2011. július 1-15.

2011. július 13.

Tüntetnek a közmédiások: sokan félnek

Sokan nem mernek részt venni a mai, a közmédia 13 szakszervezete által szervezett tüntetésen, mert félnek a retorzióktól – mondta a Népszavának a múlt héten kezdett, mintegy 600 embert érintő elbocsátási hullám elleni tiltakozást szervező Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának elnöke. (Népszava 1-2. oldal, Magyar Hírlap 8. oldal)

Munkatáborok és éhbér

A szinte ingyen kényszermunka történelmi hagyományait eleveníti fel a közfoglalkoztatás rendszerének hétfőn elfogadott átalakítása, mellyel a Fidesz rendészeti kérdést csinált a foglalkoztatáspolitikából. A munkanélküli ellátás ideje 9-ről 3 hónapra csökken, az ezután elhelyezkedni sem tudók akár otthonuktól távol is közmunkára foghatók állami propaganda-beruházásokon. (Népszava 2. oldal)

Munkahelyek százai szűnhetnek meg a chipsadó miatt

Hétfőn került pecsét a népegészségügyi termékdíjról – közismertebb nevén chipsadó – szóló törvényjavaslatra, de az érintett ágazatok cégei már azt számolják, mekkora leépítésre lesz szükségük, hogy kompenzálják az adó okozta forgalomcsökkenést. (Népszabadság 8. oldal)

Nyugdíjak: jöhet a szigorú svéd modell

A jelenleginél jóval szigorúbb lesz és általában alacsonyabb induló nyugdíjat biztosít majd az a rendszer, amelyet szeptember elején tár a szélesebb nyilvánosság elé a kormány, ám amelynek néhány részlete már napvilágot látott. Az időskori járandóság alapja az egyéni számlán felhalmozott összeg lesz, miközben ez utóbbi nem tényleges megtakarítást, hanem egy számított nyugellátást takar. (Világgazdaság 2. oldal)

Sokkoló svájci frank – Erre számíthatunk mi és a bankrendszerünk

A magyar bankrendszernek is sokba kerül a dráguló svájci valuta. A jegybank elemzése szerint 245 forintos frankot még elviselnénk, igaz, akkor 80 milliárd forintnyi tőkét kellene emelni az ágazatban. (Világgazdaság 1., 4-5. és 16. oldal)

Lázár János: Nem tűrjük tovább a parlamenti zsidózást, cigányozást

Heves vita alakult ki az egyházi törvényjavaslat szavazása előtt az Országgyűlésben. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte, pártja nem tűri tovább tiszta lelkiismerettel „azt a zsidózást és cigányozást”, amit a Jobbik folytat. Kövér László házelnök mérlegeli annak lehetőségét, hogy akár a legszigorúbb szabályozásokat vezesse be. (Magyar Hírlap 1-2. oldal)

2011. július 12.

Törvényözönnel zárt a parlamenti ülésszak

Határozathozatalokkal zárult tegnap a parlament rendkívüli nyári ülésszakának utolsó ülésnapja. A képviselők elfogadták az új honvédelmi törvényt, és sarkalatos törvénybe foglalta az Országgyűlés a köztársasági elnök jogállását is. A jövőben szankcionálják az elvárt béremelést nem teljesítő vállalatokat. Orbán Viktor kereszttűzbe került, miután több ellenzéki képviselő azonnali kérdést intézett a miniszterelnökhöz. A kolontári vörösiszap-katasztrófa utáni kármentés is szóba került. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Mesterházy Attila szocialista frakcióvezetőnek válaszolva közölte: hazánk jó eséllyel pályázik arra, hogy nyolc év süllyedés után ismét Közép-Európa legversenyképesebb állama legyen. (Magyar Hírlap, Népszava)

Megmutatták erejüket a lobbik

Tavasz óta nincs lobbitörvény, a lobbik viszont szép sikereket érnek el. Az őrült tempójú törvényhozási menetben általában az utolsó pillanatban enyhülnek jogszabályok, amelyek megváltoztatásához általában Lázár Jánoson vagy Rogán Antalon át vezet az út. (Világgazdaság)

Tüntetéssorozatra készülnek a kirúgottak

Szerdán kezdődik, és „határozatlan ideig tart” a közmédiából elbocsátottak melletti szolidaritási tüntetés Budapesten. (Népszabadság)

Kötelező béremelés jövőre

Elfogadta tegnap az országgyűlés a kötelező béremelésről szóló törvényt, amelyre azért van szükség, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése után se csökkenjen az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók nettó bére. Szakértők szerint a Fidesz-kormány a rossz döntésének árát megint a munkavállalókkal, és a vállalkozásokkal fizetteti meg. A törvény miatt számos cég tönkre mehet, és a sokan lesznek majd kénytelenek létszámleépítést végrehajtani, vagy feketén dolgoztatni az embereiket. (Népszava)

A szegény még szegényebb lesz

Hiába próbálták felhívni a képviselők figyelmét a szegénységellenes hálózat önkéntesei a közfoglalkoztatási törvény veszélyeire. Kövér László még a karzatról is kitiltotta az aktivistákat. (Népszabadság)

Megint módosították a költségvetést

Az idei költségvetés módosításával végleg elvonták a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegeket, így 182,1 milliárd forinttal csökken a költségvetési fejezetek ez évi előirányzata; a tervezett hiány mértékét nem érinti a zárolás. (Népszava, Magyar Hírlap)

‘Saját fegyverével kell felszámolni a Fidesz rendszerét’

Ellenzéki összefogást tartana szükségesnek Karácsony Gergely, az LMP képviselője a következő választáson a Fidesz legyűrése, valamint a következő kormány kezét megkötő kétharmados törvények megváltoztatása érdekében. Utána jöhetne egy „sportszerű” választás. (Népszabadság)

2011. július 11.

Egyfordulós, vegyes rendszert terveznek

Fenntartaná a vegyes választási rendszert a Fidesz, de az eddigi két forduló helyett a jövőben már csak egy körben dőlne el minden, azaz az egyéni képviselői mandátumszerzésnek nem lenne feltétele a választók több mint felének a támogatása. De nem csak ez egyértelműsíti, hogy a Fidesz saját magára szabja a választási szabályokat, koncepciójuk egyes elemei ugyanis még a választói akaratot is felülírják. (Népszava 1. és 13. oldal, Népszabadság 1. és 5. oldal)

Megfélemlítés a közmédiában

Mindenkit utcára tesz a Fidesz, aki nem hajlandó őt kiszolgálni. Mindenkit, aki saját szakmája szempontját kívánja érvényesíteni, és nem akar kormányzati ukázok szellemében dolgozni. Vegyük észre: nem csak tisztogatás folyik, megfélemlítés is. Ha nem állsz be a sorba, akkor repülsz – írta honlapján heti politikai értékelésében Mesterházy Attila. (Népszava 3. oldal)

Soha nem látott béremelkedés jöhet

A viszonylag alacsony keresetűeket foglalkoztató társaságokra nagyobb terhet ró azon dolgozóik bérkompenzálása, akik az átlagosnál alacsonyabb fizetésük miatt rosszabbul járnak az egykulcsos adózás bevezetésével. A tervek szerint a jövő évtől kötelező intézkedésnek az állami tulajdonú MVM és a MÁV már ez év elején eleget tett, ahogy a magánkézben lévő Videoton is. A béremelés elvárt mértéke 8,3 százalék lesz átlagosan januártól. (Világgazdaság 5. oldal)

Legyen uniós pénzügyminiszter

Az Európai Központi Bank elnöke Jean-Claude Trichet tegnap uniós pénzügyminisztérium létrehozására és EU-s pénzügyminiszter kinevezésére tett javaslatot, aminek szerinte ha nem is holnap, de holnapután valóra kell válnia. Közben a közös európai gazdasági kormányzás ügye már megvalósulóban van, a hat pontos szabályzatot a magyar elnökség készítette elő, és szeptemberben fogadják el. (Népszava 4. oldal)

Paczolay Péter: A politikai jelöltből lett alkotmánybírák hálátlanok

Az alkotmánybíróvá választott politikai jelöltek – ritka kivételtől eltekintve – törvényszerűen hálátlanok az őket jelölő pártokkal szemben – nyilatkozta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróságnak a hivatalában a napokban a parlament által is megerősített régi-új elnöke. Szerinte ennek egyik oka, hogy új posztjukon bizonyítani akarják: rendelkeznek az alkotmánybíráktól elvárt autonómiával. (Népszabadság 6. oldal)

Az alkotmány tagállami hatáskör

Tárgyi tévedések és az alaptörvény rosszhiszemű értelmezése alapján ítélte el az Európai Parlament (EP) az új alaptörvényt – vélekedett Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyi államtitkára. Az EP múlt keddi, strasbourgi plenáris ülésén szavazta meg az állásfoglalást, jórészt a Velencei Bizottság véleményére alapozva. (Magyar Hírlap 4. oldal)

Majdnem húsz törvényjavaslatról szavaz a parlament

Az Országgyűlés hétfői ülésén csaknem húsz törvényjavaslatról dönthet, így a képviselők elfogadhatják például az egyházügyi, a köztársasági elnök jogállásáról, valamint az alapvető jogok biztosáról szóló sarkalatos törvényeket is. A parlament ezzel a nyári rendkívüli ülésszak végére is ér, soron következő, első őszi ülését szeptember 12-én tartja. (MNO)

2011. július 9.

Közmédia: ’Az érdekképviseleti vezetők egyötöde érintett a leépítésben’

A közmédiumokban működő 13 szakszervezet és az üzemi tanácsok 30 védett tagja, az érdekképviseleti vezetők egyötöde érintett a csoportos létszámleépítésben – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. (Népszabadság 5. oldal)

Így egységesítenék az életpályákat

A közszolgálati életpályamodellek összehangolásának időbeli menetrendje után most lapunk birtokába jutott az a kormány számára készült előterjesztés, amely a csaknem 140 ezer köztisztviselő, rendvédelmi és fegyveres dolgozó, illetve hivatásos és szerződéses állományú katona életútjának egységesítéséhez szükséges konkrét kapcsolódási pontokat tartalmazza. (Magyar Nemzet 1. és 3. oldal)

Néppártot épít a Szociális Unió

Az ország helyzetének romlásáért és a Fidesz–KDNP kétharmados többségéért is a gyurcsányi politika a felelős. Legalábbis Szili Katalin szerint. A volt házelnök, volt MSZP-politikus, jelenleg független országgyűlési képviselő és az új politikai formáció, a Szociális Unió elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, szerinte az Orbán-kormány kiérleltebb döntésekre juthatna, ha lényegesen elegánsabb társadalmi párbeszédet folytatna. (Magyar Hírlap 1. és 4. oldal)

Tovább hullanak a fejek: ez a megújítás?

A Duna Televíziónál folytatódott tegnap a közszolgálati média “megújítása” – szinte a teljes vezetőséget lefejezték. A gyakran évtizedes múlttal rendelkező, elismert szakembereket, műsorkészítőket érintő elbocsátási hullám miatt a közmédia szakszervezetei szerdára tüntetést szerveznek. (Népszava 3. oldal)

2011. július 1.

Szakszervezeti D-Day

Mintegy ötven ágazati szakszervezet csatlakozott ahhoz a kiáltványhoz tegnap, amelyben az érdekképviseletek a munkavállalókat sújtó megszorító intézkedések ellen tiltakoznak. Ha nem sikerül a kormányt tárgyalóasztalhoz kényszeríteni és a vitatott kérdésekben megegyezésre jutni, kilátásba helyezik azt is, hogy szeptember 29-től D-Day elnevezéssel határozatlan idejű, országosan összehangolt akcióba kezdenek. (Népszabadság 7. oldal)

Alkalmas-e a közmunka a foglalkoztatás bővítésére?

Körkérdés a Világgazdaságban. A válaszadók: Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára; Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára; Scharle Ágota, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója; Varga László, a SZEF elnöke; Németh Dávid, az ING Bank elemzője. (16. oldal)

Pénzügyi diétán az egészségügy

Sem többletforrást, sem valódi perspektívát nem nyújt az egészségügy számára – ez a véleménye az MSZP-nek a Semmelweis Tervről, amelyek kártékonynak, cinikusnak és hazugnak nevezett Kökény Mihály. A szocialista politikus szerint ráadásul a terv egyes rendelkezései súlyosan törvénysértőek lehetnek. Szócska Miklós államtitkár eközben arról beszélt, hogy “érvényes egészségpolitikai koncepciója van az országnak” és nem kerül ki pénz az egészségügyből. (Népszava 2. oldal)

Navracsics: A jó állam nem értéksemleges

A jó állam nem értéksemleges kategória, a közigazgatásban a nemzet érdekeit kell szolgálni – hangsúlyozta tegnap Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azon a konferencián, amelyen az elmúlt év eredményeit értékelték. A tanácskozáson Gál András Levente közigazgatási államtitkár a kormánytisztviselők életpályamodelljéről, a kormánytisztviselői kar létrehozásáról beszélt. (Magyar Hírlap 3. oldal)

Kormánytag kezdeményezett eljárást a Népszava ellen – egy komment miatt

Beigazolódni látszanak azok a félelmek, hogy a médiatörvény célja az ellenzéki sajtó ellehetetlenítése. Egy mondvacsinált ügyben eljárás indult lapunk ellen Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár kezdeményezésére. Egy “állampolgári bejelentés” szerint kegyeletsértő hozzászólás – komment – jelent meg a Népszava internetes oldalán a Mádl Ferenc volt államfő temetéséről írott cikk mellett. (12. oldal)

Orbán ismét szembe kerül Európával

Ismét komoly nemzetközi kritikák elé néz az Orbán-kormány, hiszen sajtóinformációk szerint jövő kedden, az Európai Parlament plenáris ülésén olyan határozatot fogadnak el a képviselők, amely az alaptörvény módosítására szólítja fel a kabinetet. A helyzet pikantériája, hogy Orbán Viktor kormányfő éppen aznap értékeli hazánk elnökségének fél évét Strasbourgban. (Népszava 3. oldal)

Az igazság veszhet el, hadd szóljon!

A Klubrádió megsegítésére rendeztek Hadd szóljon! címmel koncertet szerdán a Syma Rendezvénycsarnokban. A háromezer nézőn érződött, elszántan kiállnak a demokráciáért, s azt gondolják, úgy vagyunk különbözőek, hogy elfogadjuk egymást. (Népszava 6. oldal)

Szűrben zárt a magyar elnökség Brüsszelben

A magyar elnökség egyik legnagyobb sikere, hogy ellenszélben – méghozzá a saját maga keltette ellenszélben – is nagyot alkotott. Igaz, ehhez szilárd eltökéltségre volt szükség a magyar diplomácia részéről (amely aggasztóan gyengén nyitott januárban uniós elnökként), hogy az új magyar kormány által az európai demokratikus értékek értelmezése körül kavart politikai viharból kiragadja önmagát. (Népszabadság 4. oldal)

Mától él az új hétparancsolat

Július elsejével lépnek hatályba a médiatörvény, valamint a „médiaalkotmány” nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései. A tavaly decemberben elfogadott jogszabály az elektronikus médiumokra már január óta érvényes, mostantól viszont az újságokkal, internetes hírportálokkal szemben is eljárást indíthat és bírságolhat a médiahatóság. (Népszabadság 6. oldal)

Clinton: Orbán a szabadságért harcolt mindig

A Közép-Európa régió támogatásának fontosságát, a kétoldalú gazdasági együttműködés hangsúlyosabbá tételét szorgalmazta Orbán Viktor kormányfő az amerikai külügyminiszterrel folytatott tegnapi találkozóján. Hillary Clinton visszautasította a magyar „demokratikus viszonyokat” kétségbe vonó hazai ellenzéki támadásokat. (Magyar Hírlap 6. oldal)

Országos óvodaépítési program kezdődik

Hatalmas óvodaépítési programba kezd a kormány, amelynek köszönhetően egy-két éven belül felszámolható a súlyos óvodai férőhelyhiány – tudtuk meg. Tizenhatmilliárd forintot költenek új óvodai férőhelyek kialakítására. A nagyvárosokban átmenetileg a családi napközik támogatásával oldják meg a helyzetet. (Magyar Nemzet 1. és 3. oldal)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az