2011. május 16-31.

2011. május 30.

A munkabéke vége

Nem tekintjük kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját − jelentette ki még tavaly szeptemberben, immár öt hónappal a választások után az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) kormányváltás utáni első ülésén a miniszterelnök. Lencsés Károly írása a Népszabadság Vélemény rovatában.

Jön a rugalmas munkavállalás

A kormány a multik, de egyáltalán a munkaadók kedvében kíván járni, amikor a tervek szerint júliustól rugalmasabb foglalkoztatási szabályokat tervez bevezetni. Minden bizonnyal ez az egyik eleme Orbán Viktor ígéretének, amely szerint a térség legversenyképesebb országává teszik hazánkat. A konvergencia programban is érintett szigorodó szabályozás az eddiginél lényegesen rosszabb helyzetbe hozza a dolgozóikat, növeli a kiszolgáltatottságukat a munkahelyükön. (Népszava 4. oldal)

Nőtt a foglalkoztatottság, csökkent a munkanélküliség

Nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség a február–áprilisi időszakban, a munkanélküliségi ráta 11,4 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 11,8 százalékról – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. (MNO)

Pártszavazás előtt kongresszus

Rendkívüli pártkongresszus összehívását kezdeményezte június 18-ra Mesterházy Attila a szombati választmányi ülésen. Az MSZP elnöke szerint ezen a párt jövőjéről szóló vitákat korrekt és átlátható módon kell lezárni, személyi kérdésekkel nem foglalkoznak. A választmány döntött arról is, hogy június 22-e és 28-a között megtartják a pártszavazást, a szavazólapokra az elnökség javaslatára csak a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció Platform hat kérdése kerül. (Népszava 1-2. oldal)

Évente elmegy egy évfolyamnyi orvos

Évek óta annyi orvos megy külföldre Magyarországról, mint ahányan az orvosi egyetemeken végeznek. 2004 és 2009 között évente a hazai gyógyítók két-két és fél százaléka kérte ki a külföldi munkavállaláshoz a hatóságoktól az engedélyt. Csak tavaly 1111 orvos szerezte be ezeket a papírokat, a világgá indulók több mint a felének még szakvizsgája sem volt. Az idén az év első három hónapjában a szektorban dolgozók másfél százaléka, mintegy kétezer orvos és szakdolgozó „tűnt el” a kórházakból, szakrendelőkből. (Népszabadság 1., 4-5. oldal)

Jövőre is kompenzálni kell a bért

Ahogy idén, úgy jövőre is elvárja majd a kormány, hogy a munkaadók kompenzálják a dolgozóikat az adóváltozások miatti esetleges veszteségeikért, vagyis gondoskodni kell a nettó bér megőrzéséről. Interjú a nemzetgazdasági tárca adóügyi államtitkárával, Kármán Andrással. (Népszabadság 9. oldal)

Új érdekegyeztetést akar a kormány

Alapjaiban alakítaná át az érdekegyeztetés rendszerét a kormány azzal, hogy a jelenlegi fórumok megszüntetésével létrehozná a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot. Az új testületben a munkaadók és munkáltatók mellett helyet kapnának a kamarák, a tudomány, a civil társadalom, sőt, az egyházak képviselői is. A kormány szerint a cél a társadalom egészének képviselete. Mind a munkaadók, mind a munkavállalók attól tartanak azonban, hogy a több résztvevővel már nem lesz hatékony az egyeztetés. (Világgazdaság 4. és 16. oldal)

2011. május 28.

Megszűnik az OÉT

Elavultnak tartja a kormány az érdekegyeztetés jelenlegi rendszerét, ezért ezen a téren is kitalált valamit, aminek a nevébe beleépíthette a nemzeti szót. Ahogyan a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, létrehoznak egy hatékonyabb, a gazdaság és a társadalom teljes egészét lefedő új szervezetet, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot, amely három, eddig egymással párhuzamosan működő fórumot egyesít. (Népszabadság 6. oldal)

Váratlanul lemondott Kónya Péter

„A kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban olyan többségi vélemény alakult ki a sztrájkbizottságban, amely számomra emberileg nem vállalható” – ezzel indokolta váratlan lemondását a rendészeti szervek sztrájkbizottságának elnöke pénteken. (Népszabadság 6. oldal, Népszava 1-3. oldal)

A második Orbán-kormány első évének elemzése: Üres a pohár?

Vajon félig üres a pohár vagy inkább félig tele van? Az elmúlt egy évben a Fidesz elveszített körülbelül nyolcszázezer szavazót, de mégis magabiztosan vezet a közvélemény-kutatóknál, és nem kétséges, hogy ha most hétvégén választásokat tartanának, újra parlamenti többséget szerezne a frakciószövetség – igaz, messze nem kétharmadosat. Vagyis: a pohár félig tele van. Csakhogy: a kormányzó pártok úgy veszítették el támogatóik csaknem egyharmadát, hogy semmiféle valódi szerkezeti átalakításba, húsba vágó reformba egyelőre nem kezdtek. (Népszabadság 1., 4-5. oldal, Magyar Hírlap 1-3. oldal)

Munkaalapú gazdaságra van szükség

El kell érni, hogy az 56 százalékos foglalkoztatási szint 75 százalék legyen. Az elmúlt egy évben lényegében stagnálást mutattak a munkaerő-piaci adatok. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó elemző szerint ha megindulna a belső kereslet bővülése, akkor fél évvel később már érződne a pozitív elmozdulás. (8. oldal)

2011. május 27.

Strasbourgba kerülhet a nyugdíjvita

Összefogná a korengedményes nyugdíjasokat, és közös fellépést sürget az érdekükben a Korengedményes Nyugdíjasok Országos érdekvédelmi egyesülete. Elfogadhatatlannak tartják, hogy szerzett jogokat venne el a kabinet, és ha szükséges, akár a starsbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmennek. Közben a Political Capital elemzést készített a kormány nyugdíjpolitikájáról; mint kifejtették, a kormányzati döntések és javaslatok ötletszerűek, nincsenek egymással összhangban. (Népszava)

A 98 százalék nem adó, hanem elkobzás

Azok járhatnak jobban a két millió forint feletti végkielégítésekre kivetett 98 százalékos adóban érintettek közül, akik nem nyújtották be a tavalyi évre vonatkozó az adóbevallásukat. Jognyilatkozat hiányában ugyanis az adóhatóság nem tudja behajtani az extra adót. A pénz beszedése még külön vizsgálat lefolytatása esetén is kérdéses. Az adó visszamenőlegességét már jogszerűtlennek minősítette az Alkotmánybíróság. (Népszava)

Egyéves az Orbán-kabinet – 48 kormányülés, csaknem 900 napirendi pont

Mintegy 900 napirendi pontot tárgyalt meg 48 ülésen megalakulásának egyéves évfordulójáig a második Orbán-kabinet. Orbán Viktor miniszterelnök az eltelt egy esztendőben szinte az összes európai országot bejárta. (Népszava)

Szociális kérdőívnek álcázott Kubatov-lista

Csúnyán elszólta magát Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője arról beszélt, hogy a szociális konzultáció kérdőívén lévő vonalkód megakadályozza, hogy azt illetéktelenek töltsék ki a címzett helyett. Ezzel egyértelművé tette, hogy a válaszadók beazonosíthatóakká válnak a kormány számára. (Népszava)

A Fidesz szinte lehetetlenné teszi népszavazások sikerét

Az új alaptörvény jelentősen szigorítja majd a népszavazás feltételeit, hiszen ötven százalékos részvétel alatt nincs eredményes referendum. A népszavazási törvény tervezete szerint kiszűrnék a komolytalan kezdeményezéseket is. Ha eredményes a referendum, a parlament 180 napot kapna rá, hogy a döntésnek megfelelő törvényt alkosson. (Népszabadság)

Kevesebb a pályakezdő munkanélküli, három hónapja tart a csökkenés

Három hónapja folyamatosan csökken a pályakezdő munkanélküliek száma, áprilisban pedig a csökkenés mértéke már az öt százalékot is meghaladta – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adataiból. A legkevesebb állástalan a pályakezdő diplomások, a legtöbb a szakképzetlenek közül kerül ki. A fővárosban ugyanakkor az elmúlt egy év alatt aggasztóan megnőtt a fiatal munkanélküliek száma. (Magyar Nemzet)

Mentőöv a jövő héten

A jövő hét elején jelentik be a kormány és a bankok közötti, a devizahitelesek megsegítéséről szóló tárgyalások eredményét. Tegnap demonstrációt tartottak a civilek, egy magánszemély pedig egyesületet hozott létre a bajba jutott adósok megsegítésére. (Magyar Hírlap)

Az IMF-hitelcsomag tizede maradt meg

Szűk négyszázmilliárd forint marad a 2008-as nemzetközi hitelcsomagból elhelyezett betétből akkor, ha az állam ténylegesen ki is fizeti a hozzá kerülő 21,2 százaléknyi Mol-részesedés vételárát. Ez a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Bizottságtól összesen lehívott hitel alig tizede. A nemzetközi pénzinjekció túlnyomó része tehát az utóbbi három év során elsősorban az államháztartás finanszírozására ment el. (Világgazdaság)

2011. május 26.

Négy kaszt a rendvédelmieknek

Megvonnák az ellátást attól a rendvédelmi területen szolgált korkedvezményes nyugdíjastól, aki nem megy vissza legálisan dolgozni, de feketén munkát vállal. Ezt is tartalmazza az a kormányjavaslat, amelyet a sztrájkbizottsággal ismertetett a hét elején Pintér Sándor belügyminiszter. Kiderült: a tervezet szerint az aktívak a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest – ezt 65 évben határozta meg a kormány – 5 évvel korábban mehetnek majd nyugdíjba, de csak 30 év szolgálati idő teljesítése után. (Népszava 1-2. oldal, Magyar Hírlap 1. és 3. oldal, Magyar Nemzet 1. és 3. oldal)

Szijjártó szerint minket véd, hogy a kormány vonalkóddal azonosít mindenkit

Miért van a szociális konzultáció céljából, Orbán Viktor nevében megküldött kérdőíven vonalkód, méghozzá minden űrlapon eltérő vonalkód? Ezt az adatvédelmi biztos is vizsgálja. A félmilliárd forintot felemésztő kormányzati közvélemény-kutatás kapcsán Szijjártó Pétertől már most válaszokat kaptunk: a vonalkód arra kell, hogy illetéktelen ne tudjon véleményt mondani a nevünkben. Ennek módjáról azonban nem árult el többet. (Népszabadság 6. oldal)

Betelt a pohár az egészségügyben

Besokalltak az egy éve türelmes orvosok és szakdolgozók; most erős összefogással igyekeznek cselekvésre késztetni az Orbán-kormányt. A kabinet azonban egyelőre elodázza az ágazat beígért “megmentését”, tegnap ismét nem tárgyalták a Semmelweis Tervet, amelyet a szakmai szervezetek már annyira nem is bánnak, a koncepció ugyanis nem segítene a kritikus bérhelyzeten. (Népszava 1. és 3. oldal, Magyar Hírlap 4. oldal)

Így lesz kétharmad az MTV-ben: Harmadolják a létszámot

Közmédia – Első körben hatszáz, másodikban négyszáz embertől válnak meg. Legkésőbb augusztus elejére lezárulhat az elbocsátások első köre a közszolgálati médiában, majd ősszel jön a második körös – valamivel szerényebb léptékű – leépítés – értesült a Népszabadság. (7. oldal)

2011. május 25.

Tovább “puhítják” a rendvédelmieket

Nem született megállapodás a kormány és a rendvédelmiek között: az ígéretek ellenére a tegnapi kabinetülésen sem zárták le a korkedvezményes nyugdíjvitát. Mint kiderült, újabb mézesmadzagot húztak el az érdekvédők előtt, akik már hétfőre nagy bejelentést ígértek; a kormány ugyanis azt ígérte nekik, hogy esetleg eltér az eredeti állásponttól, továbbá jövő hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is tárgyal velük. (Népszava 1. és 3. oldal, Népszabadság 5. oldal, Magyar Hírlap 1. és 3. oldal)

Több ezer orvos már összecsomagolt

Ezres nagyságrendben helyezik ügyvédi letétbe felmondásukat a rezidensek, amely jövő január 1-jén léphet életbe, amennyiben a kormány nem tesz eleget bérkövetelésüknek. Így a magyar egészségügy egyszerre annyi orvost veszítene el, amelytől az egész rendszer könnyen összeomolhat. Az orvosok érdekképviseletei szerint a Semmelweis Terv – amelyet ma tárgyal az Orbán-kormány – nem ad választ az ágazat legégetőbb problémáira, és nem rendezi a külföldre távozást fontolgató dolgozók helyzetét sem. (Népszava 1. és 12. oldal, Népszabadság 5. oldal)

Júniusban érkezik az elbocsátó üzenet

Továbbra sem tudják a közmédiumoknál működő szakszervezetek, hogy a munkáltató mi alapján bocsát majd el dolgozókat, hiszen nincs üzleti terv, nem készült el a műsorstruktúra, így azt sem lehet tudni, hány emberre van szükség a műsorok készítéséhez, illetve mire mennyi pénzt akar fordítani a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap – mondta a Népszavának Nagy Navarro Balázs.

Tovább az orwelli úton

A Fidesz tegnap újabb szöget ütött a demokratikus köztársaság koporsójába: megtartották az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényjavaslat általános vitáját. A Transparency International és az MSZP szerint az új alaptörvényhez kapcsolódó első sarkalatos törvény lehetővé teszi, hogy az állam bármilyen adatot begyűjtsön az állampolgárokról, a szocialisták egyenesen “államrendőrségről” beszéltek, az LMP pedig az ÁSZ függetlenségének megőrzését szorgalmazta. (Népszava 4. oldal)

Jól jött Orbánéknak az IMF-pénz: az orosz részvények a spájzban vannak

Tegnap először Orbán Viktor miniszterelnök, majd Fellegi Tamás fejlesztési miniszter jelentette be: az állam megvásárolta a Mol 21,2 százalékát az orosz Szurgutnyeftyegaz nevű olajcégtől. A kormányfő szerint a lépéssel stabilizálták a Molt, amelyet a nemzetgazdasági szempontból egyik legerősebb, közép-európai szinten is meghatározó nagyvállalatnak nevezett. (Népszabadság 1. és 4. oldal)

Felértékelődik a szaktudás

Mára egyértelműen felborult a hazai munkaerőpiac, a diplomásokból túlkínálat van, a szakmunkásokból soha nem látott hiány alakult ki. Az állástalan diplomások szakmát adó tanfolyamok után kajtatnak. (Népszabadság)

Hoffmann Rózsa nem ismeri a “Fidesz-kultúrát”

Hoffmann Rózsa személyes akciót indított fideszes pártkönyvét kihasználva Pokorni Zoltán ellen, aki történetesen a kormánypárt alelnöke. Az oktatási államtitkár a jelek szerint sikertelenül próbálta ezen az úton elnémítani kritikusát, a parlament oktatási bizottságának elnökét. Most Varga Mihály és Harrach Páter társaságában tisztázhatják dolgaikat. (Népszabadság 5. oldal)

Magyarországot dicséri a világlap

A feltörekvő piacok idei meglepetése Magyarország, miután látványosan teljesített a közép-európai devizák, részvények és kötvények között – olvasható a Financial Times tegnapi számában. A brit üzleti napilap szerint Magyarország – a kelet-európai régió leginkább eladósodott országaként – biztonságosabb adósnak tekinthető, mint Spanyolország. (Magyar Hírlap 9. oldal)

2011. május 24.

Pedagógusnapon utcára vonulnak a tanárok

Pedagógusnapon, június 5-én vasárnap tüntet a tanártársadalom a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) épülete előtt – jelentette be a közoktatási sztrájkbizottság. Az öt érintett szakszervezet azért döntött így, mert hiába írtak hetekkel korábban levelet a miniszterelnöknek, melyben összesen 7 pontban kérték, a közoktatás átalakításáról egyeztessenek az érintett érdekképviseletekkel is, eddig semmiféle választ nem kaptak. (Népszava, MNO)

Pintér megegyezne, de Orbán határoz

Bár közeledett az érdekvédők és a belügyminiszter álláspontja a Rendészeti Érdekegyeztető Fórumon, megállapodás egyelőre nem született. A korkedvezményes nyugdíj ügyében információnk szerint Pintér Sándor hajlandó a finomításra, de a kialkudott tervezetre a kormánynak is rá kell bólintania. (Népszava)

Gumiszabályok jönnek a kirúgásoknál

Indokolni kell a jövőben a köztisztviselők elbocsátását, a Ház ugyanis este elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosítást. A jogszabály – amely az Alkotmánybíróság döntésére adott válasz volt – ugyanakkor széles lehetőségeket biztosít a közszolgák eltávolítására; elegendő indok lesz például a bizalomvesztés. A parlament holnap kezdi tárgyalni azt a fideszes javaslatot, amely az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötését javasolja. (Népszava, Népszabadság)

Navracsics: mindenki tegyen a közjóért

„Az új alaptörvény után a sarkalatos törvények elfogadása következik az esztendő hátralévő részében, ezek esélyt és lehetőséget teremtenek arra, hogy az elmúlt húsz év tapasztalatait megtartsuk, megerősítsük, a kudarcot vallott, esetleg túlhaladott megoldások helyett pedig újakat találjunk” – hangsúlyozta a parlamentben Navracsics Tibor, aki elmondása szerint bízik benne, hogy minden frakció jelen lesz a vitákon. (Magyar Hírlap)

Újra közigazgatási ítélkezés

A munkaügyi bíróságokhoz hasonló, önálló szervezetrendszerben hamarosan létrejöhetnek a közigazgatási bíróságok. A vita még tart erről, de közeli a megállapodás – értesült a Magyar Hírlap. A közigazgatási bíráskodással tehát a munkaügyi bírósághoz hasonló, független szervezetrendszer jöhetne létre.

Újabb csúcson az állami szervek tartozása

További 3,7 milliárd forinttal nőtt a költségvetési szervek tartozása áprilisban, a teljes adósságállomány így elérte a 41,6 milliárd forintot – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján közzétett adatokból. (Világgazdaság)

Agyonszekált kollégák

Kisebb-nagyobb mértékben mindenkinek kijut élete során a munkahelyi szekálásból, ám ha valaki ellen szisztematikus támadássorozatot indít egy vagy több munkatársa, az már zaklatásnak, vagy egyenesen munkahelyi terrornak minősül. Ez a mobbing. (Népszabadság)

2011. május 23.

Betelhet a pohár a rendvédelmieknél

A Rendészeti Érdekegyeztető Fórum mai ülésén derül ki, mi a kormány hivatalos álláspontja a korkedvezményes nyugdíj ügyében, továbbá ez alapján az is eldőlhet, hogy lesz-e minden eddiginél erősebb tiltakozás. Az előzetes nyilatkozatok nem sok jót sejtetnek, a kormány koncepciója ugyanis kész. Eszerint szinte minden 57 évnél fiatalabb nyugdíjast újra orvosi felülvizsgálatra küldenének. Az ügyben már beadott alkotmánymódosítás “átírására” viszont aligha lesz idő. (Népszava 1. és 3. oldal)

Tisztviselő-felmentés: újragombolják

Zárószavazás lesz ma a parlamentben a kormánytisztviselők felmentésének újragondolt szabályairól. A jogszabály válasz az Alkotmánybíróság április döntésére, melyben a taláros testület az alaptörvénnyel ellentétesnek találta az indoklás nélküli felmentést – csakúgy, mint korábban a köztisztviselők esetében. Az “újragondolt” változat szerint már kötelező az indoklás, de bevethetők “trükkök”. Holnap a bírósági vezetők kinevezési moratóriumáról is vitáznak a képviselők. (Népszava 1-2. oldal)

Fenyegetéssel nem lehet közös a megegyezés

Sok esetben járható út a munkaviszony megszűntetésénél a közös megegyezés. és a munkáltatónak is ez a legkedvezőbb, de később nehezen peresíthető. Ráadásul a megtévesztéssel, fenyegetéssel vagy kényszerítéssel történő megegyezést jó eséllyel érvényteleníteni lehet. (Népszava 3. oldal)

‘Magyar orvos vagyok. Fidesz rám?!’

Utolsó ajánlatot tett a hétvégén két orvosszervezet a kormánynak az egészségügy megmentése érdekében. A háziorvosok képviselte az utánpótlásukért, a szakorvosjelöltek a saját jövőjükért aggódtak. (Népszabadság 1. oldal)

A hadi orvoslás logikája szerint működik a tb

Az idén százhúsz esztendős társadalombiztosítás értékeiről, azok megőrzésének szükségességéről beszélgetett Niczky Emőke a Magyar Hírlap Kerekasztal rovatában Cser Ágnes szakszervezeti vezetővel – egykori OEP-főigazgatóval – és Gilly Gyula egészségpolitikai szakértővel.

Orbán: Több szolgálat, kevesebb bürokrácia

A kormány álláspontja világos: kevesebb akadály és bürokrácia, több szolgálat. Így kell kinéznie az új önkormányzati rendszernek – mondta Orbán Viktor Székesfehérvárott, a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a találkozón azt kérte, hogy az állam felhatalmazásával végzett igazgatási feladatok – a tervekkel ellentétben –, maradjanak a nagyvárosoknál, amelyek ezt el tudják látni, és csak a kialakítandó járásokban hozzák létre azokat a hivatalokat, amelyek a kisebb települések önkormányzatait tehermentesítik. (Magyar Hírlap 1. és 3. oldal)

Nagyboldogasszonytól nagypéntekig

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetsége főtitkárának írása a Népszabadság Fórum rovatában. (12. oldal)

Százezer romának ígérnek munkát

Legalább százezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra – ez a fő célja annak a megállapodásnak, amelyet a kormányfő írt alá az Országos Roma Önkormányzat elnökével. A program révén húszezer roma fiatal vesz részt szakmunkásképzésben. Célul tűzik ki emellett, hogy legalább tízezer roma fiatal érettségit adó képzésben vehessen részt, és legalább ötezren felsőfokú tanulmányokat folytathassanak. Továbbá 50 ezer roma felnőtt piacképes szakképzését is megszervezik. (Világgazdaság 3. oldal)

2011. május 21.

Akár egyenruhás munkafelügyelők is lehetnek a nyugdíjból visszahívottak

Ugyan csak hétfőn, a fegyveresek érdekvédelmi fórumán jelentik be, mire jutottak a kormány és a sztrájkbizottság egyeztetésein, a végeredményt sejteni lehet. Aligha van esély a megállapodásra, a kabinet ugyanis a kiszivárgott hírek szerint biztosan visszahívja dolgozni az 57 év alatti, már nyugdíjban lévő rendvédelmieket. Akik nem vállalják a munkát, egész ellátásukat elveszíthetik. Ezt a sztrájkbizottság nem fogadja el. (Népszava 13. oldal)

Bíróság: magának tartogatja a helyeket a Fidesz

Elvesztek, vagy elveszhetnek a magyar bírói kar esélyei arra, hogy bármilyen módon fellépjenek az Orbán-kormány tisztogatási kényszerével szemben. Válaszlépésként adhatta ugyanis be a Fidesz az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről szóló javaslatát, amely azt is tartalmazza, hogy januárig nem lehet bírói vezetőt kinevezni. (Népszava 3. oldal)

Tovább tart az alkudozás a bankokkal

Jelentős előrelépés történt a bankszövetség és a kormány közötti tárgyalásokon, tegnap több pontban sikerült megállapodásra jutni, a nemzetgazdasági miniszter például egyetértett abban, hogy a svájcifrank-alapú hitelek törlesztőrészletének számításakor 180 forinton rögzítsék az árfolyamot. Ez a koncepció főleg a nagyobb hitelösszeget felvevőket érintheti, de csak néhány ezer forint erejéig. (Magyar Hírlap 8. oldal)

Hírünk a világban

A negatív sajtóvisszhang mindenkit zavar. Nem azért, mert megdöntené a demokratikusan megválasztott kormányokat, hanem mert a turizmustól a külföldi befektetésekig sok mindent befolyásolhat. Ám a választókat nem feltétlenül hatja meg. (Népszabadság Hétvége)

2011. május 20.

Orbán üzent a szakszervezeteknek

A szociális konzultáció lezárásáig nem születnek olyan kormányzati döntések, amelyek érintik a szakszervezetek által felvetett ügyeket – közölte Orbán Viktor abban a válaszlevélben, amelyet csütörtökön írt azoknak az érdekképviseleteknek, amelyek megkeresték őt a kabinettel való egyeztetés és kormányzati tárgyaló kinevezése érdekében. (MNO)

Jön a ‘kényszerléti rendőrség’

Elkészült a Belügyminisztérium tervezete a szolgálati nyugdíjasokkal kapcsolatban. Az elképzelés szerint minden 57 évesnél fiatalabb nyugdíjas nyugdíjjogosultságát felülvizsgálják. A ki egészséges, azt visszarendelik szolgálatba, de korlátozott szolgálat ellátására kötelezik őket. (Népszabadság)

Közmédiumok: titkos listán a kirúgásra ítéltek

Információink szerint már elkészült a közmédiumoknál az a névsor, amely a kirúgásra ítéltek neveit tartalmazza. Úgy tudjuk, ezt a kedd reggeli értekezleten kapta meg a főszerkesztőktől a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója. A dolgozók és az érdekvédők azonban hiába kérdeztek rá a részletekre, csak kioktatást és ellentmondásos válaszokat kaptak. Annyi biztos, hogy két körben ötszáz-ötszáz dolgozót küldenek el nyár végéig, úgy, hogy még nincsenek üzleti- és műsortervek. (Népszava)

Kormánypárti csatatér az oktatásügy

Elhalasztja az átfogó felsőoktatási szerkezetátalakításról szóló döntést a Fidesz-kabinet – tudta meg az origo.hu. Ez alapján feltételezhető, a KDNP-s Hoffmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkárság továbbra sem tud dűlőre jutni a Fidesszel. (Népszava)

A kormány háborúzik a bankokkal

Nevük elhallgatását kérő vezető bankárok szerint ha maradt volna a Magyar Hírlapban közölt lakáshiteles-mentőcsomag, akkor napokon belül sajtótájékoztatón jelentették volna be, hogy a kormány és a bankszövetség egyezségre jutott. Az érdekképviselet egyik vezetője elárulta: az új koncepció elkészítéséből és az új otthonteremtési stratégia megalkotásából kihagyták a bankokat.

Így spórol rajtunk a kormány

Még csak készülnek a következő hónapokban a Széll Kálmán-terv szelleméből jogszabállyá érő megtakarítási döntések, de a költségvetésen máris érezni lehet a kormányzati spórolást. Ez a megállapítás szűrhető le a részletes áprilisi államháztartási adatokból, amelyeket tegnap tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium. (Világgazdaság)

2011. május 19.

Jegelik a feszültséget

Tárgyalt ugyan tegnap a belügyminiszter a fegyveres és rendvédelmi szervezetek érdekképviselőivel, ám az informális egyeztetés semmilyen konkrét eredményt nem hozott. A sztrájkbizottság viszont nem jelentette be tegnap cselekvési tervét a korkedvezményes nyugdíjakat érintő tervezett alkotmánymódosítás ellen. Pénteken és jövő hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ülnek. Egyelőre annyit tudni, hogy nem közeledtek az álláspontok. (Népszava 3. oldal)

Az ígért egymillióból 18 ezer már megvan

A tíz évre szóló munkahely-teremtési program 1,8 százalékát teljesítette kormányzása első évének végére a Fidesz-kabinet. A tavalyi választáskor tett ígéret – tíz év alatt egymillió új állás – valóra váltása tehát ez idő alatt nem lett biztosabb. (Népszabadság 1. oldal)

A vegyipar kész sztrájkolni

A munkavállalók több mint fele támogatja, hogy a szakszervezetek együttesen lépjenek fel, és szervezzenek országos demonstrációt vagy akár országos sztrájkot is a munkavállalókat sújtó intézkedések miatt – derült ki a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) által kezdeményezett és a napokban zárult közvélemény-kutatás során. (Népszabadság 5. oldal)

Alig növekednek a fizetések

A gyenge foglalkoztatás mellett alig növekednek a fizetések. Főként az állami szféra húzza vissza a bérdinamikát, amely márciusban 1,4 százalékot csökkent bruttó alapon. A valós nettó keresetekről és a reálbérről egyelőre nem lehet sokat tudni, de az adóváltozások miatt itt lényegesen kedvezőbb a kép, mint a bruttónál. (Világgazdaság 2. oldal)

A miniszterelnök dönt az átalakításról

Már kormányalakításkor sem voltak illúzióink, nem gondoltuk, hogy könnyű első évünk lesz, s utólag elmondhatjuk, nem is volt az – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki arra a kérdésünkre, hogy lesz-e hamarosan kormányátalakítás, azt mondta: „a mérlegelés joga a miniszterelnök úré”. A politikus szerint a következő években is mindennél fontosabb lesz a költségvetési fegyelem biztosítása. (9. oldal)

Ellenzéki hangulatkeltés zajlik

Agresszív támadás hatszázezer ember ellen, családok kifosztása és megélhetési vágóhídra küldése – így kommentálta az MSZP, az LMP és a Jobbik a kormánypártok által bejelentett kedvezményesnyugdíj-lehetőség felülvizsgálatát. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Miniszté­rium államtitkára viszont lapunknak nyilatkozva felhívta a figyelmet: hiteltelen az ellenzék, hiszen mind a három párt választási programjában szerepelt a felülvizsgálat. (Magyar Hírlap 2. oldal)

Orbán semmibe veszi a pedagógusokat

Nem válaszolt Orbán Viktor a közoktatási sztrájkbizottság felhívására és levelére – mondta Népszavának Mendrey László. A PDSZ elnöke közölte: az öt érdekképviseletet tömörítő testület pénteken tanácskozik és határoz a következő lépésről. (3. oldal)

A konzultációval frissül a Kubatov-lista

Amíg nem kaptuk meg a Szociális konzultáció 2011 kérdőívét, azt hihettük: megint csak a szokásos porhintés zajlik, egyszerűen 7-800 millió forint elköltésével és néhány tendenciózus kérdéssel próbálják a legitimáció látszatát megszerezni a végig nem gondolt, és a legelesettebbeket sújtó megszorító intézkedésekhez. A levelet kibontva azonban kizúgott egy hatalmas lóláb is: a konzultáció egyik, ha nem éppen a legfontosabb célja a titkosnak szánt adatgyűjtés lehet, a hírhedt Kubatov lista aktualizálása. A címzett neve és címe a boríték áttetsző ablaka mögött ugyanis nem külön lapon van, mint illene, hanem a visszaküldendő kérdőíven. Elkérik még az e-mail címünket is, és a lapon ott van két vonalkód. (Népszava 13. oldal) A Népszava vonalkód nélkül kérdezi az emberek véleményét.

2011. május 18.

Megtorlás és megfélemlítés

A demonstrációkat megtorló kormányzati retorziónak tartják a szakszervezetek, hogy feljelentést tettek, majd nyomozást rendeltek el a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány hét évvel ezelőtti szállodaeladásai miatt. A Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást, miután a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal még áprilisban feljelentést tett. A kormány lényegében államosítani akarja az alapítvány vagyonát. Többen úgy vélik, a feljelentés ennek megkönnyítését szolgálja. (Népszava 5. oldal)

Sok milliárd spórolás a nyugdíjakon

Az elmúlt években, az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba vonult, 57 év alatti rendvédelmi dolgozókra vonatkozik a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó, fideszes kezdeményezésű alkotmánymódosítás – hangsúlyozta tegnap Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. (Magyar Hírlap 3. oldal, Magyar Nemzet 3. oldal)
dr. Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára: Bármennyire is akarnak egyeztetni az érdekvédők, a kormány részéről nincs, aki a tárgyalóasztal üljön velük. Egy ilyen helyzetben nem lehet felelőssé tenni a rendvédelmi szervezeteket, a felelősség kérdését meg kell fordítani. Balsai István és Lázár János a párbeszédet megkerülve, egyéni képviselői indítvánnyal nyújtotta be a javaslatát. (Népszava 3. oldal)

Nem bírált a Velencei Bizottság

A sarkalatos törvényekről érdeklődtek leginkább a hazánkba érkező Velencei Bizottság tagjai, akik nem fogalmaztak meg kifogásokat a nemrég elfogadott magyar alaptörvénnyel kapcsolatban. A rendvédelmi dolgozók szakszervezetei petíciót akartak átadni a delegáció tagjainak, de csak Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság elnökének tudták eljuttatni, aki viszont megígérte, hogy továbbítja azt. A petícióban a korkedvezményes nyugdíjat érintő alkotmánymódosítási javaslat elleni tiltakozásuknak adtak hangot a rendvédelmiek. (Magyar Hírlap 3. oldal)

A Fidesz elfoglalja az Alkotmánybíróságot is

A Fidesz tavalyi győzelméig az Alkotmánybíróság számított a mindenkori parlamenti többség és kormányzati hatalom egyetlen valódi korlátjának. Az Orbán-kormány azonban folyamatosan bontja le, szünteti meg a jogállamiság felett őrködő utolsó bástya legfontosabb hatásköreit, és a mostani sietős törvénymódosítással már magát a testületet is elfoglalja. Az öt közjogi méltóságból egyelőre négy lesz kormánypárti politikus. (Népszabadság 1. és 5. oldal)

Vonalkóddal azonosít a kormány

Vizsgálatot indított Jóri András adatvédelmi biztos a kormány, illetve a miniszterelnök napokban postázott szociális konzultációja miatt. A kérdőíven feltüntetett személyes adatokkal és a vonalkóddal kapcsolatban ugyanis több panasz érkezett hozzá. Eredmény két héten belül várható. Mindkét azonosítót úgy helyezték el a lapon, hogy azok nélkül nem lehet visszaküldeni a kérdőívet. (Népszava 1. és 3. oldal)

Utólagos tandíjat is szedne Pokorni

Pokorni Zoltán nagy bevételt remél a hazai felsőoktatás számára az egyetemet idő előtt befejező, illetve a magyar diplomával gyorsan külföldre távozó fiataloktól. A fideszes politikus a TV2 reggeli műsorában kifejtette, hogy forráshiány esetén a pazarló tételek megszüntetése a legjobb megoldás. (Népszava 3. oldal)

A vártnál is szigorúbb Brüsszel

Nemcsak jövőre jósol a kormánynál magasabb, 3,3 százalékos deficitet az Európai Bizottság: előrejelzésük szerint az idén egyszeri tételek nélkül a GDP 6 százalékát is meghaladná a hiány. Ez arra utal, hogy Brüsszelben a magán-nyugdíjpénztári vagyon mellett a különadókat is egyszeri bevételként értékelik. (Világgazdaság 1-2. oldal)

2011. május 16.

Egy hatalmas pofon ‘a haza üdvére, a köz szolgálatára’

Balsai István és Lázár János egyéni képviselői indítványt nyújtottak be, amelynek alapján mindazokat, akik az általános öregségi nyugdíjkorhatár előtt vonultak nyugállományba, megfoszthatják a nyugellátástól. Úgy tűnik, ezzel már bemutatása előtt felülírják a Magyary-programot. A szakszervezetek óriási pofont kaptak.
Az MKKSZ tagjait a múlt pénteki előterjesztés kevésbé érinti, de Fehér József főtitkár is úgy látja: az életpályamodellről később folytatandó egyeztetésekre ez a lépés alaposan rányomja a bélyegét, mi több, egyenesen megkérdőjelezi azok értelmét. Ha ugyanis a jogalkotásnak ez a módszere továbbra is általános marad, hiába egyeznek meg a kormánnyal bármiben – fogalmazott –, hiszen egyéni képviselői indítvánnyal a megállapodás rövid úton felrúgható. Jogállami keretek között az efféle eljárás egyébként a főtitkár szerint teljességgel elfogadhatatlan. (Népszabadság 5. oldal, Népszava 3. oldal, Világgazdaság)

Az utolsó fék kiiktatásán fáradoznak

Nagyon nem mindegy, kikkel tölti fel az Alkotmánybíróságot (Ab) a kétharmad, a testület ugyanis rendre elmarasztalja határozataiban a Fidesz-KDNP jogalkotását. Vélhetően ezért olyan sürgős, hogy egy Lázár János és Balsai István által jegyzett indítvány július 31-re előre hozza a határidőt az Ab létszámának az új alkotmányban előírt 15 főre emelésére és a testület elnökének parlamenti megválasztására. (Népszava 2. oldal)

A bankvilág nem tanult a 2008-as válságból

Sem a bankok, sem a politikusok nem tanultak a 2008-as pénzügyi válságból. A politikusok késlekednek a szigorú szabályok bevezetésével, a bankok pedig folytatják korábbi kockázatos flúgos futamukat a lehető legrövidebb időn belül elérhető legnagyobb profitért. (Népszava 5. oldal)

Tettel arányos bíráskodás

Teljesen új büntető törvénykönyvet (Btk.) ír a közigazgatási és igazságügyi tárca. Ezt Répássy Róbert államtitkár, az előkészítés felelőse erősítette meg a Népszabadságnak.

Államadósság: Senki nem tehet semmiről

Senki nem tehet semmiről – ez a mondat juthat az államadósság-növekedéssel kapcsolatos vizsgálatokat figyelemmel kísérők eszébe. Az eladósodás okait

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a