Tájékoztató

A SZEF tegnapi Szövetségi Tanács ülésén megvitatott napirendekről

Tegnap ülést tartott a SZEF Szövetségi Tanácsa. Az értekezleten több fontos napirend megvitatása mellett értékelték az elmúlt időszak demonstrációit, a SZEF tagszervezetei többségének pozitív aktivitását ezekben a demonstrációkban. A tagszervezetek képviselőinek többsége úgy látja, hogy ezek a demonstrációk sikeresek voltak, de a demonstrációt kiváltó okok – a kormány és a parlament jogalkotási gyakorlata, a szociális párbeszéd ellehetetlenítése – szempontjából csak korlátozott eredményre vezettek.

A SZEF fontosnak tart minden további szakszervezeti és civil tiltakozást, demonstrációt az eddig is kifogásolt hatalmi gyakorlat ellen, az új Mt. tervezetben változatlanul fennálló munkavállalói és szakszervezeti jogfosztás megszüntetése, a szociális párbeszéd helyreállítása érdekében. Ezekben a demonstrációkban a tagszervezetein keresztül részt vesz.

A SZEF, mint konföderáció jellegéből fakadóan alapvető feladatának a közszolgálati munkavállalók bér-, kereseti-, szociális- és munkafeltételeinek javításáért való küzdelmet tekinti. Ezért továbbra is szorgalmazza az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson a fentiekről és az új Munka Törvénykönyv tervezetről és annak közszolgálati hatásairól történő érdemi tárgyalásokat.

Ha ezek a tárgyalások nem valósulnak meg, ill. nem vezetnek eredményre a közszolgálatban működő szakszervezetekkel együttesen kezdeményezünk december elejére egy közszolgálati demonstrációt. A SZEF-be tömörült tagszervezetek a közszolgálati munkavállalók érdekvédelme mellett fontosnak tartják e rendszerek – az egészségügy, a szociális terület, az oktatás, a közigazgatás, a rendvédelem, a kultúra, stb. – működés- és teljesítményképességének fenntartását, javítását, az igénybe vevő állampolgárok, a társadalom érdekében. Ezért arra törekszenek, hogy a társszakszervezetek mellett e rendszerek társadalmi fontosságával egyetértő állampolgárokkal, civil szervezetekkel is együttműködjenek.

A SZEF Szövetségi Tanácsa arra kéri a tagszakszervezeteket és azok tagságát, hogy a tárgyalások folytatása mellett lehetőségeik szerint vegyenek részt minden tervezett szakszervezeti akcióban, függetlenül attól, hogy ki vagy kik azok meghirdetői. Az együttműködés legszélesebb kialakítása, az ezen alapuló közös cselekvés adhat esélyt a jogos igényeink megvalósulására.

SZEF Sajtóiroda

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és