2011. július 16-31.

2011. július 29.

Kormány – Életpályamodellt mindenki kap, pénz viszont nincs

Szinte versenyt futnak egymással a minisztériumok, hogy melyikük tud jobb és vonzóbb életpályamodellt felvázolni a munkavállalóknak. Csak a pénz hiányzik. (Világgazdaság 3. oldal)

Mt.-ügyben csak a Fidesz dönt

Megszűnik a műszakpótlék, eltörlik a szakképzéshez kapcsolódó garantált bérminimumot, és a munkáltatónak csak évente kell majd elszámolást adnia a munkabérről – ezek a legfontosabb, bérezést érintő tervek a Munka törvénykönyvének (Mt.) javasolt módosításában. Közben Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról beszélt, hogy a Fidesz frakciócsoportjának szava lesz a döntő a végleges változatban, a szociális partnerek álláspontjának figyelembevételét nem említette. (Népszava 2. oldal)

Tescós jogász is írta a törvénykönyvet

Tíz éve a Tesco megbízott munkajogásza Pethő Róbert, a nagy vihart kavart, a dolgozók jogait gyakorlatilag minden területen gyengítő munka törvénykönyve tervezet egyik szerzője. Ismeretes, szinte nincsen olyan munkaügyi szabálysértés, amit a multinacionális vállalat ne követett volna el. (Magyar Nemzet 1-2. oldal)

Késik a vezetőfülke-forradalom

Közlekedés – Tárcák közötti ellentét miatt fékezett be a személyszállítási törvény elfogadása Felrobbanthatná a régit, és új rendszert építhetne a közösségi közlekedésben a kormány a készülő személyszállítási törvénnyel. „Kőbe vésnék”, hogy sztrájkok idején hány vonatnak, busznak kell közlekednie, és a szolgáltatók hogyan határozzák meg díjaikat. Feltéve hogy a már kész tervezet menet közben nem alakul át teljesen. (Népszabadság 9. oldal)

Még a jogszabályokat is átírnák, hogy felelősségre vonhassák Gyurcsányt és Bajnait

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, a költségvetési bizottság fideszes alelnöke szerint a politikai felelősséget jogi felelősségé kell átgyúrni Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon esetében. Ha kell, ehhez jogszabályokat is készek lennének módosítani. (Népszabadság 5. oldal, Népszava 12. oldal)

Újabb saller Amerikából

Megdöbbentő, ha Deutsch Tamás valóban nem tudja, ki is Thomas Melia, hiszen az Egyesült Államok mai helyettes külügyi államtitkára két évtizede éppen a Fidesz vezetőit tanította a demokráciára, és segítette a szabad választások lebonyolítását, valamint a demokratikus átalakulást hazánkban. A kormánypárt EP-képviselője azonban vélhetően nemcsak a jogállam alapelveinek elsajátításáról hiányzott akkoriban, hanem a kulturált viselkedés alapjai címet viselő előadást is “ellóghatta”. (Népszava 3. oldal)

Ezért kaptunk adópofont és így jöhetünk ki jól belőle

Nagyjából százmilliárd forintos tételt érint az Európai Bíróság tegnapi döntése, amelyben a közösségi joggal ellentétesnek minősítette a magyar áfatörvény néhány, az adó visszatérítéséről szóló passzusát. A szaktárca leszögezte: sem az idei, sem a jövő évi deficitcélokat nem befolyásolja a költségvetésre háruló újabb teher. (Világgazdaság 1-2. oldal)

Megmozdult a munkaerőpiac

Az áprilistól júniusig terjedő időszakban 3 millió 809 ezer volt a foglalkoztatottak száma hazánkban, harmincezer fővel több, mint a 2010-es hasonló időszakban. Eközben a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 13 ezer fővel csökkent. Elemzők úgy tartják, a közmunkaprogramok révén további negyven-ötvenezer ember juthat álláshoz, míg a versenyszféra évente átlagosan ötven-hatvanezer új munkahelyet teremthet. (Magyar Hírlap 9. oldal)

2011. július 28.

