Elfogadták az „új Munka Törvénykönyvet”

Sok minden történt tegnap: megválasztották az új bírósági vezetőket; bejelentették, hogy még az idén egyszeri pluszjuttatást kapnak a háziorvosok és az egészségügy frontvonalában dolgozók; mellesleg elfogadták az „új, korszerű, Európának példát mutató Munka Törvénykönyvet”.

Sok mindent mondtak tegnap. Ellenzéki pártok, elemzők, szakszervezetek tiltakoztak; nem tegnap derült ki, hogy hiába.

Néhány dolgot mondott a miniszterelnök is. Beszélt a munkásvédelemről, melyet az „alkalmatlan szakszervezetek miatt” a kormánynak kell ellátni, de azt elfelejtette megemlíteni, hogy a törvény elfogadásával mindent megtettek azért, hogy a szakszervezetek minél nehezebben vagy egyáltalán ne teljesíthessék 21. századi funkciójukat.

Nemcsak a Parlamentben hangzottak el miniszterelnöki gondolatok. A Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén elhangzott orbáni mondat – miszerint 2012 az új rendszerek bejáratásának éve lesz – lehetséges, hogy a beszélő szándéka ellenére szokatlanul őszinte. Valamikor évtizedekkel ezelőtt az új gépjárművek motorjait be kellett járatni. Óvatosan, mert az akkori legkorszerűbb technológia sem tudta kizárni a gyári hibákat, az esetleges meglepetéseket. Ma már nem forgalmaznak olyan autót, motorkerékpárt, melyeknek motorját a tulajdonosnak kell bejáratnia. A gyártás korszerű, 21. századi, ellenőrzött, minőségvédett és még így is elfordul, hogy visszarendelnek járműveket.
Aki tavaly május óta figyelemmel kíséri a jogalkotást, az Országgyűlés munkáját és értelmezni próbálja a parlamenti termékeket (az elfogadott törvényeket), egyet kell, hogy értsen a miniszterelnökkel. Ezek a törvények valóban olyanok, mint az egykori Berva moped motorja: be kell járatni őket, mert rossz a „gyártástechnológiájuk”.

A fentiek azt is jelentik, hogy a munka világának új rendszerét létrehozó Munka Törvénykönyvét is be kell járatni, mert az előállítása korszerűtlen – vagyis nem demokratikus, nem párbeszéden alapuló volt. Mindezzel igazából egyetlenegy nagy baj van, Magyarországnak nincs ideje, és lehetősége a próbaüzemre.

láva

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és