2011. december 16-31.

2011. december 22.

Újabb hitelminősítő sorolta bóvliba Magyarországot

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal, az eddigi “BBB mínusz/A-3”-ról egy fokozattal “BB plusz/B”-re módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

Kapcsolódó cikk a SZEF honlapon: „Ajándék” a Standard & Poor’s-tól

Elfojtja a kritikus hangokat a Fidesz

A bíróságon folytatódhat a Klubrádió elhallgattatásának ügye, amelynek jogosságát a médiahatóság magyarázni próbálja. Az adó budapesti frekvenciájának elvétele hatalmas felháborodást váltott ki nemcsak itthon, hanem külföldön is. A Klubrádió cinikusnak és álcának tartja a frekvenciapályázatot, az MSZP szerint Orbán Viktor keze van a dologban, és a döntéssel szíven szúrták a sajtószabadságot. Pénteken tüntetést is tartanak a magyar sajtó szabadsága védelmében. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

Kapcsolódó cikk a SZEF honlapon: Évzáró a független médiában?

“Az ellenzék nem éppen a nemzetért politizál”

Termékeny vita alakulhatna ki az euróválság kapcsán, ha az MSZP, az LMP és a Jobbik feladná hídfőállá­sait, és a nemzet érdekében politizálna – erről beszélt a Magyar Hírlapnak Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az ellenzéki erők az európai uniós csúcs kapcsán hangoztatott megnyilvánulásaiból azt a következtetést vonta le, hogy bár együtt kell működni velük, nem tudja, lehet-e.

2011. december 21.

Rátelepszenek a településekre?

Paradigmaváltás következik be a helyi hatalom gyakorlásának rendszerében: hétfő este elfogadta a parlament a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényt. Ezzel a rendszerváltozás egyik emblematikus jogszabályát dobják sutba, és mostantól valami egészen másra kell felkészülni. (Népszabadság)

Megújulóban a köznevelés

Az új köznevelési törvény egyik legfőbb célja, hogy értékké váljon a rendszerezett tudás – hangoztatta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, miután a parlament 252 igen és 62 nem szavazattal elfogadta a közoktatás megreformálásáról szóló jogszabályt. Mostantól az állam iskolafenntartóvá válik, de a működtetést megosztja az önkormányzatokkal. Hoffmann Rózsa államtitkár szerint a törvény a társadalom megújulását szolgálja, az új Nemzeti Alaptanterv pedig egységes műveltséget biztosít minden gyermek számára. (Magyar Hírlap)

Csak az elv tűnik szépnek

Egyetértünk az elvvel, hogy minél több gyerek járjon óvodába, a rosszízű kötelezővé tétellel viszont nem. Ennek sem a személyi, sem a tárgyi feltételei nem adottak – mondja Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke a tegnap hajnalban elfogadott köznevelési törvény óvodákat érintő rendelkezéséről. (Népszabadság)

Nyomás alá helyezte a világ Orbán Viktort

Lassan elviselhetetlen nyomás nehezedik a magyar kormányra, személyesen Orbán Viktorra, mivel Brüsszelből, az EU tagállamok fővárosaiból és Washingtonból összehangoltnak látszó kemény kritikákat fogalmaznak meg a parlament törvényhozó tevékenységével szemben, és mára már eljutottak oda, hogy konkrét követeléseket is megfogalmaznak. (Népszava, Magyar Hírlap)

Navracsics pótolja Fellegit

A közigazgatási és igazságügyi minisztert bízta meg a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörének gyakorlásával Orbán Viktor. A miniszterelnöki rendelet a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. (MNO)

Törvényt sért a büdzsé

Viharos, szinte háborús hónapok után fogadta el kedd hajnalban 4 óra 15 perckor a parlament a 2012. évi költségvetést. Többszörös törvénysértés után lett az országnak büdzséje, amely az elmúlt évek legdurvább megszorításait tartalmazza 1500 milliárd forint értékben. A törvény sok sebből vérzik, s megvalósítására szakértők szerint vajmi kevés az esély. (Népszava, Magyar Hírlap, Világgazdaság)

Uniós eljárás alatt maradhatunk

Könnyen elképzelhető, hogy mégsem kerülünk ki az uniós túlzottdeficit-eljárás alól, mert jövőre három százalék fölé kúszhat az államháztartás hiánya – mondta lapunknak Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a 2012-es költségvetés parlamenti megszavazását követően. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk