PÁRBESZÉDET A TÁRSADALMI BÉKÉÉRT!

Az ASZSZ, a ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF közös közleménye az érdekegyeztetés megújításáról. A 4 konföderáció közösen tesz javaslatot a kormánynak és a parlamentnek..

Az elmúlt héten tartott tiltakozás bebizonyította, hogy a munkavállalók és szakszervezeteik elutasítják azt a kormányzati magatartást, amely tagadja a háromoldalú párbeszéd szükségességét és annak előkészítés nélküli kisajátítását. A munka világát érintő kérdésekről a kormány egyedül nem dönthet.

A négy együttműködő konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) javaslatot tesz az érdekegyeztetés megújításáról szóló törvényjavaslat módosítására, abból a célból, hogy megőrizhető legyen a társadalmi béke és mielőbb kezdődjenek meg a tárgyalások a munka világát érintő kérdésekben.

A javaslat szerint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban olyan testületet kell létrehozni, melynek tagja a kormány, a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek. A testület feladata a munka világát érintő tárgyalások lefolytatása, a bérezéstől a munkatörvények módosításáig. A másik ilyen testület az egészségügyi, szociális és gyermekjóléti, köz- és felsőoktatási szakképzési és felnőttképzési kérdések megvitatására szolgáló testület lenne.

A módosító javaslatokat az együttműködő szakszervezetek eljutatták az előterjesztő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, a kijelölt parlamenti bizottságokhoz valamint Lázár János frakcióvezetőhöz.

Budapest, 2011. június 19.

A négy együttműködő konföderáció:

ASZSZ, ÉSZT, MSZOSZ, SZEF

A közlemény teljes szövege a csatolmányban, a javaslatok pedig a linkre kattintva olvashatók.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk