazdasági válságból való kilábalásra kell koncentrálni. Nicolas Sarkozy erről vasárnap este beszélt abban a gazdasági témákról szóló egyórás interjúban, amelyet élőben közvetített hat országos francia tv- és rádiócsatorna. (Magyar Hírlap)

‘Minket aztán jól megszívattak’

Egyre több érettségiző készül külföldre. „Felkelek, alig térek magamhoz, mert általában kettő körül alszom el, nem megy gyorsabban, mert egyfolytában pörög az agyam, mi maradt hátra, mit kell még megcsinálni, és amikor lekapcsolom a lámpát, még mormolom magamban azt, amit nem szabad elfelejtenem, szelektálom magamban a tudást, hogy ez kell majd, erre nem lesz szükségem, és amire szükségem lesz, azt elmormolom még magamban, kettő körül azonban végem van, úgy alszom, hogy nem is álmodok, de fél hatkor ébreszt a mobilom, alig térek magamhoz, kimegyek a fürdőszobába, látom a tükörben, hogy véres a szemem, kezdődik egy újabb nap.” – Részlet egy érettségire készülő diák monológjából. (Népszabadság)

2012. január 27.

A Klubrádió ellen torzít a hatóság

Meghamisította Bolgár György korábbi, a Danubius és Sláger frekvenciájának pályáztatásáról szóló üzenetét a médiahatóság szóvivője. Kiricsi Karola kiragadott egy mondatot, és azt játszotta be egy szerda esti televíziós adásban. Így kimaradt, hogy a Klubrádió műsorvezetője sok szempontból aggályosnak tartotta azt a pályáztatást és annak eredményét. (Népszava, MNO)

Szigorúbb büntetések a tavasztól: jóvátételi munka vár a bűnösre

Áprilisban dönthet az Országgyűlés az új büntető törvénykönyvről (Btk.), amelynek tervezete addig részletes politikai, szakmai és társadalmi vitára kerülhet – tudta meg a Magyar Hírlap. A polgári törvénykönyvről (Ptk.) a mostani állás szerint viszont csak az ősszel szavazhatnak majd a parlamentben. Az új szabályozás része lehet az eddig különálló családjogi, gazdasági társasági törvény, de az egyesületi jog is.

Módosítaná az alaptörvényt a szocialista párt

Magyarország gazdasági biztonsága érdekében az alaptörvény és a hozzá kapcsolódó átmeneti rendelkezések módosítását javasolja az MSZP. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerint a parlamentnek orvosolnia kell azokat a jogi aggályokat, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott. (Népszava, Népszabadság)

Matolcsy nem enged az egy kulcsból

Komoly kockázatok övezik a 2012-es évet – ismerte el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap az Országgyűlés költségvetési bizottságának rendkívüli ülésén. Ugyanakkor a szakminiszter megvédte a számos kritikát kapott egykulcsos adórendszert. Kiszivárgott hírek szerint informálisan a rendszer módosítását kérte a kormánytól a Nemzetközi Valutaalap. (Magyar Hírlap, Népszabadság)

Még nem diktatúra

Miután a mai hatalom szabad választásokon aratott diadalt, uralkodása legitim, intézkedései alkotmányosak, bármit tesz. Mértékadó elemzések és nyilatkozatok szerint hazánkban ezen okból ma nincs diktatúra, annak ellenére, hogy a demokratikus intézményrendszert már sikerült felszámolni. Hogy milyen államberendezkedés az, amelyik se nem diktatúra, se nem demokrácia, válaszolják meg azok, akik úgy vélik, nincs még olyan nagy baj… Szüdi János írása a Népszava Vélemény rovatában.

Tandíjügyben tovább játszanak a szavakkal

Az önköltségek mértéke nem annyira elrugaszkodott, mint amiről először hallani lehetett – nyilatkozta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke egy internetes oldalon. Hozzátette: Magyarországon a tandíjmentes felsőoktatásnak hagyománya van, ezt hiba lenne megváltoztatni, az új rendszer pedig szerinte nem valósítja meg az általános tandíj-kötelezettséget. (Népszava)

Hazafias lesz az új alaptanterv

Várhatóan márciusban tárgyalhatja a kormány az új nemzeti alaptantervről (nat) szóló előterjesztést, amely többi között tartalmazza az erkölcstan oktatását, a hazafias és a családi életre nevelést is. Az új alaptanterv kitér továbbá az önkéntességre, a környezettudatosságra, a pályaorientációra, a gazdasági és pénzügyi nevelésre. (Népszabadság)

2012. január 26.

Teljes kontroll a rendvédelmisek felett

Február végéig írásban kell nyilatkozniuk a rendvédelmiseknek, hogy hozzájárulnak életvitelük kifogástalanságának ellenőrzéséhez. Az új jogszabály értelmében a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálhatja az érintett munkahelyi “megbízhatóságát”, melynek során bírói engedély nélkül, akár bűncselekmény elkövetésével is provokálhatják a szolgálatot teljesítőt. (Népszava)

Magyarországon több a korlátozás, mint bárhol az EU-ban

A sajtószabadsággal foglalkozó brüsszeli munkacsoport vezetője szerint túl erős a magyar Médiatanács. Eddigi vizsgálataink szerint az egész csomagot tekintve több korlátozás sújtja a sajtót Magyarországon, mint bárhol másutt az Európai Unió tagállamaiban – foglalta össze tegnap Vaira Vike-Freiberga, az Európai Bizottság által tavaly életre hívott, a sajtószabadsággal és a médiapluralizmussal foglalkozó munkacsoport vezetője a Közép-európai Egyetem szakértői által készített több mint 200 oldalas elemzést. (Népszabadság)

Piramisjáték a nyugdíjakkal

Tisztázzák, hogy milyen nyugdíjmodellt akarnak – erre szólította fel a kormányt Korózs Lajos. A szocialista szakpolitikus a többi között kiemelte, hogy Svédországban 9 évig dolgozták ki az új rendszert, amelyre a magyar kormány fél évet adott magának. A nyugdíjkorhatár rugalmassá tételéről beszélnek, miközben megszüntették a korhatár előtti nyugdíjakat. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője arra kérte az ellenzéki pártot, hogy az ne sürgesse őket. (Népszava)

Az IMF kiigazítást várna

Keményen bírálja Orbán Viktor gazdaságpolitikát a Nemzetközi Valutaalap tegnap közzétett szokásos éves jelentésében. Az IMF szerint Orbánnak újra kellene gondolnia az egykulcsos adórendszert, a munkaügyi politikáját,a bankszektorral szembeni lépéseit, meg kellene erősítenie a Költségvetési Tanácsot és tiszteletben tartania a Jegybank függetlenségét. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

„A mi számaink egészen mást mutatnak”

A magyar kormány számai mást mutatnak a költségvetés hiányáról, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai. Ezt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője mondta szerdán az m1 Az Este című műsorában, kitérve arra is, hogy „a kormány eddigi gazdaságpolitikája és a miniszter, aki azt végrehajtotta, rendkívül sikeres”. (MNO)

Orbán a brüsszeli érvekre vár

A bírák nyugdíjkorhatárával, illetve részben a jegybank függetlenségével kapcsolatos kifogásokat sem hajlandó elfogadni Orbán Viktor. A kormányfő szerint az Európai Bizottságnak kell bizonyítania, hogy a nyugdíjkorhatár azonnali és radikális – hetvenről 62 évre történő – csökkentése diszkriminatív elemeket tartalmaz. (Népszabadság)

Újragondolni Európát!

Tegnap megkezdődött a davosi Világgazdasági Fórum, amely egy új kapitalista modell kidolgozásának esélyeit latolgatja. Ennek keretében az európai gazdasági és társadalmi berendezkedést is át kell értékelni. (Magyar Hírlap)

2012. január 25.

Orbán- Barosso találkozó Brüsszelben

Orbán Viktor szinte mindenben meghátrált Brüsszelben, de folytatta a kettős beszédet, és az EU magyarországi védelmezőjének állította be magát, akinek egyre nehezebb megfékeznie az unió ellenes magyar tömegeket, bár ő mindent megtesz, amit lehet. A nyilvánosság előtt csak Martin Schulz az Európai Parlament elnöke próbálta meg leleplezni a kormányfőt, aki arra figyelmeztette, akármit mond Brüsszelben, tudják mit tesz otthon. Ne nézze hülyének az EU vezetőit! (Népszava)

A miniszterelnök szerint csak két vitás kérdés maradt közte és az Európai Bizottság között a José Manuel Barrosóval folytatott tárgyalása után. A Bizottság elnökének szűkszavú közleménye szerint a kormánynak foglalkoznia kell a Magyarországgal kapcsolatos „szélesebb” politikai aggodalmakkal. (Népszabadság)

Nem vonják össze a jegybankot a pénzügyi felügyelettel – mondta Orbán Viktor kormányfő, miután tegnap Brüsszelben találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. A miniszterelnök a tárgyalások után kijelentette: a kifogások egyik csoportjáról hamar meg lehet állapodni – ide sorolta az adatvédelmi ombudsman ügyét –, a másik kérdéskörnél újabb tárgyalásokra van szükség. Például a jegybanki fizetéseknél és a bírák nyugdíjazásánál be lehet bizonyítani, hogy azok a szabályok nem diszkriminatívak. A miniszterelnök javasolni fogja az Országgyűlésnek, hazánk csatlakozzék a készülő uniós pénzügyi paktumhoz. (Magyar Hírlap)

Orbán Viktor Brüsszelből hazatérőben exkluzív interjút adott a repülőn a Hír TV-nek. A miniszterelnök azt mondta: nem maradt olyan kérdés, amelyben a magyar kormány és az Európai Bizottság ne értené egymás álláspontját. (MNO)

Önálló jelöltekkel indulna a 2014-es választáson az ellenzéki kerekasztal?

Példátlanul széles körű összefogást képzelnek el az ellenzéki kerekasztal szervezői: a következő választáson minden körzetben a közös elveket képviselő saját jelöltet indítanának. Ha győznek, a cél a jogállam visszaállítása. (Népszabadság)

Bántják az egykulcsost

Majd tízezer forinttal kevesebb bért kaphat az első idei fizetésnél a munkavállaló, akinek a munkabére nem emelkedett a tavalyihoz képest, és alig több mint a minimálbér. Ez a Fidesz-kormány szent tehenének számító 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer következménye. (Népszava)

Felsőoktatás: hiányzó szakmai érvek

A hallgatói önkormányzatok az oktatási államtitkárság szerint tisztában voltak azzal, hogy a hallgatói szerződések hosszú évekre röghöz kötik majd a fiatalokat, mégis ez ellen szerveztek tüntetést tavaly. Azt viszont nem tudni, a Magyarországon végzett munkába beleszámít-e az, amit a felsőfokú végzettségű hallgató nem a szakmájában, hanem más munkakörben végez. A Magyar Rektori Konferenciával viszont senki sem egyeztetett az államilag finanszírozott keretszámokról. (Népszava)

Nem enged az ellenzék március 15-ből

Felfüggeszthetné a fővárosi közterület-foglalási albizottság március 15-ére vonatkozó korábbi területi döntéseit Tarlós István, ugyanis az önkormányzati törvény szerint csak neki van joga ehhez. Ugyanakkor, ha közlései ellenére ezt nem teszi meg, az MSZP indítványt nyújt be a mai közgyűlésen, amelyben kezdeményezik: vonják el ezt a hatáskört az albizottságtól, és a közgyűlés maga döntsön a helyszínek újraosztásáról. (Népszava)

2012. január 24.

Akiket a Fidesz mégis az út szélén hagyott

Egy rapid törvénymódosítással lehetővé tették, hogy akit a kormányhivatalok nem vettek át a megyei apparátus tagjai közül, annak „a közszolgálati jogviszonya a törvény erejénél fogva” az intézmények átadásának napjával megszűnt. (Népszabadság)

Négyszázezren önként és dalolva?

Bár a jobboldal és a kormányzati nyilatkozatok is igyekeznek felfújni a szombaton mintegy százezer embert az utcára vivő kormány melletti szimpátiatüntetés létszámát, felmerül a kérdés, hogy a résztvevők mekkora hányada állt a menetbe önszántából, és hányan voltak azok, akiket “vittek”. A Milla a közigazgatási tárca és a főváros területfoglalása ellenére március 15-én az utcára vonul. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Mit üzent Orbán?

Videoüzenetben mondott köszönetet a miniszterelnök a Békemenet Magyarországért nevű szombati megmozdulás résztvevőinek. Orbán Viktor a Facebookon kedden közzétett videóban azt mondta, a demonstráció óriási kiállás volt Magyarország mellett. (MNO)

Az ellenzéki kerekasztal 2014-re készül

Minden egyéni körzetben elindulna 2014-ben a formálódó Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) jelöltje – derül ki a Magyar Szolidaritás Mozgalom által meghirdetett DEKA koncepciójából, melyet még a kerekasztal minden leendő résztvevőjének el kell fogadnia, hogy programmá váljon. (Népszava)

Gyurcsányék rendszervisszaváltásra készülnek

Első pártkongresszusát tartja a hétvégén a Demokratikus Koalíció (DK) a budapesti Syma-csarnokban. A Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök által irányított szervezet tagjai a párttá alakulási folyamat egyik végső állomásaként a gazdálkodási és etikai szabályokat fogják többek között elfogadni. (Népszabadság)

Barroso-Orbán visszavágó jön 2010-ért

Orbán Viktor ma Brüsszelben bebizonyíthatja, hogy kész meghátrálni az uniós nyomás előtt, és az életfontosságú 20 milliárdos IMF-hitel érdekében végrehajtja azokat a változtatásokat a vitatott magyar törvényeken, amelyeket az Európai Bizottság nevében tárgyalópartnere, José Manuel Barroso hosszan fog felsorolni. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO, Világgazdaság)

Lelkésznek menj, ne jogásznak

Nem kell kötelezően Magyarországon dolgozniuk az ingyenes hitéleti képzésben részesülőknek, a többi állami ösztöndíjas diáknak viszont akár 12 évig is itthon kell munkát vállalni a diploma után. Hoffman Rózsa oktatási államtitkárnak nincs érdemi válasza arra, hogy miért szüntették meg teljesen a vidéki városokban az ingyenes jogászképzést, miközben az államnak több jogászra lenne szüksége. (Népszava, Magyar Hírlap)

Megkülönböztetik a gyerekeket

Továbbra is a jómódú, magas keresetű, három-vagy többgyerekes házaspároknak kedvez a kormány a családi adókedvezménnyel, és ezen ígéretük ellenére sem változtattak – jelentette ki lapunknak Korózs Lajos. A szocialista szakpolitikus emlékeztetett, a kabinet ígéretei között kiemelt helyen szerepelt a családok támogatása és az adórendszer egyszerűsítése. (Népszava)

Új adórendszert javasol a Jobbik

Az egykulcsos adórendszer megszüntetését és helyette egy családi szempontokat érvényesítő, munka központú, progresszív személyi jövedelemadózás bevezetését kezdeményezi a Jobbik – jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján. (Magyar Hírlap)

Kiigazítással elérhető az idei hiánycél

Mind a hazai, mind pedig a külföldi piaci elemzők szerint csak akkor lesz tartható az idei költségvetésideficit-cél, ha a kormány további intézkedéseket tesz a hiány csökkentésére, a recessziós kilátások ugyanis átírhatják a gazdaságpolitikai „pályát”. (Magyar Hírlap)

2012. január 23.

A nép, a cafat és az unió

Mintegy 100-150 ezren vonultak utcára szombaton, hogy támogassák a kormányt, és elítéljék az Európai Unió Magyarországgal kapcsolatos fellépését. A nyugati lapok arra jutottak, hogy hiba lenne még Orbán Viktort leírni. A tüntetők erősen szovjeteztek, és a jelek szerint sok ember szervezetten érkezett a gyűlésre – gyakran a határon túlról. (Népszava, NolTv, MNO, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap)

Ezrek a Klubrádió mellett: “adj király, frekvenciát!”

Több ezren gyűltek össze Klubrádió mellett tüntetők a Batthyány-örökmécsesnél, hogy kiálljanak a sajtó és a szólás szabadságáért. Arató András, a rádió vezetője szerint az a hatalom, “amelyik befogja a kritikusok száját, nem bukásra ítélt, hanem már megbukott”. A felszólalók pedig azt hangoztatták: ennyi embert nem lehet kiretusálni, de elnémítani sem. (Népszava, NolTv, Magyar Hírlap)

Népszavazás: nyugdíjügy még függőben

A tankötelezettség tartson 18 éves korig, az álláskeresési támogatást három helyett kilenc hónapig folyósítsák, a rendkívüli felmondásra csak a munkavállaló vétkes magatartása miatt legyen lehetőség – egyebek mellett ezekben a kérdésekben kezdeményezett korábban népszavazást az LMP, és december óta gyűjthetnék is az aláírásokat. (Népszabadság)

Az EU újabb fogást talált a magyar alkotmányon

Az Európai Bizottság által már megindított gyorsított kötelezettségszegési eljárás témái mellet komoly aggályok merültek fel az új alkotmány uniós joggal való összeegyeztethetőségével kapcsolatban az önkormányzatiság területén is. Mercedes Bresso, a Régiók Bizottsága elnöke és a bizottság négy politikai csoportjának vezetői maguk is hangot adtak a helyi demokráciával kapcsolatos aggodalmaiknak. (Népszava)

Az egykulcsos személyi jövedelemadó sem tetszik

A Nemzetközi Valutaalap nagy valószínűséggel kifogásolni fogja az egykulcsos személyi jövedelemadót, az Orbán-kormány szeme fényét. A defenzív magatartásra átállt magyar kormány – a kifogások elé menve – már a múlt héten jelezte: nem tartja tabunak az egykulcsos adórendszerét sem. (Népszava, Népszabadság)

Győzni fogsz, Magyarország?

Egy nappal a Magyarország–Franciaország kézilabdameccs után, január 21-én a számítógéphez ültem. A felejthetetlen mérkőzés hitelesen igazolta, mi lehet az elvárható hozzáállás akkor, ha az ország és jobb sorsra érdemes népe sikereket akar elérni. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárának írása a Népszabadság Vélemény rovatában.

Előnyt fognak élveznek azok, akik végrehajtják a bérkompenzációt

„Nehéz segítség nélkül ráállni a minimálbérre, éppen ezért van a bérkompenzáció” – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Czomba Sándor, aki szerint a vállalkozások túlnyomó többsége élni fog a lehetőséggel. A gazdasági tárca foglalkoztatásért felelős államtitkára úgy véli: a munkahelyek száma nem a közfoglalkoztatás miatt nő, és továbbra sem tettek le az egymillió új munkahelyről.

2012. január 21.

Cser ismét az EDDSZ elnöke lett

Indulatoktól és jelenetektől sem volt mentes az EDDSZ elnökválasztási kongresszusa. Ez tovább élezheti kapcsolatukat a Ligával. Dulakodás és lökdösődés alakult ki az EDDSZ tegnapi kongresszusán – számolt be az eseményről az Index. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, az EDDSZ egyik alapszervezetének küldötte is be akart jutni öt munkatársával, de az eseményt biztosító őrző-védő szolgálat útjukat állta. (Magyar Hírlap, Népszava)

Kirúgások: keskeny a híd a magánszférába

Több mint 6600 álláshely szűnik meg az államigazgatásban január közepétől. Ezek egy része nem volt betöltve: Giró-Szász András kormányszóvivő elmondása szerint a meghirdetett leépítések konkrétan mintegy 2900 embert érintenek. Ők azok, akik számára a kormányzat kidolgozta a Karrier Híd Programot, amelyhez legkésőbb február utolsó napjáig lehet csatlakozni. (Népszabadság)

2012. január 20.

Száz évre tervez a Milla

Akár száz évre előre is lefoglalhatják Budapest fontos közterületeit a nemzeti ünnepekre a civilek, válaszul arra, hogy fővárosi “közreműködéssel” a kormány évekre előre bejelentette igényét a belvárosi helyszínekre. A helyzet miatt tiltakoztak az ellenzéki pártok, a TASZ jogvédő szervezet szerint a főváros oldhatná meg a konfliktust. (Népszava)

Egyre többen csatlakoznak

Holnap délután négy órakor elindul a Hősök teréről a Kossuth térre tartó Békemenet Magyarországért. A szervezők százezres tömegre számítanak a kormány és Magyarország önállóságáért kiálló megmozduláson. (Magyar Hírlap, MNO)

Végtörlesztés: a kormány pénzt nem ad, csak lehetőséget

A korábbi 53 ezer helyett ma már 70 ezer közszolgálati dolgozó végtörlesztene, de ehhez most egy árva kanyit sem tud adni az állam. Annyit tehet, hogy felhívja a közintézményeket, hogy minden szabad forintjukkal segítsék ebben dolgozóikat. (Népszabadság)

Brutális tandíjak jönnek

Csak január végén ismerhetik meg a felvételizők, hogy pontosan mekkora tandíjat kell fizetniük az egyes szakokon. Így alig két hetük lesz arra, hogy eldöntsék, hova adják be jelentkezésüket. Az előzetes adatok szerint több százezres, sőt, milliós éves tandíjakra lehet számítani. Akit ez sem rettent vissza a továbbtanulástól, az a Diákhitel 2-ben bízhat, feltéve, ha több milliós adóssággal akar nekiindulni az életnek. (Népszava)

Orbán elmondta, hogy mire számít

Orbán Viktor kormányfő arra számít, hogy kedden Brüsszelben politikai megállapodás jöhet létre közte és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök között a kifogásolt magyar törvényekkel kapcsolatban. A miniszterelnök erről pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt. (MNO)

Az IMF hiteléért mindent megígértek

Legnehezebb napjához érkezett nemzetközi körútja végén Fellegi Tamás, aki Amerikától Brüsszelig próbálta győzködni az illetékeseket arról, hogy jó úton halad a magyar gazdaság és méltó az unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap hitelére. (Népszava, Népszabadság)

Orbán vagy anarchia? – Gyurcsány vitája a Népszava főszerkesztőjével

Gyurcsány Ferenc Elég legyőzni? című írásával válaszolt Németh Péternek, a Népszava főszerkesztőjének, aki korábban a lap hasábjain fejtette ki gondolatait. A volt miniszterelnök úgy látja: “inkább még Orbán kormányozzon két évig, mintsem idő előtt bukva jöjjön az anarchia, a kormányozhatatlanság, a szétesettség.”

2012. január 19.

Süketek párbeszéde Strasbourgban

Inkább a süketek párbeszéde folyt tegnap Strasbourgban, az Európai Parlamentben a “magyar kérdés” vitájában, mint tárgyszerű és előremutató elemzés. A néppárti frakció óvatosan, de kiállt párttársuk, Orbán Viktor mellett, akit az eurószkeptikusok hősként ünnepeltek, amiért megregulázza a külföldi multikat és szuverenitását védi az Európai Unióval szemben. A szocialisták és a liberálisok pontról pontra kérték számon a kormányfőn a demokráciát sértő törvényeket, intézkedéseket. Jól kirajzolódott a két tábor közti ideológiai és politikai ellentét. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság, MNO, Világgazdaság)

Magyarország médiaössztűz alatt

A magyar gazdaság, az eurózóna és egyáltalán az Európai Unió jelenlegi válságából visszatekintve egészen elképesztő, hogy a felbolydulást mi okozta egy esztendeje: az új magyar médiaszabályozás. A jelenlegi helyzet jobb megértése érdekében viszont nem árt felidézni, hogyan zajlott a hisztéria egy éve. (Magyar Hírlap)

Bajnai Gordon: sokan és sokat fognak még szenvedni

Nincs monomániája és nem hozott még olyan döntést, hogy több szerepet vállalna a mostaninál. Bajnai Gordon volt kormányfő egy közpolitikai fórumon elemezte az Európai Unió és Magyarország viszonyát, de kitért az aktuálpolitikai kérdésekre is. (Népszabadság)

Fideszes hátszél a “civil” Békemenetnek

Szélsőségektől és pártpolitikától mentes tüntetést ígérnek a szombati, Békemenetnek nevezett, az Orbán-kormányt támogató szimpátiatüntetés szervezői, ám a főként a Magyar Hírlap-Echo TV fémjelezte Széles-médiabirodalom által hirdetett esemény kommunikációja a kormánypártok unió-ellenes szólamaira rímel. (Népszava) További információk a Békemenetről: Magyar Hírlap.

Kiszorítják az ellenzéket

Budapest összes fontos közterületét, gyakorlatilag az egész belvárost lefoglalta a kormány a március 15-i ünnepségek idejére, így az ellenzék kiszorul az utcáról; ráadásul a kormány jelezte, a következő két évben is ezt szeretné. A BRFK a “Milla” bejelentését sem vette tudomásul a hagyományos helyszínre, a Szabad sajtó útra, az Erzsébet hídi fővárosi megemlékezés miatt. A civil szervezet a Blaha Lujza térre menne, ám a főváros oda szintén foglalási kérelmet jelentett be. (Népszava)

Drámai nyugdíjváltozást készít elő a kormány

A nyugdíjak összegének folyamatos változása, és az induló ellátás jelentős csökkentése – a többi között ez lehet az eredménye annak, ha bevezeti a kormány a svéd nyugdíjmodellt. Márpedig ennek nagy az esélye, hiszen Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője nemrég kijelentette, a nyugdíjrendszert 2012-re alakítják át, és ehhez a Századvég által készített tanulmányt veszik alapul. (Népszava)

Az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb

Azon munkáltatók, amelyek már döntöttek az idei béren kívüli juttatásokról, leginkább az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványt és a Széchenyi-pihenőkártya (SZÉP) vendéglátás-alszámlájára nyújtott támogatást adják munkavállalóiknak, de a cégek harmada még nem határozott arról, ad-e cafeteriát dolgozóinak. (Magyar Hírlap)

A kórházak is fizetik az állam karcsúsítását

Fordított kasszasöprésbe kezdett a kórházaknál és más intézményeinél a Nemzeti Erőforrás minisztérium. A tavalyi költségvetési pénzmaradványokat igyekeznek sürgősen visszaszedni, hogy abból finanszírozzák az ágazatban mintegy 1300 közalkalmazott elbocsátást. (Népszabadság)

2012. január 18.

Magyarország vagy Orbán?

Tartsa tiszteletben az alapvető európai normákat – szólította fel az Orbán-kormányt tegnap az Európai Bizottság. A kétharmados többséggel bíró Fidesz-KDNP ugyanis nemcsak az uniós jogokkal és irányelvekkel szembemenő intézkedéseket hozott, de az elmúlt másfél évben többször megsértette a – sokszor csak konszenzuális – jogállami elveket is. (Népszava)

Térden állva

Úgy tűnik, a világ eldöntötte, hogy térdre kényszeríti a kis Magyarországot. Az Egyesült Államok – bár senki sem kérte rá – lassan új magyar alkotmányt írna, a demokráciáért folytatott harcban lemaradni semmiképp sem akaró Európai Uniónak pedig már az is szúrja a szemét, hogy a nemzeti bank vezetőinek az alkotmányra kell esküt tenniük. (Magyar Nemzet)

Három eljárást indít Brüsszel ellenünk

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tegnap bejelentette, hogy mindhárom hetek óta vizsgált magyar törvény – a jegybanktörvény, az adatvédelmi ombudsmani hivatal megszüntetése és a bírák korai nyugdíjazása – ügyében kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarország ellen. Szakértők szerint a piacok tisztában vannak azzal, hogy ezen eljárások megindulása nem változtatja meg az IMF-megállapodás kérdését. (Magyar Hírlap, Népszava, Népszabadság)

Szocialista az EP élén

Meglepően kis többséggel választották meg az Európai Parlament új elnökének tegnap Martin Schulzot. A német szociáldemokrata politikus korábban többször is hevesen támadta Magyarországot, az utóbbi időben azonban – gyaníthatóan összefüggésben kompromisszumot igénylő új posztja miatt – visszább vett a bírálatokból. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.