Levélváltás Semjén Zsolttal

A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2012. évi bérkompenzációjáról

2011. december 19-én a következő levelet küldtük dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek:

Dr. Semjén Zsolt úrnak,
a Magyar Köztársaság miniszterelnök-helyettese

Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr!

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) 2011. december 16-án konzultációt folytatott a költségvetési szerveknél és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél foglalkoztatottak 2012. évi kompenzációjáról. A kompenzáció célja az, hogy ne legyen olyan keresetsáv, amely a 2012. évre elfogadott adóváltozások miatt az érintett munkavállalóknál nettókereset-csökkenést eredményez.
A kormányzati szándékkal az OKÉT munkavállalói oldala egyetért. Ugyanakkor megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a versenyszféra számára hasonló célt szolgáló elvárt béremelés mértékéről szóló – a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács 2011. december 12-ei konzultációján megismert – rendelettervezethez képest az OKÉT-on tárgyalt rendelettervezet két ponton is súlyosan diszkriminálja a költségvetési szerveknél és az érintett egyházi intézményeknél foglalkoztatottakat.

1. A béremelés elvárt mértékéről szóló kormányrendelet az érintett munkavállalók bérének emeléséről szól, azaz megnöveli az érintett munkavállalók alapilletményét, ezzel adott esetben növekszik az alapbérből, alapilletményből számolt egyéb keresetelem is. A költségvetési szervekre és egyházi intézményekre vonatkozó kormányrendelet a szükséges kompenzációt önálló kereset-kiegészítésként határozza meg, így az alapilletmény nem nő. A munkavállalói oldal képviselői a közszolgálati illetmények negyedik éve tartó befagyasztását elfogadhatatlannak tartják.

2. A versenyszférára vonatkozó elvárt béremelésről szóló kormányrendelet-tervezet a béremelés szempontjából – megítélésünk szerint helyesen – figyelmen kívül hagyja a gyermekkedvezményből fakadó esetleges nettókereset-emelkedést és a bruttó bér mértékében sávosan határozza meg a szükséges béremelést. A költségvetési szervekre és az egyházak érintett intézményeire vonatkozó kormányrendelet-tervezet a keresetsávok tekintetében szintén meghatározza a minimális kompenzációt, de az esetleges gyermekkedvezmény nettókereset-növelő hatását a kiszámításakor figyelembe kell venni. Megítélésünk szerint ez nincs összhangban a kormány szándékaival, a többször is deklarált családbarát jelleggel. Az Ön által vezetett Keresztény Demokrata Néppárt kiemelt társadalompolitikai céljai közé sorolja az ország demográfiai helyzetének megváltoztatását, a gyermeket vállaló családok adórendszeren keresztüli támogatását. A költségvetési szerveknél és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél foglalkoztatottak 2012. évi kompenzációja a kormányrendelet-tervezet szerint ezt a célt nem fogja tudni teljesíteni.

Az OKÉT munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek és az általuk képviselt munkavállalók nevében tisztelettel kérjük Önt, hogy azon a kormányülésen, amelyen a kompenzációról szóló kormányrendeletet tárgyalják, tegyen meg mindent a KDNP és a kormány politikai céljaival ellentétes, az érintett munkavállalókat diszkrimináló helyzet megszüntetéséért.

Budapest, 2011. december 19.

Tisztelettel:

Fehér József s.k.
OKÉT munkavállalói oldal
ügyvivő

Varga László s.k.
Szakszervezetek Együttműködési Fóruma
elnök

Levelünkre a következő válasz érkezett 2011. december 20-án Sejmén Zsolt titkárságvezetőjétől:

Tisztelt Elnök Úr!

Miniszterelnök-helyettes Úr köszöni a tájékoztatást.

Kérésére jelzem, hogy természetesen mindent megtesz a családokért és az egyházi intézményekben dolgozó, közfeladatot ellátó emberekért.

Miniszterelnök-helyettes Úr nevében is tisztelettel köszöntöm:

Kókai Mária
titkárságvezető

Lásd még: Szakszervezetek.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, szerdán 13.00 órától.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább