Az ETUC nyílt levele az EU tagállamainak kormány és államfőihez, s az uniós vezetőkhöz

Az Európai Szakszervezeti Szövetség elnöke és főtitkára tegnap nyílt levelet intézett az EU tagállamainak kormány és államfőihez, s az uniós vezetőkhöz az e heti csúcsot megelőzően.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség elnöke és főtitkára tegnap nyílt levelet intézett az EU tagállamainak kormány és államfőihez, s az uniós vezetőkhöz az e heti csúcsot megelőzően.

“A jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzet sürgős fellépést igényel az EU részéről, hogy emberek millióit megmentsék a munkanélküliségtől és szegénységtől. A gyengébb országokra kényszerített megszorító intézkedések nem vezettek a politikusok által remélt eredményekhez; sok esetben csak tovább mélyítették a helyzetet.

Tekintettel a recesszió közvetlen veszélyére, Európának sürgősen beruházásokra van szüksége a fenntartható növekedés érdekében, s ezt csak az Európai Központi Bank messzemenő fellépésén keresztül, az euró-kötvények kölcsönös támogatásával, a pénzügyi tranzakciós adóval, igazságos adóztatással, az adóelkerülés és adócsalás elleni koordinált fellépéssel, az adóparadicsomok felszámolásával lehet elérni. A költségvetések biztos alapokra helyezése hoszzútávú megközelítést igényel.

A jelen helyzetben az Alapszerződés megváltoztatása nem közvetlen prioritás. Az Unió létét illető veszélyekre a jelen szöveg keretében lehet és kell konstruktív megoldásokat találni. Mindenesetre, amennyiben döntés születik az Alapszerződés megváltoztatásáról, az ESZSZ ragaszkodik ahhoz, hogy e folyamatban meghallgassák. Az ESZSZ támogatása az Alapszerződés módosításához nem biztos. Újonnan hangsúlyozzuk követelésünket, hogy az Alapszerződéshez csatolni kell a szociális protokollt. Bármely változtatás elfogadása annak függvénye lesz, hogy tiszteletben tartásra kerülnek a demokratikus folyamatok, a szociális következmények elismerése és kezelése. Nem fogadjuk el, hogy az általunk ismert, tárgyalás alatt álló módosításokat csak technikai jellegűnek kezeljék.

A kollektív alku jogát és a szociális partnerek autonómiáját minden esetben tiszteletben kell tartani. Az EU intézmények azon követelései, hogy a béreket vissza kell nyomni, rugalmasítani kell a felvételt és elbocsájtást, gyengíteni kell a társadalombiztosítási védelmet és a közszolgáltatásokat, csak negatív üzeneteket továbbítanak az európai polgárok felé, s a szociális nyugtalanságot és az Európa ellenes érzéseket segítik elő.

Azt kérjük az európai tanácstól, hogy e javaslatok szerint lépjen, s találkozót kezdeményezünk az Elnökséggel.

Tisztelettel,

Bernadett Segol
ESZSZ főtitkár

Ignacio Fernández Toxo
ESZSZ elnök


A dokumentum eredeti nyelven a csatolmányban olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?