Keresés
Close this search box.

Tájékoztató

A SZEF tegnapi Szövetségi Tanács ülésén megvitatott napirendekről

Tegnap ülést tartott a SZEF Szövetségi Tanácsa. Az értekezleten több fontos napirend megvitatása mellett értékelték az elmúlt időszak demonstrációit, a SZEF tagszervezetei többségének pozitív aktivitását ezekben a demonstrációkban. A tagszervezetek képviselőinek többsége úgy látja, hogy ezek a demonstrációk sikeresek voltak, de a demonstrációt kiváltó okok – a kormány és a parlament jogalkotási gyakorlata, a szociális párbeszéd ellehetetlenítése – szempontjából csak korlátozott eredményre vezettek.

A SZEF fontosnak tart minden további szakszervezeti és civil tiltakozást, demonstrációt az eddig is kifogásolt hatalmi gyakorlat ellen, az új Mt. tervezetben változatlanul fennálló munkavállalói és szakszervezeti jogfosztás megszüntetése, a szociális párbeszéd helyreállítása érdekében. Ezekben a demonstrációkban a tagszervezetein keresztül részt vesz.

A SZEF, mint konföderáció jellegéből fakadóan alapvető feladatának a közszolgálati munkavállalók bér-, kereseti-, szociális- és munkafeltételeinek javításáért való küzdelmet tekinti. Ezért továbbra is szorgalmazza az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson a fentiekről és az új Munka Törvénykönyv tervezetről és annak közszolgálati hatásairól történő érdemi tárgyalásokat.

Ha ezek a tárgyalások nem valósulnak meg, ill. nem vezetnek eredményre a közszolgálatban működő szakszervezetekkel együttesen kezdeményezünk december elejére egy közszolgálati demonstrációt. A SZEF-be tömörült tagszervezetek a közszolgálati munkavállalók érdekvédelme mellett fontosnak tartják e rendszerek – az egészségügy, a szociális terület, az oktatás, a közigazgatás, a rendvédelem, a kultúra, stb. – működés- és teljesítményképességének fenntartását, javítását, az igénybe vevő állampolgárok, a társadalom érdekében. Ezért arra törekszenek, hogy a társszakszervezetek mellett e rendszerek társadalmi fontosságával egyetértő állampolgárokkal, civil szervezetekkel is együttműködjenek.

A SZEF Szövetségi Tanácsa arra kéri a tagszakszervezeteket és azok tagságát, hogy a tárgyalások folytatása mellett lehetőségeik szerint vegyenek részt minden tervezett szakszervezeti akcióban, függetlenül attól, hogy ki vagy kik azok meghirdetői. Az együttműködés legszélesebb kialakítása, az ezen alapuló közös cselekvés adhat esélyt a jogos igényeink megvalósulására.

SZEF Sajtóiroda

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.