Keresés
Close this search box.

A SZEF VI. Kongresszusának második napja

A SZEF VI. Kongresszusának második napján nemzetközi és hazai vendégekkel kiegészülve a program vitájával folytatta a tanácskozást

A SZEF VI. Kongresszusának második napján a megválasztott SZEF elnök és a meghívott vendégek felszólalásaival folytatódik a tanácskozási munka.

Varga László elnök úr nyitóbeszédében megismételte tegnapi nyitógondolatát, miszerint a 4 évvel ezelőtti Kongresszus is azzal a nyitómondattal kezdődött, hogy „a SZEF legnehezebb 4 éve van mögöttünk”. Ez most is igaz, sőt nagy valószínűség szerint még nehezebb 4 év áll előttünk.

A kormány képviseletében megjelent Rétvári Bencének címezve kiemelte, hogy a SZEF eddig sem volt könnyű tárgyalásokhoz szokva, de a kemény és kompromisszumkereső tárgyalásokhoz és ahhoz, hogy egyáltalán volt tárgyalás igen. Az szakszervezeti akciók egyetlen célja az volt, hogy visszakerüljünk a tárgyalóasztalhoz és megegyezzünk.

A külföldi partnerszakszervezetek képviseltében megjelent vendégek is felszólalhattak a délelőtt folyamán.

Elsőként Werner Thum, a FERPA Irányító Bizottságának tagja szólalt fel. Kiemelte, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet elsősorban a szervezete által képviselt időseket és nyugdíjasokat sújtja. Méltatta Mihalovits Ervin, a SZEF Nyugdíjas Választmányának elnöke munkáját a FERPA-ban. Véleménye szerint az életszínvonal növelése közös feladatunk, amelyhez pedig küzdenünk kell: „Ha küzdesz, lehet hogy veszíthetsz. Viszont ha nem küzdesz, már veszítettél is.”

Vladimir Savchenko, Oroszország Állami és Közszolgálati Intézményeinek Szakszervezeti Szövetségének elnöke 1 milliós tagsága nevében köszöntötte a küldötteket és gratulált az újraválasztott vezetőknek. Jó döntésnek nevezte a stabilitás fenntartását, hiszen „győztes csapaton nem szokás változtatni” és sok sikert kívánt a további munkához.

Nick Sigler, a UNISON nemzetközi osztályvezetője a brit közszolgálati dolgozók nevében köszöntötte a Kongresszust. Elmondta, hogy Nagy-Britanniában a magyarhoz hasonlóan nehéz helyzet van, a kormány a közszolgáltatások szétverésén fáradozik, munkahelyeket szüntet meg, s a profitot helyezi a közjó elé. Felszólított, hogy ne féljünk a harcoktól, hiszen a szakszervezeteket ezért hozták létre, s felajánlotta a britek együttműködését ebben a harcban.

Dr. Szabó Endre, a SZEF presidens emeritus címének birtokosa is felszólalt a tanácskozáson. Elmondta, úgy tűnik a jóléti államnak vége, egyre nagyobb a szakadék a gazdagok és a szegények között, jellemzővé vált az egzisztenciális félelem, egyre nagyobb számban történnek elbocsátások a közszolgálatokban dolgozók körében. Ez pedig kikezdi a társadalmi békét. Véleménye szerint a kormány kötelessége, mint munkáltató egyértelmű a közszféra munkavállalóival szemben. A SZEF mindig is megegyezésre törekedett, de ehhez működő érdekegyeztetés, működő OÉT szükséges.
Végezetül elmondta, következetes szakszervezeti politikával, jól kiválasztott eszközökkel és konstruktív javaslatokkal kell együtt dolgozni, nincs helye a különutas politikáknak, nekünk is adaptálnunk kell az „Itt az idő!” jelszót.

A felszólalók következő köre a volt kormányzati partnerek és a szakszervezeti konföderációk vezetői közül kerültek ki.

Herczog László, volt munkaügyi és szociális miniszter felszólalásában az érdekegyeztetés aktuális problémáira hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy míg a kormány az OÉT, a GSZT és a GEF összevonásánál a párhuzamosságra hivatkozik, addig erről, különösen az OÉT és a GSZT esetében nem beszélhetünk. Hiszen míg az OÉT tagjainak szigorú kritériumoknak kell megfelelni, addig a GSZT-ben meghívásos alapon vesznek részt a szervezetek, s míg az OÉT kötelező témákat vitat meg és operatív jogszabály-egyeztető fórumként működik, addig a GSZT puhább, átfogó stratégiai kérdésekben fogalmaz meg javaslatokat. Így nem lehet szó összevonásról, mert az lényegében az OÉT megszüntetését és a GSZT kibővítését jelenti. Véleménye szerint az érdekegyeztetés megfelelő működtetése nem csak a szakszervezeteknek, hanem az egész országnak fontos.

Borsik János, az ASZSZ elnöke kiemelte: a párbeszéd, a másik fél meghallgatása és megbecsülése fontos keresztény alapérték. Beszélt a jelenlegi konfliktusos helyzetről és kiemelte, hogy a 2/3-os túlhatalom – ha nem próbálja bevonni a munkába a az 1/3-ot – veszélyezteti a társadalmi igazságosságot, amely pedig egy erős országhoz elengedhetetlen.

dr. Kuti László, az ÉSZT elnöke beszédében elmondta, hogy a jövőt most kell megalapozni, az eddig együtt, de mégis külön – külön működő SZEF-ÉSZT Unió tevékenységét meg kell erősíteni, s be kellene vonni az együttműködésbe a többi konföderációt is.

Pataky Péter elmondta, a jelenlegi kormány levelező tagozattá degradálta a társadalmi párbeszédet, mi viszont nappalira felvételiztünk. Az MSZOSZ elnöke is az együttműködés fontosságára helyezte a hangsúlyt. A cselekvés ideje van, konkrét lépésekre van szükség, amelyet a közös érdekeink és értékeink mentén, partnerségben tudunk megvalósítani.

Ezt követően a program vitájára került sor, melyet a küldöttek egyhangúan elfogadtak.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros