2011. október 16-31.

2011. október 31.

Önkényre hangolva

Munkavállalói és társadalmi békétlenségtől tartanak a szakszervezetek az új munka törvénykönyve (Mtv.) miatt. A tervezet teljesen kiszolgáltatná a munkavállalókat a munkáltatóknak: csökkennek a keresetek, megszűnik a délutáni műszakpótlék, és a foglalkoztató ellenőrizheti a dolgozót munkaidőn és munkahelyen kívül is. (Népszava)

Működik az együtt-nem-működés

A Nemzeti Köznevelési Törvény sorsa megpecsételődött. A kormány október 25-én Hoffmann Rózsa törvényjavaslatát elfogadta. Nincs visszaút. Fábry Béla írása a Népszabadság Vélemény rovatában.

2011. október 29.

Köznevelési hazugságok

Csúsztat és félretájékoztat az oktatási államtitkárság, az új köznevelési törvénynek korántsincs elsöprő támogatottsága, azt gyakorlatilag szakmai egyeztetés nélkül készítették el – közölte több érdekvédelmi és szakmai szervezet. (Népszava)

A pedagógusok Hoffmann mellett állnak

Hoffmann Rózsa szerint a szakszervezeti vezetők valótlan állításokkal borzolják a kedélyeket, mert nem igaz, hogy a szakma nem támogatja az új köznevelési törvényt. (Magyar Hírlap)

2011. október 28.

Ellenzéki kerekasztal Orbánék leváltásáért

Új ellenzéki kerekasztal létrehozását javasolja majd szombaton a szocialista platformok összejövetelén Schmuck Andor. Értesülésünk szerint az MSZDP-főtitkára azon a Baloldali Tömörülés platform által összehívott konferencián beszél elképzeléseiről, amelynek vezető szónoka Mesterházy Attila, az MSZP elnöke lesz. A szombati tanácskozáson, amelyen az MSZP novemberi kongresszusáról, illetve a hogyan továbbról is szó lesz, szakszervezetei vezetők is részt vesznek. (Népszava)

Útonállók lesznek a szakszervezetekből

A sztrájkjogot egy törvénymódosítással ellehetetlenítették, így, mint egykor Robin Hood a szegények javainak, a Liga Szakszervezetek most a munkavállalók jogainak visszaszerzése érdekében készül „útonállásra”. (Népszabadság)

Tízezren követelték Hoffman leváltását

Távozásra szólították fel az oktatási államtitkárt az egyetemi, főiskolai hallgatók, érdekvédők és mások is a mai, budapesti tüntetésen. A szervezők szerint tízezres tömeg a felsőoktatási törvénytervezet ellen tiltakozott, kifogásolták a röghöz kötést és a bújtatott tandíjat is. (Népszava + Fotógaléria + NolTvVideo)

Adóért nem jár nyugdíj

A magánpénztári tagokat akarja megfosztani a nyugdíjuktól Rogán Antal, a Fidesz képviselőjének javaslata arról, hogy munkaadói tb-járulék helyett szociális hozzájárulást kellene fizetni, ami adónak számít, s alapja a munkabér. Ha a munkáltató fizeti a nyugdíjjárulékot, akkor a nyugdíjasnak nyugdíjat kell kapnia. Ha viszont a munkaadó “csak” adót fizet, akkor azért cserébe nem jár semmi. (Népszava)

Titkolják, mi lesz a kórházrendszerrel

Ma ugyan véget ér Szócska Miklós második “országjáró” körútja, lényegében még mindig titkos, hogy mit történik a kórházrendszerrel jövőre. Az egészségügyi államtitkár “érintettnek” csak a szakma egyes képviselőit tekinti, és amíg őket nem tájékoztatta, addig semmiféle konkrétumot nem árulnak el a rendszerreformról. (Népszava)

Uniós csúcs: az irány jó, a tett kevés

Jó irányba haladunk, csak túl lassan – derült ki az uniós csúcstalálkozó tegnap hajnali határozatait értékelő piaci reakciókból. Az elemzők kételkednek ugyanis abban, hogy ezekkel a lépésekkel meg lehet állítani a krízis tovaterjedését, és az eurózóna szétesését. (Magyar Hírlap)

Gyengítené a forintot a kormány?

A gazdasági kormányzat komolyan számol a jelentős forintgyengítés tervével, amelynek köszönhetően fellendülne az export és a gazdasági növekedés. A lakosság törlesztőrészletei azonban tovább emelkednének. (Magyar Hírlap)

Tucatnyi újabb adó jöhet

Több tucat, helyenként egymásnak is ellentmondó fideszes módosító érkezett a parlamentben most tárgyalt adótörvényekhez. (Világgazdaság, Népszabadság)

Szülési szabadság és gyes az apáknak

Januártól a férfiakat is megilletné a szülési szabadság, valamint erre az időszakra járó terhességi-gyermekágyi segély, ha az anya betegsége vagy halála miatt nem tudja csecsemőjét gondozni – derült ki a lapunk birtokába jutott kormányzati előterjesztésből. (Népszabadság)

2011. október 26.

Vége a pénzszórásnak az érdekvédelemben

Véget érhet az a visszatetszést keltő, a valódi érdekvédelmi munkát hiteltelenítő gyakorlat, hogy egy szakszervezetnek tucatnyi függetlenített, védett tisztségviselője van. Ma még a legcsekélyebb tagságú szakszervezet is számos alelnökkel, ügyvivővel és egyéb című tisztségviselővel dolgozik, ráadásul egyazon munkahelyen – főként az állami cégeknél – számos szakszervezet működik párhuzamosan. (Magyar Nemzet 1. és 3. oldal)

Kauciót fizethet a munkába álló dolgozó

Munkavállalói biztosítékról, vagyis a dolgozó által fizetendő egyfajta kaucióról köthetnének megállapodást a cégek és alkalmazottaik a jövőben – áll az új munka törvénykönyv kormány által elfogadott tervezetében. (Világgazdaság)

Jelszavai foglya a Fidesz

A Fidesz-kormány görcsösen ragaszkodik a megkopott szlogenjeihez, ferdítéseihez, csúsztatásaihoz és irreális rögeszméihez. Mivel tudjuk, hogy nem arra kell figyelni, amit Orbán Viktor mond, hanem arra, amit tesz, érdemes ráfókuszálni a szavak és a tettek között feszülő egyre mélyebb ellentmondásokra. (Népszava)

Kistelepüléseken harmadannyi fizetés járna a vezetőknek

Igencsak rosszul járnak a polgármesterek és a települési jegyzők 2013-tól, ha a parlament változatlan formában fogadja el az új önkormányzati törvény tervezetének az illetményekre vonatkozó pontjait. (Népszabadság)

A tanári fizetés nő, a terhek csökkennek

Már az életpályamodell elindulásánál magasabb lesz a pedagógusok pótlékok nélküli alapbére, mint amennyit jelenleg túlóradíjakkal és a helyettesítésekért kapott díjazással együtt keresnek – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Gloviczki Zoltán, aki szerint nem igaz, hogy megnövekednek az oktatók-nevelők terhei.

Besokallt az oktatás Orbánéktól

Tanárok és szakmai szervezetek a közoktatás, hallgatók és rektorok pedig a felsőoktatás felforgatása ellen tiltakoznak országszerte. Noha az Orbán-kormány mást állít, gyakorlatilag minden érintett félnél kiverték a biztosítékot a Fidesz-kabinet tervei. Érdemi egyeztetések ráadásul egyik területen sincsenek, éppen ezért a pedagógus szakszervezetek újabb figyelemfelkeltő akciókat szerveznek, a hallgatói érdekképviseletek hívására pedig sok ezer diák vonul utcára holnap délután a fővárosban. (Népszava)

Szigorú kormányterv: többet fizet, aki nem fogad szót az orvosának

Büntetést fizetnek jövőre azok a betegek, akik nem viselkednek elég jól az egészségügyi kormányzat megítélése szerint: az orvosaik fogják ellenőrizni, hogy leszoktak-e a dohányzásról, lefogytak-e, vagy kellő mozgással leszorították-e elfogadható értékre a vérnyomásukat. (Népszabadság, Világgazdaság)

Matolcsy az adópolitikával is külön utat szeretne járni

Az EU adórendszerével nem lehet globális versenyt nyerni, ezért Magyarország a saját útján indult el – mondta Matolcsy György gazdasági miniszter az adótörvények jövő évi átalakításáról szóló parlamenti vitában. A tervek szerint folytatódik az egykulcsos szja kiteljesítése, csökken a jövedelmeket terhelő elvonás, s egyszerűsítik az adórendszert. Viszont a fogyasztást terhelő és a jövedéki adók nőnek. Az ellenzék súlyos kritikával illette a kormány gazdaságpolitikáját. Eközben Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke a jövő évi büdzsében két kockázatot lát: a nemzetközi környezet romlását, s hogy nincsenek megalapozó jogszabályok a költségvetési tervek végrehajtásához. (Magyar Hírlap)

Másfélszeresére nő a bérek átlagos adóterhelése jövőre

A 2012-es nemzetgazdasági szintű jövedelemtervekkel és jóléti kiadásokkal vetettük össze a magánszemélyeket érintő adóváltozásokat. Az eredmény: havonta többezres mínusz a nettó fizetésből. Ami ráadásul eleve kevesebb lesz: a bérek átlagos adóterhelése 10,5 százalékról 15,1-re emelkedhet jövőre. (Világgazdaság)

2011. október 25.

Orbán Viktor szerint Magyarország a maga útját járja

Nekünk megvannak a saját céljaink, érdekeink, és ezeket magunknak kell elérnünk és kivívnunk – mondta Orbán Viktor tegnap a parlamentben, amikor beszámolt a brüsszeli EU-csúcsról, illetve értékelte az európai gazdasági-pénzügyi helyzetet. A miniszterelnök a már általa meghirdetett gazdasági „szabadságharcos” téziséhez illeszkedve vissza-visszatért arra, hogy egyhamar nem várható gyors növekedés az európai gazdaságban, amire Magyarország válasza az kell legyen, hogy a maga útját járja. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Kemény adóév elé nézünk

Kupa Mihály volt pénzügyminiszter szerint a novemberben hatályba lépő változásokkal együtt tizennégyféle tehernövelő lépést vezetnek be. Az Antall-kormány egykori szakpolitikusa jelezte, míg a választások előtt 52 különféle adó volt Magyarországon, jövőre 54 lesz, plusz az ebadó. A személyi jövedelemadó pedig nem egykulcsos, hanem valójában „sokkulcsos” fizetési kötelezettséget jelent. A közgazdász számításai alapján körülbelül 455-500 milliárd forinttal nő a lakosságtól, illetve a vállalkozásoktól történő elvonás 2012-ben az idei évhez képest. (Magyar Hírlap)

Munkanélküliségbe lökik a nyugdíj előtt állókat

Nyugdíj helyett ellátást vagy járandóságot kapnak jövő évtől a korhatár előtti nyugdíjasok – ezt is tartalmazza a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről szóló javaslat, amelynek általános vitája ma kezdődik a parlamentben. A kormány terve azt jelenti, hogy az érintettek elveszítik nyugdíjas státuszukat, vagyis jövőre már nem kaphatnak például utazási kedvezményt. Ha akarnak, dolgozhatnak, a kérdés csak az, hogy a munkanélküliség folyamatos emelkedése mellett erre hol lesz lehetőségük. (Népszava)

Újra lesznek főfelügyelők, tanácsosok

Eltörölt rangok, régi-új, jól csengő címek ékesíthetik rendfokozatuk helyett/mellett a rendőröket a tervezett életpálya-modellben. A kormány elképzelései azonban lényegében, és alapjaiban semmit sem változtatnak a rendvédelem jelenlegi struktúráján. (Népszava)

DK-ra 4K! Az Egymilla megmarad civilnek, a Szolidaritás még kivár

Egy héten belül két új baloldali párt bont zászlót, de nem kizárt, hogy további politikai alakulatok jönnek létre az „Orbán-rendszer” ellenében. (Népszabadság)

Egységes elutasítás: a rektorok is kritizálnak

Egységes az elutasítás: sem a hallgatóknak, sem a rektoroknak, sem a szakmai szervezeteknek nem tetszik a felsőoktatási törvény múlt héten nyilvánosságra hozott tervezete. (Népszabadság, MNO, Népszava)

2011. október 24.

Üzent a több tízezres tömeg: nem tetszik a rendszer

Több tízezren tiltakoztak az Orbán-kormány politikája ellen ma az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. Az Egymillióan a sajtószabadságért nevű Facebook-csoport “Nem tetszik a rendszer?!” elnevezésű megmozdulásán a többi között a kabinet arroganciája, a gyors, egyeztetés nélküli törvényalkotás és a háborús retorika ellen tiltakoztak a szónokok. Juhász Péter szervező bejelentette: új, alternatív köztársasági elnököt választanak; a kampány két hét múlva, a választás jövő március 15-én lesz. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

A gyerekeken spórol a Fidesz: évekre jegelik a családi pótlékot

Legalább négy évig nem emelné a családi pótlék összegét a kormány, és – minden kommunikációjuk ellenére – a gyermekvállalási kedv fellendülésével sem számolnak. Ez derül ki abból a dokumentumból, ami a tervezett bevételeket és kiadásokat tartalmazza 2015-ig. Miközben iskolában oktatnák a felelős párkapcsolatról szóló ismereteket, megakadályozták az esemény utáni tabletta vény nélküli megvásárlását, és hátrányosan megkülönböztetik az élettársi kapcsolatban élők gyerekeit. (Népszava)

Gyurcsányék kikiáltották a frakciót

Nagy viták várhatóak a parlamentben, miután az MSZP-ből kilépett, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció nemcsak új pártot alapít, hanem már be is jelentették egy új parlamenti képviselőcsoport létrehozását. Sőt, ezt már a mai naptól működtetni szeretnék. A DKP nevében Molnár Csaba jelezte a Házelnöknek, hogy 10 képviselővel megalakult a Demokrata Párt frakciója, ami szerinte házszabályszerű, mint ahogy 1996-ban az MDF-ből távozó képviselők jogszerűen hozták létre a MDNP frakcióját. (Népszava)

Durva áremelkedés a láthatáron

A jelenlegi háromszorosára szándékozik emelni jövőre a különböző csomagolóanyagokat terhelő környezetvédelmi termékdíjakat a kormányzat. A díjtételek ilyen arányú növekedése több céget tönkre tehet, s az árucikkek árában is megjelenik majd. Így a fogyasztók újabb áremelésekkel szembesülhetnek majd a kormányzat pénzéhsége miatt. Hozzáértők szerint az árnövekedés a fogyasztás visszaesésével jár majd, ez pedig kérdésessé teszi, hogy befolyik-e a remélt 50-60 milliárd forint a termékdíjból. (Népszava)

Talicskával tolják ki a közpénzt

Bár Orbán Viktor miniszterelnök másfél éve rendeletben tiltatta meg az állami pénzek kitalicskázását magántársaságokba, jó néhány helyen minden a régi, szocialista-liberális kormányok alatti kerékvágásban halad. A budapesti légikikötőben máig elmaradt a kormányváltás – állítja a Magyar Hírlapnak adott interjúban Metes György, a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének elnöke, aki immár öt hete talicskát tolva demonstrál a százszázalékos állami tulajdonú HungaroControl Zrt. elvarratlan ügyei miatt.

Orbán: Megrágtuk, de még nem nyeltük le

Orbán Viktor szerint a szerdai újabb EU-s csúcstalálkozón már alaposan előkészített lehetőségek közül fognak választani a közösség vezetői, és fontos döntések születnek majd. A vasárnapi brüsszeli tanácskozást a miniszterelnök úgy értékelte: „minden kérdést alaposan megrágtunk, de még egy falatot sem nyeltünk le; tehát ebéd közben vagyunk”. (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap)

2011. október 21.

Több munka kevesebbért

Rábólintott a kormány az új Munka törvénykönyvének tervezetére. Lesz védett kor, marad a 20 nap alapszabadság, és a foglalkoztatók 200-ról akár 300-ra emelhetik a túlmunkát. Minderről csak Czomba Sándor államtitkár beszámolójából lehet tudni, de a teljes szöveg egyelőre nem került a nyilvánosság elé. Anélkül is egyértelmű, hogy a pozitív kommunikáció ellenére a dolgozók rosszul járnak, többet dolgoznak kevesebb pénzért. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Ingatlanadó nincs, telek és építményadó van

Elvonni az önkormányzatok bevételeit, majd biztosítani számukra, hogy belátásuk szerint határozzák meg a telek- és építményadó mértékét, meglehetősen cinikus megoldás – mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Lukács Zoltán. (Népszava)

Mára vajon mit tartogat a kétharmad?

Péntek délután benyújtják a javaslatot, hétfőn már folyik róla a vita az Országgyűlésben, egy héten belül pedig – vagy akár egy nap alatt – el is fogadják a széles társadalmi rétegek mindennapjait befolyásoló törvényeket. Ez jellemzi a Fidesz-KDNP jogalkotási gyakorlatát, amellyel a kormánypártok elkerülik a társadalmi egyeztetést, a nyilvánosság pedig csak kapkodja a fejét. (Népszava)

Önkormányzatok: kivéreztetés a reform előtt?

„Az előző nyolc évben kivéreztették az önkormányzatokat” – nyilatkozta a kormányfő valamikor tavasszal. Orbán Viktor ezzel magyarázta, hogy a helyhatóságok miatt – amelyek csak újabb hitelfelvételekkel tudták megőrizni működőképességüket – kissé elszállt a költségvetési hiány. Fideszes politikusok számtalan alkalommal hangoztatták, hogy ez soha többé nem fordulhat elő, s a települések annyi állami támogatást fognak kapni, amennyi mindenképpen fedezi a kötelező önkormányzati feladatok ellátásának költségeit. (Népszabadság)

Megfizetjük a gazdaságpolitika árát

Több nagy hitelminősítő is meglebegtette Magyarország leminősítésének lehetőségét a bóvli kategóriába. Ettől amúgyis már csak egyetlen lépcső választja el az országot. A hitelminősítők döntően a reálfolyamatokat veszik figyelembe, de a kormányzati megnyilatkozások is elbillenthetik a mérleg nyelvét a jó, vagy éppen a rossz irányba – vélik a szakértől. A leminősítés növelheti az állampapír hozamokat, kamatemeléshez vezethet, és emelheti az ország kockázati felárat is. (Népszava)

Tízezernyi hiteles fogott össze

Csaknem tizenkétezer hiteles regisztrált a Hiteltársuláshoz, eddig mintegy 143 milliárd forintnyi hitelösszeggel. Doubravszky György, a Hiteltársulás ötletgazdája a Magyar Hírlapnak elmondta, a Hiteltársulás elindítása egyszerű felismerés eredménye: hiába van ugyanis lehetősége a banki ügyfélnek arra, hogy a devizahiteleket fix árfolyamon visszafizesse, ha ehhez nem kap – reális feltételek mellett – forinthitelt. A Hiteltársulás képviselői a kormánnyal tárgyalnának a megoldásról: az egyik javaslatuk egy állami tulajdonú bank létrehozása. Kérésükre – mindössze két nap alatt – Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert jelölte ki a szervezettel való együttműködésre.

Gyorsan átszabták az igazságszolgáltatást

Máris jóváhagyta a kormány az ügyészségi és bírósági rendszert érintő sarkalatos törvények tervezetét: várhatóan ma benyújtják az Országgyűlésnek, amely viszont novemberig már nem foglalkozik vele. Az ügyészséget és a legfőbb ügyészt gyakorlatilag érinthetetlenné avanzsáló, minden korábbinál erősebb jogköröket biztosító tervezet ugyan csak a kiemelt ügyekben engedné tetszőleges bíróság kijelölését, ám nehezen elképzelhető, hogy ezek meghatározásába korábban a “szuperügyész” ne szólt volna bele. (Népszava)

A Hallgatói Hálózat szakított korábbi vezérszónokával

Elhatárolódik korábbi meghatározó tagjától, Polgár Dórától az egyetemistákból és főiskolásokból álló Hallgatói Hálózat. Az ok: a fiatal aktivista maga jelentette be, hogy “elkötelezte magát egy politikai erő mellett”, a magát függetlennek nevező szervezet számára ez elfogadhatatlan. (Népszabadság)

Párkapcsolati ismereteket tanítana a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a középiskolai oktatásban már mindenképpen meg kell jelennie a felelős párkapcsolatról és a családi életről szóló ismereteknek; Harrach Péter ezt a készülő köznevelési törvényben is rögzítené. (Népszabadság)

2011. október 20.

Nullás egyeztetés: Muszáj hatályon kívül helyezni Rogán törvényét

Írásos nyoma még nincs, de szóban megállapodtak a munkaadók és a kormányzat arról, hogy miként valósulhat meg jövőre a bérkompenzáció. E nélkül ugyanis – az adójóváírás és a félszuperbruttó kivezetése miatt – csak a versenyszférában csaknem egymillió munkavállaló vinne haza jövőre nettóban kevesebb pénzt, mint az idén. (Népszabadság)

Szócska Miklós már látja az alagút végét

Fél éven belül már a betegek számára is egyértelművé kezd válni az egészségügy átalakítása nyomán kirajzolódó helyzet – erre számít Szócska Miklós. A Magyar Hírlapnak adott interjúban az egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, az ellátórendszer átszervezését a betegek és a gyógyításban dolgozók köré akarják építeni. A kórházak állami átvétele kapcsán beszélt azokról az orvosokról is, akik nem közalkalmazottként dolgoznak a rendszerben. Szerinte arról kell gondoskodni, hogy olyan intézmények formálódjanak az átalakulással, ahol főállásban megéri nekik dolgozni. Így elképzelhetőnek tartja, hogy hatékony ösztönző rendszert tudnak majd biztosítani számukra.

Javítanának a dolgozók jövedelmén

Az Egészségbiztosítási alap saját lábra állítását célozza a 2012-es költségvetési javaslat – hangzott el a törvényhozás egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a nemzetgazdasági tárca részéről. (Magyar Hírlap)

Sértegetés a válasz a kritikákra

Gyakran alkalmazott módszert húzott elő a kormány; ismét sértegetéssel reagált a kritikákra, ezúttal arra, amely Washingtonból érkezett. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője élénk fantáziájúnak, badarságokat kitalálónak nevezte a Washington Post újságíróját, aki előzőleg arról írt, hogy Orbánnak “nincs ínyére a demokrácia” és a nagykövet diplomáciai jegyzékben is kifejezi az aggályokat. (Népszava)

Bukhat az adósságcél

A jelenlegi forintárfolyam mellett teljesíthetetlennek látszik a kormány adósságcsökkentő terve. Az ÁKK jelentése szerint nominálisan máris akkora a tartozás, mint a magánynyugdíj-vagyon államosítása előtt. (Világgazdaság)

Az adók csapdájában

Kétséges, hogy 2013-tól valóban megszünteti-e a második Orbán-kormány az energetikai, a telekommunikációs társaságok és az élelmiszer-áruházláncok különadóztatását, illetve csökkent-e a pénzintézetekre kivetett extraadót – állítják a lapunk által megkérdezett szakértők. Abban az esetben, ha mégis megteszik, akkor valamilyen újabb közterheket kell kivetni, vagy mintegy 200 milliárd forintot le kell faragni a költségvetésből – vélik a hozzáértők, akik szerint az utóbbi két megoldás újabb csapás. (Népszava)

Civilek nélkül nincs politika

Igazságosabb újraelosztásra van szükség, mert meg kell védeni a sérülékeny társadalmi csoportokat a végleges lecsúszástól – állítja Lévai Katalin, aki szerint az integrációt kell a politika középpontjába állítania. A II. kerületi időközi parlamenti választáson civil jelöltjeként az MSZP támogatásával induló egykori EP-képviselő szerint önszerveződések nélkül nincsen politika sem a jobboldalon, sem a baloldalon. (Népszava)

Segíteni kell a nők kettős hivatását

A női önbecsülést az elmúlt húsz évben politikai szinten senki nem alázta meg jobban, mint az öregecskedő feleségek lecserélését emlegető Gyurcsány Ferenc – mondta Selmeczi Gabriella tegnap a nők közéleti szerepvállalásáról szóló parlamenti vitanapon. (Magyar Hírlap)

Piacra léphet az állam

Milliárdos bevételtől eshetnek el a hazai kafetériapiacot uraló, javarészt francia szolgáltatók, ha – mint azt a 2012-es adótörvény-tervezet tartalmazza – jövő októbertől a kormány határozza meg, mely társaságok bocsáthatnak ki béren kívüli, adómentes fizetségként adható utalványokat. Az átszervezés nagy nyertese a Posta Paletta lehet. (Magyar Nemzet 13. oldal)

Akciózna a Szolidaritás

Magánszemélyek akcióegységeként folytatja működését a Magyar Szolidaritás Mozgalom, amelynek megalakulását október elsején, a Kossuth téren tartott tüntetésen, a társszervezőkkel való egyeztetés nélkül jelentették be. (Magyar Nemzet 3. oldal)

A kormánypártiak megtorpedózzák az ingatlanadót

Kormánypárti képviselők készülnek megtorpedózni a kormány által benyújtott adócsomagban az építményadóra vonatkozó javaslatot, ami nagyobb bevétel elérését tenné lehetővé az önkormányzatoknak. Megtudtuk, mit akarnak a frakciótagok. (Népszabadság)

2011. október 19.

Szigor és brutális tandíj vár a diákokra

Mindössze öt napig lehet véleményezni – kizárólag névvel – a felsőoktatási törvény tervezetét, amelyet tegnap hozott nyilvánosságra a szaktárca. A 76 oldalas dokumentum szerint az Országgyűlés “a nemzet lelki és szellemi megújulásának szükségességével, bízva a fiatal nemzedékek elhivatottságában, továbbá azt a hitét kinyilvánítva, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal, s lelkierejükkel ismét felemelik Magyarországot” alkotja meg a jogszabályt. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

Megváltás helyett bukás

Elfújta a szél a Széll Tervet, amitől a megváltást remélte a kormány. A márciusban meghirdetett program lényege, hogy elsősorban a kiadások csökkentése révén 550 milliárd forinttal javította volna a jövő évi büdzsét. Ezen intézkedések tekintélyes részét azonban hiába keressük Matolcsy 2012-es költségvetési javaslatában. Nem sikerült megvalósítani a tervet, ezért zúdulnak újabbnál újabb adók a nyakunkba. (Népszava)

Negatív hatása lehet a közmunkaprogramnak

A feketegazdaság felélénkülésének veszélyét rejti magában a nagyarányú részmunkaidős közfoglalkoztatás, az ebből képződő jövedelem ugyanis nem elegendő a megélhetéshez – mondta el a Népszavának Adler Judit.

Százezreket raknak ki a nyugdíjellátásból

Több százezer, korai nyugdíjban lévő ember ellátását módosítja a kormány. Azok, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, a jövőben nyugdíj helyett szociális ellátásnak minősülő járandóságot kapnak. Mivel megszűnik az érintettek nyugdíjas státusza, például az utazási kedvezményt is elveszítik. A pénteken benyújtott törvényjavaslat nem foglalkozik az özvegyi nyugdíjjal, az árvaellátással és a rokkantak nyugdíjával, így még kérdés, mi lesz ezeknek a sorsa. (Népszava)

Az államé a vagyon, az adósság

Január elsejétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, valamint állami kézbe kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. A megyei önkormányzatok 180 milliárdos adósságát is átvállalják – ezt a kormányzati javaslatot és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítást tárgyalta meg tegnap az Országgyűlés. (Magyar Hírlap)

Alig vannak új munkahelyek

Lassult a magánszektorban a foglalkoztatás javulása, miközben az állami szférában tovább folytatódik a létszámcsökkenés. A KSH legfrissebb számai alapján 0,6 százalékkal kevesebben rendelkeztek teljes állású munkahellyel idén augusztusban, mint egy évvel korábban. (Világgazdaság)

A Népszava Vélemény rovatának írásaiból:

2011. október 18.

Nem hirdethetnek a szakszervezetek

Ismét bebizonyosodott, hogy az “emberek véleménye”, amelyre az Orbán-kormány gyakran hivatkozik, csak akkor fontos, ha egyezik a kabinetével. Akkor már “nem kívánatossá” válik a köz véleménye, ha egy tervezett intézkedést elutasít. (Népszava)

Kezdődnek az újabb kirúgások

Megkezdődött a közmédia második hullámú leépítése. A Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn arról tájékoztatta a szakszervezeteket és az üzemi tanácsokat, hogy csoportos létszámleépítés keretében újabb 414 dolgozójától válik meg. A közmédia vezetése szervezeti és működési átalakítással indokolja az újabb leépítést. (Népszabadság)

Nem adja a nevét Hoffmannék ámokfutásához

Lemondott az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) elnöki tisztéről Loránd Ferenc, aki ezt levélben tudatta a tanács tagjaival, az iskolafenntartó önkormányzatokkal, és a magyar pedagógusokkal. (Népszava)

Selmeczi: Nem fogunk meghátrálni

Világossá kell tenni, hogy miért vállaltuk a kormányzást, mit teszünk a nemzet érdekében, és azt is, hogy a kemény támadások ellenére sem fogunk meghátrálni – mondta lapunknak adott interjújában Selmeczi Gabriella. A Fidesz frissen kinevezett szóvivője arról is beszélt, hogy biztos győzelemre számít a fővárosban, a II. kerületi időközi választáson, és a nyugdíjvédelemmel kapcsolatos feladatokat sem adja le. (Magyar Nemzet)

Mégis Brüsszel diktál?

Elismerte a kormányfő szóvivője, amiről a Népszava már napokkal ezelőtt beszámolt: Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson vesz részt október 23-án, így semmiképpen sem szólalhatna fel a Fidesz aznapra tervezett nagygyűlésén. Meglepő, bár nem teljesen váratlan, hogy a miniszterelnök távolléte miatt elmarad maga a nagygyűlés is, amelyet nemrég jelentett be a Fidesz az Astoriára – megzavarva az Egymillióan a magyar sajtószabadságért hónapokkal ezelőtt meghirdetett tüntetését.

Kormányátalakítási kérdések: ki megy, ki marad?

Vagy igen vagy nem – nagyjából ennyit lehet megtudni arról, hogy készül-e kormánya átalakítására Orbán Viktor. Az mindenesetre biztos: a miniszterelnök jövőbeni terveit nagyban befolyásolja az eurozóna válsága, illetve annak Magyarországot érintő hatása. (Népszabadság)

Tiltakozás a hajléktalanokért

A Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői és a Város Mindenkié Csoport tiltakozását fejezte ki hétfőn a hajléktalanokat érintő tervezett jogszabályi változások miatt. A civil szervezet Börtön helyett lakhatást! elnevezéssel tartott demonstrációt a Parlament előtt; a tüntetők a törvénytervezet elleni tiltakozásul rövid időre a földre feküdtek. A rendezvényen részt vett Schiffer András, a Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezetője is. (Magyar Hírlap)

2011. október 17.

Kötelezővé teszik az állami ideológiát

A kormány által deklarált ideológiai nevelés fog folyni a közoktatási intézményekben, s a rendszer átalakítása kizárólag ezt a célt szolgálja – állítja Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amelynek ő az elnöke, egyáltalán nem ért egyet a köznevelési törvény tervezetével, mert az szerintük a társadalom érdekeivel ellentétes. (Népszava 1. és 12. oldal)

Sokan járnak rosszul jövőre

Miután a kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek az adócsomagot, már tisztább képet kaphatunk arról, hogyan alakulnak jövőre a keresetek, kinek mennyi marad a borítékban. (Népszabadság 1. és 9. oldal)

Nem jó a kétkulcsos sem a nagycsaládosoknak

A három gyermekes családoknak legalább 550 ezer forint körül kell keresniük jövőre minden hónapban ahhoz, hogy több maradjon nekik a fizetési borítékban, mint idén – ez a kézzelfogható eredménye Matolcsy György legújabb ötletének. A négy nebulót nevelőknek viszont a 600 ezer forint is kevés ehhez. Mindez azok után, hogy a kormány kiemelt célja volt az adórendszer átalakításával a családosok támogatása. (Népszava 1. és 5. oldal)

Nem lesz korhatár előtti nyugdíj

Korhatár előtti nyugdíj 2012. január 1-jétől nem állapítható meg – olvasható a kormány pénteken beterjesztett törvényjavaslatában. Nagy meglepetés nincs, az elmúlt hónapokban a változtatások jó része már kiszivárgott; a rokkantnyugdíjak átalakításáról továbbra sem hoztak nyilvánosságra semmit, egy, a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénybe viszont olyan szabályt rejtettek, amivel gazdasági növekedés esetén is befagyaszthatnák a nyugdíjak értékét. (Népszava1-2. oldal)

Világforradalom – találkozó egy jobb világért

Világszerte milliók, Magyarországon körülbelül ezer ember csatlakozott a Világforradalom elnevezésű akcióhoz. A fővárosi Erzsébet téren beszélték ki és vitatták meg az őket érintő problémákat, bírálták a kormányzati döntéseket és kérték az emberi és szociális jogok érvényesülését. A szervezők hangsúlyozták: a kezdeményezést a spanyol forradalom inspirálta, és nem kötődik semmilyen „izmus”-hoz, politikai irányhoz vagy készen kapott modellhez. (NolTv, Népszabadság 4. oldal, Népszava 13. oldal)

Tovább romolhat a betegellátás

Közel 190 milliárd forinttal csökkenhet jövőre az Egészségbiztosítási Alap (EA) költségvetése az idei 1460 milliárdos kiadási előirányzatához képest. A baleseti különadó, a chipsadó és a járulékemelés ugyanis nem fedezi az áfa- és minimálbér növelésének költségét és az adósságállományt. (Világgazdaság 1-2. oldal)

Elszólítja Orbánt az euróválság október 23-án

Eldőlni látszik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án Brüsszelben, az uniós és eurótagországok csúcstalálkozóján vesz részt – értesült a Magyar Hírlap kormányzati forrásokból. Megtudtuk, a kormányfő azért tekinti kiemelkedő fontosságúnak a tanácskozást, mert Magyarország jövője szempontjából döntő, hogy a brüsszeli eseményen az euróövezetet sújtó államadósság-válság elleni átfogó stratégiát véglegesítik. Ebben hazánk aktívan részt kíván venni javaslataival, hiszen az uniós tagállamok közül csak Svédország és Magyarország csökkentette államadósságát az elmúlt évben. (címlap)

Most Orbán kaphat kokit

A héten fogadja a magyar miniszterelnök az amerikai nagykövetet: Eleni Tsakopoulos Kounalakis így végre átadhatja azt a diplomáciai jegyzéket, melyben tiltakozni kíván Orbán Viktor “egyre antidemokratikusabb” intézkedései ellen. A kormányfőnek lenne mit javítania az amerikai diplomáciai kapcsolatokon, hiszen nemcsak Hillary Clinton külügyminiszter figyelmeztette nyáron a demokratikus intézményrendszer fontosságára, de előző ciklusában is kapott bírálatokat. (Népszava 1. és 3. oldal)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje