PÁRBESZÉDET A TÁRSADALMI BÉKÉÉRT!

Az ASZSZ, a ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF közös közleménye az érdekegyeztetés megújításáról. A 4 konföderáció közösen tesz javaslatot a kormánynak és a parlamentnek..

Az elmúlt héten tartott tiltakozás bebizonyította, hogy a munkavállalók és szakszervezeteik elutasítják azt a kormányzati magatartást, amely tagadja a háromoldalú párbeszéd szükségességét és annak előkészítés nélküli kisajátítását. A munka világát érintő kérdésekről a kormány egyedül nem dönthet.

A négy együttműködő konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) javaslatot tesz az érdekegyeztetés megújításáról szóló törvényjavaslat módosítására, abból a célból, hogy megőrizhető legyen a társadalmi béke és mielőbb kezdődjenek meg a tárgyalások a munka világát érintő kérdésekben.

A javaslat szerint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban olyan testületet kell létrehozni, melynek tagja a kormány, a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek. A testület feladata a munka világát érintő tárgyalások lefolytatása, a bérezéstől a munkatörvények módosításáig. A másik ilyen testület az egészségügyi, szociális és gyermekjóléti, köz- és felsőoktatási szakképzési és felnőttképzési kérdések megvitatására szolgáló testület lenne.

A módosító javaslatokat az együttműködő szakszervezetek eljutatták az előterjesztő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, a kijelölt parlamenti bizottságokhoz valamint Lázár János frakcióvezetőhöz.

Budapest, 2011. június 19.

A négy együttműködő konföderáció:

ASZSZ, ÉSZT, MSZOSZ, SZEF

A közlemény teljes szövege a csatolmányban, a javaslatok pedig a linkre kattintva olvashatók.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább