Kívánjuk a sajtó szabadságát!

Lázár Andrásnak, a SZEF alelnökének 2010. december 4-i demonstráción elmondott beszéde

Lázár Andrásnak, a SZEF alelnökének 2010. december 4-i demonstráción elmondott beszéde

Volt egy miniszterünk, aki szerint nem kell megkérdezni a békákat, ha lecsapolják a mocsarat. De ő csak beszélt erről! Én most a békák nevében vagyok itt, akikről félig már le is eresztették a vizet.
Lázár András vagyok, a SZEF alelnöke, a közmédiában működő szakszervezeteket is képviselő PHDSZSZ elnöke.

A megbízásom szerint nem beszélek arról, hogy;

 • a fülkeforradalom résztvevői nem követeltek új alkotmányt és ilyet előzőleg nem is ígért meg nekünk senki,
 • nem beszélek arról, hogy indokolt e több évtized után nem önként távozó munkavállalók végkielégítését 98 százalékban megadóztatni,
 • nem beszélek arról, hogy mi úgy is tudtuk szeretni az Alkotmánybíróságot és a Költségvetési Tanácsot, ahogy volt,
 • nem beszélek arról, hogy nekünk, akik a hiteleinket nyögjük, jó volt a frank és az euró egy alacsonyabb árfolyamon is,
 • nem beszélek arról, hogy az új adórendszer csakis az alacsonyabb jövedelműek, azaz a mi terheinket növeli, és extra jövedelmekhez juttatja azokat, akiknek extra magas a bérük,
 • nem beszélek arról, hogy a magánnyugdij-pénztárak államosításának a módja felháborítóbbnak tűnik, mint a ténye, s hogy a kétharmados kormányzat ezzel a lépéssel több állampolgárt lop meg, mint ahányan rá szavaztak,
 • nem beszélek arról, hogy hazánk és népünk lassan beáll a jövőtől és a saját kormányunktól való félelem rendjére.

De beszélni szeretnék arról a konkrét félelemről, ami áthatja a médiában, a közszolgálati médiában dolgozó kollégáinkat. 1989-ben még arról volt szó – és ez volt a rendszerváltás egyik legnagyobb ígérete – hogy megteremtjük a pártoktól és a kormányoktól független, azaz alkotmányos alapintézményként működő nemzeti közmédiát, amely a magyar kultúra legfontosabb fenntartó fóruma lesz és egyben a magyar politikai közbeszéd, a szólásszabadság, tehát az érdekvédelem és az érdekképviselet, az alapjogok védelmének, a jogaink védelmének a garanciája lesz.
Mindebből – úgy tűnik – újabb hosszú évekre nem lesz semmi. És nekünk ebben a közmédia rendszerben vannak a munkahelyeink.

 • Beszélni akarok arról, hogy kollégáinknak az elmúlt négy évben egyszer sem rendezték átfogóan a bérét, fizetésük reálértéke még ennél is régebben fokozatosan értékét veszti.
 • Beszélni akarok arról, hogy az elmúlt tizenöt évben a vetélkedő pártok a kereskedelmi média érdekeit védve tönkretették, finanszírozási és terjesztési hátrányba hozták a közmédiát, s mindazt, ami megmaradt belőle, azt most a lehető legdurvábban államosítani és központosítani fogják.
 • Beszélni akarok arról, hogy ez gyökeresen átalakítja a politikai nyilvánosság szerkezetét és magyar nemzeti közszolgálati médiarendszer gyökeres felforgatására most úgy kerül sor, hogy e kérdésekkel kapcsolatban nem csak a nemzettel, de az ott működő szakszervezetekkel sem egyeztetett senki, és úgy tűnik, a jövőben sem akar.
 • Beszélni akarok arról, a közszolgálati média természetesen átalakításra, fejlesztésre, újjászervezésre vár, de ezt nem a lakosság, nem a szakma és nem az ebben dolgozók ellenére és véleménye, tapasztalata és tudása nélkül kellene megpróbálni.
 • Beszélni szeretnék arról, hogy kollégáink most nem tudják, hogy januárban lesz e munkahelyük, s ha igen, akkor hol, összességében mennyivel kevesebb bérért, milyen diktátumokkal, s miképp vesztik el alkotói függetlenségüket.
 • Beszélni szeretnék, ki akarom mondani, hogy ami nekünk munkahelyi, bérezési, alkotói szabadsági és függetlenségi probléma, az nektek és az egész országnak a legalapvetőbb alkotmányos jogait veszélyezteti.

Köszönöm a figyelmeteket!

Egy 162 éves szent nemzeti vágyról beszéltem Nektek:

Kívánjuk a sajtó szabadságát!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és