Keresés
Close this search box.

Navracsicshoz forduljanak az indoklás nélkül kirúgottak

Január elsejétől életbe lépett a köztisztviselői törvény módosítása, amely szerint indoklás nélkül fel lehet menteni bárkit. A változás nagyjából 40 ezer embert érint, a szakszervezetek szerint azonban nincs már hova csökkenteni…

December 23-án fogadta el az Országgyűlés a Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán neve alatt benyújtott, a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi törvény módosítását. Bár az Alkotmánybíróság vizsgálja annak alkotmányosságát, mégis hatályba lépett a módosítás, amelynek értelmében 2011. január elsejétől az ebbe a körbe tartozók jogviszonyát a munkáltató indokolás nélkül, legfeljebb két hónapos felmentéssel bármikor megszüntetheti.

A hivatalos indoklás szerint „a jogviszony munkáltató általi megszüntetésének egyszerűsítése lehetőséget nyújt a minőségi szakembergárda kialakítására és a köz szolgálatában végzett munka színvonalának emelésére”, Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint azonban az egész egyébről sem szól, mint a megfélemlítésről, a vita lehetőségek kiirtásáról, és egyértelműen a szakmaiság rovására megy. Mivel ha tömeges kirúgások nem is lesznek, a megfélemlítés is hatékonyan fog működni.

Bár – az MKKSZ adatai szerint – eddig „csupán” 850 főtől váltak meg a kormánytisztviselők köréből, a törvény kiterjesztése a szakszervezetek szerint a köztisztviselőkre január elsejétől kiterjesztett indoklás nélküli felmentés tovább növelheti a szférából elbocsátottak számát.
A kormány alatt – tehát például a minisztériumokban – dolgozók 2010. júliusi átnevezése kormánytisztviselővé gyakorlatilag megszüntette az egységes köztisztviselői kart, az önkormányzatoknál és már alkotmányos szerveknél az érdekvédők becslése szerint azonban még így is nagyjából 40 ezer fő dolgozik jelenleg köztisztviselőként. Őket érinti tehát az új változás. Fehér József mégsem számít tömeges elbocsátásokra, mivel – mint az atv.hu-nak elmondta – „a magyar közigazgatás létszáma olyan alacsony, hogy egyszerűen nincs hova csökkenteni”.

Arra a kérdésre, hogy mit csináljon az, akit mégis indoklás nélkül rúgtak ki, a főtitkár az internetes portálnak felidézte a november 30-án megtartott, Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácson Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondottakat, amely szerint ha bárki úgy érzi, hogy méltánytalanul bocsátották el, jelentkezzen nála vagy Navracsics Tibor miniszternél, és ki fogják vizsgálni az ügyét.

Más utat Fehér József pillanatnyilag sem tud javasolni, mivel a munkaügyi bíróságok nem tudnak mit kezdeni az indoklás nélküli elbocsátással, mivel az indoklás nélküliség önmagában zárja ki a jogvita lehetőségét. Vannak azonban bizonyos kapaszkodók azok számára, akik úgy érzik, diszkrimináció, illetve hátrányos megkülönböztetés áll elbocsátásuk hátterében. Ilyenkor a bizonyítási teher megfordul, és a munkáltatónak kell bebizonyítani, hogy mondjuk nem a politikai nézetei, vagy faji hovatartozása miatt bocsátotta el az illetőt.
A szakszervezet azonban abban bízik, hogy rövidesen megszületik az Alkotmánybíróság megsemmisítő ítélete.

Forrás: atv.hu

Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:
Politikai tisztogatás következhet?, 2010. november 4.
Alkotmánybírósághoz fordul a SZEF, 2010. november 2.
Kiterjesztik az indoklás nélküli felmondást?, 2010. október 30.
Tovább fogyókúráztatja magát az állam, 2010. október 25.
Lesz leépítés jövőre a közszolgálatban, 2010. október 22.
Nem lehet tovább fogyókúráztatni a közszférát, 2010. október 14.
Elfogadhatatlan a további közszolgálati létszámcsökkentés, 2010. október 13.
5-10 százalékos közszolgálati leépítés várható jövőre?, 2010. október 12.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet