2011. szeptember 16-30.

2011. szeptember 30.

Véget vetnének az orbáni diktatúrának

Több százan kezdtek ülősztrájkba a Clark Ádám téren a kormány intézkedései ellen, ezzel megkezdődött a határozatlan időre hirdetett, D-nap elnevezésű demonstrációsorozat. A tüntetés szervezői petíciót akartak átadni Schmitt Pál köztársasági elnöknek a Sándor-palotában, ám azt végül a hivatal egyik főosztályvezetője vette át. (Népszava 1. és 3. oldal, Magyar Hírlap képriport, Népszabadság 5. oldal, Világgazdaság videoriport)

Újabb leépítések a közszférában

A hiánycél érdekében jövőre szükség lesz az utazási kedvezmények szűkítésére, a közszférában a létszámleépítés jelentős kiterjesztésére, a beszerzési korlát és a költségvetési stop alkalmazására is – mondta el egy pécsi konferencián Varga Mihály . A miniszterelnökségi államtitkár a foglalkoztatottság 1-1,5 százalékos bővülésével számol. (Világgazdaság 1. és 3. oldal)

Közmédia: készül az újabb kirúgási lista

Küszöbön az újabb leépítés a közmédiumoknál, ennél többet azonban egyelőre nem árult el érdeklődésünkre Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatója. (Népszava 3. oldal)

450 milliárddal több adót kíván beszedni jövőre a kormány

Ma nyújtja be a kormány a 2012-es költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A tervezet jelentős kiadáscsökkentő intézkedéseket is magában foglal, ám elemzők nehezményezik, hogy a hangsúly a bevételek növelésére kerül. A Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint a bevételek 445-450 milliárd forinttal nőnek, a kiadások pedig háromszázmilliárd forinttal csökkennek. (Magyar Hírlap 9. oldal)

Becsődöltek Matolcsyék a büdzsével

Újabb pofont kapott a magyar kormány tegnap Brüsszelből, az Európai Bizottság ugyanis arra szólította fel a kabinetet, hogy törölje el a távközlési cégekre tavaly kirótt – évi 61 milliárd forintos bevételt hozó – különadót. Ez rosszul és rosszkor jött Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, akiknek épp azon fáj a feje, hogyan tömködje be a – ma nyilvánosságra kerülő – jövő évi büdzsé tátongó lyukait. Arról mindenesetre már tegnap döntöttek, hogy ismét ellenállnak az uniónak. (Népszava 5. oldal)

Költségvetési szépségtapasz: járadékot kapnak januártól a rokkantak

Jelentősen, nyolcvanmilliárd forinttal csökken jövőre a gyógyszer- és a táppénzkassza, nem lesz pénz az elhasznált mentőautók cseréjére, a biztosítóknak kell majd kifizetniük felelősségi alapon a balesetet okozók egészségügyi ellátását is – ez derül ki a Népszabadság birtokába került jövő évi költségvetés tervezetéből. (címlap)

Öt év semmittevés után elvész a diploma

Aki a hallgatói jogviszony megszűnését követő ötödik év végéig nem teszi le a záróvizsgáját, búcsút mondhat a diplomájának – derül ki az új felsőoktatási törvénytervezet lapunk birtokában lévő, kodifikált változatából. (Magyar Nemzet 1. és 4. oldal)

A SZEF tegnapi sajtótájékoztatójáról:
Kirúgják, aki tüntetni megy?

A szombatra tervezett Kossuth téri demonstráción részt vesz a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is. Azért döntöttek így, mert fontosnak tartják a szakszervezeti összefogást. Ám a munkavállalók közül sokan nem mernek elmenni, mert ultimátumot kaptak a főnöküktől: ha demonstrálnak, kirúgják őket. (fn.hu)

2011. szeptember 29.

Felvirrad a D-nap

A nyugdíjasok és a pedagógusok szervezetei is jelezték, ott lesznek a demokráciáért, a szociális biztonságért valamint a munkavállalói jogokért szervezett szombati tüntetésen. A demonstrációsorozat ma kezdődik, a Clark Ádám téren 15 órától ülősztrájkkal demonstrálnak a kabinet intézkedései ellen. A szombati nagygyűlés pedig várhatóan a rendszerváltás utáni legnagyobb megmozdulás lesz, amire hétfőtől útlezárásokkal erősítenek rá. (Népszava 1-2. és 5. oldal, Népszabadság 4. oldal, Magyar Nemzet 2. oldal)

Rosszul járhatnak a fiatal nyugdíjasok

A korhatár alatti nyugdíjasok ellátása nem emelkedik jövő januártól, bár azt valószínűleg megússzák, hogy a kormány megadóztassa őket – írja csütörtöki számában a Népszava (3. oldal). Az 57 és 62 év közöttiek “rendes” öregségi nyugdíjat kapnak, míg az 57 évnél fiatalabbak ellátása szolgálati járandóság lesz; ez évente emelkedik, de adózni kell utána.

A recesszió állapotába süllyedt a gazdaság

Negyedik hónapja zsugorodik a magyar gazdaság, s mivel a kilátások sem biztatóak, immár nem kérdés, hogy jön a recesszió. Három negatív hónapot követően, ismét csökkent a Világgazdaság által felállított mutató, a gyorsulási irányadó (GYIA). A hat makrogazdasági index felhasználásával, a GDP változását előre jelezni képes mutató szeptemberben 0,42 százalékkal maradt az el az előző havi szinttől és már éves összevetésben sem mutat emelkedést. (1-2. oldal)

Orbán: A föld a jövő

A mezőgazdaságban rejlik a magyar gazdaság kitörési pontja, a válság okozta veszélyek pedig komoly lehetőséget teremtenek hazánknak a minőségi, tiszta élelmiszerek piacán – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a hatéves szünet után újra megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon. Kiemelte: a hazai agráriumnak egyre inkább törekednie kell arra, hogy a helyben termelt, kiváló minőségű alapanyagokat minél nagyobb mértékben itthon dolgozzák fel. A miniszterelnök hitet tett a génmanipulált növényektől mentes Magyarország mellett. (Magyar Hírlap 1. és 11. oldal)

Liberalizmustól sújtott felsőoktatás

Még a kommunista időkben sem rúgták fel azt a Trianon óta működő eszmét, hogy országunk csak a tudásba való befektetés révén juthat előre. Az idén először lett kimondva, hogy nem cél minél több magasan képzett ember pályára állítása – jelentette ki Fábri György, az ELTE rektorhelyettese a felsőoktatás jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetésen. (Magyar Hírlap 8. oldal)

Mentőöv önköltségeseknek

Mégsem kell majd minden önköltséges képzésre felvett fiatalnak teljes egészében állnia a képzési költségeket. Ha ösztöndíjszerződést köt az állammal, és beleegyezik, hogy teljesíti az abban szabott feltételeket, az állam átvállalja képzési költségei egy részét – derül ki a felsőoktatási törvény tervezetének lapunk birtokába került, kodifikált változatából. Szerepel benne az is: nem sorolnak át mindenkit fizetős képzésre, aki nem éri el a 2,5-es tanulmányi átlagot, és megmarad a lehetőség arra is, hogy az önköltséges képzés legjobbjai átkerüljenek az ingyenes kurzusra. (Magyar Nemzet 1. és 4. oldal)

2011. szeptember 28.

Tüntetnek a tanárok is

Elfogyott a pedagógusok türelme, szombaton ők is részt vesznek a szakszervezetek tüntetésén, miután a kormány hosszú hónapok óta nem áll szóba velük, a rájuk vonatkozó közoktatási (köznevelési) törvénytervezet pedig máig nem nyilvános. Vélhetően azért nem, mert minden eddiginél nagyobb megszorításokról rendelkezik. (Népszava)

Most sem ígérnek több bért az egészségügyben

Elindult a rezidensek és szakorvosok országjáró körútja, Szócska Miklós azonban még most sem tudott érdemben reagálni az ágazatban dolgozók segélykiáltására. (Népszava, Népszabadság)

Alacsony kulccsal egyszerűsítik az adószisztémát

Ma véglegesíti a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amelynek célja az arányos adórendszer kiteljesítése, az adóelkerülési lehetőségek bezárása, a nyugdíj-, valamint az egészségügyi kassza „lábra állítása” és az, hogy a jelenlegi 595 ezer, jövedelempótló támogatásban részesülő emberből 200-250 ezret a Start munkaprogramon keresztül visszavezessenek a munka világába – közölte tegnap Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Fidesz–KDNP frakcióülése után. (Magyar Hírlap, Világgazdaság)

Költségvetési és adókérdések a kormány szerdai napirendjén

Ma véglegesíti a kormány a jövő évi költségvetési törvény tervezetét, és tárgyal az adórendszer kérdéseiről is. (Magyar Nemzet)

Holnaptól végtörleszthetsz, ha bírsz

Csütörtökön lép életbe a kedvezményes végtörlesztésről szóló törvény, miután Schmitt Pál köztársasági elnök is aláírta és a Magyar Közlönyben is megjelent a jogszabály. A szakemberek szerint viszonylag csak egy szűk kör élhet majd ezzel a lehetőséggel, és aki forinthitelből végtörleszt, annak a devizahitelek kamatainál magasabb kamattal kell számolnia. (Népszava)

Törvénygyár gombnyomásra

Különféle lobbi-érdekek érvényre jutása, szópárbaj, fideszes módosítók versengése – ez is jellemezte a hétfői jövedéki adókról és a szerencsejáték adóról szóló törvények megszavazását a Parlamentben. Káosz és idegesség azért alakult ki, mert az utolsó pillanatban most is átírták a tervezet fontos pontjait. Ez házszabályellenes. (Népszava)

Ügyek mennek kukába az Alkotmánybíróságon

Sok száz beadványt egyszerűen ki kell hajítania jövő januárban az Alkotmánybíróságnak (AB), megszűnik ugyanis az actio popularis, vagyis az a lehetőség, hogy a jogszabályokat azok alkotmányellenességére hivatkozva bárki megtámadhassa. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

‘Orbán kormányzása, mint egy pattanás, csak múló tünet’

Egykoron még Demszky Gábor kampánytanácsadójaként bukkant fel a közélet hátsó vonalában, később politikai főtanácsadóként dolgozott Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon mellett is, előbbinek kabinetfőnöke is volt sportminiszteri időszakában. Keszthelyi András most csak szemlélője a politikának, de azért van róla véleménye. (Népszabadság)

Több mint harmincezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma

Az idén június-augusztusban 32 ezer fővel, 0,8 százalékkal 3 millió 836 ezerre nőtt a foglalkoztatottak létszáma az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. (Magyar Nemzet)

2011. szeptember 27.

Kerék Bárczy Szabolcs: D-Day

Demokrácia nem működhet jól pártpolitikai befolyástól mentes érdek-képviseleti és civil szervezetek nélkül. Ezek tükröt tartanak a kormány elé, arra ösztönözve a kabinetet, hogy folyamatosan egyeztesse politikai elképzeléseit a társadalom meghatározó csoportjaival, ha kell, módosítva is programját. (Népszabadság)

Rekordot döntenének a D-nappal

Nem 3000, hanem csak 300 tiltakozót jelentettek be az érdekvédők csütörtökre a Clark Ádám térre, így második nekifutásra már engedélyezte a rendőrség a meghirdetett D-nap demonstráció-sorozat nyitó rendezvényét. Az eredeti terven máshol is módosítottak a szervezők, így például az épített színpad helyett teherautóról szólnak majd az ülősztrájkot kezdőkhöz. (Népszava)

Országjárással is tiltakoznak

Tiltakozik az orvostársadalom három érdekképviselete; a Magyar Rezidens Szövetséghez csatlakozott a Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is, így mától közös országjáró körúton gyűjtik a szakorvosjelöltek, szakorvosok, főorvosok felmondóleveleit. (Népszava)

Foltozzák a százmilliárdos lyukat

A parlament döntése értelmében novembertől emelkedik a gázolaj, a szeszes italok és a dohánytermékek jövedéki, valamint a pénznyerő játékautomaták tételes adója. Az Országgyűlés tegnapi ülésén a kormány adópolitikája volt az egyik fő téma, Orbán Viktor miniszterelnökhöz pedig több kérdést is intéztek. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte, arra kérik a kormányfőt, hogy olyan költségvetést készítsen a kabinet, amely csökkenti az államadósságot. Schmitt Pál államfő aláírta a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvényt. (Magyar Hírlap, Népszabadság)

Kétkulcsos adózást javasolnak a szocialisták

Napirend előtt Szekeres Imre az MSZP képviselője ismertette pártja adómódosító javaslatát, arról, hogy évi ötmillió forint felett 32 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot vezessenek be, a nem munkából származó jövedelem esetén pedig évi 5 millió forint felett 24 százalékos legyen az szja-kulcs. (Népszava)

Per várhat a bankokra egy mai bírósági döntés után

Ma hirdet ítéletet a Legfelsőbb Bíróság abban az ügyben, amelyet a Csongrád Megyei Főügyészség indított a Partiscum XI. Takarékszövetkezet ellen a szerződések egyoldalú módosítása miatt. Korábban a Szegedi Ítélőtábla kimondta: a takarékszövetkezet általános szerződési feltételei tisztességtelenek, mert a kamatok, díjak és egyéb költségek módosításai hátrányosan érintik az ügyfeleket. Damm Andrea jogtanácsos szerint precedensértékű ítélet születhet, amely a többi bankra is mérvadó lesz. (Magyar Hírlap)

Kifosztják a nyerőgépeket

Új szerencsejáték törvény helyett az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz két, utolsó pillanatban benyújtott kormánypárti módosítóval szabályozza újra a teljes ágazatot a kormány. (Világgazdaság)

Ön érzi? – 8,3 százalékkal magasabb a nettónk

A családi kedvezményeket is figyelembe véve az első féléves nettó átlagkereset 8,3 százalékkal, a reálkereset pedig 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. (Világgazdaság, MNO)

A középosztály erősítése és a szegényebbek felzárkóztatása a cél

A turizmus világnapjáról, a kormány gazdaságpolitikájáról, a nők közéleti szerepvállalásáról és a munkaalapú társadalomról beszéltek a kedden reggel napirend előtt felszólaló képviselők a parlamentben. (MNO)

2011. szeptember 26.

Tovább tart az “adóámokfutás”

Ma szavazzák meg a Parlamentben a jövedéki adó és a játékadó emeléseket, amelyek egy törvénymódosítás értelmében már novembertől hatályba is lépnek. Adócsökkentést ígért a kormány, regnálása óta azonban több emelés volt, mint csökkentés és újabbnál újabbak adókat vetettek ki a költségvetési bevétel növelése érdekében. Ez a rossz hír. (Népszava 1. és 12. oldal)

Széles Gábor: Negatív politikai hozadéka lehet a minimálbér emelésének

Nagy adminisztrációs terheléssel jár, és átmenetileg negatív politikai hozadékot rejt magában az ilyen mértékű minimálbér-emelés – vélekedett Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa. (9. oldal)

Megcsapolják a nyugdíjakat

A munkaképes, de nem dolgozó rendőröktől beszedendő adó teljes összegét a dolgozó rendőrök béremelésére fogják fordítani a jövőben – mondta a miniszterelnök. (Népszava 3. oldal)

A kormány semmibe veszi a jegybank javaslatát

Se lenyelni, se kiköpni nem tudja a kormány a Magyar Nemzeti Bank ajánlatát a devizatartalék felhasználására a végtörlesztések esetén. (Népszabadság 1. és 9. oldal)

Hatalmas pofon előtt áll az ország

A Fidesz újraelosztási eszközökkel akar középosztályt teremteni, úgy hogy elveszi a pénzt a szegényektől – mondja Krémer Balázs szociológus. Ez matematikailag lehetetlen – teszi hozzá. Szerinte hatalmas pofon előtt áll az ország, csak még nem tudható, a maflás honnan érkezik. (Népszabadság 5. oldal)

Már nem fáj a háromszoros bér

Évekkel ezelőtt még visszautasította a Fidesz az országgyűlési képviselők javadalmazásának átalakítását, most ugyanezt szorgalmazza a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője; Lázár János ugyanis képmutatónak tartja a jelenlegi bérrendszert. Pedig az eddigi javaslatok is az alapbér emelésével és a különböző költségtérítések megvonásával jártak volna. (Népszava 3. oldal)

Milliárdnyi hozampénz parkol a Postán – Fontos információk

Több mint 80 ezer volt magánnyugdíjpénztár-tag 2,7 milliárd forintnyi reálhozamát nem tudta kikézbesíteni a Magyar Posta, mert hibás volt a pénztárnak megadott cím, vagy a címzett az értesítés ellenére nem vette át az összeget. (Világgazdaság 1. és 9. oldal)

2011. szeptember 22.

A lényeg: nehogy két kulcsosnak hívják

Az adójóváírás kivezetése a szuperbruttó megszüntetése önmagában egyszerűsíti, de egyben igazságtalanabbá is teszi a Fidesz adórendszerét jövőre. Az egy kulcsos személyi jövedelemadó 2012-re tervezett módosítása olyan terheket rak a kiskeresetűekre, amelyek kompenzálása érdekében a kormánynak már lépni kellett, amit egy második adó egy amolyan “álkulcs” bevezetésével oldja meg, de olyan bonyolultan, hogy az egyelőre megvalósíthatatlannak tűnik. (Népszava 13. oldal, Népszabadság 1. és 9. oldal)

Titkolják az igazságot nyugdíjügyben

Lapunk kérdéseire nem válaszolt, ám nyilvános közleményben reagált a Népszava nyugdíjakat érintő információira a Kormányszóvivői Iroda. Egy sor olyan állítást cáfoltak, amelyről lapunk nem írt, de közben egyetlen konkrét tervet sem említettek. Kijelentették, hogy a nyugdíj 20 százalékos csökkentéséről nem született döntés, lapunk azonban csak a kormány terveként említette a módosítást. (1. és 3. oldal)

Büdzséjavító magas minimálbér

Egyedül a kormány számára hoz biztosan kedvező változást a minimálbér 78 ezer forintról 92 ezer forintra emelése – állítják szakértők. A bérminimum növelése ugyanis a járulék- és adóbefizetések növekedésével jár majd együtt, vagyis a költségvetés bevételeit növeli. A dolgozók helyzete nem javul az intézkedés következtében, mert a kiskeresetűeknek jövőre is reálbér csökkenéssel kell szembenézniük. A munkáltatók nagy része pedig vagy trükközni fog, vagy elbocsátásra kényszerül. (Népszava 5. oldal)

Mankó nélkül nem megy

Kevés konkrétum ismerhető meg a jövő évi minimálbért kísérő adórendszeri változásokkal kapcsolatban, ám valószínű, hogy az emelés hatását valamilyen, a munkaadóknak juttatott adó- vagy járulékkedvezménnyel ellensúlyozza majd az állam. Kérdés, hogy a magasabb keresetűek átmeneti hozzájárulása erre elég lesz-e. (Világgazdaság 1-2. oldal)

Két és fél éves mélyponton a forint

Tegnap 293 forint fölött járt az euró, de akár háromszáz forintos eurót is „kitermelhet” a honi gazdaságpolitika – jósolják szakértők. Elképzelhető az is: nagy piaci szereplők elkezdtek arra spekulálni, hogy az MNB nem lesz képes megvédeni a forintot a jelentős gyengüléstől, illetve tesztelik a magyar jegybankot, hogy a forint gyengítésére hogyan reagál, mikor avatkozik be. (Magyar Hírlap 11. oldal)

Bértárgyalás, minimálbér: higgadt fogadtatás

Az MKKSZ az ország gazdasági helyzetére való tekintettel tudomásul veszi, hogy jövőre csak a jövedelmek nettó értékének megtartását kínálja a kormány a közszolgálatban. Azt azonban tisztázni szeretnék, a kabinet tervez-e leépítéseket. Közben folytatódott az egyeztetés az új munka törvénykönyvéről a kormány, munkaadói és munkavállalói szervezetek között. (Magyar Nemzet 3. oldal)

2011. szeptember 21.

Bírósági igen a tiltakozó nagygyűlésre

Engedélyezte a Fővárosi Bíróság a jövő szombatra hirdetett szakszervezeti nagygyűlést, és a másnapra tervezett felvonulás rendőrségi megtiltását sem tartotta indokoltnak. (Népszava 1. és 3. oldal, Népszabadság 1. oldal)

Visszalopták a kétkulcsos adót

Kilencvenkétezer forintra emelné a minimálbért, és megadóztatná a havi bruttó 202 ezer forint felett keresőket a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amivel fű alatt visszacsempésznék a kétkulcsos adórendszert. Ma esti közleményük szerint “a kormány ahhoz, hogy az adórendszer átalakításának hátrányos hatásait semlegesítse, minden lehetséges intézkedést meg fog hozni”. Most először tehát a Fidesz-kabinet elismerte, hogy az egykulcsos adórendszer sokakat hozott hátrányos helyzetbe. (Népszava 4. oldal, Magyar Hírlap 1-2. oldal, Népszabadság 4. oldal)

Már a gyerekesek is rosszul járnak

Sok klasszikus, kétkeresős család rosszabbul jár az egykulcsos családi adózással, mint a korábbi progresszív személyi jövedelemadózással. Jövőre havi 213 400 forint kereset alatt mindenkinek csökken a nettó bére az ideihez képest. A legnagyobb pofont a közmunkások és a részmunkaidősök kapják. Matolcsyék jól összekuszálták a szálakat. (Népszava 5. oldal)

Már baltával faragják az idei büdzsét

Újabb csapást mér a magyar gazdaságra a kormányzat azzal, hogy a legutóbb napvilágra került megszorítások keretében 577 milliárd forintos maradványtartási kötelezettséget, és 37 milliárd forint zárolását rendelte el a költségvetési intézményeknél. Ekkora toldozgatás – foldozgatás az elmúlt húsz év alatt nem volt a magyar költségvetésen – állítják szakértők. A csaknem az összes beszerzést tiltó intézkedés következtében több kormányzati megrendelést teljesítő kisvállalkozó csődbe juthat. (Népszava 13. oldal)

Orbán: senki sem járhat rosszabbul az adóváltozásokkal

Senki sem járhat rosszabbul a jövő évi adóváltozások bevezetése után, és az új, alacsony szintű adórendszerben vége az adóelkerülés össznépi játékának – egyebek között erről beszélt kedd délután Orbán Viktor miután szakszervezeti és munkavállalói vezetőkkel tárgyalt. (Világgazdaság 3. oldal, Magyar Nemzet 1. és 3. oldal)

Nagyon ráhajtanak az áfára

Minden idők legátfogóbb áfa-ellenőrzésébe kezd ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az elmúlt hetekben a vámosok végezték a munka dandárját: ezrével ellenőrizték az ország határain áthajtó kamionokat, és nem csak az Európai Unión kívülről érkezőket és az oda tartókat. Sőt elsősorban nem azokra koncentráltak. (Népszabadság 8. oldal)

2011. szeptember 20.

Rendőrség: fő a következetlenség

Azért nem engedélyezték a szakszervezeti demonstrációt, mert zavarná az Országgyűlés munkáját. Szombaton. A szervezők fellebbeztek a határozat ellen, a bíróság ma dönt. (Népszabadság)

Emelheti a kormány az áfát, ameddig akarja

Matolcsy György áfaemelésről szóló bejelentése után kisebb vita alakult ki arról, hogy a jelenleg alkalmazott 25 százalékos felső kulcsnál emelhetik-e magasabbra az adó mértékét, esetleg ez uniós szabályba ütközik. Nos nem ütközik: bár az EU-ban valóban 25 százalék a legmagasabb kulcs, ennél magasabb terhet csak szóbeli egyezség alapján nem vetnek ki a tagállamok. (Népszabadság)

Ez a törlesztés lesz a végső

Elfogadták a honatyák tegnap a végtörlesztéssel kapcsolatos törvényjavaslatot, amelyet úgy módosítottak, hogy a devizahiteleseknek az igénybenyújtástól számítva meghatározott időn belül kell fizetni a hátralévő hitelüket. Lázár János tegnapra meggondolta magát, mégsem támogatta azt a szocialista javaslatot, hogy az országgyűlési képviselők és az állami tisztségviselők ne végtörleszthessenek. (Népszava)

Legyűrik a harmadik hatalmi ágat

Újabb kormánypárti ígéret merült feledésbe, hiszen még tegnapi lapzártánkkor sem volt ismert az igazságszolgáltatás átalakítását célzó sarkalatos törvény tervezete. Márpedig Lázár János augusztus végén a szavát adta rá, hogy szeptember közepéig – azaz múlt péntekig – a parlamentben lesz a Fidesz javaslata. (Népszava)

Nem az ész, a pénz számít

A népszerű egyetemek többségénél jelentősen csökken az államilag finanszírozott helyek száma, jövőre a 42 ezer helyett csak 25 ezer hallgató képzését fizetné az állam – ez a kormány legújabb felsőoktatási koncepciója. A tervek között szerepel az is, hogy a jövőben például a nyelvvizsgáért vagy az emelt szintű érettségiért nem jár többletpont a felvételinél. (Népszava)

Adósságcsapdában a kórházak

Negyedévente mintegy 10 milliárd forinttal nő a kórházak adóssága, és noha az intézményi tartozásokat minden évben konszolidálja valamelyest az állam, az adósságállomány évről évre újratermelődik. (Népszava)

Kettős adóztatásra készül Orbán? – Furcsa a baleseti adó

A kettős adóztatás lehetőségét veti fel a kormány baleseti adóval kapcsolatos terve, mivel a biztosítók jelenleg is fizetnek az OEP-nek a károkozó autósok után. (Világgazdaság)

2011. szeptember 19.

Fájni fog, de nem tudjuk, hogy megéri-e?

Megszorításnak nem nevezett, de mégis a lakosságnak, főleg a kis-jövedelműeknek nagyon fájdalmas intézkedéseket tartalmaz a jövő évi költségvetési tervezet, amelynek egyetlen pozitív hatása, hogy a kormány valamivel reálisabban közelíti meg a valós gazdasági folyamatokat az ország határain belül és kívül is. Mégis azzal lehet számolni, hogy 2012-ben is módosítani kell majd a büdzsét, mert ezermilliárdos megtakarításával is kevés lesz ahhoz, hogy teljesüljön a 2,8 százalékos hiánycél. (Népszava 1. és 12. oldal, Világgazdaság 1., 3. és 16. oldal)

„Senkit nem hagyunk az út szélén”

„Segítséget kell nyújtanunk a devizahiteleseknek. Újabb és újabb lépéseket teszünk annak érdekében, hogy mindenki talpra tudjon állni, talpon tudjon maradni, és senki se veszítse el a fedelet saját maga és családja feje fölül” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi videoüzenetében. Egy bulvárlapnak adott interjújában pedig arról beszélt, „addig folytatjuk a küzdelmet a bankok ellen, amíg mi győzünk”. (Magyar Hírlap 3. oldal, Magyar Nemzet 1. és 3. oldal)

Tehetőseknek készült a deviza-végtörlesztési törvény

Az országgyűlési képviselők és vezető állami tisztségviselők is élhetnek a végtörlesztés lehetőségével, s a hírekkel ellentétben a hitel összege sem jelent korlátot – derül ki a parlamenthez benyújtott törvényjavaslatból. Az egyetlen korlát, hogy nagyon rövid időt engednek majd a lehetőség kihasználására, ami megint csak a gazdagoknak kedvez. (Népszava 4. oldal)

A költségvetés és a sokat keresők járnak jól

Annyira áttekinthetetlenné vált az adórendszer, hogy szinte minden jövedelemkategóriában külön megállapodást kellene kötni a béremelésről – értékelte a múlt pénteki kormányzati bejelentéseket Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke. (Népszabadság 1. oldal)

Egy menedzser hatszor többet keres, mint a beosztottja

Próbálkoztak ugyan a cégek, hogy valamelyest kompenzálják az alacsony keresetűek esetében a személyijövedelemadó-rendszer (szja) idei változásának negatív hatásait, ám az átütő siker elmaradt. Az általános, 16 százalékos kulcs bevezetésével – a családi adókedvezményt nem számítva – mindenkinek csökkent a nettó jövedelme, aki bruttó 290 ezer forintnál kevesebbet keresett. (Népszabadság 9. oldal)

Félmillióan dolgoznak feketén?

Újabb lökést adtak az előző évek történései a hazai feketegazdaságnak – vélik szakértők. Szabó Péter, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője lapunknak úgy fogalmazott: míg 2002-ben a nemzeti össztermék, a GDP 15 százalékával megegyező összeg forgott a rejtőzködő szférában, addig mára a feketegazdaságot jelző érték 17-18 százalékra emelkedhetett. Mindez annyit tesz: kilenc évvel ezelőtt nagyjából 2600 milliárd forint mozoghatott a hatóságok tudta nélkül, napjainkban pedig 4600 milliárd. (Magyar Nemzet 1. és 12. oldal)

2011. szeptember 17.

Januártól jön az alap- és a munkanyugdíj

Mindenkinek 20 százalékkal csökkenne a nyugdíja, de a kisebb összeg mellé 20 ezer forintos alapnyugdíj járna – ez a kormány legújabb terve. Simonovits András közgazdász szerint az elképzeléssel azok, akiknek a nyugdíja az átlag alatt van jól járnának, akiknek viszont 100 ezer forint fölötti az ellátása, csökkenne a pénze. (Népszava 3. oldal)

A nemzet érdeke, hogy ez a kormány megbukjon

Mesterházy Attila szerint az Orbán kormány visszaél a hatalmával, megfélemlíti mindazokat, akik nem értenek vele egyet. Megpróbál egy sajátságos “magyar utat” képviselni, de ezzel romba dönti Magyarországot. (Népszava 1. és 12. oldal)

Adóemeléssel foltozzák a büdzsét

Matolcsy György ismertette: a 25 százalékos áfakulcsot 27 százalékra emelik, a jövő évi kiigazítás pedig 750 milliárd forintos lesz. A jövő évi költségvetés 1,5 százalékos bruttó hazai termék- (GDP) növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett. (Magyar Hírlap 7. oldal)

2011. szeptember 16.

Betiltották a tüntetést

Bár a rendőrség megtiltotta a szeptember 29-én kezdődő, határozatlan időre szóló szakszervezeti tüntetést és nem engedélyezte az október 1-re hirdetett nagygyűlést sem, az érdekvédők kitartanak. Bírósághoz fordulnak a rendőrség határozata ellen, és a tiltakozássorozatot mindenképpen megtartják. (Népszava 1. és 3. oldal, Népszabadság 1. oldal)

Orbánék adócsomagjával tovább szakad a társadalom

Ízig-vérig megszorításokat – adóemeléseket, leépítéseket – tartalmaz a kormány 2012-es költségvetése, bár Matolcsy György szerint erről szó sincs. A jómódúak még jobban, a kevesebb jövedelemből élők még rosszabbul járnak, mint idén. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a