PÁRBESZÉDET A TÁRSADALMI BÉKÉÉRT!

Az ASZSZ, a ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF közös közleménye az érdekegyeztetés megújításáról. A 4 konföderáció közösen tesz javaslatot a kormánynak és a parlamentnek..

Az elmúlt héten tartott tiltakozás bebizonyította, hogy a munkavállalók és szakszervezeteik elutasítják azt a kormányzati magatartást, amely tagadja a háromoldalú párbeszéd szükségességét és annak előkészítés nélküli kisajátítását. A munka világát érintő kérdésekről a kormány egyedül nem dönthet.

A négy együttműködő konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) javaslatot tesz az érdekegyeztetés megújításáról szóló törvényjavaslat módosítására, abból a célból, hogy megőrizhető legyen a társadalmi béke és mielőbb kezdődjenek meg a tárgyalások a munka világát érintő kérdésekben.

A javaslat szerint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban olyan testületet kell létrehozni, melynek tagja a kormány, a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek. A testület feladata a munka világát érintő tárgyalások lefolytatása, a bérezéstől a munkatörvények módosításáig. A másik ilyen testület az egészségügyi, szociális és gyermekjóléti, köz- és felsőoktatási szakképzési és felnőttképzési kérdések megvitatására szolgáló testület lenne.

A módosító javaslatokat az együttműködő szakszervezetek eljutatták az előterjesztő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, a kijelölt parlamenti bizottságokhoz valamint Lázár János frakcióvezetőhöz.

Budapest, 2011. június 19.

A négy együttműködő konföderáció:

ASZSZ, ÉSZT, MSZOSZ, SZEF

A közlemény teljes szövege a csatolmányban, a javaslatok pedig a linkre kattintva olvashatók.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és