2011. június 1-15.

2011. június 15.

A devizahitelesek megsegítése és az OÉT utódja lesz a téma

Az Országgyűlés mai ülésén tárgyalni kezdi a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényjavaslatot, emellett szintén általános vita kezdődhet az Országos Érdekegyeztető Tanács helyébe is lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrehozásáról szóló kormányzati előterjesztésről is. (MNO)

Új munkaügyi egyeztető fórum jöhet

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácson (NGTT) belül létrejöhet egy olyan bizottság vagy albizottság, amelyben a munka világát érintő kérdésekről egyeztetnének – mondta tegnap Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára. (Magyar Hírlap)

Országos lesz a szakszervezeti demonstráció

Országszerte demonstrációkat tartanak holnap a szakszervezetek a szerintük munkavállalókat sújtó kormányintézkedések miatt. Négy baloldali, szocialistákhoz közel álló konföderáció, az MSZOSZ, a SZEF, az Autonómok és az ÉSZT a megyeszékhelyeken és Budapesten autós demonstrációt, Miskolcon, Egerben, Kaposváron és Tatabányán pedig tüntetést tart. (Magyar Nemzet 3. oldal)

Dagad az elégedetlen munkavállalók tábora

Csütörtökön egy napon, de egymástól függetlenül két demonstrációt is tartanak a fővárosban az érdekvédők. A “bohócforradalmat” a rendészeti dolgozók sztrájkbizottságának volt vezetői, Kónya Péter és Árok Kornél hirdették meg, rendezvényükön – a kormány gyakorlatát követve – visszamenőleges hatállyal visszavonnák a kormánypártokra tavaly leadott szavazatokat. (Népszava 1. és 12. oldal)

Az állampolgárok új barátja

Lerántotta a leplet a hónapok óta emlegetett Magyary-programról a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor tegnapi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: mindannyiunk célja, hogy olyan közigazgatás jöjjön létre, amely barátja az állampolgároknak, s a nemzet szolgálatában áll azért, hogy Magyarország ismét Európa egyik legvirágzóbb, legstabilabb és leginkább előrehaladó nemzete legyen. (Népszabadság 7. oldal, Magyar Hírlap 3. oldal)

A Magyary Program teljes szövege a csatolmányban olvasható.

Foltozzák a médiatörvényt

Akár börtönbüntetéssel is sújthatják a jövőben a médiacégek vezetőit. Ehhez két javaslatot is el kell fogadnia a parlamentnek. Az egyik a Rogán Antal által pénteken beadott médiatörvény módosítás, amely szerint a médiahatóságnak fizetendő díjak és a médiatörvény alapján kiszabott bírságok adók módjára behajtandó köztartozások lennének. Egy másik elképzelés szerint a cégvezetők – és ez nemcsak a sajtóra vonatkozna – magánvagyonukkal felelnének vállalkozásuk tartozásaiért. (Népszava 1. és 3. oldal)

Szima Judit: Vihar előtti csend van

Szinte példátlan a közvélemény egyetértése abban, hogy Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárát június 3-án a nyomozó hatóság politikai nyomásra vette őrizetbe. Az előzetes letartóztatását azonban a bíróság nem rendelte el. Szerinte azért húzták az időt a meggyanúsításával, hogy ne tudjon demonstrálni. (Népszabadság 6. oldal)

Meghátrált a kormány

Inába szállt a kormány bátorsága, kezdi megfontolni, merre mennyit merjen lépni. Áprilisban Matolcsy György még merészen jelentette be, hogy 270 napról 90-re csökkentik a munkanélküli segély folyósításának idejét. A belügyminiszter viszont pénteken már olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amiben “csak” 180 napra apad ez az időtartam. (Népszava 5. oldal)

Előzhetnek a táppénzesek az orvosnál

Nyugdíjasnak, diáknak, munkanélkülinek, gyesen lévőnek türelemre lesz szüksége a szakrendelőkben, mert az elsőbbség a táppénzen lévőké. (Népszabadság 1. oldal)

Börtönbüntetéssel riogatnak

A kormány javaslatára kiegészítették a büntetőtörvénykönyv tényállásait a költségvetési csalással, illetve a társadalombiztosítási és szociális juttatásokkal történő visszaéléssel. Az adócsalók, a kamu rokkantnyugdíjasok és a táppénzcsalók ezentúl két év börtönbüntetést is kaphatnak. Az általunk megkérdezett szakértők szerint ez inkább propagandafogás, hiszen ezeket a csalásokat eddig is lehetett büntetni, táppénzre pedig a munkahelyüket féltő emberek még indokolt esetben sem mernek menni. (Népszava 4. oldal)

Orbán a nyár végén „rázza meg a fát”

A Fidesz július eleji kongresszusáig bizonyosan nem lesz kormányátalakítás. A Magyar Hírlap információi szerint amennyiben ez a nyár, vagy az ősz folyamán, esetleg a jövő év elején bekövetkezik, csak államtitkári szinten lehetnek változtatások. Annak ellenére, hogy az ellenzéki sajtó szinte már kész tényként kezeli Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és egyik államtitkára, Szőcs Géza távozását, forrásaink az ő pozícióikat „nagyon erősnek” minősítették. „Ha távoznak, az csak a saját döntésüknek lenne köszönhető, nem úgy mint több, a minisztériumban jelenleg dolgozó kollégájuknak” – mondta a lapnak egy kormányközeli informátor.

2011. június 14.

Ez nemcsak a rendvédelmisek ügye: ma mi, holnap bárki más

Bár az érdekképviseletek számára a kormány utolsó javaslata is tudomásul vehetetlen és elfogadhatatlan volt, Czövek János, a Honvédszakszervezet és a Fegyveres és Rendvédelmi szféra sztrájkbizottságának elnöke szerint a kormány az eredeti ötleteihez képest visszafogottabb tervekkel állt elő. Már nem akarják a törvény erejével munkára kényszeríteni a szolgálati nyugdíjasokat. A tárgyalásoknak és a tüntetéseknek azonban nincs még végük, és a szakszervezetek csak remélni tudják, hogy ha sikerülne kompromisszumra jutniuk a kormánnyal, akkor azt önálló képviselői indítványokkal nem írják felül. (Népszabadság 5. oldal)

Navracsics: a közigazgatásban nem üzletemberek munkájára van igény

A közigazgatásban nem üzletemberek munkájára van igény – jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden megjelenő, új, Közszolgálat című havilapjának adott interjúban, amelynek szövegét a tárca hétfőn juttatta el az MTI-hez. (Népszava, Magyar Hírlap)

Így köti meg Orbán 10 kormány kezét

Orbán az osztrák Kronen Zeitungnak adott nyilatkozatában elismerte: tudatosan lehetetleníti el, köti gúzsba gazdasági fronton a következő kormányokat. Azért szabályozzák sarkalatos törvényben például a nyugdíj- és az adórendszert, hogy azokat csak konszenzussal lehessen megváltoztatni. (Népszabadság 4. oldal) A Vélemény rovatban Miklós Gábor írását olvashatjuk a témáról. (11. oldal)

Sorsdöntő vacsorát rendezünk Brüsszelben

Ha sikerül kompromisszumra jutni és jövő héten az Európai Parlament is rábólint a csomagra, akkor az utolsó pillanatban, de teljesül a magyar elnökség egyik legfőbb célkitűzése. (Világgazdaság 1-2. oldal)

Megtagadhatja a rendes felmondás átvételét a munkavállaló

A munkaviszony megszüntetésénél sok esetben járható út a közös megegyezés, a munkáltatónak is ez a legkedvezőbb, de később nehezen peresíthető. A munkajoggal kapcsolatos, rendszeresen jelentkező sorozatunk második részében a munkaviszony rendes felmondással történő megszüntetésével foglalkozunk, amely már sokkal szigorúbb előírásokat és kötelezettségeket tartalmaz. (Népszava 3. oldal)

Még mindig nem elég pontos a médiatörvény?

Több tucatnyi ponton javasolja módosítani a fideszes Rogán Antal a tavaly általa (is) beterjesztett médiatörvényt, melyet korábban az Orbán-kormány az uniós fórumokon, mint a közösségi jogrenddel minden tekintetben harmonizáló, sőt mintának ajánlott jogszabály-csomagot kommunikált. (Népszava 12. oldal)

Tervek a felsőoktatás átalakítására

A felsőoktatás szerkezeti átalakításával várhatóan a bajai, a nyíregyházi, a kaposvári és a gyöngyösi intézmények veszíthetik el önállóságukat – derül ki egy a Magyar Hírlaphoz eljuttatott elemzésből. (2. oldal)

Hamarosan kezdődik a gigahitel törlesztése

Az idén kezdődik meg több mint ötszázmilliárd forintos törlesztő részlettel a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió hitelcsomagjának visszafizetése, s 2015-ben ér véget. A törlesztés oroszlánrésze az országgyűlési választásokat megelőző évre esik: 2013-ban mostani árfolyamon számolva több mint 1300 milliárd forint lesz a törlesztési kötelezettség. (Magyar Hírlap 10. oldal)

2011. június 11.

Hoffmann csak kormánydöntés után egyeztet

Hiába sürgetik és követelik a pedagógus-szakszervezetek, hogy még azelőtt tárgyalhassanak az oktatási államtitkársággal a közoktatási törvénytervezetről, mielőtt az a kormány elé kerül, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint erre nem kerül sor, mert előbb a kormánynak kell véleményeznie a koncepciót. „Több olyan kérdés van, amely kormányzati döntést igényel, mivel a kormány kötelezettségvállalásával jár, de olyan probléma is szép számmal akad, amelyre az államtitkárság többféle megoldást kínál. Ezekről a kormánynak kell döntenie, és csak azután lehet az érdekvédőkkel érdemi egyeztetést folytatni. (Magyar Hírlap 3. oldal)

Végletesen átrendeződnek az erőviszonyok: Jön az új lex Pokol?

Balsai István, Pokol Béla, Szalay Péter, Szívós Mária és Dienes Ohm-Egon alkotmánybíróvá választásával végletesen átrendeződnek-e a „politikai erőviszonyok” a testületben? Hatályukat vesztik-e az Alkotmánybíróság által hozott korábbi határozatok, ha a „húsvéti” alkotmány életbe lép? (Népszabadság 5. oldal)

Növelné az inflációt a chipsadó, és a végén a vevő fizetne

A kereskedelemben nincs annyi tartalék, hogy újabb költségeket képes legyen „lenyelni”, ezért – hacsak a gyártók nem vállalnak részt a teherből – várhatóan a fogyasztókra hárul a „chipsadó” megfizetése – mondta munkatársunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. (Népszabadság 9. oldal)

Gyámság alá kerülhet a magyar médiatörvény

Újabb vizsgálat indulhat egyebek mellett a magyar médiatörvény miatt, ezúttal az Európa Tanács kezdeményezett monitoring eljárást. Július elején érkeznek a raportőrök, hogy jelentést készítsenek a sajtószabadság érvényesüléséről, a politikai elbocsátásokról, az alkotmányozás folyamatáról és az Alkotmánybíróság függetlenségének korlátozásáról. Ez alapján dönt a Tanács arról, hogy szükség van-e a két évig tartó folyamatos ellenőrzésre. (Népszava 3. oldal)

Európa bírálja a hatalomkoncentrációt

Továbbra is fenntartja korábbi, főleg az alkotmányozás módjára és sebességére vonatkozó kritikáját a Velencei Bizottság (VB). Ám az elfogadott alaptörvény kormany.hu-n elérhető angol nyelvű változata alapján végzett újabb vizsgálatuk lényegesen több ponton bírál, és sokkalta súlyosabb megállapításokat tesz. (Népszava 13. oldal)

2011. június 10.

Egyre több tagja van a “bohócok” csoportjának

Sztrájkot hirdetettek június 29-ére és július 7-ére a mozdonyvezetők, a BKV járművezetői, és a dél-dunántúli Volán-busz vezetői. A kétórásra tervezett figyelmeztető munkabeszüntetést tegnap, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj megszüntetése ellen tartott demonstrációjukon jelentették be. Továbbra is tárgyalást sürgetnek, de a miniszterelnöktől ők is csak egyenlevelet kaptak: a szociális konzultáció lezárulásáig a kormány nem hoz döntéseket a korkedvezményes nyugdíjról. (Népszava 3. oldal, Népszabadság 5. oldal)

Orbáni retorika: a jobboldalon sem tetszik a bohócügyi államtitkározás

„A Fidesz-kormányzást egy nagy társadalmi-gazdasági megállapodással kell kezdeni. Hogy ezt Orbán-paktumnak fogják-e hívni a Moncloa-paktum nevére is utalva, az kérdéses. De a gazdasági erők, munkáltatók, munkavállalók és a civil társadalom szereplőinek bevonásával kell egy tagolt, az első két év válságkezelésére vonatkozó megállapodást létrehozni” – ezt Stumpf István nyilatkozta 2008 májusában a Fidesz számára győzelmet hozó szociális (vizitdíjas) népszavazás után. (Népszabadság 5. oldal)

Orbán máshol érzi a választóvonalat

Akkor lehet versenyképes az EU, ha lehetővé teszi a határain belüli szabad munkaerő-áramlást – mondta Orbán Viktor, aki csütörtökön Hollandiában járt. A kormányfő helyi közjogi méltóságokkal találkozott, s nyilvános beszélgetésen is részt vett. (Magyar Hírlap 5. oldal)

Nagyüzem lesz a nyári szünet előtti hetekben

Folytatódik a nagyüzem az Országgyűlésben: a kormány még e héten 17 előterjesztést nyújt be a Háznak. A házbizottság tegnapi tanácskozásán előterjesztett javaslatsorban szerepel a költségvetés módosítása, amely a Mol-pakett megvásárlása miatt vált szükségessé. (Magyar Hírlap 2. oldal)

A Velencei Bizottság szerint az alkotmány a demokrácia alapjait ássa alá

Számos ponton komoly kritikával illeti a 2012. január 1-jén életbe lépő új magyar alkotmányt a Velencei Bizottság véleménytervezete. Az Európa Tanács alkotmányozási ügyekért felelős tanácsadó testülete bírálja a preambulum egyes pontjait, az Alkotmánybíróság hatáskörének csorbítását és a Költségvetési Tanács szerepét is. A lapunk birtokába került dokumentum azt is kritizálja, hogy túlságosan sok kérdést kell sarkalatos törvényben szabályozni, ami a jelenlegi kormánypártok hatalmának bebetonozását jelentheti. (Népszabadság 6. oldal)

MSZP: egy hétre a pártszakadástól?

A szocialisták kongresszusán felszólíthatják Gyurcsány Ferencet, hogy távozzon az MSZP-ből – értesült a Magyar Hírlap. (3. oldal) A Századvég Alapítvány kutatása szerint szétesés és dezintegráció fenyegeti a politikai baloldalt a bukott miniszterelnök visszatérésével kapcsolatban. Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója szerint pedig a jelenleginél tisztább helyzet lenne az, hogy békében elválnak egymástól azok, akik egy baloldali demokratikus pártot akarnak csinálni, és azok, akik egy polgári demokrata középpártot. (Magyar Nemzet 1. és 3. oldal)

Pedagógustüntetés egy érintett szemével

Sipos Péterné, mérnök-tanár levele a Magyar Nemzet szerkesztőségének. (19. oldal)

2011. június 9.

Ízléstelen időzítés: bohócforradalom az emlékezés napján

„Miért június 16-ára, Nagy Imre mártír miniszterelnök 1958-as kivégzésének és 1990-es újratemetésének napjára szervezik bohócforradalom elnevezésű demonstrációjukat?” – kérdeztük Kónya Pétert, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének vezetőjét, aki magánemberként jelentette be a tüntetést Árok Kornéllal, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetőjével. Kónya elmondta, tüntetésüknek nincs köze az évfordulóhoz, tisztelik az akkori hősöket. (Magyar Hírlap)

Munkaalapú társadalmat sürget Orbán

Létkérdésnek nevezte a munkahelyek teremtését Orbán Viktor tegnap egy bécsi konferencián. A magyar miniszterelnök szerint tíz év alatt legkevesebb tíz százalékkal kell növelni Magyarországon a foglalkoztatási rátát. (Magyar Hírlap)

Újabb megszorítások réme fenyeget

Az Európai Bizottság nem nagyon hisz a magyar gazdaságpolitika sikerében. Mint azt kedden közé tett értékelésében érzékeltette, szakmailag megalapozatlannak tartja a magyar terveket, nem véli teljesíthetőnek a Széll Kálmán Tervet sem. Ám ha véletlenül mégis sikerülne maradéktalanul elérni a kitűzött célokat, az is kevés lenne: szükség van az eddig elhanyagolt strukturális reformokra és jöhetnek az újabb megszorítások. (Népszava)

Pótköltségvetésre lesz szükség

A szakmaiság hiánya, a tervek megalapozatlansága részeként Brüsszel azt is nehezményezi, hogy túlzott a növekedési és túl optimista az inflációs prognózis – hangsúlyozta kérdésünkre adott válaszában Katona Tamás volt pénzügyminisztériumi államtitkár. Mindezért az Európai Bizottság további megszorításokat tart szükségesnek. (Népszava)

Küzd az elnémítás ellen a Klubrádió

Akár az is előfordulhat, hogy nem indul a Klubrádió a Médiahatóság frekvenciapályázatán – jelentette ki Arató András a rádió elnök-vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján. A Szalai Annamária vezette szervezet ugyanis úgy határozta meg az előzetes pályázati kiírás feltételeit, hogy a Klubrádió biztosan ne nyerhessen a mostani műsorstruktúrájával. (Népszava)

Törvény a családokról: Kapjanak-e több nyugdíjat a szülők?

Még el sem fogadták a családok védelméről szóló sarkalatos törvényt, az internetes fórumokban máris élénk vitákat vált ki a nyugdíjjal kapcsolatos KDNP-s kezdeményezés. Eszerint a nyugdíjak számításánál valamilyen formában figyelembe kell venni a gyereknevelést. (Népszabadság)

Éles vita a magyar alkotmányról, jöhet az EP-Orbán meccs folytatása

Ismét szenvedélyes és csaknem kétórás, az időkeretet jóval túllépő politikai összecsapás színterévé vált az Európai Parlament strasbourgi ülésterme: a téma az új magyar alkotmány volt. Legutóbb a médiatörvény váltott ki hasonló indulatokat. És a politikai ütközet még nem ért véget. Az EP most határozatot szövegez az alaptörvényről, amelyről csak júliusban szavaz – épp Orbán Viktor jelenlétében.(Népszabadság)

Jön a só- és cukoradó

Népegészségügyi termékdíjat vezetne be jövő januártól a kormány a túlzottan sós és cukrozott élelmiszerekre és italokra. Az ebből származó 20-30 milliárd forint egészségügyi célokra menne. A hamburgerek és a készételek egyelőre mentesülnek. A munkaanyag hamarosan a kormány elé kerül. (Világgazdaság)

2011. június 8.

Porondra lép az egész cirkusz

Nem sikerült a rendvédelmieknek elérni, hogy Orbán Viktor legalább némi engedményt tegyen a korkedvezményes nyugdíj ügyében. Azt szerették volna, hogy a nyugdíjban maradó 57 év alatti egykori hivatásosok “megadóztatásáról” mondjon le a kormány. Ettől azonban elzárkózott a miniszterelnök. Az érdekvédők a tárgyalásokat lezártnak tekintik és sztrájkokat, demonstrációkat helyeztek kilátásba. (Népszava 3. oldal)

Bohócforradalmárok

Vajon milyen érdekek húzódnak meg a felfegyverzett erőszakszervezet tüntetőinek fenyegetőzései mögött? Ez a témája Torkos Matild írásának a Magyar Nemzetben. (7. oldal)

Orbán tudomásul vette, hogy nem veszik tudomásul

Tudomásul vette a kormányfő, hogy a rendvédelmi érdekképviseletek sem elfogadni, sem tudomásul venni nem tudják a kormány javaslatait, és minden törvényes eszközt bevetnek az elkövetkező hónapokban a nyomásgyakorlás érdekében. (Népszabadság 1. és 5. oldal, Magyar Nemzet 1., 4. és 7. oldal, Magyar Hírlap 3. oldal)

Ház előtt a megszorító salátatörvény

Megkezdődött az általános parlamenti vitája a kormány újabb egészségügyi salátatörvényének, amely 9 jogszabály módosításával igyekszik forrásokat kivonni a gyógyszerár-támogatási rendszerből, megszünteti a passzív táppénzt, valamint a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot (NET), és változtat néhány népegészségügyi és az egészségügyi dolgozókat érintő szabályon. Az előterjesztés indoklása szerint “elsősorban a Széll Kálmán Tervben foglaltak végrehajtása” a cél. (Népszava 3. oldal, Magyar Hírlap 4. oldal)

Hozta rossz formáját a költségvetés

A szokott mederben sodródik az államháztartás. Hiánya az első öt hónapban az egész esztendőre tervezett deficit 105 százalékánál is magasabb. Év végére azonban hozható lesz a 3 százalék alatti bruttó hazai össztermék arányos deficit. De csak a rendkívüli adók és a nyugdíjpénztári vagyon felhasználásával. (Népszava 1. ,5. és 12. oldal)

Törvénysértő Orbánék szociális konzultációja

Sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt a “Szociális Konzultáció 2011” keretében végzett adatkezelés; az ugyanis nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát – tudatta Jóri András. (Népszava 1-2. oldal)

Elégedetlen velünk az EU

Brüsszel továbbra is a strukturális reformokat kéri számon a magyar gazdaságpolitikán, de nem tetszik az Európai Uniónak a Költségvetési Tanács felszámolása, a közmunkaprogram, és úgy látják az EU bürokratái, hogy a Széll Kálmán Terv maradéktalan megvalósítása mellett további megszorításokra lesz szükség. Elengedhetetlennek tartják a Fidesz-kormány büszkesége, az egykulcsos adórendszer újragondolását is, úgy, hogy az a költségvetési kiadások növelése nélkül legyen kedvezőbb a szegények számára. (Népszava 5. oldal, Világgazdaság 1-2. oldal)

2011. június 7.

Bohócforradalom lesz jövő csütörtökön

Bohócruhás tiltakozó akciót hirdetett Kónya Péter és Árok Kornél, a két rendvédelmi érdekvédő június 16-ára. A fővárosi demonstrációra azokat várják, akik bizalomvesztés miatt “visszamenőleges hatállyal” visszavonnák a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazataikat. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO, Világgazdaság)

Bajban a korhatár alatti nyugdíjasok

Döntött a nyugdíjakkal kapcsolatos alkotmánymódosításról az Országgyűlés. A jövőben így csökkenthetik, szociális ellátássá alakíthatják, vagy akár meg is szüntethetik az öregségi korhatár előtt folyósított nyugellátást. Az MSZP nemet mondott a fideszes javaslatra. A Fidesz-KDNP többség azt a változtatást is elfogadta, amelynek értelmében szeptembertől tizenegy helyett 15 tagja lesz az Alkotmánybíróságnak. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO, Világgazdaság)

A mozdonyvezetők a Kossuth téren demonstrálnak

A Mozdonyvezetők Szakszervezete demonstrációt tart csütörtökön a Parlament előtt a Kossuth téren, amelyen a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj intézményének tervezett megszüntetése ellen tiltakoznak. (Népszabadság)

A bírák az Alkotmánybírósághoz fordulnak

Elkészült a Legfelsőbb Bíróságon az az alkotmánybírósági beadvány, amelyben a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítását szabályozó, bár egyelőre még el sem fogadott törvény ellen kívánnak tiltakozni az érintettek. (Népszabadság)

Megváltoztatják a család fogalmát

A családok védelméről szóló törvénytervezet szerint “a család azon személyek gazdasági és érzelmi közössége, amelyben legalább két személy egymással egyenesági rokonságban áll”. (Népszabadság)

A kilábalás csak illúzió volt: Ismét itt a válság

Az elmúlt másfél év gazdasági kilábalása csak illúzió volt, valójában W-alakú a recesszió, amelyet a világ átél. Az infláció, az eladósodás, és a magasan maradt munkanélküliség miatt nem fenntartható a mostani, egyébként sem eget verő bővülés – vélekednek amerikai szakértők. (Világgazdaság)

Többesélyesek a megszorítások

Egyre nagyobb kockázatot jelent a Morgan Stanley szerint Magyarország, ezért a második legnagyobb amerikai bank elemzői óvatosságra intik a befektetőket és egyszerre két kategóriával rontották a magyar kötvények minősítését. Bizonytalannak érzik a költségvetés kiegyensúlyozását célzó megszorítások végrehajtását, hiányzik szerintük a megbízható fiskális politika és túl sok magyar kötvény van külföldi befektetők kezében. (Népszava)

A netre figyelnek, nem a politikusokra

Siralmas képet festenek a statisztikák, de a hétköznapi tapasztalatok is a magyar fiatalok politikai érdeklődésének és tájékozottságának alacsony szintjéről, közvetve tehát a demokrácia iránti bizalom és elkötelezettség válságáról. Közhely, hogy a politikailag aktív fiatalok döntő többsége elutasítja a baloldalt és a jobboldali szélsőségesek felé vonzódik. (Népszava)

Réthelyi szobáját ‘már festik’, de mikor lép fel Orbán az államtitkárokkal szemben?

Nem lát okot kormányának átalakítására június végén–júliusban Orbán Viktor – a miniszterelnök egy-egy félmondata alapján ezt szűrték le Kötcsén vasárnap. A parlamenti folyosón viszont olyanokat lehetett hallani, „már festik Réthelyi Miklós régi egyetemi szobáját”, „Szőcs Géza vajon Párizsba költözik-e év végén”? Vagyis a fideszeseket és a KDNP-seket is intenzíven foglalkoztatja, melyik miniszter megy, melyik államtitkár marad. (Népszabadság)

Több mint kétszázmilliárdot fizetnek ki reálhozamként a kasszák

Az állami rendszerbe visszalépő tagok után június 12-ig, vagyis vasárnapig kell átutalni az eddig a magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyont. Ez a Stabilitás Pénztárszövetség napokban közzétett jelentése szerint meghaladja majd a 2800 milliárd forintot. (Népszabadság)

2011. június 6.

Tízezernél is több pedagógus demonstrált

Több mint tízezer pedagógus demonstrált tegnap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előtt a kormány oktatási és szakképzési tervei ellen. A tíz százalékos béremelés mellett azt követelték, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek. Ha nem sikerül megegyezni a kormánnyal, a szeptemberi iskolakezdésre az országos sztrájkot is kilátásba helyzeték. (Népszava 1. és 3. oldal, Magyar Hírlap 2. oldal, Magyar Nemzet 1-2. oldal, Népszabadság 1-2., 4-5. oldal)

Orbán Viktor: Háborúban állunk

„Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel” – mondta Orbán Viktor a kilencedik kötcsei polgári találkozón. A miniszterelnök arra kérte a résztvevőket, hogy ezt a háborút vegyék komolyan, mert „ha nem győzzük le az államadósságot és a munkanélküliséget, akkor azok győzik le Magyarországot”. (Magyar Hírlap 1-2. oldal, Népszabadság 5. oldal)

Keveset utalnak a magánkasszák

Nagy csalódást érezhetnek majd az emberek a magánnyugdíjpénztáraktól érkező átutalások láttán az augusztus végéig esedékes kifizetésekkor. Cikkünkben bemutatjuk, hogy tizenhárom évi magánpénztári tagság és csaknem hárommillió forintnyi megtakarítás után csupán 35 ezer forintra számíthat egy volt magán-nyugdíjpénztári tag. (Magyar Nemzet 1., 3. és 7. oldal)

Nyugdíj helyett jövedelempótló juttatást kapnának a korai visszavonulók

A nyugdíjkorhatár előtti juttatásokat nem muszáj évről évre emelni – erre hívja fel a kormány figyelmét a Népszabadság birtokába került, május havi kormányzati előterjesztés, amit a nemzeti erőforrás tárca készített. Kormányzati döntés ugyanakkor ezekben az ügyekben még nincs, illetve a közvélemény számára még nem nyilvános. A politikai döntések ugyanakkor már megszülettek. (4. oldal)

Munkaidő, próbaidő, szabadság – Minden a változásokról

A többi között a heti munkaidő, a próbaidő, valamint a szabadságkiadás rendje változna annak a módosító csomagnak az értelmében, amelyet pénteken nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek. (Világgazdaság 2. oldal)

2011. június 4.

Újraválasztották Varga Lászlót

A gratuláció mellett részvétet is kellene nyilvánítani ma egy ilyen poszt elnyeréséhez – fogalmazott a Népszavának Varga László, akit ismét elnökké választott tegnap a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) VI. kongresszusa. A jövővel kapcsolatban elmondta, a tagok vélhetően ma elfogadják a következő évekre szóló programot. (3. oldal)

Pedagógusnap – Az államtitkár új életpályamodellt ígér, a szakszervezetek demonstrálnak

Vasárnap lesz a pedagógusnap, az oktatási államtitkár ez alkalomból közzétett köszöntőjében azt írta, hogy hamarosan elkészül az új közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell. Öt közoktatási szakszervezet a minisztérium előtt demonstrál; azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat tárgyaljon velük a közoktatás változásairól. (Népszava 1. és 13. oldal)

Korlátozzák a munkavállalók jogait

Nőhet a próbaidő és a heti munkaidő, a szabadságot pedig több részletben lehet kiadni – egyebek mellett ezt is tartalmazza a munkaügyi módosító csomag, amelyet tegnap nyújtott be az Országgyűlésnek a kormány. Sürgős tárgyalást kértek, a munkavállalókat sújtó változások ezért már július elsején hatályba léphetnek. (Népszava 1. és 5. oldal, Magyar Hírlap 8. oldal)

A SZEF szerint a kormány a tőke szolgálatába szegődött

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint a 44 órás munkahét bevezetésének lehetőségét tartalmazó törvényjavaslat azt jelenti, hogy a kormány a tőke szolgálatába szegődött, és fokozza a munkavállalók kizsákmányolását – fejtette ki Varga László, az SZEF elnöke szombaton sajtótájékoztatón Budapesten. (Népszava)

Reálhozam – A visszalépők 30 százaléka hiába várja a pénzes postást

Az egykori nyugdíjpénztári tagok legkésőbb augusztus végéig kaphatják meg a pénzüket. Azok a fiatalok, akik 2006 és 2008 között léptek be a pénztárakba, viszont valószínűleg hiába várják a pénzes postást. (Világgazdaság)

2011. június 2.

Orbán nem enged a rendvédelmiseknek

“Férfiember módjára” rendezné a vitát rendvédelmiekkel Orbán Viktor miniszterelnök. A fegyveresek szakszervezeti ma tárgyalnak a kormányfővel; ha nem sikerül egyezségre jutniuk, újabb megmozdulást hirdetnek. Nem tágítanak a pedagógusok sem, vasárnap többek között munkaidejük szabályozása, illetve az iskolák fenntartása miatt demonstrálnak. (Népszava 12. oldal)

Brutális leépítés: kész a kirúgási lista a közmédiában

A Magyar Televízióból 285, a Magyar Rádióból 162, a Duna Televízióból 124, a Magyar Távirati Irodától pedig 28 dolgozót akar elbocsátani június utolsó hetében a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap – értesült a Népszabadság. (6. oldal)

Megint átalakítják az egészségügyet

Sajtótájékoztatóval ünnepelte az nemzeti erőforrás miniszter és csapata, hogy a Semmelweis Terv keddi elfogadásával a kormánynak egy év után immár van egészségpolitikai programja. Mindez azt is jelenti, hogy Szócska Miklós államtitkár kerekedett felül a Fideszen belüli szakmai vitákban. Ám az, még mindig kétségesnek látszik, hogy az egészségügy átalakításával kapcsolatos grandiózus tervek végrehajtásához lesz-e elegendő pénz. Az is kérdés, hogy az erő megmarad-e akkora is, amikor az önkormányzati törvényt írják újra és kórházak működtetését el kell venni a helyhatóságoktól. (Népszabadság 5. oldal, Népszava 3. oldal, Világgazdaság 1., 3. és 16. oldal)

Az utolsó pillanatot is kihasználták az elbocsátásokra

Belehúzott a nemzetgazdasági tárca: az indoklások nélküli elbocsátásoknak véget vető, június elsején életbe lépő moratórium előtt pár nappal több tucat alkalmazottnak mondtak fel. (Népszava 5. oldal)

Szegeden nincs elásva a csatabárd

A Móra Ferenc Múzeum új igazgatója, Fogas Ottó – bár a politika egy emberként felzárkózott mögötte – máris a támadások kereszttűzébe került, a KKDSZ szerint a pénteken kinevezett főigazgatónak nincs meg a törvény által előírt öt éves szakmai gyakorlata, és vezetési gyakorlata, így az eljárás érvénytelen. Az önkormányzat az engedetlen előző igazgatót, Zombori Istvánt, miután az ellene indított fegyelmi nem kecsegetett eredménnyel, nyugdíjba küldte. (Népszava)

A cigányság az EU munkaerő-tartaléka

A horvát EU-csatlakozási tárgyalások június végére lezárulhatnak, s az új romastratégia alapelvei is világosak – említette meg a magyar EU-elnökség két stratégiai kérdésében elért eredményeit tegnap Dublinban Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök Írország fővárosában kijelentette: Magyarország nem enged az alacsonyabb adókból, és következetesen kitart az államadósság csökkentése mellett. (Magyar Hírlap 5. oldal)

„Nincs okunk az ünneplésre”

Pedagógusnapon pedagógustüntetés lesz – nagyarányú elbocsátásoktól tartanak a tanárok. (Magyar Nemzet 4. oldal)

2011. június 1.

Súlytalan lesz az érdekegyeztetés

Súlytalan, ajánlásokat megfogalmazó testületet hozna létre a kormány az érdekegyeztetés jelenlegi fórumai helyett. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban a munkaügyi érdekképviseletek mellett a civil szféra és az egyház is helyet kapna, ám a kormány csak meghívottként lenne jelen. (Világgazdaság 1., 3. és 16. oldal)

Szorongatják a családokat

Nemcsak a családi pótlék folyósításának idejét csökkentené 3-5 évre a kormány, hanem az erre az ellátásra már nem jogosultak – jövedelmi helyzettől függő – támogatását 7 ezer forintban maximálná a kormány. Legalábbis ez derül ki a 2020-ig tervezett Nemzeti Szociálpolitikai Koncepcióból. A tervezetben szerepel az is, hogy a támogatást felfüggesztik, ha valaki a családban például munkanélküli segélyt igényel. (Népszava 3. oldal)

Szabadságharcból háború

Orbán Viktor szerint ugyan gazdasági fordulat következett be az elmúlt év során, de a magyar gazdaság továbbra is veszélyzónában van. Így háborút kell vívunk az “adós rabszolgaság”, és a munkanélküliség ellen. Az elmúlt év során ” kinyitottuk az adósságcsapda ajtaját” is, továbbá javult a foglakoztatás – mindezt a kormánya első évét értékelve mondta el a kormányfő tegnap egy gazdasági konferencián Budapesten. (Népszava 13. oldal)

Kormányprogram: 44 százalékban teljesültek a célkitűzések

A kormány a megalakulása utáni egy év alatt 44 százalékban teljesítette a Nemzeti Együttműködés programjának célkitűzéseit – állapította meg a Nézőpont Intézet tegnapi elemzésében, amelyben kilencvenkét célkitűzés teljesülését értékelte. (Magyar Hírlap 2. oldal)

Éjfélkor lezárult a jelentkezés

Éjfélkor lezárult a kamarai jelentkezések határideje, így mától elvileg csak az dolgozhat az egészségügyben, aki tagja a szakmája szerinti három köztestület – az orvosi, a gyógyszerészi vagy a szakdolgozói kamara – valamelyikének. (Magyar Hírlap)

Évek múlva érezhetjük majd a gyakorlatban a Semmelweis-tervet

Legkorábban 2013 végén lehet majd érezni az egészségügy átalakítását célzó Semmelweis-terv hatásait, olvasható ki a lapunk birtokába került kormány-előterjesztésből. A terv egyik érzékeny pontja az egészségszervező egységek létrehozásának ütemezése. Ezeket azért alakítanák ki, hogy javuljon az ellátás hatékonysága, a betegek gyorsabban kerülhessenek megfelelő kezekbe. Jövő év június végéig azonban csak a betegút-szervezési modellek koncepcióját dolgozzák ki, így a parlament legkorábban a 2012. ős

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a