Együtt dudált a főváros

Befejeződött a Dudálj velünk akciónap! Több száz gépkocsi tette meg a Hősök teréről induló és oda visszatérő útvonalat

Az országos szakszervezeti demonstráció részeként befejeződött Budapesten az autós tiltakozó felvonulás; a szervezők közlése szerint mintegy 200 gépkocsi indult a Hősök teréről az Andrássy út felé.

Csütörtökön négy szakszervezeti konföderáció – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – tartott autós figyelemfelhívó demonstrációt a fővárosban.

A szakszervezetek azt követelték a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt.

A négy szakszervezeti szövetség tiltakozott a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen, mert álláspontjuk szerint hátrányos helyzetbe hozza a munkavállalókat, növeli kiszolgáltatottságukat, és csökkennek a fizetések is.

Tiltakoztak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetése, valamint a nyugdíjrendszer „egyeztetés nélküli, drasztikus átalakítása”, illetve a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen.

Ellenezték a szakszervezetek a munkanélküli és szociális ellátások „drasztikus” csökkentését, és az országos bérmegállapodás megszüntetését is.

Borsik János, az ASZSZ elnöke elmondta: azért szervezték a megmozdulást, mert az április 9-i szakszervezeti demonstrációnak „nem volt olyan hatása a kormányra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az országos konföderációkkal és a munkáltatói képviselettel”.

Hangsúlyozta: az autós demonstráció békés, fegyelmezett, pártmentes felvonulás. Borsik János elmondta: „nem ez lesz az utolsó tüntetés, ha a kormány beváltja azokat a fenyegetéseket, hogy a Munka törvénykönyvét még jobban lerontja” a munkavállalói érdekekkel ellenkezően.

Szeptember környékén újabb megmozdulásokra lehet számítani, ha a kormány nem akar tárgyalni a partnereivel – mondta Borsik János. Hozzáfűzte ugyanakkor: azért június 16-ra szervezték a megmozdulást, hogy felhívják a figyelmet az egyeztetések fontosságára. A kormány ugyanis korábban azt ígérte, hogy a szociális konzultáció lezárulása után – amely június 15-én volt – tárgyal az érdekeltekkel a tervezett átalakításokról – fűzte hozzá.

Kuti László, az ÉSZT elnöke elmondta: a felvonulás célja volt, hogy felhívják a figyelmet az egyeztetés hiányának tarthatatlanságára, és mégis kezdődjenek tárgyalások. „Most még van lehetőség az érdekegyeztető tanács, vagy annak megfelelő testület létrehozására, van lehetőség tárgyalni a munkaügyi jogszabályokról”.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke azt mondta, hogy a vidéki akciók többsége is a budapestivel egy időben kezdődött, este hat óráig tartanak a megmozdulások, az utolsó gyűlés hat órakor kezdődik Miskolcon.

Hangsúlyozta: „a szakszervezet népe nem más mint az ország népe”, a szakszervezeti tagok nagy része is mást várt a kormány megalakulásakor. Az, hogy a sorozatos demonstrációkon egyre többen vannak, egyre szélesebb kör vesz részt, Pataky Péter szerint azt mutatja, hogy nő a csalódottság.

Varga László, a SZEF elnöke kiemelte: azt várják, hogy a tüntetéssel a döntéshozók és a társadalom figyelmét is rá tudják irányítani arra, hogy elfogadhatatlan a kormány és a parlamenti többség jogalkotása. Egyben kérte a fővárosban közlekedők megértését a forgalomkorlátozások miatt, hangsúlyozva, hogy „ez nemcsak a mi ügyünk, ez egy társadalmi ügy”.

A négy együttműködő szakszervezeti konföderáció tagszervezetei mellett a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) is több autóval csatlakozott a tüntetéshez, „Hivatásunk védelmében”, valamint „A köztársaságért! Érted, értem, értünk” feliratú transzparensekkel. Bárdos Judit azt hangsúlyozta, hogy reméli, hogy ez a megmozdulás mielőbb normális mederbe tereli a megszakadt tárgyalásokat.

Forrás: Szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek:

A csatolmány olvashatók a követelések!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a