Bércsökkenésre számíthatnak a közszféra dolgozói jövőre

Nem fogja a kormány kompenzálni a közszféra foglalkoztatottjainál a 16 százalékos személyi jövedelemadó jövő évi “kártevését” a 300 ezer forint alatt keresőknél, akiknek ezen kívül alighanem le kell nyelniük a 3,5 százalékosra prognosztizált inflációt is, mivel a béreiket befagyasztja a kormány. A jövő évi költségvetésről eddig kiszivárgott információk alapján jogosnak tűnnek a korábban megfogalmazott kételyek a 2012-re tervezett 2,5 százalékos hiány teljesíthetőségével szemben. (Népszava 1. és 5. oldal)

Támogatnák a jogellenes elbocsátást

Szinte nincs a Munka törvénykönyve tervezetének olyan szakasza, amely ne hátrányosan érintené a munkavállalókat – a többi között ez a véleménye a Liga Szakszervezeteknek a múlt pénteken nyilvánosságra került tervezetről. A szöveghez a szaktárca augusztus 5-éig várja a szociális partnerek véleményét, a parlament pedig októberben kezdi tárgyalni a javaslatot. Úgy tudjuk, a szöveget négy Fideszhez köthető ügyvéd és munkajogász írta. (Népszava 1. és 3. oldal)

Orbán nagyon irányt tévesztett

A magyar kormányfő beállt egy hosszú és évtizedek óta gyarapodó sorba, azok közé, akik vehemensen a jóléti társadalom végéről prédikálnak Európában és a tengeren túl. Orbán Viktor nem elégszik meg ezzel, igyekszik hozzá is járulni az említett társadalmi rend lebontásához. Az ugyanis nem magától veszít korábbi erejéből, hanem fokozatos és tudatos gyengítésének vagyunk tanúi. (Népszava 12. oldal)

Leépítés állami milliárdokból

Bár állami milliárdokat kapott munkahelyteremtésre, ennek ellenére csaknem ezer embert bocsátott el az utóbbi években a spanyol kézben lévő Alcoa-Köfém Kft. Az elszámoltatási kormánybiztos ezért arra kéri a nemzetgazdasági minisztert, érje el a székesfehérvári cégnél, hogy a kapott közpénzért cserébe tartsa be vállalt kötelezettségeit. (Magyar Nemzet 1. és 3. oldal)

Réthelyi: Bevált a megaminisztérium

Nem pártolná az egészségügy leválasztását a humánterületeket összefogó Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól a tárca irányítója, mert az öt szakterület együttműködése jó. (Világgazdaság 1-2. oldal)

Érdekvédők és ügyvédek túlórapénzei

Noha a tűzoltóknak járó 6,5 milliárd forintnyi, a Gyurcsány-kormány által visszatartott túlórapénz kifizetéséről döntött a kormány, az ügy valószínűleg ezzel nem zárul le. Főként, hogy a milliárdokból a perekben eljáró ügyvédek és a tavaszi kormányellenes tüntetéseket szervező egyik szakszervezet is nagyot markolhat. (Magyar Hírlap 1. és 3. oldal)

Amerikai-magyar, adok-kapok

Éles bírálattal illette a magyar kormány politikáját egy amerikai külügyi illetékes egy washingtoni kongresszusi meghallgatáson. Thomas Melia, a demokráciáért és az emberi jogokért felelős helyettes külügyi államtitkár kedden úgy fogalmazott az amerikai képviselőház Európa-ügyi albizottsága előtt: a Fidesz-kormány olyan lépéseket tesz, amelyekkel korlátozza a „fékeket és egyensúlyokat”. (Népszabadság címlap)

2011. július 27.

Szolgálati nyugdíjak: utolsó forduló

Lezárulnak ma a Belügyminisztériumban a szolgálati nyugdíjrendszerről a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások. „Elutasítjuk a jelenlegi szabályoktól negatív irányba történő változtatást, azaz a szolgálati nyugdíjak öregségi nyugdíjkorhatár előtti elvételét – mondta a Magyar Nemzetnek Bárdos Judit. (2. oldal)

Korlátok között a szabadság

Továbbra is egymásnak ellentmondóak a kormány nyilatkozatai a Munka törvénykönyvének tervezett módosításával kapcsolatban. A múlt pénteken nyilvánosságra hozott anyagról akkor még tervezetként beszéltek, az éles kritikák után már csak egy bármikor módosítható munkaanyagnak minősítik a pontosan, paragrafusokra kidolgozott szöveget. (Népszava 1-2. oldal)

Befagyasztják a közszféra béreit

Újabb karcsúsításokra és költséglefaragásokra kötelezi a minisztériumokat, valamint háttérintézményeiket a nemzetgazdasági tárcának a 2012-es költségvetés tervezéséhez iránymutatásként kiadott körirata. A minisztérium honlapjára feltett munkaanyag konkrét számokat nem fogalmaz meg a leépítésekkel kapcsolatban, várja ehhez a kormányszervek önkéntes „felajánlásait”. Azt viszont megköti, hogy a megtakarításokat a maradók bérfejlesztésére nem használhatják fel. (Népszabadság 9. oldal)

Nem igaz, hogy olcsóbb a kétszáz fős parlament

„Amióta a Fidesz újra bedobta a köztudatba, hogy a választási reform legfontosabb célja a parlament létszámának megfelezése, tudható, hogy ez nem eredményez majd olcsóbb törvényhozást. Annak belső működése generálja a feladatokat, ahol messze nem a képviselői apanázs jelenti a legnagyobb költséget” – fogalmazott a Népszabadságnak Vasali Zoltán. A politikai elemző rámutatott: az úthengerszerű törvénykezési ritmus az elmúlt évben szinte statiszta szerepre kárhoztatta a frakciókat. „A 200 fős parlament üzenete jól kommunikálható elitellenes hangulatot hordoz” – tette hozzá.

A legkisebb kérdésekben is egyedül és konzultáció nélkül dönt a Fidesz

Nem akar változtatni a kormány a komoly nehézségeket és szaporodó bírálatokat kiváltó gazdaságpolitikáján, pedig azt már Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is elismerte, hogy a kormány gazdasági tervei nem tarthatók és jövőre valószínűleg rendkívüli intézkedésekre lesz szükség. (Népszava 13. oldal)

Újabb megszorítások lesznek

A Tájékoztató az egy hete megjelent – a 2012-2013. évi költségvetés sarokszámait tartalmazó kormányrendeletet igyekszik alátámasztani – mondta a Népszavának Tukacs István.

A rezidensek után a szakorvosok és szakdolgozók is képzési támogatást kaphatnak

Uniós forrásból 12 milliárd forintot szán a kormány az egészségügyben dolgozó szakorvosok és szakdolgozók továbbképzésére és tovább foglalkoztatására – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. (Világgazdaság 3. oldal)

2011. július 26.

Benne marad a védett kor a törvényben

Munkaanyag és nem végleges változat az új munka törvénykönyvének pénteken közzétett változata – hangoztatta Lázár János és Szijjártó Péter. Utóbbi azt is megerősítette: szó sincs róla, hogy fellazítanák az 55 év feletti munkavállalókat védő, a szociális konzultáción is elhatározott intézkedéseket. Az LMP a „kizsákmányolás” törvényének nevezte a tervezetet. (Magyar Hírlap 1. és 3. oldal, Magyar Nemzet 1. és 3. oldal, Népszava 1. és 3. oldal, Világgazdaság 3. oldal, Népszabadság címlap)

Nem kell leminősítéstől tartanunk

A Széll Kálmán-terv és a konvergencia program a fő oka annak, hogy egyelőre bizakodnak a befektetők a magyar gazdasági kilátások és az államadósság finanszírozhatóságával kapcsolatban. Így nem kell tartanunk a hitelminősítő cégek esetleges negatív lépésétől – mondták lapunknak közgazdászok. (Magyar Hírlap 9. oldal)

Folyamatos támadás a rendvédelmiek ellen

Visszautasítja a rendvédelmiek sztrájkbizottságának volt vezetője, Árok Kornél a belügyminiszter kijelentését. Pintér Sándor a Népszabadságnak azt mondta, némely esetben a szakszervezeti vezetők túllépték a törvényben előírt kereteket, és egyértelműen kormányellenes politikai demonstrációvá alakították a formailag a tagságuk jogaiért tartott megmozdulást. (Népszava 3. oldal)

A jelenlegi gazdaságpolitikát itthon és külföldön is bírálják

A Matolcsy György által elképzelt álomszerű “magyar modell” a valóságban rémálomszerűen működik. A gazdagoknak adott adókedvezmények hatalmas bevételkiesést okoznak a költségvetésnek, miközben sem a növekedést, sem a munkahelyteremtést nem indítják be. A 2012-es és 2013-as költségvetés sarokszámaiból az is kiderül, hogy a következő években újabb megszorítások lesznek. Matolcsy gazdaságpolitikája megbukott. (Népszava 12. oldal)

A pedagógusok csalódtak a kormányban

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elvárja, hogy a kormány képviselői hagyjanak fel az egyeztetések nélküli kezdeményezésekkel a közoktatást érintően, s térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. (Népszabadság 2. oldal)

2011. július 25.

Munka törvénykönyve: ismét szűkre szabták a véleményezést

Egyre több a furcsaság a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása körül. Múlt csütörtökön kiderült, hogy a szaktárca csak a munkáltatói szervezeteknek küldte el véleményezésre a csaknem kétszáz oldalas tervezetet, a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezethez csak kerülő úton jutott el a dokumentum. (Népszava 2. oldal)

Össztűz az új munkaszabályozásra

Az ellenzéki pártok egyöntetűen, a nagyobb szakszervezeti tömörülések pedig egy kivételével elutasítják az új munka törvénykönyve tervezetét, amelyet a kormány múlt pénteken hozott nyilvánosságra. Leginkább azon részeit kifogásolják a dokumentumnak, amelyek szerint könnyebben lehet majd elbocsátani a kismamákat, a táppénzeseket, kisebb lehet a végkielégítés, s kevesebb lehet a szabadság is. (Magyar Nemzet 2. oldal)

Folytatódik a fűnyírás: munkavállalói jogok sora szűnhet meg

Munkavállalói jogok sorát szüntetné meg az új munka törvénykönyve. A Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délután tette közzé a kormány internetes oldalán az új – várhatóan január elsején életbe lépő – Mt. tervét. (Világgazdaság 3. oldal)

Nem az adósság az első

Nem kell a magyar államadósságot tovább csökkenteni, legalábbis nem most! Újabb drasztikus megszorítások helyett engedni kellene az értelmetlen célból, az államadósság 50 százalékra csökkentéséből. Semmi értelme, hogy ezt most, és minden áron megpróbáljuk, akár erőnkön felül is. Az államháztartás hiányát viszont a további eladósodás féken tartása érdekében alaposan a 3 százalék alá kell nyomni. Hétvégén, némileg burkolt formában, de ezt követelte Varga Mihály a Fidesz alelnöke is. (Népszava 1. és 4. oldal)

Még marad a hetenkénti ülés

Bár az év elején Kövér László házelnök még azt remélte, hogy akár már ősztől csak kéthetente ül össze az Országgyűlés, a parlamenti rendben egyelőre nem lesz változás. Nagy pihenők nem várhatók a következő időszakban, a kormány ugyanis ősszel 67 törvényt akar elfogadtatni. (Népszava 2. oldal)

Már több száz rezidens leadta a felmondólevelét

Információink szerint már több száz rezidens felmondólevele gyűlt össze Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél, akit a Magyar Rezidens Szövetség kért fel arra, hogy dolgozza ki azokat a formanyomtatványokat, amelyeket a szervezet által kilátásba helyezett év végi tömeges „felmondóakció” során kívánnak igénybe venni. (Népszabadság 7. oldal)

Pintér: Jó, ha bizonyos elkövetőkkel szemben nem csak helyi rendőrök intézkednek

A rendvédelmi tüntetések szervezésekor a szakszervezeti vezetők némely esetben túllépték a törvényben előírt kereteket, és egyértelműen kormányellenes politikai demonstrációvá alakították a formailag a tagságuk jogaiért tartott megmozdulást – nyilatkozta a Népszabadságnak Pintér Sándor belügyminiszter, aki elmagyarázza, miért vált szerinte rossz és rosszul vezetett szervezetté az állomány. (6. oldal)

2011. július 23.

Könnyebb lesz elbocsátani kismamát, beteget és nyugdíj előtt állót

Könnyebb lesz elbocsátani a munkavállalókat, kevesebb szabadnap jár a fiatalabbaknak, bizonyos munkakörökben csökkenhetnek a fizetések, és gyengülnek a munkahelyi érdekképviseletek – legalábbis akkor, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium által tegnap közzétett munka törvénykönyve módosításának tervezete megvalósul. (Népszabadság 6. oldal)

Alkotmánybíróság: kimondatlanul kimondva

Tökéletes médiahallgatás övezte az Alkotmánybíróságnak azt a minapi döntését, amelyben arról határozott: rendelkezik-e hatáskörrel az alkotmány módosításainak felülvizsgálatára. (Népszabadság 12. oldal)

Fordulatot hoz a Széll-terv

Az Orbán-kormány legjobb döntésének a Széll Kálmán-terv márciusi meghirdetését tartja Mellár Tamás egyetemi tanár. A közgazdász úgy látja: végre elkezdődött a szembenézés a valódi problémákkal. A kitűzött keretszámok, a felvázolt stabilizá­ciós pálya reálisnak tűnik. De nagy kérdés, hogy a megvalósításhoz szükséges intézkedések hogyan, miként kerülnek elfogadásra és bevezetésre. Szerinte az eurózóna versenyképességi paktumából való magyar kimaradásnak lehetnek rövid távú előnyei, ám hosszabb távon kár ettől remélni a versenyképesség javulását. (Magyar Hírlap 7. oldal)

Ingyen használták a járulékainkat

Hamarosan megkezdődnek az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok reálhozamainak kifizetései, az egyes tagok átlagosan mintegy hetvenhatezer forintot kapnak. A több mint hárommillió visszalépett közül több mint ötszázhatvanezren hiába várják a postást, nemhogy reálhozamuk nem termelődött, befizetéseik egy része is hiányzik. Kár azonban őket sem éri, a hiányos befizetéseket az állam kiegészíti. (Magyar Hírlap 8. oldal)

2011. július 20.

Diszkriminatív kirúgások?

Egyértelműen jogellenes, ha valakinek politikai vagy más meggyőződése miatt mondanak fel, s ha a közmédiumokból kirúgottak ilyen szándékot sejtenek elbocsátásuk mögött, akkor 30 napon belül bírósághoz fordulhatnak. Az MTVA cáfolta a politikai tisztogatást, s szakmailag megalapozottnak nevezte a csoportos létszámleépítést, mely kapcsán meg is állapodott a szakszervezetekkel, így azok nem demonstrálnak. (Népszava 2. oldal)

Az átlagmagyar 143 ezret visz haza havonta

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak állók átlagos bruttó keresete 211 300 forint volt, az átlagmagyar dolgozó májusban 143 ezer forintot vitt haza – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adataiból. (Népszava 5. oldal, Magyar Hírlap 9. oldal, Világgazdaság 3. oldal)

Ősszel stílust vált, akciókba fog a párt

Az MSZP csak a demokratikus erőkkel kíván összefogni, és egyetlen hónapra sem ülnének le egyezkedni a szélsőjobbal – mondja Mesterházy Attila az LMP-s Karácsony Gergely javaslatáról. (Népszava 12. oldal)

A krízis ellenére marad az euró

Szó sincs az egész eurózóna válságáról, csak azok a tagállamok kerültek adósságkrízisbe, amelyek nem az előírások szerint működtek, az euró pedig – a spekulánsok és az angol hiszti ellenére – „marad” – mondta a Magyar Hírlapnak Csaba László akadémikus. A Közép-európai Egyetem tanára szerint Magyarország fundamentumai alapvetően jók, a devizapiacon tapasztalható krach csak átmeneti jelenség. (9. oldal)

Szócska: Most erre volt pénz!

Visszautasítja az orvosi kamara a kormányzat ösztöndíjajánlatát, mert az szerintük megosztó. Az egészségügyi államtitkárság az ösztöndíjat csak kezdetnek tekinti. (Magyar Hírlap 2. oldal, Népszabadság 5. oldal, Világgazdaság 3. oldal)

Még több pénzt vasalna be a lakosságtól az Orbán-kormány

Az ideinél reálisabb, ennek megfelelően szigorú, az élet több területén komoly megszorításokat hozó költségvetést készít 2012-re a kabinet – derült ki a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent, a főbb számokat rögzítő kormányhatározatból. (Népszabadság 9. oldal, Világgazdaság 1-2. oldal)

2011. július 19.

Pár baj van a kormánypártok között

Noha választói támogatottságához mérten mind a parlamenti mandátumok, mind pedig a kormányzati pozíciók szempontjából túlreprezentált a KDNP a kormányzó szövetségben, a kereszténydemokraták szava egyenlő a nullával a “fülkeforradalomban”. Bár néhány kérdésben kiéleződött a feszültség a két párt között és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető is visszaszólt Lázár Jánosnak, belharcról szó sincs. A konfliktusokban a KDNP rendre meghátrál. (Népszava 3. oldal)

Még a Fidesz indította a hibás kurzust

Szijjártó Péter tegnap azzal vádolta “az elmúlt nyolc év” szocialista kormányait, hogy az államadósság drámai mértékű megemelkedése miatt “egy rendkívül súlyos politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben”. Orbán Viktor szóvivője szerint az előző kormányok tagjainak ezért büntetőjogi következményekre kell számítaniuk. A vád már csak azért is tarthatatlan, mert téveszme, hogy a gazdaságpolitikai kurzusok egyszerűen a kormányzati ciklusokhoz köthetők. (Népszava 13. oldal, Magyar Hírlap címlap)

Üres jogokat teljesen felesleges adni

Hetven-nyolcvan százaléka már elkészült az új polgári törvénykönyvnek (Ptk.), amelyet az ősszel tesznek le a kormány asztalára a munkával megbízott bizottságok – mondta a Magyar Hírlapnak Székely László, a kódex előkészítését koordináló miniszteri biztos. Székely szerint a sérült emberek életét pozitívan befolyásoló változásokat megtartják, tisztázzák a közszereplőkre vonatkozó szabályokat, de lesz olyan személyiségi jog, amely kimarad a Ptk.-ból. A kódex életbe lépése a sűrű parlamenti munka miatt 2013. február-márciusára csúszik. (4. oldal)

Megszületett a politikai döntés a megyékről

A Fideszben már megszületett a politikai döntés a megyék jövőjéről – tudta meg a Magyar Hírlap. (címlap) Eszerint a jelenlegi egészségügyi, szociális és oktatási intézményfenntartói hatáskör elkerül a megyéktől, amelyek ehelyett a területfejlesztéssel foglalkozhatnak. A régiós területfejlesztési tanácsok szerepét így a megyei önkormányzatok veszik át. (Világgazdaság 1., 3. és 16. oldal)

Választási térképek

Nyolcvan-nyolcvanötezres választókerületek lesznek, amelyek nem fogják átlépni a megyék határait – ez körvonalazódik a Fidesz választási törvényjavaslatában, amelyről még nincs végső döntés. (Magyar Hírlap 1. és 3. oldal)

Tescós adatvédelmi problémák

Információs önrendelkezési jogot sért a Tesco azzal, hogy harminc napig tárolja az áruházaiban készített kép- és hangfelvételeket – ezt a multinacionális vállalatnál működő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közölte a Magyar Nemzettel. A vagyonvédelmi és a magánnyomozói törvény ugyan lehetővé teszi, hogy a vagyonvédelem, élet és testi épség, vagy üzleti titok védelme érdekében kép- és hangfelvételt rögzítsenek, szigorú korlát ugyanakkor, hogy azokat három munkanapon belül meg kell semmisíteni. (4. oldal)

Stresszelnek a befektetők

Az arany és a svájci frank újabb történelmi rekordot állított fel hétfőn, miután a befektetők komoly fenntartással kezelték a banki stressztesztek amúgy megnyugtatónak vélt eredményeit, és továbbra is pesszimisták az euróövezeti adósságválság rendezését illetően. Bár fekete hétfőről nem beszélhetünk, erős szürke árnyalattal lehet jellemezni a tőzsdék és a pénzpiacok hétfői teljesítményét. (Népszabadság 9. oldal)

Megoldás lehet a kelet-európai szakemberimport

Az Audi beruházása egyszerűen vákuumot teremt a helyi munkaerőpiacon – mondta Dinnyés Előd, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára azon a konferencián, amelyet a Duna-régiós országok szakképzéseinek összehangolási lehetőségeiről és a munkaerő-piaci igényekhez leginkább igazodó oktatási rendszerek kidolgozásáról rendezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. (Népszabadság 13. oldal)

Nyomort hoznak a megszorítások

Növekvő szegénység, zuhanó fogyasztás, továbbra is csak vergődő gazdaságok – egyelőre ezek az EU és az IMF által elvárt megszorítások következményei a mentőhitelre kényszerült országokban. (Világgazdaság 4. oldal)

2011. július 18.

“Befogni a szájat Magyarországon”

Nyomást gyakorol az Orbán-kormány a kritikus sajtóra – ez a véleménye a német Welt am Sonntagnak a hazai közmédiumokban zajló elbocsátásokról. A Frankfurter Allgemeine Zeitung és Der Spiegel még pénteken terjedelmes írásokban foglalkozott az újságírók elleni offenzívával, megállapítva, hogy a soros uniós elnökség átadása után Orbán Viktor kormányfő “erősítette” az újságírókkal szembeni fellépést. (Népszava 3. oldal)

A közszolgálati pálya rangja emelkedni fog

Hende Csaba honvédelmi miniszter részvételével osztották ki a civil hallgatók diplomáját a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen szombaton. Az ünnepségen a tárcavezető hangsúlyozta, a jövő januárban hatályba lépő közszolgálati, és benne a katonai életpályamodell méltóképpen és megnyugtató módon, stabilan és kiszámíthatóan rendezi mindazok anyagi és egyéb körülményeit, akik a nemzet szolgálatára vállalkoznak. (Magyar Hírlap 3. oldal)

„Két lépés előre, egy hátra”

Interjú – Andor László szerint az unió az euró és az eurózóna megerősítésének irányába halad. (Népszabadság 8. oldal)

Lázár János: Ez nem koalíciós kormány

Soha nem háborúzna Lázár János Kövér Lászlóval, de „ami a törvényalkotás lassítását illeti, a házelnök úr téved”. Más volt a ’90-es évek eleje, mint ez a mostani világ. Engem azért jelölt Orbán Viktor miniszterelnök úr frakcióvezetőnek, hogy a „nagy öregek” döntéseit valósággá kovácsoljam – mondja a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: a körülményeskedést nem engedi meg a mai helyzet. És soha nem hallotta még választópolgártól, hogy „túl gyors a tempó”, ezt szerinte a politikusok mondják. Lázár az egyházügyi törvény apropóján közölte: ideje, hogy a KDNP szembenézzen azzal, ez nem koalíciós kormány. (Népszabadság 6. oldal)

Megcsapolják a multikat: állandósulhatnak a különadók

A jelenleginél alacsonyabb mértékkel ugyan, de 2012 után is megmaradnának az ágazati különadók Magyarországon, legalábbis erről beszélt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában. (Világgazdaság 2. oldal)

2011. július 16.

MSZP: a pedagógusok, a szülők és a gyerekek is vesztesei lehetnek az egyházi törvénynek

Az MSZP szerint az új egyházi törvénynek vesztesei a 14-es listáról kiszorult egyházak, de vesztesek az önkormányzatoktól egyházi kezelésbe került intézmények dolgozói, valamint a világnézetileg semleges oktatásra igényt tartó szülők és gyerekek is. (Népszava)

Karácsony Gergely: “Sárkány ellen sárkányfű”

Ma az a kérdés, mi a nagyobb veszély a demokráciára; egy szélsőjobboldali párt, vagy pedig az, hogy hiányoznak a demokratikus politikai verseny feltételei és lehetőségei – állítja Karácsony Gergely. Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz elnöksége által vázolt új választási szisztémában csak akkor van esély a mai kormánypárt leváltására és a korábbi alkotmányos rendszer visszaállítására, ha az összes ellenzéki párt összefog. (Népszava 12. oldal)

Sok millió jut több rászoruló kisiskolának

Csaknem kétszázmillió forint támogatást oszt szét az oktatási államtitkárság a működőképességük határára sodródott kisiskolák között – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa államtitkár. Mint mondta, a költségvetésből már korábban sikerült elkülöníteni erre a célra háromszázmillió forintot, amiből 191 millió megmaradt. (Magyar Hírlap 3. oldal)

Hatszáz pályázót támogatnának így

Fizetésük mellett havi százezer forint ösztöndíjjal tartaná itthon és a pályán a rezidenseket a kormány. A múlt héten elfogadott és pénteken bejelentett támogatási program célja emellett az is, hogy javítsa a szakorvosjelöltek anyagi körülményeit. (Magyar Hírlap 3. oldal)

Való világ: mi vár a kirúgott közmédiásokra?

A Facebookon már elkezdődött a munkakeresés, a közmédiumokból kirúgottak barátai arra kérik ismerőseiket, ha valahol tudnak megüresedett állásról, szóljanak. (Népszabadság)

Tüntetéssorozat a munkavállalókért?

Az MSZP országos demonstrációsorozatot indít, amennyiben a kabinet nem állítja helyre az érdekegyeztetés intézményi rendszerét, és nem biztosítja a sztrájkhoz való jog gyakorlását. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a