Közlemény az alkotmányozásról

A SZEF Ügyvivő Testületének közleménye az alkotmányozás során is megmutatkozó érdekegyeztetés hiányáról

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete 2011. március 25-én eljuttatta állásfoglalását az alkotmányozásról az összes országgyűlési képviselőnek e-mailben, valamint névre szólóan, nyomtatott formában az Országházi Levélátvevőn keresztül Orbán Viktor, Navracsics Tibor, Semjén Zsolt, Dr. Kövér László, Dr. Lázár János, Harrach Péter és Dr. Szili Katalin részére.

A Miniszterelnök Úr titkárság-vezetője egy 2011. április 5-én keltezett, hozzánk április 12-én érkezett levelében jelezte, hogy illetékességből állásfoglalásunkat eljuttatta Szájer József európai parlamenti képviselő úrhoz, mint a Nemzeti Konzultációs Testület vezetőjéhez.

Szájer József 2011. április 7-ei dátummal aláírt válaszlevelét 2011. április 13-án kaptuk készhez. Ebben a levélben a következőket írta: „Az ország gazdasági stabilitásának egyik alapja, hogy a kormányzat és a munkavállalók, illetve az őket tömörítő szervezetek egymás érdekeit szem előtt tartva tudjanak együtt gondolkodni, együtt dolgozni az erős Magyarországért.”

Éppen ezért fogalmazta meg Varga László elnök úr viszontválaszában, hogy érthetetlen számunkra, hogy ezek a gondolatok nem tükröződtek a 2011. április 11-i, hétfői parlamenti szavazásban, s nem jelentek meg az „Alaptörvény” végszavazás előtti tervezetében sem.

A jelenlegi Kormány megalakulása óta nem működteti az országos érdekegyeztetés intézményeit, sem az ágazati szociális párbeszéd, illetőleg ágazati érdekegyeztetés fórumait. A SZEF Ügyvivő Testülete úgy látja, hogy ez idáig nem vezettek eredményre a szakszervezeti kezdeményezések. Az alkotmányozás folyamatában egyetlen szakszervezet, így a SZEF vagy bármelyik tagszervezete által eljuttatott javaslatot sem vettek figyelembe a döntéshozók.

A fenti okok miatt a SZEF közleményben fordul döntéshozókhoz, hogy emelkedjenek felül a pártpolitikai-hatalmi érdekeken, és a társadalom érdekében és szolgálatában éljenek a döntéshozatal történelmi felelősségével.

A Közlemény teljes terjedelmében a csatolmányban olvasható.

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet