2011. november 16-30.

2011. november 30.

Mehet a matolcsyzmus

Nemcsak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leváltását, de a nevével fémjelzett gazdaságpolitika, a matolcsyzmus eltörlését is követeli szombaton az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért Facebook-csoport. A szervezők hétpontos listájukban követelik, hogy az Orbán-kormány adja át a gazdaságpolitika irányítását egy hiteles szakértői testületnek, és függessze fel a sarkalatos törvények elfogadását. (Népszava)

Van-e értelme?

A Nemzeti Köznevelési Törvényről van szó. Sokan és sokszor elmondtuk, tartalmát tekintve e törvénynek nincs értelme. A törvény-tervezet tartalma, szellemisége az, ami XXI században, itt Európában nem engedhető meg. Egy neves oktatáskutató szakember, talán aki a legjobban ismeri az európai és az Európán kívüli oktatási rendszereket, aki nem csak ismerője a nemzetközi oktatás-fejlesztési folyamatoknak, hanem maga is részese e munkának, fogalmazott lakonikus tömörséggel: ilyen törvényt fejlett országokban nem alkotnak. (Népszava, Népszabadság)

Irreális költségvetés készül

Elavult makro adatokkal kalkulált büdzséről döntöttek a honatyák, fiktív bevételeket osztogattak, elmaradt a gazdasági miniszter beszéde, 75 millió forintot adtak egy “kiemelkedő sporteseménynek”. A kettes fogathajtó Vb -nek. A sportág főszereplői azok a Lázár testvérek, akik egyben a CBA üzletlánc tulajdonosai is. (Népszava)

Ennek véget szabnak január 1-jén

2012-től a megyei önkormányzatok adósságállományát teljes egészében konszolidálja az állam, ezzel együtt valamennyi megyei fenntartású intézmény az államhoz, illetve megyei jogú városokhoz kerül – közölte az MNO-val a Belügyminisztérium (BM) az egyre elhatalmasodó önkormányzati adóssághalmaz kapcsán.

Emelte az alapkamatot a jegybank

A piaci várakozásoknak megfelelően, tíz hónap után tegnapi ülésén újra kamatot emelt az MNB monetáris tanácsa. A jegybanki alapkamat az eddigi hat százalékról 6,5 százalékra ugrott. A piac szerint fordulat következett be a magyarországi kamatpolitikában. (Magyar Hírlap)

Vörösiszap: einstandolt adományok

A Magyar Kármentő Alapba (MKA) egy év alatt befizetett, a kamatokkal együtt több mint kétmilliárd forintra növekedett pénzadomány mindössze hatodát, hozzávetőleg 350 millió forintot fordítottak november elejéig a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak közvetlen megsegítésére. Az érintettek azt mondják, a kormány rátette a kezét a civil adományokra. (Népszabadság)

2011. november 29.

Közmunkával trükközik a kormány

Az eddig 6-8 órás közmunkákat 4 órában végzik az érintettek, ami azt eredményezte, hogy hirtelen magasabb lett a foglalkoztatottak száma. Átmeneti szépítés. (Népszabadság)

Fizetésük ötödét elveszíthetik a BKV-sok

Havonta 37 ezer forintot bukna jövőre egy BKV-dolgozó a kollektív szerződés menedzsment szándékai szerinti módosításával – derült ki a Népszava birtokába került előzetes, belső számításokból. Ez azt jelenti, hogy egy eddig havi átlagosan 202 ezer forintos nettó bérért dolgozó BKV-alkalmazott jövedelme csaknem ötödét – 18 százalékát – elveszítheti, vagyis csak 165 ezer forintot vihetne haza.

Csak ellátást kaphatnak

Több százezer, korai nyugdíjban lévő ember ellátásáról döntött tegnap a parlament lapzártánk után. Azok, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, a jövőben nyugdíj helyett szociális ellátást, vagy járadékot kapnak. Mivel megszűnik az érintettek nyugdíjasstátusza, utazási kedvezményüket is elveszítik, de a kötelező évi emelés sem garantált számukra. Az MSZP szerint a kormány “bolondnak” nézi a nyugdíjasokat, a Fidesz szerint a szocialisták csak irigykednek. (Népszava)

Ezeket a menekülőutakat hagyhatja Matolcsynak Orbán

Az IMF-tárgyalások remek alkalmat kínálnak Orbán Viktornak, hogy a mind nagyobb terhet jelentő gazdasági miniszterét egy lépéssel hátrébb tolja, de közben ne szenvedjen presztízsveszteséget a jobb kéz „csonkolása” miatt. Megvizsgáltunk néhány forgatókönyvet, íme az eredmény! (Népszabadság)

Lázár segítségét kérik a rezidensek

Az orvoselvándorlás a fő témája annak a mai megbeszélésnek, amelyet a rezidensek kezdeményeztek Lázár Jánossal, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjével. (Magyar Hírlap)

OECD: Jövőre recesszió várhat Magyarországra

Az OECD felszólította Magyarországot, hogy számolja fel a végtörlesztési programot, a szervezet szerint az IMF-fel hitelmegállapodást kell kötnünk, jövőre pedig recesszió vár a magyar gazdaságra. Márpedig ha így lesz, az megnehezíti, hogy tartsuk a kitűzött hiánycélt. Már nem védőhálóra van szükségünk, hanem segítségre? (Magyar Hírlap)

2011. november 26.

Országgyűlés – Ma döntenek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, valamint az igazságügyi reformról dönthet hétfői ülésén az Országgyűlés. A határozathozatalok napirendjén szerepel továbbá a plázaépítés tilalmának bevezetése, valamint a polgárőrség tevékenységének szabályozása is. (Magyar Hírlap, MNO)

Tárgyalnak a megyei vagyonról

Már zajlanak a tárgyalások a kormány és a megyei önkormányzatok között az intézmény- és vagyonátadásról, amelyet nemrég törvényben deklarált az Országgyűlés. Összesen 775 intézményt érint az átvétel, a megyék adóssága pedig eléri a 187 milliárd forintot. (Magyar Hírlap)

Mégsem lesz létszámkorlát

Várhatóan a kétezer főnél kevesebb lakosú települések is visszavehetik az államtól az iskoláikat, megmaradhat a kettes osztályzat „elégséges” elnevezése, és visszakerülhetnek a köznevelési törvény szövegébe az oktatási jogok biztosára vonatkozó passzusok – tudta meg a Magyar Hírlap Gloviczki Zoltán helyettes államtitkártól.

Nehezen tanul a kormány

Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György gazdasági miniszter pénteki megbeszélése után 11 kiválasztott jobboldali közgazdásszal a miniszter nem mindenre emlékezett az elhangzottakból, sőt néhány dologra pont fordítva, mint ahogyan a részvevő közgazdászok. Azt, hogy Orbán Viktor mit tanult a pénteki konzultáción nem tudni, mert a kormányfő hallgatásba burkolózik. (Népszava)

Minősített többséget igénylők

Egyelőre csak néhány sarkalatos törvényt fogadott el az Országgyűlés, de jelenleg is „nagyüzemben” tárgyalnak a továbbiakról. Az új alaptörvény januári életbe lépéséhez elengedhetetlenül szükséges változtatásokat még az idén el kell fogadnia az Országgyűlésnek. Gulyás Gergely fideszes képviselő szavai szerint ehhez „maximális erővel” kell dolgozni, ám az nem okoz jogi zavart, ha egyes jogszabályok „átcsúsznak” 2012-re. (Magyar Hírlap)

Orbán Canossa járása az IMF-hez

Canossa járásra kényszerült Orbán Viktor szabadságharcos kormánya az IMF-hez, miután tavaly nyáron váratlanul megszakította a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal. (Népszava, Népszabadság)

A történelem lomtárába Orbánnal!

Orbánisztán a diktatúra és a gazdasági összeomlás felé menetel – olvasható Mesterházy Attila heti politikai összefoglalójában. Az MSZP elnöke szerint a kormányfő romba dönti a demokráciát és a gazdaságot is, ezért hagyni kell, hogy Orbán Viktor “oda kerüljön, ahova való: a történelem lomtárába”. (Népszava)

Gyurcsányt támogatják, de mindenkit „cseszegetnének”

Esztelenség lenne kirekeszteni a politikusokat, hiszen demokratikus felhatalmazásuk nekik van, a döntéseket ők hozzák meg az Országgyűlésben – mondja az MNO-nak Kaderják Dániel, az Újkorcsoport elnöke. Ők nem is tesznek ilyet, kiáltványukban Gyurcsány Ferenc támogatására buzdítanak.

Legalább a foglalkoztatottság nőtt

Összesen 3,863 millió fő volt a foglalkoztatottak létszáma 2011. augusztus–októberben, 40 ezer fővel (1 százalékkal) több mint az előző év azonos időszakában – írja a KSH. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 468 ezer fő volt, amely 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. (Népszabadság, Világgazdaság)

Jövőre előrehozott választás?

Benne van a levegőben az előrehozott választás lehetősége. De úgy tűnik, csak a levegőben: bár a Fideszen belül is beszélnek róla, vezető politikusok szerint nincs reális lehetősége. Nagyon komolyan az MSZP-ben sem gondolják, de azért felkészülnek minden eshetőségre. (Népszabadság)

Londonban már az euró utáni életre készülnek

Az euróövezeti recesszióra és a valutaunió valamilyen formájú felbomlására komoly esélyt lát több nagy londoni ház is. (Népszabadság)

2011. november 25.

“A pontok és a vesszők sincsenek jó helyen”

Nyilvános vitára invitálja az oktatási államtitkárt Mendrey László, egyúttal határozottan visszautasítja, hogy Hoffmann Rózsa személyes síkra kívánja terelni a köztük lévő szakmai nézetkülönbségeket. (Népszava)

A pótlékok és az ügyeleti díj megemelésével segítenének

Nem lehet számítani jövőre sem béremelésre az egészségügyben – közölte Réthelyi Miklós miniszter egy egészségügyi konferencián, hozzátéve: az ágazatban dolgozóknak a pótlékok és az ügyeleti díj emelésével szeretnének segíteni. (MNO)

Elkészült a családjogi törvény

Még a „bürokrácia malmai között őrlődik”, de hamarosan a parlament elé kerülhet a családok védelméről szóló jogszabály – tudatta tegnap Harrach Péter, a tervezetért felelős KDNP frakcióvezetője. (Magyar Hírlap)

Bóvli lett Magyarország

Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody’s Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi “Baa3”-ról egy fokozattal “Ba1”-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. (Népszava, Magyar Hírlap)

Üvölteni kéne!

Új titkosszolgálatot hoz létre a kormány, mely a polgárok minden adatát engedély nélkül azonnal, és – közvetlen számítógépes kapcsolat révén – teljes körűen ellenőrizheti. Vagyis a központi államhatalom előtt többé nem lehet titok, ki merre utazik, mire költ, milyen autóval jár, mi a betegsége, azt hol és hogyan kezelik, mi a telefonszáma, e-mailcíme, kik a barátai, az ellenségei; jár-e focimeccsre. Fizeti-e az adóját, van-e bútorhitele, rendben törleszt-e. Ha rendvédelmis a szerencsétlen – vagy valamely hozzátartozója -, még tőrbe is csalhatják az előzetes amnesztiával bűnöző nyomozók. (Népszava)

Mesterházy: ki kell vezetni az országot ebből a zsákutcából

Mesterházy Attila az MSZP nevében arra szólította fel Lázár Jánost, hogy a “Fidesz-frakció konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal válasszon új miniszterelnököt és új kormányt”. (Magyar Hírlap)

Orbánék mögött beszélik ki Magyarországot

A demokrácia magyarországi állapota továbbra is komoly aggodalmat vált ki az amerikai kormányzatban. Erre vezethető vissza, hogy októberben az amerikai külügyi tárca több EU-tagállam diplomatáit tanácskozásra hívta, és ezen Magyarország volt a téma – értesült a Népszabadság.

Orbán bolygója

Orbán bolygója címmel közöl írást a magyarországi gazdasági helyzetről a tekintélyes brit The Economist hetilap holnap megjelenő száma. Sok pozitívumot nem említenek. (Népszabadság)

2011. november 24.

Tüntetéssel mentenék a közszolgálatot

Nemzeti közszolgálatmentő akció – ez a neve a jövő szombatra tervezett demonstrációnak. Azt követően döntött a megmozdulás mellett a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, hogy egyértelművé vált: minimális követeléseiket sem teljesíti a kormány. (Népszava)

Hitelválság

Egy évvel ezelőtt szakszervezeti konföderációk demonstrációt tartottak a fővárosban, többek között a magánnyugdíjpénztárak felszámolása ellen tiltakozva. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő akkor úgy látta: „hiteltelen a szakszervezeti tüntetés, mert szervezői között olyanok is vannak, akik személyesen részt vesznek a nyugdíjakat eltőzsdéző magánpénztárak vezetésében”. (Népszabadság)

Mindenki adataihoz könnyedén hozzáférhet majd a kormány

Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) néven új, minden eddiginél szélesebb felhatalmazású belső elhárító titkosszolgálat felállítását tervezi a kormány. A szervezet az országban fellelhető minden adatállományhoz – általában közvetlen elektronikus adatkapcsolat révén – minden külső közreműködés nélkül, akadálytalanul hozzáférhet majd. (Népszava)

Ellevelezi Orbán a nyugdíjasok pénzét

Az előző, szocialista kormányokat a nyugdíjasok pénzének “eltőzsdézésével” vádoló Fidesz-kormány még bizonytalanabb “befektetésbe” öli az idősek ellátására fordítható pénz egy részét: “ellevelezi”. A Nyugdíjbiztosítási Alapból fizetik ugyanis azt a mintegy 200 millió forintot, amennyibe Orbán Viktor miniszterelnök nyugdíjasokhoz írt – hétfőig mintegy 1,7 millió háztartásba postázott – újabb propaganda-levele kerülhet. (Népszava)

Brüsszel mélyebbre nézne a zsebekben

Szorosabb gazdasági kormányzás nélkül nehéz, ha nem lehetetlen lesz a közös pénznem megtartása – közölte vészjóslóan José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben, mikor ismertette a testület eurókötvényekre és az eurózóna országainak fegyelmezettebb költségvetési politikájára vonatkozó javaslatait. (Népszabadság)

Forint: már nemzetbiztonsági kérdés

A Magyar Nemzet megtudta: a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet ülésén is kiemelt helyen szerepelt a forint elleni folyamatos, koncentrált támadás témája.

Leginkább az uniótól kell

A szakértőket is meglepte az eurózóna ipari megrendeléseinek jelentős, a vártnál kétszer nagyobb ütemű zuhanása szeptemberben, s ez a következő esztendőre recessziót vetít előre. A magyar gazdaságnak mindez a legjobb esetben stagnálást jelent, legnagyobb kereskedelmi partnerünknél, Németországban is visszaesés volt. Róna Péter közgazdász szerint nem is az IMF, hanem az Európai Unió állítja majd a kormányt kemény feltételek elé a hitelcsomagról szóló tárgyalásokon. (Magyar Hírlap)

2011. november 23.

Már 2014-től 65 év lesz a nyugdíjkorhatár

Egyeztetést színlelt tegnap a nyugdíjakról Orbán Viktor, ám a miniszterelnök valójában a Fidesz szakpolitikusával “tárgyalt”. Így mindenben egyet is értettek. Azt mondták: a nyugdíjasok és a nyugdíjak biztonságban vannak, az ellátások idén és jövőre is megőrzik reálértéküket, a rezsiköltség pedig nem nő nagyobb mértékben, mint a nyugdíj. (Népszava, Magyar Hírlap)

Folytatódik a köznevelési törvény vitája

A köznevelési és az új önkormányzati törvényjavaslat általános vitájának folytatására kerülhet sor az Országgyűlés mai ülésén. (MNO)

Foglalkoztatás – Sürgős lépéseket vár a BusinessEurope

Mielőbbi beavatkozást igényel az európai foglalkoztatás folyamatos csökkenése a BusinessEurpe szerint. Az európai munkaadói szervezet prognózisa alapján amennyiben a jelenlegi negatív tendencia folytatódik, a mostani 9,5 százalékos uniós munkanélküliségi szint is tovább nőhet, ami komoly gátat jelent a régió gazdasági növekedése szempontjából. (Világgazdaság)

Adóváltozások – A talpon maradás a legfontosabb

Jövőre az ideihez képest két százalékkal nő Magyarországon az adóterhelés, illetve az ígéretekkel szemben több adónem lesz, mint amennyi az év elején volt. Az adórendszer még bonyolultabb, még átláthatatlanabb lett a változások nyomán, és jelenleg fényévekre van attól, hogy egy munkavállaló adóbevallása elférjen egy söralátéten. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Bebiztosítja magát a bukásokra a kormány

Szokatlan módját választotta a Fidesz, hogy a költségvetésnek ne okozzon gondot, ha a kormány egyes döntéseit elbuktatja az Alkotmánybíróság (AB) vagy az Európai Unió: ebben az esetben extra hozzájárulást írhatna elő a kormány, ami fedezetet teremtene a be-, illetve visszafizetésekre, például a bankok számára a végtörlesztés uniós elkaszálása esetén. (Népszabadság)

Izzadságszagú magyarázkodás

A Fidesz vezető politikusai folytatják izzadság szagú magyarázkodásukat, amiért újra kezdték a tárgyalásokat a korábban “kiebrudalt” Valutaalappal. Vannak, mint például Kósa Lajos a Fidesz elnökhelyettese, akik már odáig mennek a múlt átírásában, hogy egyenesen azt állítják, a Fidesz soha nem akarta megszakítani a kapcsolatait az a szervezettel. A korabeli tárgyalásokkal kapcsolatos állításait Veres János akkori pénzügyminiszter hazugságnak minősíti. (Népszava, Magyar Nemzet)

Brüsszel megint figyelmeztette Magyarországot

Magyarországnak az európai integrációban a centrumhoz kell tartoznia, ez az irány, a perifériáról való elkerülés a mindenkori magyar érdek – így fogalmazott Martonyi János egy tegnapi budapesti tanácskozáson. (Népszava, Magyar Hírlap)

Sikerült úrrá lenni a korrupción

Azoknak a katonáknak, akik 57 éves koruk előtt mentek nyugdíjba, de most vállalják a tartalékos szolgálatot, elengedik a járandóságuk tizenhat százalékos adóját – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Alkotmányos aggályok: ebben Lázár sem biztos

Alkotmányos aggályokat is fölvethet a nemzetiségi képviselők tervezett megválasztásának a módja – hangsúlyozták az MNO által megkérdezett szakértők. Úgy látják, problémát az jelenthet, hogy egy nemzetiségi jelölt megválasztásához kevesebb szavazat is elég lehet. Lázár János vasárnap nyújtotta be az új választójogi törvényjavaslatot.

2011. november 22.

Rendvédelem: figyelik a kifogástalan életvitelt

Több mint ötezer “kifogástalan életvitel ellenőrzést” indított az idén a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), azaz a rendvédelem belső elhárítása, emellett több mint háromszáz megbízhatósági vizsgálatot is lefolytattak. Az NVSZ szerint eddig a rendőrök két százalékának életvitele kifogásolható, ám hogy mi ez a kifogás, azt az érintett nem tudhatja meg. (Népszava)

Megszavazták az adótörvényeket

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a jövő évi adószabályokat. A változtatások értelmében a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsa, a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik. (Magyar Hírlap)

Orbán levelet ír, most a nyugdíjasoknak ígérget

A kormány 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak – hangsúlyozza Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasoknak írt levelében, amelyet keddtől kézbesítenek a címzetteknek. (Népszava, MNO)

Nincs röghöz kötés, de…

Orbán Viktor a felsőoktatási törvényjavaslattal már biztosra akart menni, és mindenáron megelőzni azt, ami a Hoffmann Rózsa-féle köznevelési törvény tervezetével történt. (Népszabadság)

Támadás a kisebb pártok ellen?

A jelenleginél lényegesen kisebb létszámú, 199 fős parlamentet, egyfordulós választási rendszert tartalmaz, átszabja az egyéni választókerületek határát, és az egyéni körzetekben győztes pártokat kétszeresen jutalmazza az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslat. A tervezetet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap este önálló képviselői indítványként nyújtotta be a parlamentnek. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Gyógyszert készpénzért kap a kórház

A jövőben csak készpénzért adna gyógyszert a kórházaknak két olyan forgalmazó, amely szinte valamennyi hazai intézménynek szállít. Mindezt levélben jelezték a Magyar Kórházszövetségnek – nyilatkozta a Népszabadságnak Rácz Jenő, a szervezet elnöke. Az egyik cég szinte a teljes gyógyszerpalettát, a másik az infúziókat biztosítja a napi gyógyításhoz.

Új különadók érkezhetnek

Több százmilliárdos különadók a kommunizmus bűneiről szóló törvényben, MÁV-adósság részleges elengedése a megyék adósságának átvállalásánál – képviselő legyen a talpán, aki követni tudta a Parlament hétfői törvénykezési logikáját. Viharos hét kezdődött a T. Házban. (Világgazdaság)

2011. november 21.

A kormány úgy tudja, eleget egyeztetett

Széles körű, több mint egy éve tartó társadalmi egyeztetés után készítette elő a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslatot – állítja a tárca háttéranyaga. A közszolgálati tisztviselői hivatás épüljön erős nemzettudatra, és legyen értékekkel telített – olvasható a közszolgálati tisztviselőkről szombaton benyújtott törvénytervezet indoklásában. A tervezet egyszerre szabályozza a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők s az önkormányzatoknál foglalkoztatott köztisztviselők, valamint az ügykezelők státusát. A javaslat szerint rugalmasabbá válik a foglalkoztatás, egységes lesz a képzés rendszere s a teljesítményértékelés. Létrejön a Magyar Közigazgatási Kar – a tagság kötelező lesz –, s többé-kevésbé átveszi a szakszervezetek feladatait is. (Népszabadság)

Személyes adatokat gyűjtenek a munkahelyeken

Rövid, helyenként – egy napos – határidővel szólították fel a köz alkalmazottait és tisztviselőit kérte fel a múlt héten a kormány, hogy szolgáltassanak adatot a fennálló, jelzáloggal biztosított devizahitel adósságukról. Szerkesztőségünk birtokába jutott Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának levele, melyben felszólítja az államtitkárokat, a kabinetfőnököt és a főosztályvezetőket, küldjék el számára a tartozásokról szóló anonimizált adatokat. (Népszava)

Újabb roham a jogállam ellen

Tegnap este tette közzé a Fidesz az egyedül kidolgozott választójogi szabályokat és a választókerületek átrajzolását. Egy sor újabb javaslatot ugyancsak a hét végén nyújtottak be a Háznak. Így folytatódhat a törvényhozási dömping egyebek között a rendvédelmiekről, a köztisztviselőkről és a megváltozott munkaképességűekről szóló javaslatokkal, de benyújtották a felsőoktatási törvény tervezetét is. (Népszava)

Súlyos adócsomagot kapunk karácsonyra

Némi késéssel, de ma várhatóan elfogadja a parlament a jövő évi adótörvényeket, amelyekből nem köszönnek vissza az elmúlt másfél évben hangoztatott ígéretek. Nem egyszerűsödik is az adórendszer, nem csökkennek az élőmunkaterhek, nem lesz kedvezőbb a személyi jövedelemadózás, a nyugdíjasok pénzét pedig gyakorlatilag elveszik azzal, hogy – szándékuk szerint – a nyugdíjjárulékot adóvá keresztelik. (Népszava)

IMF hitel

Várhatóan „nem lesz nagyon követelőző” a költségvetéssel kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az új típusú együttműködésről folytatandó tárgyalásokon – jósolták hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik csaknem kétharmadosra taksálták az IMF és a kormány közötti megállapodás esélyét. (Magyar Nemzet)
A hét végén valamelyest csitultak az IMF-hez fordulás bejelentésének hullámai, de arról nem alakult ki konszenzus, hogy komolyan vehető-e a kormány szándéka a megállapodásra, vagy csak időt akar nyerni a kabinet, és egy elhúzódó, több hónapig tartó egyezkedés végén – ha addigra az üzleti klíma is lehetővé teszi – szerződés nélkül áll fel a tárgyalóasztaltól. (Népszabadság)
Az IMF jelenleg háromféle típusú hitelkeret közül egy állhat nyitva Magyarország számára. Az elővigyázatossági készenlétihitel-megállapodás a készenléti hitel könnyített változata. Ez a legáltalánosabban elterjedt hitelkeret, amelyet Magyarország is igénybe vett 2008-ban. (Magyar Hírlap)

Jövőre kevesebből élünk majd

A bruttó átlagkeresetek 4,4, a családi kedvezmény nélküli nettó átlagkeresetek 5,7 százalékkal haladták meg az előző évit – derül ki a KSH-nak a január és szeptember között eltelt időszak foglalkoztatási és kereseti viszonyait elemző tájékoztatójából. (Világgazdaság)

Csúszásban a családjogi törvény

Az eredeti tervekkel ellentétben, a legkorábban ezen a héten tárgyalja a régóta készülő, a családok védelméről szóló törvény tervezetét a kormány – értesült a Magyar Hírlap. A demográfiai folyamatok javítását is célzó, sarkalatos jogszabály csak ezt követően kerülhet a parlament elé.

2011. november 19.

Belerokkantunk az orbáni politikába

Eddig egyetlen gazdaságpolitikai ígéretét sem teljesítette a kormányzat. Így a gazdasági növekedés helyett jó, ha a stagnálás következik, az adózás “egyszerűsítése” káoszt, illetve az adó és adminisztrációs teher növekedést hozott. Egy millió új munkahely helyett pedig egyre növekvő munkanélküliséggel, a közalkalmazottak tömegeinek az elbocsátásával kell számolni. A kormány a hangzatos szavai ellenére a forintot sem védte meg, melynek árfolyama a negatív rekord közelében mozog. (Népszava)

Tandíj? Nem kell félnünk, jó lesz!

A készülő felsőoktatási törvény részletei épp oly szédítőek, mint maga a törvényalkotási folyamat. Hosszasan lehetne sorolni, mi fáj a hallgatóknak. Fáj az irreális nagyságú tandíj, a röghöz kötés, az egyetemi autonómia felszámolása, a drasztikus beavatkozás a képzési kínálatba, az átgondolatlan egyetembezárások, és ebből következően az oktatók elbocsátása, a kivételezés az egyházi felsőoktatási intézményekkel. Polgár Dóra írása a Népszabadság Vélemény rovatában.

Brüsszeltől is pénzt kér a kormány

Az Európai Bizottságtól is segítséget kér a magyar kormány, Brüsszel szerint pénzügyi támogatásról van szó, ami egyértelműbbé teszi, hogy a kabinet milyen jellegű megállapodást akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal. Kérdés, megkapjuk-e, amit kérünk. (Népszabadság)

2011. november 18.

Az IMF jön. Vajon Orbán mikor megy?

A kormány végre megint egyszer hagyta magát meggyőzni a gazdasági realitásoktól, és – ha körmönfont retorikai fordulatokba bújtatva is – de gazdasági minisztere bejelentette, visszatér a tárgyalóasztalhoz az IMF-fel, miután másfél év alatt a tönk szélére, az államcsőd közelébe manőverezte az országot. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság, Világgazdaság)

Lázárnak fontos a jövő

Legalább 46 ponton nem ért egyet az Orbán Viktor személyes álláspontjának tekinthető köznevelési törvénytervezettel Lázár János. A Fidesz-frakcióvezető módosító javaslatai közül talán a legjelentősebb, hogy megakadályozná a gyermekek iskolai elkülönítését az iskoláskor kezdetén. (Népszava, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszabadság)

Furcsa ügyek sora a közmédiánál

Úgy tudjuk, ma befejeződik a közmédiában dolgozók elbocsátásáról szóló előzetes értesítések átadása, a 367-ből tegnapig 188-an vették át az erről szóló levelet. Csütörtökön többek között a közmédia online felületeit szerkesztő munkatársaknak mondtak fel. Akik maradhatnak ezen a területen, új szerződést kapnak, őket ugyanis kiszervezik az alapból, a jövőben az Új Média Kft.-hez tartoznak majd. (Népszava)

Eldőlt, hogy fizetősek lesznek a bölcsődék

Soltész Miklós szociális államtitkár elismerte, hogy fizetőssé teszi a kormány az intézményeket. Csak ott lehet pénzt beszedni a szolgáltatásért, “ahol a fenntartást máshogy nem tudják megoldani az önkormányzatok” – tette hozzá. A szabályok nem azt jelentik, hogy óriási összegeket kell befizessenek a szülők – fogalmazott hozzátéve, hogy ha egy családban egy főre 100 ezer forint nettó bevétel jut, akkor maximum 20 ezer forint szedhető be a bölcsődéért. Másképp számolt Giró-Szász András kormányszóvivő, ő azt mondta, a tervezett bölcsődei gondozási díj egy átlagos családnak havi 6 ezer forintot jelent. (Népszava)

Szócska nem tervez kórházbezárást

Akár egyenként győzné meg a polgármestereket az egészségügyi államtitkár, hogy a háziorvosok által fizetett iparűzési adót a háziorvosi rendszer fejlesztésére fordítsák. Szócska Miklós egyebek mellett erről beszélt egy tegnapi szakmai konferencián. (Magyar Hírlap)

2011. november 17.

Gaskó szerint a Liga nyitott az egyeztetésre

„Amire rábólintottam, az ellen nem tiltakozunk, de amire nem, az ellen nagyon” – reagált a Magyar Hírlapnak Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke Czomba Sándor lapunkban megjelent interjújára, amelyben a foglalkoztatási államtitkár azt mondta, „azt gondoltam, amikor Gaskó István bólint, az igent, és nem az útonállást jelenti”.

Elveszik a jövőt

A tankötelezettség korhatárának leszállítása, a köznevelési törvény középfokú oktatásról szóló rendelkezései és a nemzetgazdasági tárca szakképzési “reformja” is ugyanazt a célt szolgálja: hogy minél hamarabb megszabaduljon a gyermekektől az állami oktatási rendszer. (Népszava)

Mennyibe is kerülne a fizetős bölcsőde?

A nagycsaládosokon, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyereket nevelőkön és a rendszeres gyerekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek szülein kívül mindenkitől úgynevezett személyi térítési díjat kérhetnek a bölcsődékben egy törvénytervezet szerint. (Népszabadság)

Küzdenek a magyar média szabadságáért

Az új magyar médiatörvény jogbizonytalanságot teremtett, veszélyezteti a sajtó szabadságát és több elemében is összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal – jelentette ki Aidan White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) volt főtitkára tegnap Budapesten. (Népszava, Népszabadság)

2014-ben ránk szakad az ég?

Jelenleg az önkormányzati középszint sokkal kockázatosabb állapotban van, mint a fővárosi kerületek – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. A szerdai tájékoztatóból az is kiderült, hogy három-négy év alatt 491 milliárdról 1247 milliárd forintra nőtt a megyei és megyei jogú városok adósságállománya.

Nincs szükségünk újabb IMF-hitelre

A Magyar Hírlap által megkérdezett szakértők szerint nincs szüksége Magyarországnak új IMF-hitelre, tudjuk magunkat finanszírozni a piacról. De nem árt az óvatosság: a gazdaság sérülékenységét főként az ország magas külső adóssága okozza, amelynek mértéke meghaladja a GDP 140 százalékát.

Szabadságharc

Azért olyan nagyon nagy okosság nem kell ahhoz, hogy az ember lássa: valami nagyon nincsen rendben a forint mostani árfolyamzuhanása körül. Az pedig szinte mellékes, de azért jellemző körülmény, hogy ennek az árfolyamzuhanásnak módfelett örülnek a hazai baloldaliak, a sajtójuk és a hozzájuk kapcsolódó pénzügyi körök. (Magyar Hírlap)

Kutyavilág

Már megint a görények jártak jól. Mert a kedvtelésből tartott görények után nem kell adót fizetni. Pedig hányan vannak. Igaz, a vérnyulak, a törpepapagájok és a macskák után sem. Bezzeg, ha kutya az ember, máris adóköteles. (Népszava)

2011. november 16.

“Kirekeszt, korlátoz, beszűkít, büntet”

A kormányfő zsarolási kísérlete ellenére több kormánypárti politikus – például Pokorni Zoltán és Pósán László – is bírálta a köznevelési törvénytervezetet a javaslat általános vitájában. Sajtóhírek szerint ugyanis Orbán Viktor bizalmi kérdésként tekint az ügyre, és még hétfőn azzal érvelt a Fidesz frakcióülésén, hogy a javaslat bírálata valójában ellene irányul. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

Fizetőssé tehetik a bölcsődéket is

Fizetőssé válhatnak a bölcsődék, ha a kormány ma elfogadja – és utána a parlament is jóváhagyja – az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot. (Népszava, Népszabadság)

Még tovább karcsúsodik a közmédia

Megkezdődött a közmédiában zajló leépítések második szakasza, amelynek során ismét több száz embertől válik meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Az idei évben összességében mintegy nyolcszáz munkatársat érintő „karcsúsodás” mégis elmarad a tervezettől. (Magyar Hírlap)

Van, aki elismeri az országmentést

Magyarország kikerült az intenzív osztályról, ahova akkor tartozott, amikor 2008-ban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőövét igénybe vette. Orbán Viktor zűrzavart örökölt, ám néhány fájó és néha megkérdőjelezhető intézkedésnek köszönhetően sikerült úrrá lennie a közpénzeken – állítja a The Economist a magyar miniszterelnökkel folytatott múlt heti londoni beszélgetés alapján. (Magyar Hírlap)

Kitart hazugsága mellett a kormány?

Azután, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet a Népszavának megerősítette: valóban demarsot, vagyis diplomáciai tiltakozó jegyzéket fogalmazott meg Orbán Viktornak október 18-i találkozójukon, már a Külügyminisztérium sem cáfolja annak létezését

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az