Az ETUC nyílt levele az EU tagállamainak kormány és államfőihez, s az uniós vezetőkhöz

Az Európai Szakszervezeti Szövetség elnöke és főtitkára tegnap nyílt levelet intézett az EU tagállamainak kormány és államfőihez, s az uniós vezetőkhöz az e heti csúcsot megelőzően.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség elnöke és főtitkára tegnap nyílt levelet intézett az EU tagállamainak kormány és államfőihez, s az uniós vezetőkhöz az e heti csúcsot megelőzően.

“A jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzet sürgős fellépést igényel az EU részéről, hogy emberek millióit megmentsék a munkanélküliségtől és szegénységtől. A gyengébb országokra kényszerített megszorító intézkedések nem vezettek a politikusok által remélt eredményekhez; sok esetben csak tovább mélyítették a helyzetet.

Tekintettel a recesszió közvetlen veszélyére, Európának sürgősen beruházásokra van szüksége a fenntartható növekedés érdekében, s ezt csak az Európai Központi Bank messzemenő fellépésén keresztül, az euró-kötvények kölcsönös támogatásával, a pénzügyi tranzakciós adóval, igazságos adóztatással, az adóelkerülés és adócsalás elleni koordinált fellépéssel, az adóparadicsomok felszámolásával lehet elérni. A költségvetések biztos alapokra helyezése hoszzútávú megközelítést igényel.

A jelen helyzetben az Alapszerződés megváltoztatása nem közvetlen prioritás. Az Unió létét illető veszélyekre a jelen szöveg keretében lehet és kell konstruktív megoldásokat találni. Mindenesetre, amennyiben döntés születik az Alapszerződés megváltoztatásáról, az ESZSZ ragaszkodik ahhoz, hogy e folyamatban meghallgassák. Az ESZSZ támogatása az Alapszerződés módosításához nem biztos. Újonnan hangsúlyozzuk követelésünket, hogy az Alapszerződéshez csatolni kell a szociális protokollt. Bármely változtatás elfogadása annak függvénye lesz, hogy tiszteletben tartásra kerülnek a demokratikus folyamatok, a szociális következmények elismerése és kezelése. Nem fogadjuk el, hogy az általunk ismert, tárgyalás alatt álló módosításokat csak technikai jellegűnek kezeljék.

A kollektív alku jogát és a szociális partnerek autonómiáját minden esetben tiszteletben kell tartani. Az EU intézmények azon követelései, hogy a béreket vissza kell nyomni, rugalmasítani kell a felvételt és elbocsájtást, gyengíteni kell a társadalombiztosítási védelmet és a közszolgáltatásokat, csak negatív üzeneteket továbbítanak az európai polgárok felé, s a szociális nyugtalanságot és az Európa ellenes érzéseket segítik elő.

Azt kérjük az európai tanácstól, hogy e javaslatok szerint lépjen, s találkozót kezdeményezünk az Elnökséggel.

Tisztelettel,

Bernadett Segol
ESZSZ főtitkár

Ignacio Fernández Toxo
ESZSZ elnök


A dokumentum eredeti nyelven a csatolmányban olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és