Keresés
Close this search box.

PÁRBESZÉDET A TÁRSADALMI BÉKÉÉRT!

Az ASZSZ, a ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF közös közleménye az érdekegyeztetés megújításáról. A 4 konföderáció közösen tesz javaslatot a kormánynak és a parlamentnek..

Az elmúlt héten tartott tiltakozás bebizonyította, hogy a munkavállalók és szakszervezeteik elutasítják azt a kormányzati magatartást, amely tagadja a háromoldalú párbeszéd szükségességét és annak előkészítés nélküli kisajátítását. A munka világát érintő kérdésekről a kormány egyedül nem dönthet.

A négy együttműködő konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) javaslatot tesz az érdekegyeztetés megújításáról szóló törvényjavaslat módosítására, abból a célból, hogy megőrizhető legyen a társadalmi béke és mielőbb kezdődjenek meg a tárgyalások a munka világát érintő kérdésekben.

A javaslat szerint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban olyan testületet kell létrehozni, melynek tagja a kormány, a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek. A testület feladata a munka világát érintő tárgyalások lefolytatása, a bérezéstől a munkatörvények módosításáig. A másik ilyen testület az egészségügyi, szociális és gyermekjóléti, köz- és felsőoktatási szakképzési és felnőttképzési kérdések megvitatására szolgáló testület lenne.

A módosító javaslatokat az együttműködő szakszervezetek eljutatták az előterjesztő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, a kijelölt parlamenti bizottságokhoz valamint Lázár János frakcióvezetőhöz.

Budapest, 2011. június 19.

A négy együttműködő konföderáció:

ASZSZ, ÉSZT, MSZOSZ, SZEF

A közlemény teljes szövege a csatolmányban, a javaslatok pedig a linkre kattintva olvashatók.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet