Az ETUC nyílt levele az EU tagállamainak kormány és államfőihez, s az uniós vezetőkhöz

Az Európai Szakszervezeti Szövetség elnöke és főtitkára tegnap nyílt levelet intézett az EU tagállamainak kormány és államfőihez, s az uniós vezetőkhöz az e heti csúcsot megelőzően.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség elnöke és főtitkára tegnap nyílt levelet intézett az EU tagállamainak kormány és államfőihez, s az uniós vezetőkhöz az e heti csúcsot megelőzően.

“A jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzet sürgős fellépést igényel az EU részéről, hogy emberek millióit megmentsék a munkanélküliségtől és szegénységtől. A gyengébb országokra kényszerített megszorító intézkedések nem vezettek a politikusok által remélt eredményekhez; sok esetben csak tovább mélyítették a helyzetet.

Tekintettel a recesszió közvetlen veszélyére, Európának sürgősen beruházásokra van szüksége a fenntartható növekedés érdekében, s ezt csak az Európai Központi Bank messzemenő fellépésén keresztül, az euró-kötvények kölcsönös támogatásával, a pénzügyi tranzakciós adóval, igazságos adóztatással, az adóelkerülés és adócsalás elleni koordinált fellépéssel, az adóparadicsomok felszámolásával lehet elérni. A költségvetések biztos alapokra helyezése hoszzútávú megközelítést igényel.

A jelen helyzetben az Alapszerződés megváltoztatása nem közvetlen prioritás. Az Unió létét illető veszélyekre a jelen szöveg keretében lehet és kell konstruktív megoldásokat találni. Mindenesetre, amennyiben döntés születik az Alapszerződés megváltoztatásáról, az ESZSZ ragaszkodik ahhoz, hogy e folyamatban meghallgassák. Az ESZSZ támogatása az Alapszerződés módosításához nem biztos. Újonnan hangsúlyozzuk követelésünket, hogy az Alapszerződéshez csatolni kell a szociális protokollt. Bármely változtatás elfogadása annak függvénye lesz, hogy tiszteletben tartásra kerülnek a demokratikus folyamatok, a szociális következmények elismerése és kezelése. Nem fogadjuk el, hogy az általunk ismert, tárgyalás alatt álló módosításokat csak technikai jellegűnek kezeljék.

A kollektív alku jogát és a szociális partnerek autonómiáját minden esetben tiszteletben kell tartani. Az EU intézmények azon követelései, hogy a béreket vissza kell nyomni, rugalmasítani kell a felvételt és elbocsájtást, gyengíteni kell a társadalombiztosítási védelmet és a közszolgáltatásokat, csak negatív üzeneteket továbbítanak az európai polgárok felé, s a szociális nyugtalanságot és az Európa ellenes érzéseket segítik elő.

Azt kérjük az európai tanácstól, hogy e javaslatok szerint lépjen, s találkozót kezdeményezünk az Elnökséggel.

Tisztelettel,

Bernadett Segol
ESZSZ főtitkár

Ignacio Fernández Toxo
ESZSZ elnök


A dokumentum eredeti nyelven a csatolmányban olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább